Fredagens 2-0 føring blev fulgt op med afgørende sejr i double med Søren Hess-Olesen og Frederik Løchte, der også vandt en bonus-single, hvor efter Holger Rune sikrede 5-0 sejr

Inden de afsluttende kampe ved Davis Cup World Group I Play-offs mellem Danmark og Puerto Rico i Holbæk Sportsby blev C Worldwide Talentprisen uddelt for 3. gang.
Ligesom det var tilfældet i både 2018 og 2019 blev prisen delt mellem Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune med 50.000 kr. til hver.

Clara kunne ikke være til stede og modtage prisen, som Holger fik overrakt forud for lørdagens første kamp i Davis Cup opgøret, hvor Danmark kunne sikre den endelige sejr, hvis Frederik Løchte Nielsen og Søren Hess-Olesen formåede at vinde over Quinton Vega og Ignacio Garcia, der begge havde tabt lørdagens singler til Mikael Torpegaard og Holger.

Quinton Vega/Inacio Garcia og Søren Hess-Olesen/Frederik Løchte Nielsen
Foto: DTF/Morten Olsen – Ignacio Vega og Ignacio Garcia (til venstre) og Søren Hess-Olesen og Frederik Løchte Nielsen

Vega startede med at serve, men et par aggressive danske returneringer satte straks Puerto Rico under pres ved 0-30. En lidt for lang flugtning og senere et lob over baglinjen fra Løchte skabte balance ved 30-30, men danskerne fortsatte med at returnere overbevisende, og ved 30-40 agerede Søren plankeværk ved nettet, og han afgjorde efterfølgende pointet på kampens første danske break til 1-0.

Søren Hess-Olesen
Foto: DTF/Morten Olsen – Søren Hess-Olesen

Danmark øgede i sikker stil til 2-0 i Løchtes serveparti, hvorefter der i Garcias serveparti et par gange opstod diskussion om kendelser, som dog blev fordelt ligeligt.
Det jævnbyrdige parti endte med, at Løchte ved Danmarks 2. breakmulighed i partiet sendte et lob til baglinjen, hvorefter Søren ved nettet afgjorde partiet ved at lægge en “tweener” fra Puerto Rico på tværs ved nettet.

Quinton Vega/Inacio Garcia og Søren Hess-Olesen/Frederik Løchte
Foto: Georg Beyer Clausen

I Sørens første serveparti kom danskerne bagud 0-40, men danskerne afværgede alle 3 break-muligheder, hvorefter en lidt for bred flugtning fra Løchte gav endnu en break-mulighed, som Løchte selv afværgede ved nettet, og efterfølgende skaffede Søren ved nettet dansk fordel, som dog blev misbrugt efter dobbeltfejl, men efter yderligere et par danske fordele blev partiet vundet til 4-0.

I Vegas næste serveparti havde Puerto Rico 2 chancer for at reducere, og i 2. forsøg lykkedes det at reducere til 1-4 med en servevinder, og efter en afsluttende servevinder fra Løchte ved 40-15 i det næste parti blev stillingen kort efter 5-1.

Foto: DTF/Morten Olsen – Frederik Løchte Nielsen

Puerto Rico kom under yderligere pres i Garcias serveparti ved 0-30, men en lidt sløset flugtning fra Løchte endte i nettet til 30-30, hvorefter Søren med en vinder midt imellem de to modstandere skaffede dansk sætbold, som Søren afgjorde ved nettet, efter at Løchte havde fremtvunget en “servering i havestuen”.

I starten af 2. sæt fulgte Puerto Rico for første gang med til 30-30 i Løchtes serv, men et par gode server bidrog herefter til dansk 1-0 føring.
Vega indledte sit serveparti med en dobbeltfejl, men et par gode server betød 30-15, men trods endnu en god serv satte Løchte en returnering, som fremprovokerede fejl, og efterfølgende afgjorde Søren partiet ved nettet og sikrede dansk break til 2-0.

Quinton Vega/Inacio Garcia og Søren Hess-Olesen/Frederik Løchte
Foto: Georg Beyer Clausen

Danmark kom bagud 15-30 i Sørens første serveparti i sættet, men Puerto Rico kom ikke tættere på, og Danmark udbyggede føringen til 3-0, og Puerto Rico kom i yderligere problemer, da Søren skaffede 2 break-muligheder, og ved 30-40 sikrede Søren endnu et dansk break med en vinder til 4-0.

Den danske dominans fortsatte i Løchtes næste serveparti, hvor Søren fulgte op på en velplaceret serv og bragte Danmark på 5-0.
Flere gode server fra Vega gav Puerto Rico 2 chancer for at komme på tavlen, men begge blev afværget, hvorefter endnu en god serv på en fordel fremtvang dansk fejl på returneringen, og dermed undgik Puerto Rico at indkassere et “æg”.

