Der kan være grund til både optimisme og pessimisme på vegne af både Holger Rune, Clara Tauson og Caroline Wozniacki inden US Open

Seedning til årets sidste Grand Slam turnering US Open blev foretaget på baggrund af den seneste rangliste, som blev offentliggjort i mandags, og da 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune i de seneste 52 uger kun har optjent færre point end Carlos Alcaraz, Novak Djokovic og Daniil Medvedev, bliver han seedet 4.

Ved Wimbledon levede Holger op til sin 6. seedning ved at nå kvartfinalen, hvor han mødte 1. seedede Carlos Alcaraz, der vandt 7-6(3), 6-4, 6-4.
Hvis Holger også ved US Open lever op til seedningen, kan han tidligst i semifinalen møde en af de 2 topseedede, og da han er i samme halvdel af lodtrækningen som Djokovic, kan han derved tidligst kan møde serberen i en eventuel semifinale, og tidligst i finalen kan han møde Alcaraz eller Medvedev.

Forinden er der dog flere udfordringer, som forudsætter at Holger får styr på de rygproblemer, som har generet siden Wimbledon og tvang Holger til at trække sig ved stillingen 4-6, 0-2 mod Mackenzie McDonald ved ATP 1000 Cincinnati i sidste uge.

Desuden vil der altid være risiko for endnu en tidlig exit, hvis Holger ikke genfinder både et stabilt niveau og en selvtillid, som sejre i de første kampe kan bidrage væsentlig til.

I løbet af sæsonen har Holger både haft Lars Christensen og Patrick Mouratoglou tilknyttet sit team, og de var begge i spillerboksen ved Australian Open, hvorefter kun Mouratoglou var i boksen under French Open, og ved Wimbledon var det Lars Christensen.

Holger Runes Instagram story

Ovenstående opslag fra Holgers Instagram kort før US Open signalerer, at Holgers team ved US Open udgøres af Mouratoglou samt analytiker Mike James og fysiske træner Lapo Becherini, som begge har været ved Holgers side gennem hele sæsonen.
Der er i skrivende stund ingen officielle udmeldinger om Lars Christensens fremtidige rolle.

På papiret har Holger fået en “fornuftig” lodtrækning, idet han i 1. runde (R128) møder no. 64 Roberto Carballes Baena, som Holger seneste vandt over 3-0 i sæt i 2. runde ved Wimbledon.
I 2. runde kan Holger møde vinderen af opgøret mellem no. 35 Jiri Lehecka og no. 65 Aslan Karasev.
En sandsynlig modstander i 3. runde er 25. seedede Alexander Bublik, som på sine gode dage er farlig mod alle, men han kan dog blive udfordret i 1. runde af den tidligere topspiller Dominic Thiem.

De mulige seedede modstandere i 1/8-finalen er 14. seedede Tommy Paul og 21. seedede Alejandro Davidovich Fokina, der formentlig stadig har mareridt over en underhåndsserv, som muligvis kostede ham sejren over Holger i 3. runde ved Wimbledon, hvor Holger til sidst vandt 10-8 i 5. sæts tiebreak.

I kvartfinalen er de højst seedede muligheder 5. seedede Casper Ruud, 10. seedede Frances Tiafoe.
Ruud nåede finalen sidste år, men han befinder sig i en formmæssig bølgedal, som nedtoner forventningerne til, at han når langt igen.
Det samme var dog tilfældet inden French Open, hvor Ruud alligevel forsvarede sin finaleplads fra året før, så han bør ikke afskrives på forhånd.
I samme 1/4-del findes 31. seedede Sebastian Korda, som kan give Ruud problemer allerede i 3. runde, hvor Tiafoe ikke forventes at blive truet af 22. seedede Adrian Mannarino.

I nederste 1/4-del forventes, at hverken 7. seedede Stefanos Tsitsipas, 9. seedede Taylor Fritz eller andre kan forhindre, at Novak Djokovic når semifinalen, og de fleste forventer uden tvivl, at finalen bliver endnu et opgør mellem Djokovic og Alcaraz, der begge leverede tennis fra allerøverste hylde, da Djokovic vandt finalen i Cincinnati.
Djokovic overtager efter al sandsynlighed 1. pladsen på ranglisten efter US Open, hvor han ikke deltog sidste år, med mindre Alcaraz genvinder titlen, og Djokovic ikke når forbi 2. runde.

Efter US Open bliver Holgers næste opgave Davis mod Brasilien i Hillerød.
Dansk Tennis Forbund har netop offentliggjort truppen, som er uændret i forhold til det seneste opgør mod Indien.

De største danske forhåbninger er selvsagt knyttet til Holger, der har realistiske muligheder for stadig at være med, når der tages hul på 2. uge af US Open, hvorimod det er mindre sandsynligt, at hverken 20-årige Clara Tauson eller 33-årige Caroline Wozniacki når langt i turneringen.

