En dobbeltfejl i 1. sæts tiebreak samt en dobbeltfejl fulgt op af helkikset smash i 2. sæt var den afgørende forskel, da Holger Rune var nede 0-2 mod Carlos Alcaraz, som brillerede i 3. sæt

Efter de forventede sejre i de 2 første runder ved Wimbledon var 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune for alvor ude i tovene i 3. runde, da han var nede med 2 matchbolde ved 4-5 i 5. sæt mod Alejandro Davidovich Fokina, men som så ofte før kæmpede Holger sig tilbage og sikrede en match-tiebreak, hvor ham med endnu et comeback vendte 5-8 til 10-8.

Turneringer uge 28: Holger Rune bedst når det gælder og derfor videre til 2. uge af Wimbledon

Da Holger i de 3 første kampe ikke helt havde ramt sit topniveau, var han trods sin højere rangering som no. 6 ikke oplagt favorit i 1/8-finalen mod 21. seedede Grigor Dimitrov (BUL), der hidtil i turneringen havde spillet på et niveau, som tidligere gav ham betegnelsen “Mini-Federer”, ikke mindst da han i 3. runde nærmest “udraderede” 10. seedede Frances Tiafoe (USA).

Dimitrov fortsatte i samme spor mod Holger, der dog selv hævede sit niveau sammenlignet med de første 3 kampe, og derved blev 1. sæt en yderst jævnbyrdig affære.
Afgørende for udfaldet blev, at Holger i det “psykologiske” 7. parti ikke formåede at udnytte 3 break-muligheder, og i stedet skete det, som man ofte ser efter flere forspildte muligheder, at han selv blev brudt i sit næste serveparti på bulgarerens 2. break-mulighed efter 15-40.
Da Holger derefter heller ikke udnyttede muligheden for at bryde tilbage ved 15-40, sikrede Dimitrov sig 1. sæt 6-3.

I 2. sæt blev Holger brudt i sit 2. serveparti efter 40-40, men Holger brød dog tilbage til 4-4, selvom Dimitrov forinden havde ført 30-0 i sit serveparti.
Desuden havde Holger en enkelt sætbold ved 5-4, men sættet blev afgjort i tiebreak, hvor Holger havde sætbold efter det første minibreak ved 6-4, men Dimitrov brød tilbage og udlignede til 6-6, inden Holger med et nyt minibreak vandt tiebreak’en 8-6.

I 3. sæt vandt begge deres servepartier uden at blive konfronteret med break-muligheder, og igen var Holger skarpest i den afsluttende tiebreak, hvor Holger efter 2 minibreaks førte 5-1.
Dimitrov vandt dog det ene minibreak tilbage til 2-5, men efter endnu et dansk minibreak havde Holger sætbolde ved 6-3, hvor Dimitrov igen tog et minibreak tilbage, men han kunne ikke hindre, at Holger derefter vandt tiebreak’en 7-4.

Kampens afgørelse faldt i 4. sæt ved stillingen 3-2, hvor Holger udnyttede den første break-mulighed i sættet ved 30-40, hvorefter han vandt begge sine efterfølgende servepartier ved 40-30 og sikrede sejren 3-6, 7-6(6), 7-6(4); 6-3.

Dermed blev den kvartfinale, som mange efter lodtrækningen havde set frem til mellem Holger og Carlos Alcaraz, en realitet, idet den 6 dage yngre 1. seedede spanier i sin 1/8-finale havde vundet 3-6, 6-3, 6-3, 6-3 over no. 37 Matteo Berrettini (ITA), der efter en periode præget af skader igen havde fundet storspillet frem med sejre over både 15. seedede Alex De Minaur (AUS) og den tidligere verdens-toer 19. seedede Alexander Zverev (GER).

