Danmark er med 2-1 sejr over Grækenland et stort skridt nærmere play-off, som dog kræver sejr over Letland lørdag

I fraværet af sygdomsramte Caroline Wozniacki sørgede vikaren, 19-årige Johanne Christine Svendsen for, at Danmark bragte sig foran 1-0 efter 2. singlen mod både Bulgarien og Ungarn ved Billie Jean King Cup Group 1 Europe/Africa, og i begge opgør vandt 21-årige Clara Tauson derefter 1. singlen og sikrede derved, at Danmark blev no. 2 i Group A.

BJK Cup 2024: Sejre til Johanne Svendsen og Clara Tauson sikrer oprykningskampe

Resultaterne i de øvrige puljer betød, at Holland blev vinder af Group B, og Serbien vandt Group C, hvorved de sammen med Østrig, der vandt Group A, sikrede 3 af de 4 pladser i Play-off til november.

Den 4. plads afgøres derfor i 3 kampe, hvor Danmark og no. 2 i henholdsvis Group B og C, Letland og Grækenland dyster mod hinanden.
I det første opgør torsdag vandt Grækenland 3-0 over Letland, der overraskende ikke benyttede WTA-ranglistens no. 10, Jelena Ostapenko i 1. singlen.

Grækenland og Letland var de 2 nationer, som Danmark formentlig helst havde undgået at møde i den indledende pulje, da begge har en top 10 spiller i truppen.
Efter sejren over Letland kunne Grækenland med en sejr over Danmark definitivt sikre sig 4. pladsen, og derfor var det et ufravigeligt krav, at Danmarks vandt over Grækenland.

Med udsigt til at Clara kunne møde no. 7 Maria Sakkari i 1. singlen, var det ekstra vigtigt, at Danmark kunne indlede opgøret med en sejr i 2. singlen, hvor Caroline Wozniacki forventedes at bringe Danmark foran 1-0, hvis hun nåede at blive kampklar efter den sygdom, som gav Østrig let spil i 2. singlen og banede vejen for 1. pladsen i Group A.

Inden kampen mod Grækenland kunne TV 2 dog efter kontakt til holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen oplyse, at Caroline ikke kunne nå at blive klar, og at parterne blev enige om, at det var bedst, at Caroline tog hjem til familien og børnene.

Derfor indledte Danmark for 3 kamp i træk 2. singlen med Johanne, der efter en brandkamp mod Bulgarien ikke selv var helt tilfreds med sit niveau mod Ungarn, hvor hun dog fightede sig til sejren 6-2, 6-4 over no. 728 Adrienn Nagy.

Mod Grækenland mødte Johanne en modstander af en helt anden kaliber i form af 27-årige Valentini Grammatikopoulou, der er no. 206 på WTA-ranglisten, og selvom Johanne fra starten af kampen spillede på et højt niveau, havde grækeren et solidt overtag,
Gradvis fik Johanne dog stadig bedre styr på sit aggressive spil, hvor hun ofte gik benhårdt efter sine servereturneringer, som især efter 2. serven resulterede i mange rene vindere, hvorved der blev lagt ekstra pres på grækerens 2. serv med øget risiko for dobbeltfejl.

Derved fik Johanne kæmpet sig tilbage i sættet, som derefter blev afgjort i tiebreak, som Johanne vandt 7-4, men i 2. sæt fik grækeren igen overtaget og vandt sættet 6-4.
I 3. sæt genfandt Johanne niveauet fra 1. sæt, og derved sikrede hun Danmark en drømmestart med sejrscifrene 7-6(4), 4-6, 6-3.

De første 40 minutter af kampen kan genses herunder – se link længere nede til resten af kampen samt 1. singlen og doublen

I interviewet til Tennisavisen anførte Johanne, at hun på forhånd var klar over, hvad hun kunne vente sig fra grækeren, men hun følte dog, at hun 100 procent kunne matche tempoet.
Johanne er overbevist om, at de 3 kampe hidtil kan give en hel masse fremadrettet i karrieren, hvor hun det seneste år har haft svært ved at vinde tilstrækkeligt mange kampe i træk.

Sejren til Johanne betød, at Danmark stadig ville have en chance for at sikre den endelige sejr i doublen, hvis ranglistens no. 7, Maria Sakkari levede op til favoritværdigheden mod Clara, der selvsagt var underdog i 1. singlen.

Imidlertid spillede Clara fra start til slut på det tårnhøje niveau, som hun tidligere i perioder vist rækker til at matche de absolut bedste, og Clara vandt 6-4 efter et velspillet og jævnbyrdigt 1. sæt.
I 2. sæt havde Clara et endnu større overtag, som bragte hende på sejrskurs med 5-2 føring, men Sakkari var meget tæt på et comeback, da hun vandt det ene break tilbage, og hun havde desuden en break-mulighed til at udligne til 5-5, inden Clara fik lukket kampen, som hun derved vandt 6-4, 6-4 og sikrede Danmark endnu en sejr.

I interviewet til Tennisavisen efter kampen blev Clara spurgt, om sejren over Sakkari var karrierens største, at det i det mindste på grus var en af de største.
Clara fremhævede betydningen af at have et hold bag sig som årsag til, at hun har præsteret på et konstant højt niveau i alle kampe, og hun bekræftede desuden, at kroppen indtil videre har det fint.

Laura Brunkel og Rebecca Munk Mortensen blev for 3. kamp i træk valgt til doublen, som Grækenland til gengæld prioriterede højt ved at benytte Maria Sakkari sammen med Despina Papamichail.
Danskerne kunne ikke stille meget op mod den stærke græske konstellation, som vandt en sikker sejr 6-1, 6-1.

Afslutningen af Johanne’s 2. single samt 1. singlen og doublen kan genses herunder

Derved bevarer Grækenland muligheden for at erobre den eftertragtede 4. plads, da med en 3-0 sejr mod Letland og 1-2 nederlag mod Danmark har et sætscore på 4-2.
Det vil hverken Danmark eller Letland kunne matche, og derfor kræves også sejr i lørdagens opgør mod Letland, der således kun har æren at spille om mod Danmark, hvilket muligvis er årsagen til, at no. 10 Jelena Ostapenko ikke optræder i holdopstillingen, hvor Johanne indleder mod urangerede Adelina Lachinova i 2. singlen, hvorefter Clara i 2. singlen møder no. 110 Darja Semenistaja.

Der er livestream på både Center Court og Court 1 via dette link https://www.youtube.com/@fptenis/streams
Direkte link til Danmarks kamp mod Letland er https://www.youtube.com/watch?v=MZ6EmMaIi_k

Forrige artikelBJK Cup 2024: Sejre til Johanne Svendsen og Clara Tauson sikrer oprykningskampe
Næste artikelBJK Cup 2024: Johanne hindrede lettisk comeback inden Clara sikrede Play-Offs
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.