Frederik Løchte og Johannes Ingildsen samt Holger Rune skabte fornyet spænding mod Tyrkiet, der dog igen havde marginalerne mod Christian Sigsgaard

Selvom det så sort ud efter fredagens singler i Davis Cup opgøret i Group II Europe/Africa, da Tyrkiet havde de berømte marginaler på deres side, da de vandt begge kampe og bragte sig foran 2-0, troede det danske hold stadig på muligheden for at vinde lørdagens double og de 2 singler.

Davis Cup: Tyrkiet havde marginalerne med sig mod Sigsgaard og Rune

Den danske optimisme viste sig at være fuldt berettiget, da Frederik Løchte Nielsen og Davis Cup debutanten Johannes Ingildsen (Joe) reducerede til 1-2, og Holger Vitus Nødskov Rune derefter udlignede til 2-2, da han i kampen mellem de to nationers 1. singler foldede sit fulde potentiale ud og bestod “svendeprøven” i form af sejr i 2 sæt mod ATP-ranglistens no. 260 Cem Ilkel.

I den afgørende kamp mellem 2. singlerne ramte Christian Sigsgaard (Sigs) ikke sit topniveau i 1. sæt mod Altug Celikbilk, der dagen før havde vundet yderst knebent over Holger, og han havde endvidere deltaget i Tyrkiets double sammen med Sarp Agabigun.
Sigs var dog ved at få momentum i 2. sæt, hvor han vandt sine servepartier mere overbevisende end modstanderen, som flere gange var i risiko for at få brudt serven, men igen var de små marginaler afgørende for, at kampen ikke skulle afgøres i 3 sæt, men at Tyrkiet kunne sikre sejren 6-1, 7-6(5).

Herunder følger en beskrivelse af kampenes forløb ledsaget af spillernes egne kommentarer til kampene, da Tennisavisen på det afsluttende pressemøde havde eksklusiv mulighed for en snak med hele truppen.

Da Tennisavisen kameramand, Georg Beyer Clausen, der var “mellemlandet” i Aarhus på vej hjem til Stockholm fra ferie i Søndervig, måtte rejse videre mod “hinsidan”, nåede han kun at lave optagelser fra doublen, og derfor er kommentarerne fra pressemødet begrænset til lydoptagelser.

R3: Frederik Løchte Nielsen/Johannes Ingildsen vs. Sarp Agabigun/Altug Celikbilek 6-7(1), 6-3, 6-4

Tyrkiet havde benyttet sig af muligheden for at ændre på den oprindeligt bebudede holdopstilling, hvor Sarp Agabigun var udtaget sammen med Yanki Erel, men i stedet for sidstnævnte udtog Tyrkiet Altug Celikbilek, der havde bragt Tyrkiet foran 2-0 i kampen mod Holger dagen før.

Danmark valgte at lade Løchte starte med at serve, og det gav pote med 2 direkte point.
Efter en dobbeltfejl afgjorde Joe de 2 næste bolde ved nettet til 1-0.

Celikbilek servede derefter for Tyrkiet, som kom på 40-15, inden Joe fulgte en god Løchte retur op og afgjorde ved nettet, og Joe fremprovokerede derefter en tyrkisk fejl til 40-40, hvorefter Løchte fulgte endnu en god retur op og skaffede dansk break-mulighed, som Joe udnyttede med en direkte vinder på serve-returneringen til dansk 2-0 føring.

Joe indledte sit første serveparti som Davis Cup spiller med en servevinder og endnu en vinder, hvorefter Løchte afgjorde de 2 næste bolde ved nettet, heraf en netruller til 3-0.

I Agabiguns serveparti fortsatte danskerne med gode returneringer, og efter en tyrkisk dobbeltfejl havde Danmark 2 break-muligheder, som begge blev afværget, da Joe blev fanget på det forkerte ben, og Løchte blev passeret i grøften.
Tyrkiet kom derefter på tavlen ved 1-3.

Trods en indledende dobbeltfejl i Løchtes serv blev føringen udbygget til 4-1 efter et par refleksredninger fra Joe i en netduel.
Tyrkiet reducerede til 2-4, da Celikbilek afsluttede partiet med et par serve-vindere.