Alcaraz var selvsagt favorit inden opgøret, men det var alligevel de berømte små marginaler, der blev udslagsgivende i 1. sæt, hvor Holgers niveau var fuldt på højde med spanieren, som allerede i kampens første parti måtte afværge en dansk break-mulighed.
Resten af sættet vandt begge deres servepartier uden at behøve afværge break-muligheder, selvom de begge 2 gange var nede 0-30 i egen serv, og derved blev sættet afgjort i tiebreak, hvor en dansk dobbeltfejl ved 3-3 blev afgørende, da Alcaraz derefter vandt begge sine server, hvorved han havde sætbold ved 6-3, og på den efterfølgende serv fra Holger satsede Alcaraz på returneringen, som blev en ren vinder, der afgjorde sættet 7-3.

I 2. sæt var der en minimal åbning ved stillingen 40-40 i spanierens serveparti ved 2-2, hvorimod Holger vandt sine 2 første servepartier ved 40-15 og derefter ved 40-0 i de 2 næste, og Alcaraz vandt ligeledes 2 af sine servepartier rent og ved 40-15, da han udlignede til 4-4.
I det efterfølgende danske serveparti kom Holger imidlertid under pres efter en dobbeltfejl til 15-30, og da han derefter havde mulighed for at udligne til 30-30, idet Alcaraz blev presset til servere et vinderoplæg, som Holger hel-kiksede med et smash i nettet, og denne gave blev prompte udnyttet med en direkte vinder på den næste servereturnering, hvorefter Alcaraz sikrede sættet 6-4 på den 2. sætbold efter 40-0.

I hele 2. sæt blev Alcaraz noteret for 0 uprovokerede fejl mod 4 danske, hvoraf de 3 faldt i førnævnte katastrofale serveparti.
Isoleret set var det således en dansk dobbeltfejl i 1. sæts tiebreak og førnævnte dobbeltfejl og afbrænder, der var den afgørende årsag til, at spanieren vandt de 2 første sæt, hvor Holger ellers havde spillet helt lige op med Alcaraz.

Dette forspring gav uden tvivl spanieren endnu mere selvtillid, hvorimod Holger i 3. sæt ikke formåede at mobilisere tilstrækkelig energi til for alvor at udfordre Alcaraz, der havde fuld kontrol over resten af kampen.

Ganske vist indledte Holger 3. sæt med et rent serveparti, og han vandt desuden sit næste serveparti efter 40-30, men efter 2 rene spanske servepartier, blev sættet reelt afgjort, da Holger ved stillingen 2-2 kom bagud 0-30 efter en direkte vinder på servereturneringen, og da Holger efter en velplaceret stopbold reducerede til 15-30, forsøgte han sig med endnu en stopbold, som Alcaraz var forberedt på, og spanieren vandt den efterfølgende netduel, som gav break-mulighed ved 15-40.

På den første break-mulighed sendte Holger 2. bolden direkte i nettet til spansk break til 3-2, og da Holger blot vandt et enkelt point i hvert af spanierens 2 næste servepartier, mens han selv måtte afværge den første matchbold i egen serv ved 3-5 med en servevinder, kunne Alcaraz serve for kampen, og selvom den første matchbold ved 40-0 blev misbrugt med spanierens 2. dobbeltfejl i kampen, og Holger derefter fremprovokerede en fejl til 40-30, sikrede Alcaraz sejren på den 3. matchbold, da Holgers returnering på 2. serven blev for lang, og sikrede spansk sejr 7-6(3), 6-4, 6-4.

Selvom Holger forståeligt nok var skuffet over nederlaget, var han dog efterfølgende godt tilfreds med sin indsats – både i kampen og i græs-sæsonen som helhed.
Holger fik dog vist, at afstanden til den suveræne verdens-etter ikke er særlig stor, men det blev samtidig konstateret, at Alcaraz stadig har en anelse større stabilitet, som bevirkede at marginalerne i de 2 første sæt gik hans vej.