Quinton Vega/Inacio Garcia og Søren Hess-Olesen/Frederik Løchte
Foto: Georg Beyer Clausen

Puerto Rico fik mulighed for at reducere yderligere, da Løchte blev passeret i grøften og Søren derefter blev fanget af en bold på tværs ved nettet, og da Søren efterfølgende sendte en bold for langt, blev Danmark for første gang i kampen brudt til 2-5.

Da Garcia servede for at reducere yderligere, skaffede Søren matchbold ved 30-40 efter at have vundet en slagduel mod Vega, men en fejl fra Løchte afværgede den første matchbold, og et passerslag forbi Søren i grøften afværgede endnu en matchbold, men da Løchte kort tid efter pressede Garcia til at sende bolden over baglinjen, sikredes dansk sejr 6-1, 6-2, hvorved Danmarks samlede sejr var sikret.

Foto: DTF/Morten Olsen

Kromann hyldet efter årrække på Davis Cup holdet

I pausen inden lørdagens 2. kamp blev Thomas Kromann hyldet for sin mangeårige indsats på Davis Cup holdet i perioden 2008-2018.

Tennisavisen havde efterfølgende en snak med Kromann, som fortalte om nogle af sine oplevelser fra tiden på Davis Cup holdet.
Interviewet med Kromann bringes senere i Tennisavisen.

Løchte erstatter Torpegaard i single

Selvom sejren var sikret efter doublen, blev der alligevel spillet yderligere 2 kampe, hvor resultaterne alene havde indflydelse på størrelsen af den danske sejr.

I den første kamp var det oprindeligt planen, at Mikael Torpegaard skulle spille mod Puerto Ricos 1. single Ignacio Garcia, men da den endelige danske sejr var sikret, blev Torpegaard sparet, fordi han i de seneste par uger har spillet 9 kampe på ATP Challenger niveau i Ohio, så han kan være bedst mulig forberedt til næste uge, hvor han spiller Challenger i Kazakhstan.

Danmark valgte i stedet at lade Frederik Løchte spille mod Puerto Ricos 1. single Ignacio Garcia, som i Løchtes første serveparti havde en enkelt break-mulighed, men Løchte holdt serv, og han brød derefter Garcias serv til 2-0 på den tredje break-mulighed.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: Georg Beyer Clausen – Frederik Løchte Nielsen

Garcia brød straks tilbage til 1-2, og med et rent serveparti udlignede han til 2-2, hvorefter begge holdt serv uden at have brug for at afværge breakbolde frem til 6-6, hvorved sættet blev afgjort i tiebreak, hvor Løchte sikrede det første minibreak ved 2-0.

Quinton Vega
Foto: Georg Beyer Clausen – Ignacio Garcia

Løchte bevarede forspringet, da han holdt begge sine server til 4-1, og med endnu et minibreak havde Løchte sætbold til ved 6-2, hvor Garcia tog det en minibreak tilbage, og han holdt derefter serv til 5-6, men Løchte fulgte derefter en god 1. serv op med en vinder, som sikrede sættet 7-5 i tiebreak.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: DTF/Morten Olsen

I starten af 2. sæt brød Løchte serv til 1-0, og han holdt derefter selv serv til 2-0, hvorefter Garcia holdt serv i et tæt parti, hvor han udnyttede sin fjerde fordel.
I næste parti udnyttede Løchte til gengæld sin første fordel ved 40-30 til at bringe sig yderligere foran 3-1.

I Garcias næste serveparti indhentede Løchte et forspring på 40-15, men Garcia reducerede alligevel til 2-3 med en longline vinder, som ramte baglinjen.
Løchte holdt derefter serv til 4-2 med en vinder, efter at Garcia blev presset til en passiv flugtning.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: Georg Beyer Clausen – Frederik Løchte Nielsen

Løchte bragte sig for alvor på vinderkurs, da han igen brød Garcias serv med mulighed for at serve kampen hjem ved 5-2.
Partiet startede med en vinder til 15-0, men Garcia vandt derefter de næste 3 bolde, og han havde således 2 muligheder for at forlænge kampen yderligere, men Løchte afværgede begge break-muligheder, og han afsluttede kampen med et es til 7-6(5), 6-2, hvorved den samlede danske føring blev udbygget til 4-0.

