Johannes Ingildsen leverede klassespil sammen med Holger Rune, der nede med sætbold i singlen ændrede taktik og sikrede dansk sejr med sin tredje sejr mod Indien

Forventningerne inden fredagens singler i Davis Cup opgøret i Group I Play-offs mellem Danmark og Indian var 2 danske sejre, men Indiens 1. single 24-årige Sumit Nagal viste høj klasse mod August Holmgren og udlignede til 1-1, efter at den 19-årige danske stjernespiller Holger Vitus Nødskov Rune havde vundet en stensikker sejr over 2. singlen, 30-årige Yuki Bhambri.

Davis Cup: Stensikker sejr til Holger Rune. Boldsikker indisk 1. single udlignede mod August Holmgren

Derfor kunne doublen potentielt blive en nøglekamp, hvor et dansk nederlag ville kræve sejr til både Holger og August i de 2 sidste singler.
Selvom det ved torsdagens lodtrækning blev oplyst, at de to 25-årige Christian Sigsgaard og Johannes Ingildsen (Joe) var udtaget til at spille doublen, erkendte holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen, at navnene på holdkortet til 2. dagens kampe ofte blot er proforma, idet opstillingen kan ændres indtil en time før kampstart, og derfor var det langt fra nogen overraskelse, at Holger blev valgt til at spille double med Joe, inden han derefter skulle spille single mod Sumit Nagal.

Holger og Joe havde da også trænet en del sammen forinden, og det skulle hurtigt vise sig, at sammenspillet fungerede fortrinligt mod den 42-årige verdensklasse double spiller Rohan Bopanna og Yuki Bhambri, idet de indledte kampen med et break ved 15-40 i Bopanna’s serveparti.

Efter et sikkert dansk serveparti til 2-0 efter 40-15 i Holgers serv blev inderne brudt igen ved 15-40, og det blev 4-0 i Joe’s serveparti, hvor inderne førte ved både 0-15 og 15-30, og kun en klasse-halvflugtning fra Joe på linjen forhindrede, at det blev 15-40,
Et smash-oplæg til Holger efter 1. serven samt en flugtning på tværs af Holger ved nettet bragte derefter Danmark på 4-0.

Indien undgik et “æg”, idet de omsider kom på tavlen med et rent parti i Bopanna’s serv, og efter et rent dansk serveparti, der blev afsluttet med et es fra Holger, vandt inderne også det næste serveparti, inden danskerne sikrede 1. sæt 6-2 i Joe’s serveparti.

Johannes Ingildsen
Foto: Sportsfotograf.com

I 2. sæt blev inderne igen brudt i Bopanna’s serveparti efter en longline vinder ved 30-30 fra Holger, som derefter med returneringen på 1. serven fremprovokerede en fejl.
I Holgers efterfølgende serveparti blev koncentrationen slækket en en smule med en fejl til 0-30 og dobbeltfejl til 15-40, hvorefter Joe blev passeret på servereturneringen og gav indisk break til 1-1.

I Bhambri’s serveparti fremprovokerede Joe en fejl efter returnering på kroppen, og en efterfølgende stor fejl fra Bopanna på Holgers returnering betød 3. break i træk i sættet, hvor Joe derefter afsluttede sit serveparti med et es, så Danmark førte 3-1.

Efter et rent indisk serveparti fra Bopanna, fik inderne i Holgers serveparti en stor muighed for at bryde tilbage, da Joe missede en bold ved nettet til 15-40, men begge muligheder blev misbrugt med fejl på servereturneringerne, som henholdsvis havnede i nettet og blev for lang, og efter endnu en returnering, der blev for lang, afsluttede Holger partiet med et es til 4-2.

Efter indisk reducering til 3-4 i Bhambri’s serveparti fortsatte danskerne sejrskursen, da Joe afsluttede med et es til 5-3, men inderne bevarede kontakten, da de reducerede til 4-5 i Bopanna’s serveparti, og i Holgers sidste serveparti skaffede Joe 2 matchbolde, da han afgjorde en duel ved nettet til 40-15, og efter en dobbeltfejl var Holger mere påpasselig, da han i næste duel holdt bolden i banen, indtil en indisk fejl afgjorde kampen, som danskerne vandt 6-2, 6-4, hvorved stillingen blev 2-1 til Danmark.

