Efter den forventede sejr i 1. runde har Caroline Wozniacki mod både Petra Kvitova og Jennifer Brady vist, at hun allerede er klar til at give de bedste kamp til stregen

I de 2 første turneringer i Montreal og Cincinnati forud for US Open har 33-årige Caroline Wozniacki trods 2 nederlag i 3 kampe overbevist de fleste om, at hun er godt på vej til at genfinde et niveau, hvor hun med flere kampe under bæltet vil være i stand til igen at gøre sig gældende mod de bedste.

Nederlaget på 2-6, 5-7 i Montreal til Wimbledon mesteren Marketa Vondrousova og 4-6, 4-6 i Cincinnati mod no. 40 Varvara Gracheva var på ingen måde uventede, tværtimod ville det i de flestes øjne være overraskende, hvis hun uden kampform efter 3½ års pause ville være i stand til at vinde over spillere i top 50.

Det mest opløftende i de 3 kampe var dog, at Caroline meget hurtigt fandt sin velkendte stabile sikkerhed frem og var i stand til næsten at spille helt lige op med dem begge.

Derfor var der ekstra grund til at tro på, at Caroline havde en oplagt mulighed for at spille sig videre fra 1. runde (R128), hvor hun mødte 19-årige no. 206 Tatiana Prozorova, der var videre fra kvalifikationen efter 2 sejre over lavt rangerede spillere, 6-3, 1-6, 6-0 over no. 204 Yulia Hatauka og 6-3, 5,7, 7-5 over no. 172 Iryna Shymanovic.

Trods en upåagtet modstander blev kampen placeret i primetime på Louis Armstrong Stadium, som er den næstmest prestigefyldte arena ved US Open, hvilket uden tvivl skyldes den store popularitet, som Caroline i karrieren har været genstand for i USA.
Til gengæld betød det, at Caroline spillede midt om natten dansk tid.

Det var dog begrænset, hvor meget nattesøvn det blev nødvendigt af ofre, idet Caroline fortsatte de gode takter fra de tidligere kampe, og i løbet af halvanden time havde hun sikret en relativ komfortabel sejr 6-3, 6-2.

I samme runde havde 11. seedede Petra Kvitova vundet 6-1, 7-6(5) over no. 70 Cristina Bucsa (ESP), og derfor var der lagt op til en genoptagelse af revaliseringen mellem de to 33-årige spillere, der begge i årevis har været en fast del af tennistoppen.

Det var derfor nærmest en selvfølgelighed, at kampen både blev i primetime og på den mest prestigefyldte bane, Arthur Ashe Stadium, hvor Caroline blev sat under pres fra kampens start, da Kvitova udnyttede sin 3. break-mulighed i kampens første serveparti, men Caroline gjorde hende kunsten efter og udlignede straks til 1-1.

I Kvitovas serveparti ved 1-2 havde Caroline igen 3 break-muligheder, som ikke blev udnyttet, selvom Caroline på den ene havde en oplagt chance, hvis hun havde valgt at gå longline, men i stedet blev hun selv brudt efterfølgende, hvorefter Kvitova med et rent serveparti bragte sig på på 4-2.

Da Kvitova servede ved 4-3, åbnede hun en dør på klem med en dobbeltfejl til 30-30, og fejl no. 13 – mod 6 fra Caroline – åbnede døren helt og gav dansk break-mulighed, som blev udnyttet med signatur-slaget op langs linjen fra baghånden.

Kvitova førte igen 30-15, da hun servede ved 5-6, og som førnævnte statistik antyder, var det primært en kamp mellem Kvitovas aggressive spillestil og Carolines bundsolide defensiv, men rollerne blev byttet helt om ved det næste point, hvor Kvitova måtte agere mur, da hun blev drevet rundt fra hjørne til hjørne, indtil Caroline satte et afgørende stød ind og udlignede til 30-30 med en forhånd langs linjen.
Endnu en dyb servereturnering fremprovokere fejl på 2. bolden og skaffede dansk sætbold, som dog blev afværget, da Kvitova udnyttede overtaget efter sin serv, men Caroline fik en ny sætbold, da hun straffede en tjekkisk stopbold med en longline vinder fra baghånden.
Sætbolden blev udnyttet med en baghånds-returnering med fuld power og sikrede sættet 7-5.

I 2. sæt afværgede Kvitova en enkelt break-mulighed til 3-1, men efter et rent dansk serveparti fik Clara igen break-mulighed, da hun med power og aggressivitet indhentede 30-0 og derefter fremprovokerede en fejl, og selvom hun i den næste duel flere gang måtte helt ud i hjørnerne, sendte hun konstant kvalificerede bolde tilbage, indtil en fejl fra Kvitova sikrede dansk break til 4-2.

Kampven var dog ikke afgjort, idet Kvitova straks brød tilbage, selvom en longline vinder med baghånden betød 30-0, men en dobbeltfejl og aggressivt spil fra Kvitova i de næste 3 point skabte fornyet spænding om udfaldet.

