Holger Rune skrev dansk tennishistorie ved French Open efter storspil, men en kvartfinale på det jævne rakte ikke mod en bundsolid Casper Ruud, som skrev norsk tennishistorie med finale mod Nadal

Inden dette års Grand Slam turnering French Open var der ikke mange – udover 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune selv – der i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at han i onsdags ville få en reel mulighed for at spille sig frem til en Grand Slam finale.
Efter sejren i kvartfinalen over 4. seedede Stefanos Tsitsipas var både en sejr i kvartfinalen og en eventuel semifinale pludselig en reel mulighed, hvis Holger kunne fortsætte de samme takter, som han havde vist i de første 4 kampe.

French Open: Holger Rune 1 sejr fra top 20 efter ny toppræstation

Inden kvartfinalen mod den 8. seedede nordmand Casper Ruud, var 18-årige Johanne Christine Svendsen i aktion i junior-udgaven af French Open, hvor hun i 1/8-finalen mødte juniorranglistens no. 37 Annabelle Xu (CAN).

Da forskellen i rangering blot er 7 pladser, var der lagt op til et jævnbyrdigt opgør, men Johanne ramte desværre ikke samme niveau, som i de 2 første runder, og derfor kunne canadieren vinde lidt for stort 6-3, 6-3 i 2 sæt.

Herunder er der highlights fra kampen, og samtidig udtrykkes håb om, at Johanne bliver den eneste dansker, som ryger ud af turneringen samme dag.

Senere på dagen vandt Johanne dog 1/8-finalen i double sammen med Petra Marcinko (CRO) 6-2, 6-4 over det franske par Astrid Lew Yan Foon og Jenny Lim.
Næste dag blev de dog sendt ud af turneringen af de 1. seedede tjekker Lucie Havlickova og Sara Bejlek.

Ligesom det var tilfældet for Johanne fandt Holger heller ikke frem til det samme niveau som i de tidligere kampe, hvilket er nødvendigt mod så boldsikker modstander som Casper Ruud, der sender stort set alle bolde retur, hvis han ikke bliver presset til fejl eller udspillet.

1. sæt: Selvskabte problemer fra start

Holger skabte problemer for sig selv allerede i sit første serveparti, hvor han foran 40-15  pressede Ruud til en kort returnering og en oplagt vinder-mulighed, som blev misbrugt ved at sende bolden for langt.
Derefter fik Holger en ny chance efter en kort slice fra nordmandens baghånd, men da Holger forsøgte at afgøre partiet med en forhånd modsat, havnede bolden i nettet, hvorved Ruud udlignede til 40-40.
Et omhyggeligt opbygget point med kontrolleret offensiv pressede Ruud til et smashoplæg, som Holger sikkert udnyttede, men med en efterfølgende dyb norsk returnering fik Ruud overtaget og vandt den næste duel.

Holger havde dog igen overtaget efter sin næste serv, men skarpheden manglede, da han forsøgte at presse Ruud i baghånden ved et net-fremstød, hvor en følt vinder longline skabte norsk break-mulighed.
Det næste point var et skoleeksempel på, hvad det kræver at vinde point over nordmanden, der blev kostet rundt på banen af Holgers tempofyldte spil, men til sidst blev Ruud presset til et smashoplæg, som Holger udnyttede.
Herefter demonstrerede Ruud sine evner som kontraspiller, da han overtog initiativet og skaffede en ny break-mulighed med en vinder fra forhånden, men en lidt for satset returnering på Holgers 2. serv holdt stadig Holger inde i partiet.

Et forsøg på at overrumple Ruud med en stopbold, selvom Holger stod langt tilbage i banen, skabte nye problemer, idet nordmanden nemt nåede frem og lagde bolden dybt i Holger forhånds-hjørne, og selvom Holger igen havde et solidt overtag i den næste duel, lykkedes det alligevel for Ruud i en presset position at afgøre partiet med en befriende longline forhånd på det yderste af linjen.

I Holgers næste serveparti blev 1. sæt reelt afgjort, da Holger efter et par fejl kom bagud 30-40, hvor han efter en netduel lod bolden passere, men da den ramte linjen, var Holger bagud 0-4, og risikoen for et æg var faretruende, da Ruud vandt sit servepart til 5-0, men Holger kom dog på tavlen, inden Ruud lukkede sættet 6-1.

