Holger Rune førte 2 gange med break og dobbelt minibreak i tiebreak i 2. sæt, men rygproblemer gjorde Holger ukampdygtig i 3. sæt. August Holmgren kunne ikke hindre brasiliansk 2-0 føring

I Tennisavisens optakt til Davis Cup opgøret i World Group I mellem Danmark og Brasilien i et udsolgt Royal Stage i Hillerød var analysen, at Danmarks chance for oprykning afhang af, om 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune kunne sikre 1-0 føring i den første kamp mod ranglistens no. 116 Thiago Monteiro.

Davis Cup: Rune indleder fredag kl. 16 mod Monteiro efterfulgt af Holmgren mod Wild

Dog er der altid risiko/chance for overraskelser i Davis Cup, hvor spillernes rangliste-placering ofte er underordnede, og selvom Holger er no. 4 har han siden Wimbledon været langt fra sit topniveau, og derfor kunne en sejr være et tiltrængt skub til den selvtillid, som kun kan opnås gennem sejre.

I 1. sæt fik Holger en perfekt start med et break i brasilianerens første serveparti, og han førte både 2-0, 3-1 og 4-2, og da Monteiro i sit næste serveparti blev presset til en fejl til 15-30 og derefter med en satset fejl kom bagud 15-40, var Holger tæt på reelt at afgøre sættet.
Brasilianeren reddede dog partiet, men Holger bevarede forspringet ved 5-3, selvom Monteiro havde en break-mulighed efter dobbeltfejl til 30-40.

Den selvtillid, som uden tvivl har været påvirket af en periode uden sejre, kom til udtryk, da Holger servede for sættet, idet manglende skarphed og et par usikre fejl var stærkt medvirkende til at Monteiro brød tilbage og udlignede til 5-5, og da begge derefter vandt deres servepartier, skulle sætte afgøres i tiebreak, hvor de begge holdt serv, indtil en fejl fra Monteiro gav dansk minibreak, hvorefter Holger afsluttede med en vinder og et es til 7-4.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Holger Vitus Nødskov Rune

I 2. sæt var Holger igen i teten, da han brød til 3-1, men selvom Holger derefter førte 30-0, lykkedes det alligevel for Monteiro at bryde tilbage, men brasilianeren kom igen under pres i sit næste serveparti efter en cross vinder fra Holger til 15-40, og ved 30-40 brød Holger i en slagudveksling pludselig rytmen med en slice, som fremkaldte fejl fra Monteiro til 2-4.

Monteiro brød dog straks tilbage, godt hjulpet af en dansk dobbeltfejl, som blev fulgt op med en stor dansk fejl, og efter et rent brasiliansk serveparti var stillingen 4-4, hvorefter begge vandt deres servepartier, så 2. sæt ligeledes blev afgjort i en tiebreak, hvor Holger førte 3-0 efter 2 mini-breaks.

Det ene mini-break blev dog leveret tilbage med en dansk slice i nettet, og i Holgers serv ved 4-3 blev et satset netfremstød besvaret med et passerslag til 4-4.
Da Monteiro derefter servede næste gang udlignede han til 5-5 med en servevinder, og efter en lidt for bred dansk returnering førte Monteiro for første gang i sættet, hvilket desuden var sætbold, hvor Holger gik til nettet, men brasilianerens returnering sad nede i fødderne, hvor Holger ikke kunne kontrollere flugtningen, og dermed fik Monteiro presset kampen i 3. sæt.

Allerede i 2. sæt var der tydelige tegn på, at Holger havde problemer med fysikken, da han ofte forsøgte at afkorte duellerne, og i 3. sæt blev det endnu mere åbenlyst, at Holger manglede det fornødne overskud, og samtidig fik Monteiro stadig større tro på tingene, og han vandt relativt enkelt sættet, og med cifrene 6-7(4), 7-6(5), 6-2 bragte Monteiro Brasilen foran 1-0.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Thiago Monteiro

I det næste opgør mellem August Holmgren og Brasiliens 1. single Thiago Seyboth Wild, der netop har vundet 2 ATP Challenger titler i træk, ville det kræve en større overraskelse, hvis Danmark kunne udligne til 1-1.