Johannes Ingildsen
Foto: Sportsfotograf.com

På det afsluttende pressemøde fremhævede Joe, at de spillede godt fra start og fik momentum og kunne spille mere afslappet, da det i double ofte er svært at komme tilbage fra et break, og ved at bryde tidligt i begge sæt, blev der lagt stort pres på inderne.
Han var tilfreds med, at de returnerede og spillede godt hele kampen med få fejl.

Det var super-fedt at spille på hjemmebane og mærke stemningen fra de mange danske tilskuere, som hjalp dem frem hele tiden.
Joe fandt det fantastisk, at den store bevågenhed med mange tilskuere og TV-dækning samtidig giver dansk tennis større bevågenhed.

Holger var helt enig med Joe, og han fremhævede den energi, som opbakningen gav, samt deres positive og offensive mindset om selv at vinde kampen fremfor at tage chancer, da de var klar over, at inderne var erfarne double-spillere.
Han tilføjede, at de spillede godt sammen og havde god energi, selvom de kun har trænet sammen en enkelt gang, og han var ganske tilfreds med både sin egen og Joe’s præstation.

På pressemødet blev Holger spurgt, om han har planer om mere regelmæssigt – eller blot lejlighedsvis – at spille mere double ved kommende turneringer.
“Some times – not really” lød svaret, idet Holger ønsker at fokusere på single, men han nyder alligevel at spille double, og han fremhævede igen energien fra publikum, og selvom han er ved at være vant til at spille for et stort publikum, var det helt specielt at spille på hjemmebane.

Endvidere blev Holger spurgt om betydningen af, at have en rutineret double specialist og Wimbledon vinder som Frederik Løchte til at give input.
Holger svarede, at det er godt at have Løchte på bænken, da han med sin erfaring kan bidrage med nogle gode råd undervejs.

Der blev endvidere spurgt, hvorfor Joe blev placeret i forhåndssiden, da han ellers normalt spiller i baghånden, hvilket var holdkaptajnens beslutning, og Joe har de sidste par uger trænet fra forhåndssiden, hvor han føler sig tilstrækkelig komfortabel, og det fungerede fint i kampen.
Holger spiller normalt fra baghåndssiden, men han har ikke noget problem ved at spille fra forhånden. Han fremhævede, at Joe returnerede vanvittig godt med både forhånd og baghånd med gode vinkler, og han har så god en baghånd, at han kan steppe ind og lave den inside-out returnering, som er nødvendig i double.

Holger fandt selv løsninger efter 2 indiske sætbolde

Efter doublen havde Holger ca. 20 minutter til at gøre sig klar til at spille mod Indiens 1. single Sumit Nagal med mulighed for at sikre den samlede sejr, og opgaven forekom overkommelig, da Holger i overbevisende stil vandt sit serveparti ved 40-15 og derefter brød inderens serv rent til 2-0.

Ligesom dagen før mod August Holmgren var Nagal uhyre boldsikker og modstod presset fra Holger, der til gengæld begyndte at lave flere fejl, og 2 danske dobbeltfejl i Holgers næste serveparti samt yderligere et par fejl bevirkede, at Nagal fik foræret et rent break, hvorefter Nagal holdt serv til 2-2 efter yderligere et par danske fejl.

I Holgers næste serveparti blev han for alvor sat under pres, da han kom bagud 0-40, men en fremprovokeret fejl på servereturneringen og yderligere 2 indiske fejl afværgede alle 3 break-muligheder, og den skærpede danske koncentration bevirkede, at Holger alligevel vandt sit serveparti til 3-2.

Nagal udlignede til 3-3 efter yderligere 4 fejl fra Holger, der igen fik problemer i egen serv, da Nagal indledte partiet med en longline vinder, og han pressede Holger til en fejl til 0-30, og Holger måtte igen afværge en enkelt break-mulighed, inden han vandt sit næste serveparti til 4-3.

Det usikre og fejlbehæftede danske spil fortsatte, da Nagal uden besvær udlignede med et rent serveparti, og konsekvensen af Holgers usikre spil blev, at han igen kom bagud i egen serv efter dobbeltfejl til 0-30, og selvom Holger reducerede med sit sikreste våben i form af et smash til 15-30, gav endnu en stor fejl på 2. bolden Nagal break-muligheder ved 15-40, og efter endnu en fejl på 2. bolden var servegennembruddet en realitet, og Nagal kunne derved serve for 1. sæt.

