Danmark var meget tæt på en overraskende sejr i lørdagens double, da Johannes Ingildsen og Christian Sigsgaard sammen med publikum skabte ægte Davis Cup stemning

Da Tennisavisens artikel om førstedagen i Davis Cup opgøret i World Group I mod Brasilien i Royal Stage i Hillerød blev udgivet kort før lørdagens double kl. 12:00, blev der sidst i artiklen redegjort for årsagerne til, at 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune ikke deltog i doublen.

Davis Cup: Rune på sejrskurs med rygproblemer. Energisk indsats af Holmgren rakte ikke til sejr

Uden en kampklar Holger blev den oprindeligt meddelte konstellation med Johannes Ingildsen (Joe) og Christian Sigsgaard (Sigs) fastholdt, men på papiret stod Holger fortsat til spille 1. single efter doublen mod Brasiliens 1. single Thiago Seyboth Wild, der dagen før havde vundet 6-4, 6-2 over August Holmgren.

Dog kan de meddelte holdopstillinger på 2. dagen ændres med kort varsel, og derfor var forventningen på baggrund af den “sygejournal”, som Tennisavisen havde modtaget, at Holger uanset resultatet af doublen ville blive erstattet af den jævnaldrende Elmer Møller i 1. singlen, hvilket dog først blev ændret officielt efter doublen, hvor Joe og Sigs mødte Rafael Matos og Felipe Meligeni Alves, som på papiret var favoritter til at bringe Brasilien afgørende foran 3-0.

Imidlertid spillede både Joe og Sigs på et ekstremt højt niveau, og det samme gjorde begge brasilianerne i den udsolgte arena, hvor der kun var få tomme pladser, selvom flere valgte at blive væk, fordi deltagelse af Holger som det største trækplaster var tvivlsom, og spændingen om det endelige udfald i de flestes øjne var forduftet efter brasiliens 2-0 føring.

De få udeblevne tilskuere snød dog sig selv for en tennisoplevelse, som på grund af både spillernes og publikums engagement skabte ægte Davis Cup stemning i en atmosfære, som uanset resultatet gjorde 2. dagen til en af de mest medrivende i dansk Davis Cup historie.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com

I kampens første sæt havde danskerne de 2 eneste break-muligheder i sættet ved 3-4, 15-40, men brasilianerne slap med skrækken, og da begge par vandt de efterfølgende servepartier, blev sættet afgjort i tiebreak, som blev indledt med et mini-break efter en brasiliansk vinder.
Joe var derefter heldig med en netruller, der skruede på tværs og gav udligning til 1-1.

Brasilien fik et nyt mini-break til 3-1 i Joe’s serv, men Sigs sørgede for udligning med mini-break til 3-3, da han lagde pres på brasilianerne og derefter afgjorde point’et, og med en direkte vinder fra Joe på serven fra Matos var danskerne foran med mini-break til 4-3.

En vinder fra Alves på Sigs’ serv bragte igen balance ved 4-4, men ved 4-5 i Alves’ serv fejlvurderede Matos en cross bold fra Sigs, der ramte sidelinjen og skaffede 2 danske sætbolde.
Ved 6-5 i Joe’s serv afgjorde Sigs sættet med en vinder på 2. bolden, hvorved Danmark vandt tiebreak’en 7-5.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Christian Sigsgaard

I 2. sæt brød brasilianerne til 3-1 på deres første break-mulighed i kampen, og de fastholdt forspringet til 4-2 trods 2 danske break-muligheder, men da Alves servede for sættet ved 5-3, afværgede danskerne 3 sætbolde, inden en stor fejl fra Matos efterfulgt af en fejl fra Alves gav dansk break til 4-5, men ved 5-6 blev danskerne brudt på den 2. sætbold efter 15-40 i Joe’s serveparti.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Brasiliansk jubel

Brasilianerne vandt derefter de første 7 point i 3. sæt, og selvom danskerne afværgede 2 break-muligheder ved 0-40, kom de alligevel bagud 0-2 og endvidere 0-3, da en break-mulighed ved 30-40 ikke blev udnyttet.
Danskerne meldte sig dog tilbage i opgøret med et rent break til 2-3, og de afværgede derefter 2 break-muligheder og udlignede til 3-3.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Johannes Ingildsen & Christian Sigsgaard

Da Sigs servede for at blive i kampen ved 4-5 opstod for alvor problemer ved 0-40, men danskerne fik hallen til koge over af begejstring, da alle 3 matchbolde blev afværget, og de  bevarede kontakten efter udligning til 5-5, og det lykkedes at presse kampen ud i en afgørende tiebreak, hvor Danmark efter 2 mini-breaks var afgørende bagud 1-5.
Efter et es fra Joe, blev det ene mini-break dog taget tilbage, da Matos lod en bold fra Sigs passere og ramme linjen til 3-5.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Johannes Ingildsen