2. sæt: Momentum efter comeback fra 2-3 0-40

I starten af 2. sæt var Holger fortsat under pres, da han med stort besvær vandt det indledende serveparti efter 40-40, og ved 1-1 måtte Holger 2 gange afværge break-muligheder, inden han udlignede til 2-2, hvorimod Ruud forinden blot havde afgivet et enkelt point.

Problemerne fortsatte i Holgers næste serveparti, hvor han kom bagud 0-15 efter en direkte vinder på servereturneringen, og da Holger ved de næste 2 point tilsyneladende var i vildrede og afgav initiativet, forstærkedes problemerne med 2 norske vindere til 0-40.

I et forsøg på at bryde rytmen havde Holger succes med serv-flugtning til 15-40, men da han forsøgte at gentage kunststykket, blev han passeret med præcis norsk returnering til 3-2, og Ruud var tilsyneladende på sejrskurs, da han kort efter førte 40-0 i egen serv, hvor Holger fortsat virkede usikker og for henholdende og tilbage i banen uden overhovedet at få lagt pres på nordmanden.
Ved det næste point begyndte Holger dog at sætte mere tryk i boldene, og effekten udeblev ikke, idet Ruud blev presset til en fejl, og en skarp dansk servereturnering fremtvang endnu en fejl, og Holger udlignede til 40-40 efter en velplaceret dyb bold, som Ruud sendte for langt.

I den næste slagudveksling var mønstret fra tidligere i kampen, hvor Ruud sendte alt tilbage, indtil en dansk fejl afgjorde pointet, det omvendte, idet Holger modstod et markant norsk pres, indtil Ruud blev utålmodig og gik efter at afgøre duellen, men bolden blev for bred og gav Holger mulighed for at bryde tilbage.
Efter endnu en slagudveksling, hvor Holger igen var under konstant pres, blev Ruud igen utålmodig, da han forsøgte at afgøre pointet med en stopbold, som Holger nåede frem til, og efter en kort duel ved nettet, hvor nordmanden blev udmanøvreret var Holger tilbage i kampen.

I den efterfølgende periode tippede momentum over til Holger, der havde fået større tro på tingene, da han holdt serv til 4-3.
Ruud førte derefter 30-0 i egen serv, men 2 longline vindere fra henholdsvis baghånden og forhånden skabte balance ved 30-30, og selvtilliden var tilbage hos danskeren, der efter en norsk servevinder til 40-30 holdt sig inde i partiet med en præcis stopbold.
Efter endnu en norsk servevinder fulgte en dobbeltfejl, hvorefter Holger med en skarp returnering af 2. serven pressede Ruud til en fejl, der gav dansk break-mulighed, som Holger dog selv forpurrede med en mislykket stopbold, som havnede i nettet, mens Ruud var parkeret ved baglinjen.
I stedet for endnu et dansk break, lykkedes det derefter for Ruud at udligne til 4-4.

Holger havde dog fortsat overtaget, da han derefter bragte sig foran 40-0 i egen serv, og selvom han derefter sendte 2 sjuskede stopbolde i nettet, afgjorde han alligevel partiet til 5-4, da han pressede Ruud med en velplaceret bold i forhåndshjørnet og fulgte op med en stopflugtning på nordmandens returnering.

Selvtilliden var tydeligvis vendt tilbage i Holgers spil, hvilket kom til udtryk, da Holger vandt det første point i nordmandens næste serveparti med en stopbold, som Ruud ikke nåede helt frem til, og da Holgers baghånd op langs linjen var begyndt at fungere, blev Ruud presset til at sende bolden i nettet til 0-30, og man fornemmede en anelse desperation, da Ruud derefter overforcerede 2. bolden, der blev sendt ud og gav 3 danske sætbolde ved 0-40, og på den første mulighed fulgte Holger op på en kort bold, som blev lagt dybt i nordmandens baghånd og fremkaldte endnu en norsk fejl, som betød udligning til 1-1 i sæt ca. 20 minutter efter, at Ruud tilsyneladende havde kampen under fuld kontrol.