Holger var tilsyneladende helt væk i den periode, og efter yderligere 3 danske fejl, som hører til kategorien “store fejl”, havde Nagal 2 sætbolde ved 40-15.
Den første blev afværget, da Holger fulgte en dyb returnering op med en vinder efter en kort 2. bold, og efter en ny velplaceret servereturnering fulgte Holger den næste bold op med fremstød til nettet, hvilket fremkaldte fejl fra Nagal.

Herefter fulgte en længere duel, hvor Holger var fokuseret på at holde bolden i spil med sikkerhed og margin, indtil Nagal mistede tålmodigheden og forsøgte en “Holger Rune” stopbold, som ikke var i nærheden af nettet, og i den næste slagudveksling kom der heller ingen fejl fra Holger, der efter fejl fra Nagal vandt partiet brød tilbage til 5-5.

Efter dette momentum-skift havde Holger igen kontrol over begivenhederne, da han afsluttede et rent serveparti med 2 esser, og han var fuldt fokuseret i det næste indiske serveparti, hvor Nagal efter 2 fejl var bagud 0-30, og efter et lidt for langt dansk lob til 15-30 pressede Holger med en crossbold, og han sattee derefter en vinder i samme side, hvilket gav 2 danske sætbolde, og på den første fulgte Holger et pres mod inderens baghånd op med en vinder ved nettet, og trods store problemer undervejs vandt Holger således sættet 7-5.

Holger Rune
Foto: Sportsfotograf.com

Der dukkede dog nye fejl op i starten af 2. sæt, hvor Holger kom bagud 15-40 i sit første serveparti, men 2 serveesser gjorde skaden god, og selvom Holger senere i partiet havde en dobbeltfejl, lykkedes det at vinde partiet til 1-0  med god hjælp af en netruller.

Nagal udlignede derefter til 1-1 efter en enkelt dansk break-mulighed, men Holger blev i resten af kampen ikke presset i sin egne servepartier, hvorimod Nagal ved stillingen 2-3 kom bagud 15-40 efter en dansk vinder fra baghånden og en slice, der via netkanten sneg sig over nettet, hvorefter en indisk fejl på 2. bolden gav Holger det afgørende break, og efter et rent dansk serveparti førte Holger 5-2.

Ved 5-3 kom Holger bagud 0-30, og Nagal havde mulighed for en vinder longline med baghånden, men bolden var en anelse ude, og i stedet gav endnu en fejl fra Nagal dansk matchbold, som afsluttedes med et es, som sikrede Holger sejren 7-5, 6-3, hvorved Danmark førte 3-1 og blev samlet vinder af opgøret.

På føromtalte pressemøde blev Holger spurgt, hvad der kunne være forklaringen på, at spillet efter en god start i 1. sæt i en periode med mange fejl ikke helt fungerede.
Holger havde efter doublen kun kort tid til at gøre sig klar til at gå ind og være fuldt fokuseret på singlen, som han var klar over kunne være afgørende for slutresultatet, og derfor var der ekstra nerver på.
Dog fik Holger en god start, hvor han spillede frit, men måske endda lidt for godt, så han troede, at han kunne slå vindere på det hele.

Da Holger senere kom ned med break og sætbolde, sagde han til sig selv, at der var 2 muligheder – enten at finde løsninger eller blive ved med at lave fejl – og han valgte den første, nemlig at spille flere bolde i banen og give modstanderen chancen for at lave fejl og selv forsøge at finde rytmen.
Da han derefter fik sit break tilbage, begyndte han stille og rolig at finde rytmen og spille bedre og bedre.

Holger påpegede dog, at det var bedst a 3 sæt, så han regnede med, at han kunne have vundet alligevel, hvis det var lykkedes Nagal at vinde 1. sæt.
Nagal blev betegnet som en vanvittig solid spiller, der tvinger sin modstander til selv at vinder hver eneste point, hvilket var “tricky’et”, men Holger synes, at han selv fik håndteret det godt.

Jævnbyrdig velspillet bonus kamp til Elmer Møller

Holdkaptajnerne blev derefter enig om afvikle en bonus-kamp, hvor 19-årige Elmer Møller mødte 33-årige Prajnesh Gunneswaran, som kom med en frisk turneringsejr – $25.000 i Kuwait.