Stabile server fra Joe sikrede fortsat forspring på 5-2 efter et rent serveparti.
Efter en mulig fejldom, som fremkaldte vilde tyrkiske protester, og en vinder fra Joe havde Danmark sætbold, men tyrkerne spillede sig ud af problemerne og reducerede til 5-3.

Løchte indledte for 2. parti i træk med en doubbeltfejl, som blev fulgt op med endnu en dobbeltfejl, men en servevinder og et es sørgede for udligning ved 30-30, men en skarp returnering fra Cilikbilek gav tyrkisk break-mulighed, som blev udnyttet til 4-5, da Løchte blev presset til at sende en bold op i loftet.

Davis Cup 2019
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Cilikbilek fortsatte med at serve stabilt til 40-0, hvorefter danskerne reducerede til 40-30, og det var blevet 40-40, hvis dommeren havde dømt fejl på en bold, som Joe lod gå, da han – ligesom mange danskere i hallen – var sikker på var ude, men i stedet udlignede Tyrkiet til 5-5. Løchte erkendte dog, at dommen var korrekt.

Med et overbevisende parti i Joe’s serv kom Danmark foran 6-5, men et ligeså sikkert parti i Agabiguns serv betød 6-6 og tiebreak, hvor Danmark efter mini-break i Løchtes serv kom bagud 0-3, og efter mini-break i begge Joe’s server var Tyrkiet på vinderkurs ved 5-0.
Det ene mini-break blev dog taget tilbage i Cilikbileks serv, men en retur i nettet fra Løchte på 2. serven betød 5 sætbolde, og den første blev udnyttet, da Joe snittede returneringen på Løchtes 1. serv.

Gennem det meste af sættet virkede danskerne i kontrol, men ud af den blå luft – og de 2 førnævnte dobbeltfejl – var tyrkerne alligevel pludselig tilbage i kampen.

Davis Cup
Foto: Georg Beyer Clausen

Tyrkiet indledte 2. sæt med at bringe sig på 1-0 i Agabiguns serv, godt hjulpet af et par fejl fra danskerne, der ikke viste samme skarphed som i starten af kampen, men i et overbevisende Løchte serveparti blev udlignet til 1-1, hvorefter Tyrkiet kom under pres i Cilikbileks serv efter dobbeltfejl til 0-40.
Løchte missede den første mulighed ved nettet, og et es reducerede til 30-40, men en god retur fra Joe førte til en tyrkisk fejl og dansk break til 2-1.

Danmark konsoliderede med et sikkert serveparti fra Joe forspringet ved 3-1
Efter 30-0 i Agabiguns serv fik danskerne udlignet og med en refleks ved nettet fik Danmark igen break-mulighed, som dog ikke blev udnyttet, og Tyrkiet bevarede kontakten ved 2-3.

I Løchtes serveparti betød en dobbeltfejl ved 15-15 og en misforståelse ved nettet 2 tyrkiske break-muligheder, og på den anden mulighed sendte Løchte en flugtning over baglinjen, hvorved Tyrkiet var helt tilbage i sættet ved 3-3.

Danskerne brød dog straks igen til 4-3, og selvom Joe indledte med en dobbeltfejl blev føringen udbygget til 5-3 efter overbevisende server resten af partiet.

Efter en dobbeltfejl til 0-30 i Agabiguns serv og efterfølgende fejl til 0-40 afgjorde Joe 2. sæt med en servereturnering direkte på kroppen af modstanderen ved nettet, og for 3. kamp i træk i Davis Cup opgøret skulle en kamp afgøres i 3 sæt.

Davis Cup
Foto: Georg Beyer Clausen

Danmark kom bagud 0-30 i det første parti i 3. sæt efter dobbeltfejl af Løchte, men et par gode server rettede op på situationen, og da Joe i de 2 næste dueller agerede plankeværk ved nettet blev serven holdt til 1-0.