3. sæt: Afgørelse i tiebreak efter jævnbyrdighed

I det første serveparti i 3. sæt afværgede Holger en enkelt break-mulighed efter 40-40, men indtil 3-3 vandt begge spillere deres servepartier problemfrit, og Holger var tilsyneladende også i kontrol, da han i sit næste serveparti førte 40-15, men Holger lukkede derefter selv Ruud tilbage i partiet efter en stor fejl til 30-40, og en afbrænder ved nettet, hvor han fulgte serven op med en flugtning, der efter tjek af mærket var en anelse bred.
Endnu en relativ stor fejl under en slagudveksling, hvor Holger havde et lille overtag, gav i stedet ud af det blå norsk break-mulighed, som Ruud straks udnyttede, da han med en dyb bold i Holgers forhåndshjørne fremprovokerede en fejl, hvorved Ruud helt unødvendigt brød til 4-3.

Foræringen fremkaldte store frustrationer, som kom verbalt til udtryk, da Holger flere gange råbte “FORLAD”, hvilket efter kampen blev blæst stort op i medierne, og masser af de røster, der heller ikke tidligere har kunnet rumme, at Holgers frustrationer ofte kommer verbalt til udtryk, vågnede igen op til dåd og deltog i en ren shitstorm.

Det er dog ofte blev fremhævet, at tennisspillere har brug for at afreagere, hvilket for Holgers vedkommende ofte sker verbalt mod hans team.
Mens det af nogle opfattes som uacceptabel, ser flere tennis-eksperter og fans det derimod som en styrke, som Holger er blevet stadig bedre til at bruge konstruktivt til at genfinde sit fokus i kampen, hvilket han faktisk formåede, da han i Ruuds efterfølgende serveparti både udspillede nordmanden med 3 vindere i træk med mulighed for straks at bryde tilbage ved 15-40.

Den første break-mulighed blev forpurret, da Holger forsøgte at afgøre duellen ned langs linjen med forhånden, men et tjek af mærket afslørede, at bolden var klart ude.
På den næste break-mulighed havde Holger en oplagt mulighed for at lægge bolden forbi Ruud ved nettet, men bolden blev for lang, hvilket fremkaldte nye verbale frustrationer rettet mod boksen.

Endnu en gang blev frustrationerne afløst af skærpet fokus, da Holger fortsat havde overtaget i den næste duel, hvor han efter en stopbold stod klar ved nettet, da Ruud nåede frem og lagde bolden op i Holgers ketsjer i stedet for at slå den forbi eller på kroppen.
Da Ruud derefter sendte Holgers servereturnering i nettet, var Holger tilbage i sættet, som måtte afgøres i tiebreak, efter at Holger efter en fejl til 5-5 30-40 havde afværget en break-mulighed efter et modigt fremstød til nettet.

Kommentatorerne på Eurosport fokuserede meget på, at Holger brugte alt for meget energi på at udtrykke frustrationer over sit spil, men siden det norske forspring 3-2 40-0 i 2. sæt var det formentlig netop de verbale afløb for frustrationerne, der var den væsentligste årsag til, at Holger på en dag, hvor spillet var langt under niveauet fra de tidligere kampe, alligevel ved stillingen 6-6 i 3. sæt reelt havde tilkæmpet sig et overtag i opgøret, selvom antallet af danske fejl var mere end det dobbelte sammenlignet med nordmanden.

Imidlertid blev nordmandens stabilitet afgørende i den efterfølgende tiebreak, idet Holger efter 1-0 blev for passiv, da han havde mulighed for at sætte pres på nordmanden, men i stedet udlignede Ruud efter en dansk fejl til 1-1, og en servevinder hindrede dansk mulighed for minibreak.
Holger udlignede til 2-2, da han havde modet til at presse Ruud til en fejl, men han forærede derefter nordmanden det første minibreak, da han uden at være i balance til det forsøgte sig med en stopbold, der havnede i nettet.

Nordmandens solide defensiv og en afsluttende dansk fejl sikrede Ruud 4-2 føring ved sidebytte, og efter en smash vinder var Holger under pres, da det var hans tur til at serve ved 2-5.
Presset blev ikke mindre, da Ruud under den næste slagudveksling ramte linjen, og da han derefter i samme duel igen ramte linjen med en baghånd longline, havde nordmanden 4 sætbolde, og i det første forsøg fik han overtaget efter servereturneringen, og han afsluttede med en vinder til 7-2.