Kampen blev både et velspillet og yderst spændende opgør, hvor Elmer i perioder slog vindere på stribe, men til gengæld var hans fejlprocent større end hos den boldsikre rutinerede inder, der vandt kampen 6-4, 7-6(1)

På pressemødet medgav Elmer, at han følte sig presset under kampen, hvor der både var mange vindere og fejl, men det var ikke, fordi Elmer havde problemer med at følge med i modstanderens tempo i kampens mange lange dueller, men problemet var mest at blive ved med at bevare sikkerheden.
Holger indskød den bemærkning, at det mest var Elmer, der satte tempoet.

Selvom Indien vandt den sidste kamp og derved begrænsede nederlaget til 2-3, var det danskerne, der til sidst kunne juble og feste.

Da holdkaptajn Frederk Løchte Nielsen dukkede op til pressemødet, replicerede han bemærkningen “Captain speeking” med opfordringen “Please refer to O Captain! My Captain!”, skrevet af Walt Whitman i 1865.

Løchte nævnte indledningsvis, at holdet selvfølgelig kom for at vinde, men også for at få en god tennisoplevelse, og han kunne ikke mindes, hvornår der har været en så god og competitiv tennisoplevelse på hjemmebane.
Holdet har givet nogle nye tennisfans en god oplevelse, hvor holdet har præsenteret en dansk top 10 spiller, som har leveret varen ved at give alt af sig selv for at repræsentere sit land og holdet.
Oven i købet blev det til en sejr, og derfor var der grund til at være positive.

Da Løchte blev spurgt, hvor meget han havde indflydelse på, at Holger i den svære periode i 1. sæt fik vendt kampen, fremhævede han, at det primært var Holger selv, der med sin “game intelligence” justerede sit spil og fandt løsningerne ved at give sig selv lidt mere plads og rum over nettet, hvilket samtidig viser, at han har spilforståelse og “spiller” tennis, hvor andre i samme unge alder mere “slår” tennis.

Løchte behøvede heller ikke at justere noget videre i doublen, da Joe og Holger kom ud som lyn og torden i begge sæt, og derfor var der ikke brug for at ændre noget og risikere at bryde rytmen – heller ikke selvom inderne i 2. sæt fik brudt tilbage, idet danskerne stadig placerede sig rigtigt på banen men måske lige havde et par sjuskede bolde.

Løchte syntes også, at Elmer Møller leverede en god præstation med en god attitude i bonus-kampen, som illustrerede at Elmer har en ekstrem høj top, hvor han havde mere at byde på end hans indiske modstander, men der var til gengæld også større udsving, og derved foregik meget af kampen på Elmers ketsjer.
Selvom Løchte gerne havde undt Elmer en sejr, fremhævede han, at de er meget procesorienterede på holdet, og derfor hæftede han sig ved den “up-site”, som de fleste formentlig kunne se ved den kun 19-årige Elmers spil.

Herunder et galleri med 97 billeder fra Davis Cup opgøret mod Indien.

Galleri: 97 billeder fra Danmark vs. Indien, Davis Cup 2023

Den 9. februar afgøres ved lodtrækning, hvem der bliver Danmarks modstander til september i World Group I, hvor vinderne i World Group I Play-offs møder nedrykkerne fra Qualifiers, hvorved modstanderen findes blandt følgende nationer:
Østrig, Ungarn, Uzbekistan, Tyskland, Colombien, Norge, Kazakhstan, Belgien, Bosnien/Herzegovina, Slovakiet, Argentina, Portugal.

Frederik Løchte så gerne, at Danmark møder et af de bedste hold, og hans favorit modstander ville være Storbritannien, der på det tidspunkt var bagud mod Columbia under miserable forhold, men briterne vandt alligevel opgøret, så det ønske kan ikke opfyldes.

Hvis Danmark møder Norge, bliver det på hjemmebane, og hvis både Casper Ruud og Holger deltager, vil deres møde uden tvivl få ekstraordinær interesse og opmærksomhed.

Udover Danmark deltager endvidere disse vindere fra World Group I Play-offs:
Japan, Grækenland, Brasilien, Rumænien, Israel, Peru, Taipei, Ukraine, Tyrkiet, Litauen, Bulgarien.

Forrige artikelGalleri: 97 billeder fra Danmark vs. Indien, Davis Cup 2023
Næste artikelTurneringer uge 6: Holger revanche mod Huesler. Clara får chancen som Lucky Loser i Linz
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.