Da Alcaraz 2 dage senere i semifinalen mødte 3. seedede Daniil Medvedev, der måtte bruge 5 sæt, inden han i kvartfinalen vandt over useedede Christopher Eubanks (USA), var der til gengæld ikke tale om små marginaler, idet Alcaraz havde et solidt overtag i det meste af kampen.
Efter overbevisende sæt sejre på 6-3 i de 2 første sæt, var Medvedev i starten af 3. sæt nærmest statist i en spansk opvisning, som dog efter break til 2-0 og 3-1 føring blev lidt for meget show, som medførte et dyk i koncentrationen, hvorved Medvedev lidt unødvendigt fik chancen for at komme tilbage i kampen, da han 2 gange i træk brød spanierens serv, men da Medvedev ikke selv formåede at vinde sine egne servepartier, endte kampen alligevel med spansk sejr i 3 sæt, 6-3, 6-3, 6-3.

Forinden havde 2. seedede Novak Djokovic heller ikke haft brug for de små marginaler i fredagens første semifinale mod 8. seedede Jannik Sinner, der trods en glimrende indsats ikke kunne forhindre, at Djokovic vandt sikkert i 3 sæt, 6-3, 6-4, 7-6(4).

Dermed bliver søndagens finale det forventede opgør om 1. pladsen på ATP-ranglisten, hvor Djokovic samtidig kan vinde sin 8. Wimbledon titel samt bestille nye sko med tallet 24, som illustrerer det samlede antal Grand Slam titler.

Holgers kvartfinale betyder, at han på ranglisten bevarer 6. pladsen med 300 point margin til Andrey Rublev, men kun 25 point efter Stefanos Tsitsipas, der overraskende blev sendt ud i 1/8-finalen af Eubanks.

I Women’s singles var den ene semifinale mellem 2 useedede spillere, idet no. 75 Elina Svitolina (UKR) i kvartfinalen vandt 7-5, 6-7(5), 6-2 over turneringens top-favorit 1. seedede Iga Swiatek, og no. 40 Marketa Vondrousova (CZE) vandt 6-4, 2-6, 6-4 over 4. seedede Jessica Pegula (USA).

I semifinalen torsdag vandt tjekken 6-3, 6-3 over Svitolina, hvorefter 6. seedede Ons Jabeur vandt 6-7(5), 6-4, 6-3 over 2. seedede Aryna Sabalenka, der efter et rent break til 3-2 fulgt op af et rent serveparti til 4-2 i 2. sæt var på sejrskurs, men Jabeur brød tilbage og fik presset kamp i et afgørende 3. sæt, hvor Jabeur efter 3 forsøg brød til 4-2, og på den 3. matchbold efter 40-0 sikrede hun sejren 6-7(5), 6-4, 6-2.

Finalen spilles lørdag kl. 15:00.

I junior-rækken nåede 17-årige Rebecca Munk Mortensen efter 2 sejre 1/8-finalen, og hun fortæller i et interview til DTF herover om oplevelsen og den motivation, som det giver at spille foran et stort publikum.

I 1/8-finalen mod 5. seedede Renata Jamrichova (SVK), der er no. 7 på ranglisten, førte Rebecca 2-0 i både 1. og 2. sæt, og hun fik – ligesom ved French Open – igen vist, at hun kan spille helt lige op mod de bedste, men den afgørende forskel er fortsat, at der mangler den nødvendige stabilitet, som muligvis kunne have givet dansk sejr.

I stedet vandt slovakken 6-3, 6-3, men Rebecca viste dog, at hun har et topniveau, som giver grund til optimisme fremadrettet i karrieren.

Rebecca deltog desuden i Girls doubles sammen med Theadora Rabman (USA), og de mødte i 1. runde 7. seedede Nina Vargova (SVK) og Nikola Bartunkova (CZE), der vandt 6-2, 6-3, og sørgede for, at Rebecca efterfølgende kunne fokusere på singlen.

 

Forrige artikelFeliciano Lopez siger farvel
Næste artikelTurneringer uge 29: Clara Tauson og Holger Rune spiller Hopman Cup for Danmark
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.