Frederik Løchte Nielsen
Foto: DTF/Morten Olsen – Frederik Løchte Nielsen

Holger Rune sikrer 5-0 efter flyvende fra start

Selvom den sidste kamp sjældent gennemføres, når et Davis Cup opgør er afgjort, blev det alligevel besluttet at afvikle den sidste single mellem de to nationers 2. singler Holger Vitus Nødskov Rune og Quinton Vega, som Holger havde lejlighed til at hilse på i Florida under forberedelserne til den nye sæson.

Quinton Vega, Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Privat – Holger mødte Quinton Vega under pre-season i Florida i december 2019.

For Holger var det samtidig en kærkommen anledning til at få endnu mere rutine til gavn for hans fortsatte bestræbelser på at udvikle sig som professionel tennisspiller.

Holger fik en væsentlig bedre start på kampen, end det var tilfældet dagen før, og han indledte kampen med et rent serveparti, som blev fulgt op med et rent break til 2-0.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Georg Beyer Clausen – Quinton Vega og Holger Vitus Nødskov Rune

Den fejlfri start fortsatte indtil 40-0 i Holgers næste serveparti, hvor Vega – efter 11 vunde bolde i træk til Holger – omsider vandt et point efter en dansk dobbeltfejl, og han reducerede desuden til 30-40, inden Holger sikrede partiet til 3-0.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Georg Beyer Clausen – Holger Vitus Nødskov Rune

I kampens første reelt jævnbyrdige parti fulgte Vega med til 40-40, inden Holger brød serv igen med en ren vinder fra forhånden til 4-0.
I Holgers næste serveparti var Vega med til 30-30 efter dansk dobbeltfejl, men et es og fremtvunget fejl fra Vega gav Holger en afgørende føring til 5-0.

Vega fik derefter reduceret til 1-5 efter flere gode server og et par danske fejl, hvorefter Holger i sit egen serv afgjorde sættet med en vinder til 6-1.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Georg Beyer Clausen – Holger Vitus Nødskov Rune

I 2. sæt holdt Vega igen serv og bragte sig foran 1-0, men Holger udlignede straks, da en følt stopbold blev fulgt op af et es og servevinder.
Det første danske break til 2-1 fulgte i Vegas efterfølgende serveparti, da dommeren overrulede et manglende kald fra baglinje-dommeren.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Georg Beyer Clausen – Holger Vitus Nødskov Rune

I det efterfølgende danske serveparti bragte Holger sig i problemer med en dobbeltfejl til 15-40, hvilket Vega udnyttede til at bryde tilbage til 2-2 med en vinder, og han bevarede sit momentum og vandt sit efterfølgende serveparti rent til 3-2, men Holger udlignede straks til 3-3, da han afsluttede med et es ved 40-15.

Vega kom derefter under pres, da Holger vandt en af kampens bedste dueller til 0-15, det blev desuden 0-30, men Vega fik udlignet til 30-30, og han udnyttede derefter sin tredje chance til at afgøre partiet til 4-3.

Holger Vitus Nødskov Rune og Quinton Vega
Foto: Georg Beyer Clausen – Holger Vitus Nødskov Rune og Quinton Vega

I det næste serveparti førte Holger 30-0, men en række skarpe returneringer fra Vega betød, at Holger blev brudt, hvorved Vega kunne serve for sættet ved 5-3.
Et lob fra Holger og senere 2 bolde uden for baglinjen gav Holger 3 muligheder for at bryde tilbage, og efter endnu en fejl fra Vega holdt Holger sig inde i sættet ved 4-5.

Efter 0-15 i egen serv sørgede Holger med 2 serve-esser og en vinder efterfulgt af en passerslag for udligning til 5-5.
Vega bragte sig derefter foran 6-5 efter et rent parti med flere enkle danske fejl.
Holger genfandt dog koncentrationen og udlignede til 6-6 i egen serv.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Georg Beyer Clausen – Holger Vitus Nødskov Rune

I den efterfølgende tiebreak indledte Vega med en dobbeltfejl, men han fik mini-break’et tilbage efter en bold fra Holger over baglinjen.
Mini-break’et blev dog genetableret ved 3-1, hvorefter Holger holdt begge sine server til 5-2.
Vega holdt begge server til 4-5. Herefter blev Holgers 1. serv dømt ude af servedommeren, men dommeren overrulede og gav pointet til Holger til store prostester fra Puerto Ricos holdkaptajn, som ville have serven spillet om, men dommeren holdt fast ved kendelsen, og Holger afgjorde derefter kampen med en servevinder til 6-1, 7-6(4), og derved blev den samlede danske sejr 5-0.

