Johanne Svendsen fightede sig til dansk 1-0 føring, som Clara Tauson fulgte op med suveræn sejr, der baner vej for oprykningskampe mod Grækenland og Estland

Efter det sensationelle 1-2 nederlag mod Østrig i den første kamp i Group A ved Billie Jean King Cup Group I Europe/Africa i Oeiras i Portugal sikrede et par pragtkampe af både Johanne Christine Svendsen og Clara Tauson afgørende dansk 2-0 føring over Bulgarien.

BJK Cup 2024: Brandkampe af Johanne og Clara sikrer dansk sejr mod Bulgarien

I den sidste puljekamp var Caroline Wozniacki fortsat ikke helt klar til at spille igen, men hun var dog på højkant igen, efter at en virus eller madforgiftning havde bevirket, at hun havde tilbragt tiden på hotellet.
Onsdag var hun dog tilbage på anlægget for at støtte holdet i kampen mod Ungarn.

De 4 højst rangerede spillere i Ungarns oprindeligt oplyste trup var
no. 110 Ana Bondar, 144 Dalma Galfi, 160 Panna Udvardy og 182 Timea Babos, men efterfølgende er de erstattet af no. 601 Natalia Szabanin og 728 Adrienn Nagy.
Truppen er derved reduceret til 3 spillere, da no. 279 Fanni Stollar er den eneste fra den oprindelige trup.

Johanne fik til opgave at forsvare de danske farver i den første kamp mod Adrienn Nagy, der indledte kampen med et break, selvom Johanne havde ført 40-0 i sit serveparti.
I modsætning til dagen før, hvor Johanne gennem hele kampen var totalt dominerende, var der væsentligt større udsving i onsdagens kamp, men Johanne fik dog straks brudt tilbage, og hun vandt 1. sæt 6-2.

I sæt pausen tog Nagy en medical timeout, og Johanne benyttede pausen til at forlade banen en periode, men da hun kom tilbage, blev hun igen brudt fra start, og hun var desuden meget tæt på at komme bagud med yderligere et break.
Det lykkedes dog at redde partiet hjem, og selvom spillet fortsat ikke fungerede lige så gnidningsfrit som dagen før, havde Johanne både modet og fighterviljen til at vinde de afgørende point, som sikrede sejren 6-2, 6-4.

I interviewet til Tennisavisen erkendte Johanne, at hun fortsat kæmper med at få bedre styr på sit temperament, som ofte har ført til ærgerlige nederlag, og efter hendes egen vurdering er hun fortsat “ung i hovedet”, som hun selv udtrykte det.
Hun er bevidst om, at det er en længere proces, hvor hver kamp er en læringsproces, og det samme er tilfældet, når hun alligevel formår at vinde, når spillet ikke fungerer optimalt.

 

Derefter mødte Clara i 1. singlen no. 601 Natalia Szabanin, og forskellen i rangeringen blev tydeligt afspejlet, da Clara i løbet af ca. 3 kvarter uddelte et par “briller”, som er tennis-slang for 6-0, 6-0.

I sejrs-interviewet til Tennisavisen var Clara godt tilfreds med sit spil, som passer godt til modstanderens flade spil, og da Clara selv lavede ganske få fejl, og desuden fik flere point på modstanderens fejl, kunne hun spille sit eget spil.

Ligesom dagen før var førsteserv-procenten ikke speciel høj, og Clara mener selv, at den bør være højere i de næste kampe, og der arbejdes på at finde førsteserven, men en god andenserv kompenserer for det.
Clara var godt tlfreds med, at hun har fået en god start på grus med godt spil og 3 sejre, men hun erkendte, at hun dagen før i kampen mod Tomova blev presset undervejs.

Dermed førte Danmark 2-0, og den endelige sejr var sikret, hvilket betyder at Danmark bliver no. 2 i puljen efter Østrig uanset udfaldet af de øvrige kampe i puljen, men det var på det tidspunkt fortsat uvist, hvem der blev no. 2 i de øvrige puljer, som Danmark møder fredag og lørdag om de sidste oprykningsplads.

Derfor blev doublen igen en bonus-kamp, hvor Rebecca Munk Mortensen og Laura Brunkel mødte Fanni Sstollar og Natalia Szabanin.
De ungarske par vandt 6-4, 6-2, hvorved den danske sejr blev 2-1.

Den anden kamp i Group A mellem Østrig og Bulgarien havde kun kosmetisk betydning, da Østrig havde sikret sig 1. pladsen med sejre over både Danmark og Ungarn, som i den første kamp havde vunder over Bulgarien, og derfor ændrede det ikke på rækkefølgen i puljen, at Bulgarien vandt 2-1.

I Group B vandt Holland 2-1 over Letland, og dermed blev Holland puljevinder foran Letland, som i den første kamp mellem 2’erne møder Grækenland, der vandt 3-0 over Norge, der slutter sidst i puljen og skal kæmpe med Bulgarien og Portugal om at undgå de 2 nedrykningspladser til Group II Europe/Africa.
Serbien sikrede 1. pladsen med 3-0 over Sverige, der blev no. 3 og spiller placeringskampe om 7-9. pladsen.

I opslaget herunder på DTFs facebook gør holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen status efter de indledende puljekampe.

I opslaget herunder findes blandt andet et billede hvor spillerne er flankeret – fra højre – af holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen og KB-træner Jacob Holst og – fra venstre – af fysioterapeut Sebastian Åxmann og den nye træner ved Elitecentret, Levar, som ugen forinden var med Elmer Møller på Sicilien, hvor Elmer vandt en M25 titel.

Det er i skrivende stund stadig uvist, om Caroline Wozniacki bliver kampklar til de afgørende kampe, hvor Clara Tauson kan forvente at møde no. 7 Maria Sakkari i 1. singlen mod Grækenland fredag, og lørdag møder hun formentlige no. 10 Jelena Ostapenko i opgøret mod Letland.

Onsdag blev arrangeret pressemøder med både Maria Sakkari og Jelena Ostapenko, og begge pressemøder findes på Youtube herunder.

Pressemøde med Maria Sakkari

Pressemøde med Jelena Ostapenko

Kort før artiklens udgivelse har Grækenland vundet 2. singlen, idet Valentini Grammatikopoulo vand 6-0, 7-5 over Daniela Vismane, og i 1. singlen førte Maria Sakkari 6-0, 4-3 over Darja Semenistaja.
Derfor tyder meget på, at Danmarks kamp mod Grækenland bliver afgørende for den 4. oprykningsplads.

Hvis Danmark er på center court fredag, kan live stream findes her: https://www.youtube.com/@fptenis/streams

Forrige artikelBJK Cup 2024: Brandkampe af Johanne og Clara sikrer dansk sejr mod Bulgarien
Næste artikelBJK C 2024: Afgørende dansk 2-0 føring efter storspil af både Johanne og Clara, der blomstrede mod Sakkari
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.