5000 tennisspillere i København til kun 10 indendørs tennisbaner hænger ikke sammen. Derfor undrer det sportschef i KFUM, hvorfor det skal være så udfordrende at bygge en ny tennishal. I særdeleshed fordi klubben er velfungerende og har penge med ind i projektet.

To overdækkede baner til 700 medlemmer. Det er faktisk for lidt. Lige nu er det dog det eneste realistiske scenarie, som sportschef i tennisklubben KFUM i København, Thomas Skouboe, ser.

Han har i flere år kæmpet med de udfordringer det giver, at klubben ikke har mulighed for at tilbyde medlemmerne timer indendørs. Selvom vintersæsonen er lang, både reelt og i overført betydning, grundet manglende hal, så har klubben de senere år formået at vokse fra 600 til i dag cirka 700 medlemmer.

Medlemmer der uden problemer vil kunne udfylde de fleste banetimer i den hal på to baner klubben de senere år så brændende har ønsket sig. En hal Københavns Kommune har stillet en grund til rådighed for. Og i oktober kom byggetilladelsen. Udfordringen har bare været, at turen i banken gang på gang har været nedslående.

– De store banker har blankt afvist os. Vi er blevet kørt igennem deres låneafdeling. Her er problemet, at vi ikke bygger på vores egen grund. Hvad hvis klubben går konkurs, så frygter de for deres penge. Derfor har de alle sagt nej, forklarer Thomas Skouboe.

Hans argument om, at der er en enorm efterspørgsel på tennisbaner i Københavns Kommune har ikke hjulpet. I kort radius af det anlæg KFUM har i dag, og hvor planen er at overdække to grusbaner til en hal, er en række andre store tennisklubber placeret. Blandt andet Ryvang, der heller ikke har en indendørs hal. På den måde vil der være mange tennisspillere indenfor kort radius, der kan anvende hallen, hvis KFUM ikke selv kan fylde banetimerne ud med klubbens egne medlemmer.

Kamp med kommunen

En yderligere udfordring i jagten på en lånevillig bank har været, at Københavns Kommunes sagsbehandling på selve byggetilladelsen har trukket ud. Men midt i oktober dumpede den endelig ind af brevsprækken. Dermed har KFUM ét år, så længe varer en byggetilladelse, til at få sat gang i byggeriet. Og efter en lang række afslag i forskellige banker, har KFUM fået indledt en god dialog med Merkur Sparekasse.

– Det er en mindre bank, der har set positivt på vores projekt. De kan se vores argumenter om, at der mangler halkapacitet i København. At der endda er et uudnyttet potentiale for tennis på indendørsbaner i hovedstaden. Hvis der var plads, så ville mange flere end 5000 måske spille tennis hele året, fortæller Thomas Skouboe.

Han understreger, at der endnu ikke er givet et lån til byggeriet, der har et samlet anlægsprojekt på 6 millioner kroner. Men det er tættere på end nogensinde. I særdeleshed fordi klubben selv har en god økonomi og derfor står klar med cirka 1/3 af det samlede anlægsbudget.

Generel udfordring

Imens politkere og idrætsledere bruger taletid på TV og spalteplads i aviser på at fortælle, hvor vigtigt det er unge dyrker motion, så kæmper klubber landet over med at kunne låne til at bygge de rammer, hvor motionen skal dyrkes.

Det kan de skrive under på i den anden del af landet. I Øster Bording ved Silkeborg har to tidligere tennisprofiler fra Herning, Heino Østergaard og Lars Houe, bosat sig. De har via engagement i den lokale tennisklub skabt en god forening, hvor ungdommen blomstrer og klubben generelt har det godt.

Rammerne var dog gamle og slidte, særligt på grund af det store rykind af nye medlemmer. Som i KFUM i København gik man i banken og kunne fremlægge gode vækstrater i antallet af medlemmer. Svaret var det samme som Thomas Skouboe fik.

I Øster Bording blev en flot hal til både tennis og Padel opført. Men kun fordi de to tennisspillere personligt kautionerede for et millionbeløb og kommunen efterfølgende gavmildt støttede med et tilsvarende beløb.

Mangel på støtte

Thomas Skouboe har den største respekt for projektet i Øster Bording.

”Havde jeg pengene, så gjorde jeg det samme. Jeg mener oprigtigt, at det her er en god investering,” fortæller han.

Han ser dog sagen i et større perspektiv end blot den hal, han nu snart håber kan blive opført omkring KFUM´s anlæg i København.

”DIF taler om, hvordan børn skal røre sig i skoletiden. Dansk Tennis Forbund har udtrykt ønske om at hjælpe klubberne med at få etableret deres haller, de har bare ikke haft kompetencer til at hjælpe os. Men de vil gerne se vores case, hvis det lykkedes. Så kan de bruge den til andre klubber. Det ærgrer mig, at der ikke kan findes en model, hvor klubberne i forhold til de anlægsprojekter de har. Projekter der oftest tager udgangspunkt i, at behovet er tilstede som følge af mange medlemmer. Det er bare ikke argumenter der bidder på bankerne,” afrunder Thomas Skouboe.

Han håber byggeopstart i løbet af vinteren, men frygter foråret. Det vil betyde, at banerne i sommerperioden ikke er tilgængelige i normalt omfang for klubbens medlemmer. En løsning, der ikke er optimal i en klub, hvor der i forvejen skal kæmpes for fastholdelse grundet mangel på en indendørs hal.

Forrige artikelITF Monastir: Holger Rune kan holde ferie efter rygproblemer i første runde
Næste artikelStjerneagent: Holger Rune har hele pakken til at blive en superstjerne
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.