August troede dog på sin mulighed, især hvis han kunne diktere med sin forhånd og samtidig udnytte serven, som er et stort våben, når den fungerer.
I optakten blev antydet, at August ofte kunne få problemer, når han blev presset i baghånden, men især i starten af kampen fungerede baghånden upåklageligt og skaffede flere danske point, og da både forhånd og serv ligeledes var på højt niveau, var August helt med i kampen frem til 3-3 i 1. sæt.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – August Holmgren

Som kampen skred frem blev forskellen i spillernes rangeringen dog mere udtalt, idet August ikke helt kunne undgå en række fejl, som er en naturlig konsekvens af, at hans eneste chance mod den solide brasilianer var at spille aggressivt.

Efter en heroisk indsats, hvor August på intet tidspunkt resignerede, måtte han dog bøje sig for overmagten, da Wild vandt kampen 6-4, 6-2 og bragte Brailien på sejrskurs med en 2-0 føring inden lørdagens double og de 2 sidste singler.

Davis Cup Danmrka-Brasilien 2023
Foto: Sportsfotograf.com – Thiago Seyboth Wild

Holger fortsat problemer med ryggen

Efter kampen har Tennisavisen været i kontakt med Holgers mor og manager, Aneke Rune, der fortalte, at Holger fortsat har store problemer med ryggen. hvor der opstod inflammation som følge af for meget svaj i servebevægelsen, og derfor får han ipren til at tage smerterne.

Holger var meget opsat på at gøre det godt i Davis Cup, men i længden blev smerterne for store, hvilket gav sig udslag i præstationen.

Efter samråd med rygspecialist fra Team Danmark, hvor Holger blev behandlet i ugens løb, er der enighed om, at Holger ikke bør fortsætte med at få piller mod smerterne.
Det forventes dog, at smerterne efter en injektion vil forsvinde, da han sammen med Lars Christensen har fået rettet serven på en måde, så der ikke opstår samme belastning, som tidligere blev fremkaldt som følge af det svaj, som servebevægelsen var år sag til.

I slutningen af grussæsonen opstod problemer på grund af udposning ved ryghvirvlerne, nerve der kørte opad og betændelse.
Altsammen umiddelbart i farligt ifølge eksperter, og bedre end slet ikke at kunne bevæge sig, som det på et tidspunkt var tilfældet, da ryggen “satte sig”.

Der har op til Davis Cup ikke været problemer under træning, men når han under flere timers kamp “pusher op” opstår problemerne.
En injektion skulle virke straks, men Holger skal efterfølgende have 3 dages hvile.

Da Holgers spil er baseret på mange korte dueller, er serven ekstra vigtigt, og derfor er det et problem, når han ikke kan serve.
Aneke Rune tilføjer, at rygproblemerne ikke er de samme, som Holger har haft tidligere, hvor en “mirakelmager” Matteo i San Marino kurrerede ryggen – ellers ville han i så fald blive tilkaldt.

Mange kommentarer efter kampen er gået på, at Holger tilsyneladende ikke “gider” spille, men sådanne kommentarer er mest udtryk for antipati eller manglende indsigt, idet Holger havde glædet sig til Davis Cup.

Som konsekvens af disse problemer spiller Holger ikke doublen, hvor Christian Sigsgaard og Johannes Ingildsen spiller mod Rafael Matos og Felipe Meligeni Alves, og formentlig spiller Elmer Møller 1. singlen og August Holmgren 2. singlen, men det vil først blive oplyst efter doublen.
Hvis Brasilien har sikret den samlede sejr inden den 5. kamp, spilles formentlig kun den ene af singlerne.

Forrige artikelDavis Cup: Rune indleder fredag kl. 16 mod Monteiro efterfulgt af Holmgren mod Wild
Næste artikelDavis Cup: Joe og Sigs gav et begejstret publikum en tennisoplevelse. Elmer sikrede dansk sejr i bonus-single
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.