Efterfølgende stillede hele det danske Davis Cup hold op til pressemøde, hvor Løchte indledte med at udtrykke tilfredshed med måden, som han sammen med Søren havde håndteret doublen og med god intensitet havde givet parret en god start, som lagde grunden til sejren.
Søren erkendte, at der altid vil være nerver i forbindelse med en afgørende Davis Cup kamp, men det blev brugt positivt, og han var godt tilfreds med at have en verdensklasse double-spiller som makker.

Løchte redegjorde desuden for årsagen til, at Mikael Torpegaard ikke spillede singlen, og han var glad for at få muligheden for selv at spille single, som han sjældent har mulighed for, og han var godt tilfreds med det niveau, som både han og modstanderen præsterede i en velspillet kamp.

Torpegaard var godt tilfreds med, at han kunne få en pause, og fandt det interessant at få rollen som coach for Løchte under kampen, hvilket dog mest bestod i hyggesnak, hvor det handlede om at have det sjovt.
Selvom han var klar til at spille singlen, var han glad for, at Danmark havde vundet doublen, så han kunne få en ekstra fridag inden turneringen i Kazakhstan.

Holger erkendte at han kom lidt “kejtet” ind til kampen dagen før, hvorimod han i lørdagens single havde det rigtige spændings-niveau og en god indstilling samt fandt det rigtige tempo fra starten.
Selvom Vega løftede spillet i 2. sæt og havde mulighed for at serve for 2. sæt, følte Holger alligevel, at han havde kontrol over tingene og var i en god mental balance, som bevirkede at han kunne bryde tilbage, og i tie-break’en var han klar fra start, da hvert eneste point er vigtig og kan afgøre sæt.
Kort før pressemødet med Tennisavisen, havde Holger i et interview til DR erklæret, at målet for 2020 er top 100, hvilket han uden tøven gentog.

Sebastian Grundtvig Jørgensen
Foto: Georg Beyer Clausen – Sebastian Grundtvig Jørgensen

Sebastian Grundtvig Jørgensen kom ikke på banen under Davis Cup, men alligevel havde det været en fed oplevelse for ham at være med, og han var taknemmelig for at have fået denne chance.
Sebastian har været plaget af skader, som i lange perioder har givet mere smerte en glæde, og derfor er det både inspirerende og motiverende for ham, at han er taget med i truppen, og det er fortsat hans mål at komme til at spille på internationalt niveau, hvis han forbliver skadesfri.

Holger gav udtryk for, at det har været en fed og lærerig uge, hvor han selv kan tage en masse med fremover, og han synes at Løchte som ny kaptajn har løftet opgaven godt.
Løchte havde kun ros tilovers for drengene, som havde leveret en suveræn indsats ved træningen, hvor de har presset hinanden og alligevel har et godt sammenhold udenfor banen, og han fandt det realistisk at have som ambition at spille Davis Cup Finals.
Han nævnte også betydningen af, at Martin Linnet Kildemose var med til at løfte holdet ved træningerne, da han stadig har et højt niveau.

Løchte fremhævede endvidere de rammer, som Holbæk Sportsby med hjælp af de mange frivillige havde skabt omkring arrangementet, og han rettede en stor tak til alle, der var mødt op og støttede holdet.

Foto: Georg Beyer Clausen – Holbæk Sportsby efter et vellykket Davis Cup arrangement

Sejren over Puerto Rico betyder, at Danmark til september deltager i World Group II, hvor følgende nationer – sammen med Danmark – har kvalificeret sig fra World Group II Play-offs:
Letland, Paraguay, Morocco, Indonesien, Tunesien, Bulgarien, Polen, Zimbabwe, Grækenland, El Salvador, Estland

Endvidere deltager de tabende nationer fra World Group I Play-offs, hvor følgende nationer tabte deres kampe:
Taipei, Dominikanske Republik, Tyrkiet, Sydafrika, Mexico, Thailand, Venezuela, Schweiz, Barbados, Lithauen.
Desuden tabte Kina på walkover til Rumænien som følge af corona-virus situationen.
Den sidste nation bliver vinderen af opgøret mellem Pakistan og Slovenien, som på grund af regn i Islamabad endnu ikke er afviklet.

Følgende nationer har kvalificeret sig til at deltage i Davis Cup Finals i Madrid til november sammen med Spanien, Canada, Storbritannien, Rusland, Serbien og Frankrig:
Australien, Kazakhstan, Italien, Kroatien, Østrig, Ungarn, Tyskland, Tjekkiet, Sverige, Columbia, USA og Equador.

Forrige artikelDavis Cup: Både Mikael Torpegaard og Holger Rune uddeler æg efter besværlig start
Næste artikelKampe uge 11: Torpegaard, Ymer, Brown og Musetti på livestream. Holger og Eric på livescore
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.