Herefter missede Sigs en flugtning, som gav 3 matchbolde ved 6-3, men en fejl på returneringen af Sigs’s serv og et indgreb af Joe ved nettet reducerede yderligere til 5-6, som potentielt kunne have været dansk matchbold, hvis Sigs havde afgjort den førnævnte flugtning.
Et forsøg fra Sigs på et lob blev i stedet til et smash-oplæg, som afgjorde kampen, som brasilianerne vandt 6-7(5), 7-5, 7-6(5) og sikrede den samlede sejr med en afgørende føring 3-0.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com

Den opmærksomme iagttager havde formentlig lagt mærke til, at Holger fortsat sad sammen med sine holdkammerater mod afslutningen af doublen, hvorimod Elmer Møller var i fuld gang med opvarmning til den efterfølgende single, hvilket bekræfter at Elmer under alle omstændigheder skulle spille 1. singlen, selvom Danmark eventuelt havde vundet doublen.

Brasilien ændrede ligeledes deres holdopstilling inden bonus-kampen, hvor Elmer derfor ikke mødte Brasiliens 1. single Thiago Seyboth Wild, men Marcelo Demoliner, der ikke figurerer på single ranglisten, hvorimod han er no. 70 på double ranglisten.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Elmer Møller

Flere tilskuere forlod Roya Stage efter doublen, men der dog alligevel god opbakning til Elmer, der indledte kampen med et break til 1-0 og senere endnu et break til 4-1, hvorefter Demoliner tog det ene break tilbage, men Elmer bevarede forspringet, og da Demoliner servede for at blive i sættet ved 3-5, udlignede Elmer til 40-40 efter 40-15, hvorefter han udnyttede sin 4. sætbold og vandt sættet 6-3.

I 2. sæt havde Elmer 2 break-muligheder til 4-2, men Demoliner afværgede begge og udlignede i stedet til 3-3, og da brasilianeren servede for at blive i kampen ved 5-6, lykkedes det med nød og næppe at udligne til 6-6 på den 4. mulighed.

I tiebreak’en tydede alt på dansk sejr, da Elmer efter 2 mini-breaks førte 5-1, og trods et enkelt mini-break til Demoliner havde Elmer matchbolde ved 6-3, men brasilianeren vandt derefter begge sine server og reducerede til 5-6 og efter endnu 2 mini-breaks sikrede Demoliner – ud af den blå luft – sættet 8-6.

Da Brasilien havde sikret den samlede sejr blev 3. sæt afgjort i en match-tiebreak, hvor det gælder om at komme første til 10 med mindst 2 overskydende, og igen kom Elmer bedst fra start med 3-0 føring, og efter mini-break til både 6-2 og 7-2 var Elmer tæt på målstregen, da han kom foran 8-2 i egen serv.
Brasilianeren vandt det ene minibreak tilbage, inden Elmer med endnu et dansk minibreak skaffede matchbold ved 9-4, og på den første mulighed blev kampen afgjort med dansk sejr 6-3, 6-7(6), [10-4]

Efter kampen havde Elmer ovenstående opslag på Instagram, og på det afsluttende pressemøde satte han pris på, at mange blev og bakkede op, og da han blev spurgt, hvad han kunne tage med fra kampen fremhævede han spøgefuldt, at han ikke lavede så mange dobbeltfejl, men han påpegede især, at det giver en god erfaring frem mod kommende Davis Cup opgør, og ikke mindst den gode stemning blev værdsat.

Både Joe og Sigs kommenterede ligeledes oplevelsen på Instagram, hvor Joe takkede for støtten i weekenden, hvor “alt blev efterladt på banen”, og Sigs beskrev oplevelsen som “den vildeste oplevelse og bedste stemning på dansk jord”.

På pressemødet beskrev Joe kampen som den vildeste kamp, som han har spillet i sin karriere, selvom det blev nederlag, og stemningen gav gåsehud, og han anførte at det netop er sådanne oplevelser, der motiverer til at bruge energi på træningen i hverdagen

Sigs fremhævede også betydningen af samspillet med publikum, som fik det bedste frem i spillet og giver lyst til komme tilbage igen.

Når August og Elmer i nær fremtid forventes at deltager i 3 ATP Challenger turneringer i USA vil der næppe være samme atmosfære som under Davis Cup, men August er ikke i tvivl om, at de kan gå ind til deres kampe med samme niveau og gejst.

