Holger Rune har i flere af de seneste opgør mod Casper Ruud haft gode muligheder for sejr, men efter norsk sejr i Acapulco er Rom 2023 fortsat eneste danske sejr

Inden for sportens Verden elsker medier ofte at fokusere på rivaliseringer mellem de største stjerner, og i nogle af Tennisavisens omtaler af tidligere møder mellem Norges Casper Ruud og Danmarks Holger Rune er opgørene blevet benævnt som kampen om at blive Nordens tennis-konge.

Konklusionen efter de første 4 opgør var, at “Ruud-er-konge” i Norden, da han vandt de 2 første opgør suverænt i 2021, men da Holger nærmede sig 19-års alderen i 2022 var der tale om langt større jævnbyrdighed, og ved ATP 1000 Monte Carlo var det udelukkende Holgers manglende rutine, der sikrede norsk sejr 7-6(5), 7-5, og i kvartfinalen ved French Open samme år var det igen nordmandens større rutine og koldblodighed, der blev udslagsgivende, da Casper vandt 6-1, 4-6, 7-6(2), 6-3 og udbyggede den indbyrdes føring til 4-0.

Efterfølgende nåede Casper både finalen ved French Open og US Open og opnåede sin hidtil højeste rangering som no. 2 på ATP-ranglisten, mens Holger befandt sig omkring top 30, men i næste halve år rykkede Holger for alvor med finale ved ATP 250 Sofia, titel ved ATP 250 Stockholm, ATP 500 finale i Basel og titlen over dem alle ved ATP 1000 i Paris.

Inden Holger og Casper mødtes næste gang i semifinalen ved ATP 1000 i Rom i maj 2022 var nordmandens forspring på ranglisten skrumpet til 3 pladser, idet de var henholdsvis no. 4 og 7, og da Holger omsider vandt sin første sejr 6-7(2), 6-4, 6-2, blev Holger med en temmelig kæk overskrift i Tennisavisen udråbt som tennis-konge i Norden, hvilket blandt andet også var baseret på, at Holger ved indgangen til French Open ville være foran Casper på live-rankingen.

ATP 1000 Rom: Holger Rune Nordens tennis-konge efter vanvittigt comeback mod Casper Ruud

Ved French Open blev kvartfinalen endnu en gang en kamp om den nordiske trone, men i modsætning til de 3 seneste jævnbyrdige opgør, blev Holger sat grundigt på plads af den velspillende nordmand, der i suveræn stil vandt 6-1, 6-2, 3-6, 6-2 over Holger, der var milevidt fra sit topniveau, når der ses bort fra en kort opblomstring i 3. sæt.

I den efterfølgende periode var Casper fortsat et par pladser foran Holger på ranglisten, men efter US Open blev rollerne byttet om, idet Holger efter en kvartfinale ved Wimbledon avancerede til 4. pladsen, og Casper efter 2. runde exit ved US Open gled ned som no. 9, og lige siden har Holger været fast i top 8, mens Casper i en længere periode har været udenfor top 10.

På den aktuelle rangliste er Holger stadig no. 7 og det vil han fortsat være i den kommende uge uanset resultaterne i dennes uges ATP-turneringer.

ATP 500 Acapulco: Holger i kvartfinale efter solid 1. runde og suverænt 2. sæt i næste

Casper havde dog med sejren over Ben Shelton i kvartfinalen ved ATP 500 Abierto Mexicano Telcel persentado por HSBC i Acapulco sikret sig mindst en 10. plads på liverankingen, inden han kunne avancere yderligere til 9. pladsen med sejr over Holger i semifinalen.

Der var dog i 1. sæt af opgøret ikke meget, der tydede på norsk sejr, idet Holger formentlig spillede sit hidtil bedste tennis i år, og efter et rent dansk serveparti brød Holger allerede i Caspers første serveparti til 2-0 efter 4 break-muligheder, hvorefter Holger resten af sættet havde fuld kontrol over sættet, som blev afsluttet med et rent serveparti til 6-3.

Som det ofte har været påpeget i Tennisavisen er Holgers største problem, at bundniveauet i flere kampe er alt for lavt, og derfor har han i flere kampe mod væsentligt lavere rangerede spillere været i problemer, og det har desuden medført et par uventede nederlag mod eksempelvis no. 108 Arthur Cazaux (FRA) og no. 56 Alexander Shevchenko (KAZ).

Den type udfald er der ikke råd til mod spillere af Caspers kaliber, og derfor gælder det om at udnytte mulighederne, når de er der, og Holger havde allerede ved 1-1 i 2. sæt break-muligheder efter nedenstående duel, som må være kampens absolutte højdepunkt.

I begge tilfælde blev servereturneringerne sat i spil i etablerede dueller, som begge – samt endnu en af slagsen – afsluttedes med danske fejl, som tilhører kategorien uprovokerede.

Til gengæld opstod den klassiske situation, som ofte opleves, når break-muligheder ikke udnyttes, at det modsatte sker, og Holger bidrog selv til at sætte sig under pres, da han – efter at Casper med en eminent stopflugtning til 0-15 – lagde en forudsigelig stopbold, som Casper havde nemt ved at straffe, og derved var Holger bagud 0-30, og da førsteserven svigtede steg presset yderligere, da Casper med en cross vinder fra forhånden havde break-muligheder ved 0-40.
Den første blev afværget, da Holger afsluttede en slagudveksling med en vinder, men i den næste duel bag Holgers andenserv tog Casper initiativet og fremprovokerede en fejl, hvorved 2. sæt i realiteten blev afgjort, idet Casper blot afgav 2 point i alt i de efterfølgende 3 servepartier.