Clara fik ikke den optimale start på hardcourt sæsonen, da hun i slutningen af juli hverken ved WTA 250 i Warszawa eller i Prag ugen efter fandt et stabilt højt niveau, og Tennisavisen fik efterfølgende desuden oplyst, at hun blev “småskadet” i Prag mod Xiyu Wang (CHN), der vandt 6-3, 6-2.

WTA 250 Prag: Sikker kinesisk sejr over Clara Tauson efter tæt første sæt

I den sidste uge før US Open fik Clara dog muligheden for at få nogle kampe, da hun var tilmeldt kvalifikationen til WTA 250 Cleveland, hvor hun i 1. kvalrunde vandt en “pligtsejr” over no. 392 Victoria Hu (USA), men i kvalfinalen manglede fortsat den fornødne stabilitet mod no. 69 Nadia Podoroska (ARG), der vandt 6-3, 6-4.

Imidlertid fik Clara en ekstra chance som Luckly Loser, hvor hun på papiret fik den værst tænkelige lodtrækning, da hun i 1. runde mødte 2. seedede no. 11 Babroa Krejcikova (CZE), der for 2 år siden vandt French Open.
Ofte har Clara spillet sine bedste kampe, når hun har været undertippet, og kampen mod Krejcikova var et eksempel herpå, idet Clara spillede både disciplineret og med et tempo og præcision, som gav dansk overtag i store dele af kampen, hvilket uden tvivl var medvirkende til, at Krejcikova var langt fra sit topniveau.

Desværre kunne Clara ikke følge præstationen op i 2. runde mod den jævnaldrende no. 72 Leylah Fernandez, som Clara hidtil har haft krammet på med 4-1 i indbyrdes opgør, men Clara manglede tydeligvis den fornødne energi, og efter en medical timeout efter 0-6 i 1. sæt, opgav Clara at spille videre ved stillingen 0-2 i 2. sæt.

Sejren over Krejcikova kan dog få stor betydning, idet Clara derved fik yderligere spilletid og den opløftende præstation bidrager desuden til at styrke den selvtillid, som kan gøre udslaget, når Clara i 1. runde ved US Open møder 22-årige 27. seedede Anastasia Potapova, der dog må betegnes som favorit mod danskeren, der i tilfælde af sejr møder no. 58 Peyton Stearns (USA) eller Viktoriya Tomova (BUL).

I tilfælde af sejr kan Clara møde 7. seedede Caroline Garcia (FRA) i 3. runde, hvor en dansk sejr selvsagt vil være en sensation – ikke mindst i lyset af, at Clara i bestræbelserne på at finde sit “gamle niveau” stadig mangler at finde et tilstrækkeligt stabilt niveau over flere kampe.

WTA 1000 Cincinnati: 9 uudnyttede break-chancer hindrede Wozniacki sejr

Caroline Wozniacki har i sine første 3 kampe efter sit comeback vist lovende takter, og hun har formentlig overbevist de fleste om, at hun har realistiske muligheder for igen at nærme sig toppen, men det har dog også været tydeligt, at Caroline har brug for langt flere kampe, inden hun kan forvente at nå langt i de større turneringer.

Modstanderen i 1. runde bliver først fundet, når kvalifikationen er færdigspillet, men hvis Caroline går videre fra 1. runde, kan 2. runde blive en nostalgisk fortsættelse af den tidligere rivalisering med den jævnaldrende 11. seedede Petra Kvitova (CZE), der fører 8-6 i indbyrdes opgør.

I en eventuel 3. runde er 24. seedede Magda Linette (POL) en mulig modstander, og i 1/8-finalen venter formentlig 19-årige 6. seedede CoCo Gauff (USA), der er blandt favoritterne til titlen efter 1. seedede Iga Swiatek og 2. seedede Aryna Sabalenka.

Spilleprogrammet for mandagens kampe viser, at Holger bliver første dansker i aktion, når han spiller den 2. kamp på Court 5 – formentlig ved 19-tiden.

Caroline spiller på Louis Armstrong Stadium som 2. kamp på aftenprogrammet, der starter tidligst kl. 01:00 natten til tirsdag dansk tid, hvor der indledes med 7. seedede Stefanos Tsitsipas mod Milos Raonic.
Da der spilles bedst a 5 sæt i Men’s singles, spiller Caroline formentlig sent om natten eller tidligt tirsdag morgen.

Da Clara er i modsatte halvdel, spiller hun tirsdag, hvor der foreløbig kun er programsat kampe på Arthur Ashe Stadium og Louis Armstrong Stadium, og derfor kan spilletidspunkt for Clara endnu ikke oplyses.

Turneringen kan følges på Eurosport 1 og 2 samt Discovery+, som viser samtlige kampe.
Kampe med de 3 danskere bliver formentlig desuden vist på 6’eren.

Forrige artikelHvordan skal holdturneringen udvikles?
Næste artikelTurneringer uge 35: August Holmgren alternate adgang til Mallorca kval. 3 danskere ved US Open
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.