Han henviste til, at de netop har spillet Challenger i Frankrig, hvor de hepper på og støtter hinanden og træner godt sammen for hele tiden at arbejde på at forbedre ting i spillet.
Desuden finder han det afgørende for den videre udvikling hos dem begge, at de netop får kampe i Challenger for at vænne sig til det højere tempo, der er brug for at kunne gøre konstant i længere tid ad gangen, hvilket August ikke helt formåede mod Thiago Monteiro, efter at han var helt med frem til 3-3.

Holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen var meget stolt af den præstation, som spillerne havde leveret, og han gav udtryk for, at han flere gange begge dage havde gåsehud på grund af stemningen og publikums medleven, der “peakede” da Joe og Sigs afværgede 3 matchbolde og udlignede til 5-5 i 3. sæt.

Han kunne ikke bede om mere af spillerne, som trods nederlaget ikke kunne gøre bedre reklame for dansk tennis med de karakterer, der er på holdet, og hvis han selv havde været neutral fan, er han sikker på, at han ville vende tilbage og følge holdet igen næste gang.

Holger benyttede ligeledes Instagram til at takke for den energi, som tilskuerne bidrog med til holdet, og han gav samtidig en status på situationen omkring rygproblemerne, hvor årsagerne er opklaret, og derfor handler det om at slippe af med inflammationen, som hindrer at han kan spille frit, og han tilføjede, at hans høje mål er uændrede.

På pressemødet svareded Holger “Det er privatliv” på et personligt spørgsmål fra en journalist, som derefter i stedet bl.a. spurgte ind til de positive meldinger, som Holger inden fredagens kamp havde fremsat angående sin fysik.
Dertil svarede Holger, at han han har trænet 2-3 timer dagligt, heraf 15-20 minutters servetræning, men han var ikke klar over, at belastningen ved serv under kampen ville påvirke ryggen i så høj grad, som det viste sig at blive tilfældet.
Han vil dog gøre alt hvad der skal til for igen at blive i stand til at serve fuldt igennem.

Da Holger ifølge medieomtale har trænet med Fernando Verdasco i en periode, blev han af Tennisavisen spurgt, om det – set i lyset af problemet tidligere med 2 trænere – på sigt igen kan komme på tale med 2 trænere.
I svaret fremhævede Holger behovet for – efter et kaotisk år – at få ro omkring sig i trygge rammer, hvor han ved, hvad der fungerer med både sin mor og Lars samt den fysiske træner Lapo omkring sig.
Han ville dog ikke afvise, at der på et tidspunkt kan blive en pendant med 2 trænere.

Desuden blev Holger spurgt, om han forventede at melde afbud til Laver Cup, hvilket han endnu ikke havde gjort på det tidspunkt, og han ville meget gerne deltage, men dagen efter har Holger dog meldt afbud, hvilket både giver mere tid til at få styr på rygproblemerne, og desuden åbner det mulighed for tidligere ankomst til Beijing, i stedet for ankomst med jetlag kort før den første kamp ved ATP 500 China Open i Beijing.

Dansk Tennis Forbund sendte også en tak til alle, der heppede på det danske hold og fik stemningen til at koge i Royal Arena.

Resultatet betyder at Danmark næste år spiller World Group I play-offs, hvilket også bliver til fældet for Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Uzbekistan, Lithauen, Colombia, Tyrkiet, Japan, Østrig, Grækenland, Norge og Rumænien efter nederlag i deres kampe i gruppen, og de kan møde en af vinderne fra Word Group II, hvor Ecuador, Indien, New Zealand, Mexico, Pakistan, Egypeten, Libanon, Luxembourg, Georgien, Irland, Letland og Polen vandt deres kampe.

Efter puljekampene ved Davis Cup Finals er følgende nationer videre til til Davis Cup Final 8 21-26. november i Malaga:
Group A: Canada og Italien
Group B: Storbritannien og Australien
Group C: Tjekkiet og Serbien
Group D: Finland og Holland

Ikke mindst førstepladsen i Group D til Finland er bemærkelsesværdig, da de efter nederlag 1-2 til Holland i den første kamp vandt 2-1 over Kroatien og sensationelt 3-0 over USA, efter sejre til Otto Virtanen over Mackenzie McDonald 7-6(5), 1-6, 7-6(7) og af Emil Ruusuvuori 7-6(1), 6-4 over Tommy Paul, hvorefter Harri Heliovaara og Patrick Kaukovalta slog sejren fast efter 6-7(8), 7-6(5), [10-8] over Austin Krajicek og Rajeev Ram.

Forrige artikelDavis Cup: Rune på sejrskurs med rygproblemer. Energisk indsats af Holmgren rakte ikke til sejr
Næste artikelDavis Cup: 97 billeder fra Danmark vs. Brasilien
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.