Trods et opløftende niveau i starten af sæsonen fik Clara Tauson ikke det håbede udbytte på ranglisten efter tidligt nederlag ved titelforsvar i Altenkirchen

De første uger i 2024 har været opløftende for 21-årige Clara Tauson, hvis man isoleret ser på de tennismæssige præstationer.
En semifinale ved WTA 125 Canberra i Australien må være godkendt i årets første turnering, og ved Australian Open nåede spillet nye højder, da Clara i 2. runde nærmest udspillede Victoria Azarenka, men det kræver dog et konstant højt niveau at besejre Azarenka, der vandt 6-4, 3-6, 6-2.

Ugen efter Australian Open fortsatte Clara de gode takter med suveræne sejre i kvalifikationen til WTA 500 Linz, hvor hun i 1. runde bevarede det høje niveau, da hun vandt 3-6, 6-3, 6-3 over Ccamila Giorgi, og Clara var derefter snublende tæt på sejren i 2. runde over 1. seedede Jelena Ostapenko, men de helt bittesmå marginaler var på sidstnævntes side og forhindrede, at Clara fik muligheden for et stort resultat, som kunne have banet vejen for at nå langt, og måske endda vinde turneringen, hvor Ostapenko i resten af turneringen vandt suveræne 2-sæts sejre.

Nederlagene til Aazarenka og Ostapenko bevirkede, at Clara ikke blev belønnet på ranglisten for sit gode spil, og da hun ugen efter var hæmmet af rygproblemer i 2. runde ved WTA 250 Cluj Napoca i Rumænien mod Jaqueline Cristian, blev det igen exit i 2. runde mod Jaqueline Cristian, som Clara havde besejret stensikkert 6-2, 6-0, men på Cristian’s hjemmebane blev cifrene næsten omvendt, da rumæneren vandt 6-4, 6-0.

Derfor blev udbyttet på ranglisten begrænset til 234 point:
49 SF WTA 125 Canberra
70 R64 Australian Open
85 R16 WTA 500 Linz
30 WTA 250 Cluj Napoca.

Dog resulterede det i en fremgang fra no. 107 i starten af året til no. 80 efter turneringen i Linz, hvorved Clara er 6-7 pladser fra direkte adgang til WTA 1000 Indian Wells i starten af marts, men da Clara efterfølgende både mister 72 point fra WTA 250 Linz og 80 point fra W60 Altenkirchen, hvor Clara vandt titlen de seneste 2 år i træk, vil Clara miste adskillige placeringer, hvis hun ikke forsvarer titlen i denne uge, hvor kategorien er ændret til W75.

W60 Altenkirchen: Clara Tauson kroner comeback med ny titel

Til stor overraskelse for langt de fleste måtte Clara forlade turneringen allerede efter 1. runde, hvor hun mødte 29-årige Alison Van Uytvanck, der i 2018 var no. 37 på ranglisten, og derfor skal man ikke lade sig narre af, at hun nu kun er no. 706, hvilket udelukkende skyldes, at hun har været ude af spillet siden februar 2023 med en alvorlig rygskade.
I starten af 2024 var der dog fremgang at spore, da hun uden smerter igen kunne tage strømper på.

Van Uytvanck, der er belgier, havde fået et wildcard af de tyske arrangører, og selvom hun ikke havde spillet en hel kamp det sidste år, fandt hun alligevel et uventet højt niveau fra starten af kampen.

Til gengæld fandt Clara langt fra de samme takter som tidligere i sæsonen, hvilket afspejles i statistikken for 1. sæt, hvor Clara vandt 63 procent bag 1. serven og blot 36 procent bag 2. serven, hvorimod belgieren vandt henholdsvis 85 og 63 procent bag sine server, hvor flere point skyldtes direkte fejl på returneringen af belgierens 2. serv.
Det fejlbehæftede danske spil gav sig desuden udslag i store frustrationer, og alt for meget fokus blev brugt på at diskutere dommerkendelser fremfor at holde fokus på spillet, hvilket fik belgieren til at henvende sig til dommeren med denne bemærkning:
She complains after every serve! It takes 25-30 seconds! Why don’t you just give her a warning?
Den naturlige konsekvens af det fejlbehæftede danske spil blev, at Van Uytvanck vandt sættet 6-2.