Caroline havde derefter 3 matchbolde ved 4-5, men det lykkedes for Kvitova at vinde sit serveparti og tvinge sættet i tiebreak, hvor Caroline havde mulighed for at serve for kampen efter 2 mini-breaks ved 5-2, og hun havde et vinderoplæg ved nettet til 6-2, men hun valgte at spille bolden direkte til Kvitovas forhånd, og ved det næste point sendte Caroline bolden for langt, hvorved begge mini-breaks blev udlignet.
En dobbeltfejl forærede dog Caroline 2 matchbolde, og i 2. forsøg – som var i Carolines serv – sendte Kvitova returneringen af 2. serven for langt til dansk sejr 7-5, 7-6(5), hvorved Caroline reducerede til 7-8 i indbyrdes opgør.

Den eminente præstation mod Kvitova kunne ikke undgå at skabe forventninger om endnu en sejr i 3. runde, hvor Caroline ganske naturligt var favorit hos bookmakerne inden kampen mod 28-årige Jennifer Brady (USA), der ligesom Caroline har været borte fra tennis i en længere periode.

Imidlertid tydede 1. sæt af opgøret mod Brady på, at Caroline ikke helt kunne bevare det ekstremt høje niveau fra kampen mod Kvitova.
Ganske vist fik Caroline en drømmestart, da hun efter et rent serveparti til begge brød Brady’s serv rent, men resten af sættet bar præg af en hidtil uset stor fejlprocent fra Carolines ketsjer.

Det hører dog med i billedet, at Brady med sit offensive spil havde initiativet i det meste af sættet, men den unormale høje fejlprocent hos danskeren medvirkende til at give Brady selvtillid.
Isoleret betragtet skyldes de 2 breaks, som afgjorde sættet, dog ikke at Caroline på nogen måde blev udspillet i egne servepartier, men de 3 uprovokerede danske fejl, da Brady brød tilbage til 2-2, og 4 uprovokerede fejl, da hun blev brudt rent tuk 4-6, var alle i situationer, hvor Caroline ikke var specielt presset i duellerne, og frustrationerne over spillet kom desuden tydeligt til udtryk, da Caroline ved 0-40 hamrede ketsjeren flere gange i underlaget.

Usikkerheden fortsatte i starten af 2. sæt, hvor Caroline blev brudt til 0-2, og det så på det tidspunkt ud til, at Brady var på vej mod en sikker sejr, men Caroline har dog adskillige gange tidligere vist, at hun aldrig er slået, inden matchbolden er spillet.
I fortsættelsen af kampen minimerede Caroline imidlertid det store antal fejl, og gradvis skiftede momentum over til Caroline, der brød tilbage til 1-2 og vandt sine servepartier til både 2-2 og 3-3.

I det psykologiske 7. parti blev Brady for alvor sat under pres, da hun kom bagud 0-40 i egen serv, men hun afværgede dog alle 3 break-muligheder med en vinder, et es og en dansk fejl, da Caroline efter en længere slagudveksling blev fristet til at gå efter signatur-slaget, der dog havnede langt udenfor banen.
Det afholdt dog ikke Caroline fra at fortsætte med at spille aggressivt og sende Brady rundt i hjørnerne, indtil hun blev presset til en kort bold, som Caroline udnyttede til at få endnu en break-mulighed, hvor Caroline i starten af duellen agerede mur, indtil hun med en longline forhånd pressede Brady til et vinderoplæg, som straks blev udnyttet.

Da Brady ved 3-5 servede for at blive i sættet, førte en afbrænder på et smash til 15-30 og en fejl efter den længere slagudveksling til 2 danske sætbolde, men den første blev afværget med et smash, selvom bolden ikke blev ramt helt rent.
På den næste sætbold kunne Brady fortsat ikke fremtvinge fejl fra Caroline i endnu en længere slagudveksling, som sluttede med en amerikansk fejl, som sikrede Caroline sættet 6-3.

I slutningen af 2. sæt fornemmedes træthedstegn hos Brady, hvorimod Caroline i 3. sæt var endnu mere dominerende, og først ved stillingen 5-0 til Caroline lykkedes det for Brady at komme på tavlen, inden Caroline i sikker stil kørte sejren hjem 4-6, 6-3, 6-1.

I det efterfølgende interview satte Caroline ord på glæden ved at være tilbage på Arthur Ashe Stadium.

Der er næppe tvivl om, at Caroline i 1/8-finalen igen spiller på Arthur Ashe Stadium, hvor hun søndag møder den 19-årige amerikanske superstjerne CoCo Gauff, der regnes blandt de største favoritter til titlen efter de topseedede Iga Swiatek og Aryna Sabalenka.

Gauff måtte dog bruge 3 sæt, inden hun vandt i 3. runde over 32. seedede Elise Mertens, der til gengæld måtte indkassere “æg” i 3. sæt, da Gauff vandt 3-6, 6-3, 6-0.

Trods det høje niveau i Carolines seneste kampe, har bookmakerne dog Gauff som relativ stor favorit i kampen, der bl.a. er omtalt som “generationernes kamp”.

 

Forrige artikelUS Open 2023: Holger Rune uden gejst har brug for grundig evaluering om fremtidig setup
Næste artikelTurneringer uge 36: Wozniacki stadig med i US Open. Rebecca Munk seedet i juniorrækken. Davis Cup drenge pudser formen af
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.