Udover det førnævnte serveparti, hvor Holger blev brudt, afgav han blot et point i de øvrige 3 servepartier, og derved blev den manglende udnyttelse af 3 break-muligheder sammen med førnævnte upræcise stopbold stærkt medvirkende til, at Casper vandt sættet 6-3.

Holger havde inden kampen haft maveproblemer,  og derfor spiste han intet under hele kampen, hvilket næppe undgår at gå ud over den energi, der er brug for under en hel kamp, og det var tydeligt i resten af kampen, at Holger forsøgte at afkort duellerne mest muligt.

Taktikken var tæt på at give pote, idet Holger efter 15-40 brød i 2 forsøg til 3-1, og selvom Casper straks brød tilbage, genetablerede Holger forspringet til 4-2, men på en oplagt mulighed til 30-0 sendte han et smash ud af banen, hvorefter han dog var mere omhyggelig, da han efter yderligere 2 smash førte 30-15 og han øgede desuden  efter et velkonstrueret point til 40-15.
Efter en dansk fejl til 40-30 spillede Holger sig frem til en god mulighed for at afgøre partiet ved nettet, men flugtningen blev for uskarp, og Casper udnyttede situationen og passerede Holger ved nettet til 40-40 med denn “Ruud runner” herunder.

Den næste slagudveksling endte med en fejl fra Holger, der tilsyneladende havde begyndende kramper, og da han fulgte med frem på den næste serv, satte Casper returneringen i fødderne på Holger, der i stedet for at øge til 5-2 inviterede nordmanden tilbage ved 4-3.

Da Holger igen servede ved 4-4 kom han straks under pres efter en stopbold, som Casper ingen problemer havde med at nå frem til og efterfølgende afgøre med et smash, og ved 15-15 gik Holger efter en vinder langs linjen, hvor en tvivlsom kendelse gik imod Holger, der havde brugt alle sine 3 challenges, hvilket er en påmindelse om at bruge challenge med omhu for netop at undgå en sådan situation.
Selvom det er helt forståeligt, at der appelleres til dommeren, bliver dommen dog aldrig ændret af den grund, men risikoen for at miste fokus er til gengæld overhængende, og det var præcis, hvad der skete, idet Holger med en dobbeltfejl blev sat under maximalt pres ved 15-40.
Begge blev dog afværget, men efter endnu en dobbeltfejl, fik Casper overtaget i den næste duel, hvor førsteserven svigtede, og han sikrede derved et afgørende break, som blev fulgt op af et rent norsk serveparti, og med cifrene 3-6, 6-3, 6-4 øgede Casper den indbyrdes føring til 6-1.

I finalen mødte Casper natten til søndag dansk tid  3. seedede Alex de Minaur, der vandt 6-4, 6-4.
Holger holder fast i 7. pladsen foran Hubert Hurkacz, og top 12 vil på den næste rangliste være således:

RK Spiller 29. feb 4. mar
1 Novak Djokovic 9.855 9.675
2 Carlos Alcaraz 8.805 8.805
3 Jannik Sinner 8.270 8.270
4 Daniil Medvedev 8.015 7.715
5 Alexander Zverev 5.085 4.950
6 Andrey Rublev 5.110 4.855
7 Holger Rune 3.700 3.720
8 Hubert Hurkacz 3.395 3.405
9 (+2) Casper Ruud 3.120 3.405
10 (-1) Alex de Minaur 3.210 3.210
11 (+1) Stefanos Tsitsipas 3.080 3.170
12 (-2) Taylor Fritz 3.150 3.015

Rublev mister 5. pladsen, fordi han i semifinalen ved ATP 500 Dubai blev diskvalificeret for “verbal abuse” mod en linjedommer, og derfor mister han både de ranglistepoint og præmiepenge, som han havde optjent ved turneringen.
Rettelse: På ranglisten pr. 4. marts er Rublev ikke fratrukket optjente point i Dubai.

Selvom Holger er foran Casper på ranglisten, kan nordmændene med en vis ret hævde, at “vår mann” – som han kaldes i Norge – stadig er tennis-konge i Norden.

Både “vår mann” og “vores mand” kan om en uges tid atter følges ved ATP 1000 Indian Wells og 2 uger senere igen ved ATP 1000 Miami, hvorefter de fortsætter til den europæiske grussæson, hvor de formentlig begge stiller op ved ATP 1000 i både Monte Carlo, Madrid og Rom, inden de måske igen mødes i en kvartfinale ved French Open.

Baseret på Holgers indsats i Acapulco er der gode argumenter for, at han også kan nå langt i Indian Wells og/eller Miami, og nordmændene kan også glæde sig over, at “vår mann” efter en sløj periode igen har fundet et top 10 niveau.

Svenskerne har til gengæld svære tider uden en eneste spiller i top 100, hvorimod Finland har Emil Ruusuvouri i top 50 og Otto Virtanen nærmer sig – efter en ATP Challenger titel i Pau i sidste uge og semifinale i Lille – med hastige skridt top 100.

Forrige artikelHRT tog den sidste plads i næste weekends slutspil
Næste artikelUge 10: Clara flyvende fra start i kval til Indian Wells, hvor endvidere Caroline og Holger deltager
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.