I Agabiguns serv førte Tyrkiet 40-15, men danskerne sikrede med nogle gode returer og sublimt spil alligevel partiet med break til 2-0, og det blev derefter 3-0 efter et blankt serveparti fra Joe.

Også i Cilikbileks serveparti blev en 40-15 føring sat over styr, ikke mindst efter et par Løchte vindere, og Danmark havde derefter en break-mulighed, hvor Joe returnerede i nettet.
En lynende forhånd fra Løchte skaffede endnu en break-mulighed, men Joe blev presset til at returnere serven ud, og endnu en velplaceret 1. serv gav tyrkisk fordel, som dog ikke blev udnyttet, men det gjorde til gengæld den næste mulighed, og tyrkerne bevarede kontakten med reducering til 1-3.

I Løchtes næste serveparti hindrede en redningsaktion fra Joe, at det blev 15-40, men på den næste bold fik Tyrkiet alligevel en break-chance, som blev udnyttet med en klasse-returnering til 2-3.

Tyrkiet var helt tilbage i sættet, da Agabigun med et serve-es udlignede til 3-3.
Direkte point efter Joe’s server og indgreb fra Løchte ved nettet bragte Danmark på 4-3 efter et rent parti.

Davis Cup 2019
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Herefter spillede danskerne sig frem til en break-mulighed i Cilikbileks serveparti, men Joe’s returnering endte i nettet.
Løchte skaffede endnu en dansk fordel med en følt stopbold, men muligheden blev forpasset, da Joe undlod at tage en bold, som alligevel ramte det yderste af linjen.
En tyrkisk dobbeltfejl gav danskerne endnu en mulighed, som denne gang blev udnyttet til 5-3 føring.

Et serve-es fra Løchte til 30-15 blev efterfulgt af en dobbeltfejl, og efter et tyrkisk longline passerslag og efterfølgende vinder brød Tyrkiet tilbage til 4-5.

Da Agabigun servede for at blive i kampen satte Løchte en longline vinder til 15-30 og senere endnu en vinder til dansk matchbold, som dog blev afværget, men en dobbeltfejl gav endnu en dansk matchbold, hvor Joe fremprovokerede et oplæg til smash, som han afgjorde til dansk sejr 6-7(1), 6-3, 6-4.

På pressemødet efter kampene satte Joe disse ord på sin egen indsats (1:00 min)

 

Frederik Løchte supplerede med disse bemærkninger (2:01 min)

 

Holdkaptajn Kenneth Carlsen satte også ord på doublens præstation (1:26 min)

 

R4: (1125) Holger Vitus Nødskov Rune vs. (260) Cem Ilkel 7-6(4), 6-4

I modsætning til den første kamp, hvor Holger var bagud 0-40 i sit første serveparti, startede han denne gang med at komme foran 40-0, og efter et enkelt tyrkisk point bragte han sig foran 1-0.

I Ilkels første serveparti førte Holger 30-15, men det blev alligevel tyrkisk udligning til 1-1.
Holger fortsatte med overbevisende server og bragte sig på 2-1 fra 40-15.

Trods en refleksredning fra Holger efter tyrkisk smash til 0-15 udlignede Ilkel til 2-2, hvorefter Holger fortsatte med stabile server, og selvom han sendte 2 baghåndsslag i nettet holdt han serv til 3-2.

En dyb servereturnering ved 0-15 satte yderligere pres på Ilkel, og en sublim baghånd i fødderne på Ilkel fra Holger i en presset situation øgede presset yderligere, hvorefter en dobbeltfejl sikrede det første danske break til 4-2.

Davis Cup 2019
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Holger konsoliderede sit break med 2 servevindere, efter at Ilkel havde udlignet til 30-30.
Efter et rent tyrkisk serveparti, kunne Holger serve for 1. sæt, og han var godt på vej efter et es til 30-0, men dommeren dømte bolden ude til store danske protester.
Holger kom dog på 30-15, men Ilkel udlignede ved at følge en stopbold op, hvorefter en dansk fejl gav tyrkisk break-mulighed, som blev udnyttet med en forhåndsvinder efter en længere duel.