4. sæt: Danske fejl sikrede afgørende norsk break

Det norske momentum efter tiebreak’en fulgte med til starten af 4. sæt, hvor Ruud indledte med at vinde sit serveparti efter 40-15, hvorimod Holger kom på hælene efter en dobbeltfejl og en mislykket serv-flugtning, der gav nordmanden 2 break-muligheder ved 15-40.
4 point direkte efter 1. serven sikrede dog partiet til Holger, hvorefter de begge vandt deres efterfølgende servepartier uden at være i problemer. Dog satte Holger ved 2-3 en 40-0 føring over styr, da Ruud med vinder no. 50 – mod Holgers 49 – og den 2. danske dobbeltfejl i sættet samt en returnering i fødderne på Holger udlignede til 40-40, med nye verbale frustrationer til følge.

Igen blev frustrationerne brugt konstruktivt, idet Holger efter en halvflugtning fulgte op ved nettet, hvor han pressede Ruud til et smash-oplæg, og Holger afsluttede det næste point med en præcis stopbold, som sikrede udligning til 4-4.

Ruud vandt derefter sit serveparti rent, hvorefter Holger satte sig selv under pres efter en dobbeltfejl og en efterfølgende stor fejl på 2. bolden bag den efterfølgende 2. serv.
Efter endnu en 2. serv gik Holger efter en kort duel efter en vinder i nordmandens forhånd, men bolden ramte udenfor, hvorved Ruud havde 3 break-muligheder.

Førsteserven svigtede endnu engang, og Ruud sendte en returnering tæt på baglinjen, hvor Holger med en halvflugtning fik dirigeret bolden modsat og reducerede til 15-40.
Den næste break-mulighed blev afværget, da Holger pressede nordmanden til en fejl, og i den næste duel viste Holger stort mod, da han sendte Ruud fra hjørne til hjørne, indtil han med en vinder fra forhånden udlignede til 40-40.

Endnu en dansk vinder gav Holger mulighed for at udligne til 4-4, og selvom førsteserven igen svigtede, havde Holger overtaget i duellen, men med endnu en af de 45 danske fejl i kampen blev Ruud holdt inde i partiet.

Ruud var på dette tidspunkt i kampen noteret for 23 fejl, hvoraf kun en enkelt var i 4. sæt, men efter en kontrolleret offensiv fik Holger presset nordmanden til at sende en sliced baghånd i nettet til endnu en dansk fordel.
Førsteserven svigtede fortsat Holger, der forsøgte sig med serv-flugt på 2. serven, men nordmandens returnering dykkede lavt over nettet, hvor Holger ikke kunne kontrollere flugtningen, der havnede i nettet.

Holger måtte derefter atter ty til en 2. serv, men da han blev for passiv i duellen, overtog Ruud kommandoen og fik presset Holger til en fejl, der gav Ruud break-mulighed, som Holger selv afgjorde, da han efter en kort duel sendte bolden udenfor sidelinjen.

Da Ruud derefter servede for kampen, spillede han sig med 3 vindere – heriblandt et es – frem til matchbolde ved 40-0, og efter en norsk fejl til 40-15, blev kampen afgjort med en bold, der først blev dømt ude, men efter tjek fra dommeren blev dømt god, hvorved Ruud vandt 6-1, 4-6, 7-6(2), 6-3 efter en kamp, hvor Holger havde sine muligheder.

Nordmandens stabilitet og effektive førsteserver sammenholdt med Holgers alt for høje fejlprocent blev den afgørende faktor, hvilket især afspejles i fejl-statistikken, hvor Holger er noteret for 46 mod 24 for Ruud.

Shitstorm overskygger historisk dansk præstation

Der var efter kampen massivt mediefokus og deraf følgende shitstorm på sociale medier mod Holger, fordi han takkede for kampen med et slattent håndtryk, der fik Ruud til at ryste på hovedet, og der fulgte en stribe artikler, hvor Ruud blev citeret for en række stikpiller om danskerens manglende modenhed.

Desuden blev der bragt historier med gensidige beskyldninger, som flittigt blev kommenteret med markante holdninger fra debatdeltagere, der dybest set ikke aner, hvad der foregik mellem spillerne – både under og efter kampen.

