I en række artikler har TENNISAvisen fulgt tennisklubben KFUM i arbejdet med at få etableret en hal. Et projekt der handler om meget mere end selve byggeriet. Finansiering samt tilladelser er andre elementer, der har skabt udfordringer undervejs.

Forud for denne indendørssæson står den der endelig. Hallen der gør at tennisklubben KFUM i København endelig har tag over hovedet – også når vinteren rammer. Men hvordan er det at stå her på den anden side af en årelang kamp for en ny tennishal? Hvad kan man tage med videre og hvad kan andre lære af klubbens arbejde? Det har vi spurgt klubbens sportschef, Thomas Skouboe om.

Hvordan er det at stå her for enden af målet, med en hal?

Det er ærlig talt lidt uvirkeligt. Det ikke fordi jeg som sådan har tvivlet på at vi sku’ nå i mål, men det har godt nok taget lang tid. Da vi begyndte, sagde alle det var urealistisk og hvis det skulle lykkes, ville det tage +10 år. Så med de briller på – er det jo gået hurtigt.

Hvordan har rejsen mod målet været?

Der tror jeg, at jeg er farvet af resultatet, for første indskydelse er at det har været positiv spændende, udfordrende og interessant. Men det har også været håbløst deprimerende og ekstremt tidskrævende.
Det har været en rejse, der har taget 5 år, fra første uformelle snak med Københavns kommune, drøftelser i bestyrelsen mm, til hvor vi er i dag. Der er ingen tvivl om det har været en enorm lærerig rejse – både for klubben, men i særdeleshed for mig, som har haft ansvaret for projektet. Bestyrelsen var skeptisk, da jeg kom til dem og sagde, vi skulle have en hal. De havde forsøgt over flere gange at få startet et halprojekt op – forgæves.
Derfor var meldingen dengang også – hvis du vil, har du vores opbakning – men du skal drifte projektet.
Jeg tror min stædighed og at jeg har taget tiden, har haft tiden, har været en meget afgørende faktor for vi er kommet i mål – selvom det har været hårdt. Og nu er vi i mål – og så har det selvfølgelig været det hele værd.

Hvis du skal hive tre pointer frem andre klubber skal være ekstra opmærksomme på, når de vil skabe fundamentet for at etablere en hal, hvad er de så?
Økonomi – Tid – Planlægning.
Man er nødt til at finde pengene. Det var en stor udfordring. Vi begyndte tidligt at spare op – tjene penge i klubben, samtidigt med vi arbejdede på selve projektet. Da vi så fik byggetilladelse, havde vi 20% af finansieringen selv, og så begyndte vi at banke på døren hos bankerne, en proces der blev meget svær.
Man skal være villig til at bruge meget tid. Der har vi i KFUM været meget begunstiget af, at jeg har været fuldtidsansat, og jeg stædigt har prioriteret at bruge megen tid på projektet. Det gælder alt fra aftaler med kommune, banker, entreprenører mm.
Sidste men ikke mindst har jeg forsøgt at gennemtænke og planlægge alle processer, have overblik over både at skabe finansiering, få byggetilladelse, finde entreprenører, påvirke politikere på samme tid. At kunne bruge det netværk der er i klubben, der er nødvendigt i de forskellige processer. Det har været en kæmpe og uundværlig hjælp.

Hvilke perspektiver giver hallen for jeres klub?

Vores klub går fra at være sommerklub til helårsklub – det ændrer alt. Klubben opgraderes nu, således at vi er to fuldtidstrænere og kan tilbyde træning hele året. Vi ændrer som sådan ikke DNA og jeg ser os på ingen måde som en traditionel tennisklub. Vi vil gerne tilbyde vores medlemmer at spille tennis – og vi vil gerne klæde dem på til et langt liv med tennis – mere end en kortsigtet plan med succes nu og her.

De ting I har lært undervejs, som klub og organisation, hvordan kan I bruge dem fremadrettet i nye projekter?
Jeg tror, klubben er blevet meget klogere, og vi har fået en anden selvforståelse. Bestyrelsen har i oktober planlagt et større seminar, hvor vi skal evaluere og blive klogere på processen, og hvilken klub vi er og vil være i fremtiden. Personligt sidder jeg med en kæmpe know-how om halbyggeri og klubudvikling, som jeg ikke tror mange har. Desuden har jeg opbygget et stort netværk, både i kommunen men også andre steder, over de sidste 5 år. Det er noget jeg, sammen med klubben, kan bruge fremadrettet i den udvikling af KFUM Tennis vi er i gang med. Et arbejde først lige er begyndt.

Fakta:
OPDRAGSGIVER: KFUM TENNIS
ANSVARLIG: THOMAS SKOUBOE
HALBYGGERI: TENNISHAL.DK
ENTREPRENØR: TOMMY BAY-HANSEN
ITF CERTIFIED: MEDIUM PACE 3
OPBYGNING: 6 MM KRAIBURG GUMMIMÅTTE
LAG: 1 X PRIMER 1 X BLACKBASE- 3 X ACRYL BELÆGNING
COLOUR: AUSTRALIAN OPEN
AREAL: 36 X 36 METER

Forrige artikelTurneringer uge 41: Swiatek atter dominerende. Murray afviste 18-årig stortalent
Næste artikelRang- og Entrylister uge 41->: Slutspurt om ATP og Next Gen Finals i tætpakket program
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.