Tidligt i 2. sæt kunne Clara dog lukrere på, at førsteserven svigtede for Van Uytvanck, hvilket blev udnyttet til et tidligt dansk break til 2-1, efter at Clara selv forinden havde afværget 2 belgiske break-muligheder.

Derefter havde Clara en medical timeout, som i lyset af problemerne fra den seneste kamp gav anledning til bekymringer på Clara’s vegne – ikke mindst da Van Uytvanck brød tilbage til 3-3 ved 15-40, efter at Clara forinden havde en haft en enkelt mulighed for at sikre sig et dobbelt break.

Ofte var indtrykket, at Clara forsøgte at afkorte point i form af satsede servereturneringer, som enten resulterede i rene vindere eller fejl, men trods de store udsving var Clara fortsat med i sættet ved 5-5, hvor Clara satte flere af belgierens server i banen, hvilket blev belønnet med et break, hvorefter Clara afsluttede et rent serveparti med et es og sikrede sættet 7-5.
Statistikken var væsentligt forbedret i forhold til 1. sæt, idet Clara vandt 65 procent bag modstanders 2. server mod 37 procent i 1. sæt.

Trods et par danske afbrændere i Clara’s 1. serveparti i 3. sæt, udligner Clara til 1-1, og ved stillingen 2-2 lykkedes det for Clara at bryde til 3-2, selvom hun ikke udnyttede mulighederne efter to 2. server ved 0-30, hvor Clara i begge tilfælde oversatsede på servereturneringen, men hun lukrerede efterfølgende på, at Van Uytvanck “fumlede” ved nettet.

I det næste danske serveparti holdt Van Uytvanck trods massivt pres fra Clara flere bolde i banen, hvilket fik Clara til at oversatse med det resultat, at der blev brudt direkte tilbage til 3-3, hvor belgieren spillede et solidt serveparti til 4-3, og i fortsættelsen af sættet spillede begge samtidig på et højt niveau, hvorved tilskuerne alligevel fik en god oplevelse.

Ved 4-4 havde Clara 3 gange break-muligheder, som ikke blev udnyttet, men til gengæld afværgede hun i sit næste serveparti 4 matchbolde, hvorved kampen til sidst blev afgjort i tiebreak, hvor Van Uytvanck stort set spillede fejlfrit, hvorimod nogle danske fejl blev afgørende for, at  belgieren vandt 6-2, 5-7, 7-6(1).

Clara spiller kval i San Diego, Indian Wells og Miami

I et svar til Tennisavisen gav Lars Christensen udtryk for tilfredshed med det niveau, som han har set fra Clara i de fleste af hendes kampe i år, og det bekymrer ham ikke for alvor, at niveauet har svinget lidt op og ned, da det er forventeligt, at hun ikke kommer igennem de mange hårde kampe uden knubs.
Han forventer dog, at det høje niveau gennem målrettet arbejde kan cementeres fremadrettet.
Det er hans fornemmelse, at fysikken er blevet bedre, og de arbejder benhårdt på fortsat at løfte den del også.

Planen er nu, at Clara rejser til Californien, hvor hun i slutningen af februar deltager i WTA 500 San Diego og derefter ved WTA 1000 i Indian Wells og videre til Florida og WTA 1000 Miami inden grussæsonen starter i Europa, men på grund førnævnte fald på ranglisten, må Clara være indstillet på at spille kvalifikation ved disse turneringer, men Lars understreger dog, at der også venter gode kampe.
Caroline Wozniacki har fået wildcard til både San Diego og Indian Wells, og det forventes ligeledes, at hun deltager i Miami.

 

Forrige artikelUge 7: Holger Rune gennem “minefelt” ved ATP 500 Rotterdam. Clara Tauson forsvarer W75 titel
Næste artikelATP 500 Rotterdam: Mistet fokus i et enkelt serveparti sendte Holger Rune ud
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.