Efterfølgende manede Holger dog til besindighed, da han på en Instagram story fremsatte denne opfordring:
Der bliver talt en masse om min og Caspers kamp i går.
Jeg havde en stor turnering og Casper står foran sin første slam semifinale i morgen.
Lad ham arbejde og lad mig nyde mine store resultater og nogle fridage“.

Det sidste er der al mulig grund til, da Holger både inden French Open og især under turneringen har vist spil af en klasse, som potentielt kunne række til at gå helt til finalen, hvis Holger havde bevaret niveauet fra de seneste kampe.

Der er delte meninger om Holgers attitude, og hos nogle er grænsen for det acceptable overskredet ved et slattent håndtryk efter kampen eller afreagering mod hans egne i spillerboksen, mens det formentlig hos langt flere betragtes som forfriskende, at der vises passion og følelser.

Holger er dog bevidst om, at der er brug for at få bedre følelsesmæssig kontrol over de frustrationer, der opstår når spillet ikke fungerer optimalt, så frustrationer og vrede ikke får lov at forhindre, at han alligevel finder en måde at vinde kampe, hvor spillet ikke fungerer optimalt.

Kvartfinalen betyder, at Holger tager endnu et stort skridt frem mod et af hans sæsonmål, som er top 25 inden årets udgang, hvilket han på den nye rangliste på mandag blot er 3 pladser fra som no. 28.
I betragtning af at Holger i sin bedste udgave allerede har vist, at han i stand til at dominere spillet mod mod top 10 spillere, kan han med god grund tillade sig justere sæsonmålet yderligere nogle pladser.

I næste uge er Holger frameldt ATP 250 i Stuttgart, hvor det oprindeligt var planen at tage hul på græssæsonen forud for Wimbledon, så han kan blive den ankelskade, som han pådrog sig i 2. runde ved French Open, helt kvit.
Ugen efter er Holger tilmeldt ATP 500 i Halle, og ugen inden Wimbledon ATP 250 i Eastbourne.

Seedningen til Wimbledon baseres på ranglisten efter Halle, hvor Holger uanset resultatet er rimelig sikker på at blive seedet enten 25-32, hvorved han tidligst kan møde seedet 1-8 i 3. runde (R32), eller 17-24 og derved seedet 9-16 i 3. runde og seedet 1-8 i 4. runde.

Efter de skandinaviske møde fortsatte Casper Ruud sejrsstimen, mod Marin Cilic (CRO), der en smule overraskende havde vundet over både 2. seededeDaniil Medvedev og 7. seedede Andrey Rublev, men efter 6-4 i 1. sæt, mistede kroaten pusten, og Ruud kunne i kraft af sit bundsolide spil relativt enkelt sikre finalepladsen med cifrene 4-6, 6-4, 6-2, 6-2.

Set med danske øjne kunne Holger med større skarphed i kvartfinalen have haft en gylden mulighed for en drømmefinale mod Rafael Nadal, der havde svært ved for alvor at glæde sig over sejren 7-6(8), 6-6 i semifinalen mod Alexander Zverev, der kom alvorligt til skade i slutningen af 2. sæt, hvor han forinden havde forpasset muligheden for at vinde både første og andet sæt.

Ruud havde allerede med sejren over Holger skrevet norsk tennishistorie ved at nå semifinalen, og det var en stor drøm for nordmanden at møde sit helt store idol og forbillede i en finale på kongens eget slot, hvor nordmanden dog var chanceløs, da Nadal søndag vandt suverænt 6-3, 6-3, 6-0.

Det amerikanske supertalent, 18-årige Cori Gaff har forlængst slået sit navn fast på WTA-touren, og de færreste har været i tvivl om, at hun allerede som teenager vil stå i sin første Grand Slam finale.
Spådommen gik i opfyldelse, da hun i semifinalen vandt over Martina Trevisan (ITA), men i finalen kunne hun ikke for alvor udfordre 1. seedede Iga Swiatek, der vandt 6-1, 6-3, og det er svært at få øje på, hvem der foreløbig kan stoppe hendes vinderstime med 35 sejre i træk, som har ført til 6 titler i år.

 

Forrige artikelFrench Open: Holger Rune 1 sejr fra top 20 efter ny toppræstation
Næste artikelM15 Rancho Santa Fe: August Holmgren vinder både single og double titel
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.