Med et rent tyrkisk parti, som blev afsluttet med 2 esser, var Ilkel helt tilbage i kampen ved 5-5, men Holger bragte sig igen i front efter et rent serveparti afsluttet med et es.
Endnu et rent tyrkisk serveparti betød, at sættet blev afgjort i tiebreak.

Første mini-break var dansk, da Ilkel efter en 1. serv underholdt publikum ved at heade til bolden, hvilket kan have påvirket koncentration og resulterede i en dobbeltfejl, og da endnu en tyrkisk fejl gav nyt mini-break, kom Holger foran 5-1, og ved 5-3 lykkedes Holger med en stopbold, som blev fulgt op ved nettet til 3 sætbolde ved 6-3.
En tyrkisk dobbeltfejl ved 4-6 sikrede Holger sættet.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

I 2. sæt udlignede Holger til 1-1 efter et rent serveparti, der blev afsluttet med es på henholdsvis 2. og 1. serven.
I Ilkels næste serveparti fulgte Holger med til 30-30 efter sublimt spil, men gode tyrkiske server sikrede alligevel tyrkisk 2-1 føring, men Holger udlignede straks til 2-2 efter endnu et rent serveparti, som blev afsluttet med et es.

Holger fortsatte med at presse Ilkel, som var bagud både 0-15 og 15-30, og efter en velplaceret flugtning langs linjen havde Holger break-mulighed, som dog ikke blev udnyttet, da en bold ramte en anelse bag linjen.
Holger spillede sig dog frem til endnu en break-mulighed med en vinder efter en super-duel, men en servevinder afværgede muligheden, men en ny chance opstod efter en tyrkisk fejl, men muligheden blev afværget med en tyrkisk vinder som afsluttede en længere duel.
En dansk vinder skaffede den 3. break-mulighed, men 1. serven reddede igen Ilkel, der selv spillede sig til en fordel med en følt stopbold, og han vandt partiet til 3-2 efter en bold tæt på baglinjen.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Holger udlignede til 3-3 i sit næste serveparti, hvor han afgav sit første point i egen serv i 2. sæt.
Ilkel vandt derefter sit serveparti til 4-3 uden samme problemer som i det forrige serveparti.

Med endnu et rent dansk serveparti blev stillingen 4-4, og igen kom Ilkel under pres i egen serv efter en fejl fra forhånden til 2 danske breakbolde ved 15-40.
Den første blev afværget, da Holger sendte bolden i bunden af nettet, men en tyrkisk dobbeltfejl betød, at Holger derefter kunne serve for kampen ved 5-4.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Holger indledte partiet med at tabe sin anden bold i egen serv i sættet, men 3 efterfølgende server sikrede 40-15 og 2 matchbolde.
Den første blev afværget med en tyrkisk stopbold, og på den næste lagde Holger en stopbold en anelse ved siden af linjen.
Holger fik endnu en matchbold, som blev afsluttet med et es, og dermed fik Danmark udlignet til 2-2 og sikret en altafgørende kamp.

Herunder Holger egne kommentarer til kampen ved pressemødet (1:37 min)

 

R5:  Christian Sigsgaard vs. (338) Altug Celikbilek 1-6, 6-7(5)

Sigs kom under pres allerede i sit første serveparti, hvor han efter et par fejl kom bagud 15-30, og en tyrkisk vinder til 15-40 betød 2 break-muligheder, og efter at have afværget den første servede Sigs en dobbeltfejl til tyrkisk 1-0 føring, hvorefter Celikbilek holdt serv til 2-0.

I sit næste serveparti blev Sigs brudt til 0-3 efter flere fejl, hvorimod Celikbilek fortsatte med at spille stabilt, og han bragte sig foran 4-0.
Sigs havde forstat problemer med at finde sit bedste spil, og med et par fejl i starten af det næste serveparti kom han bagud 0-30, men han fik dog udlignet til 30-30, hvorefter en tvivlsom dom – til store protester fra Kenneth Carlsen – gav endnu en tyrkisk break-mulighed.
Sigs afværgede muligheden, og han havde derefter chancen for at sikre sit første point, men endnu en fejl forhindrede dette, og i stedet blev det til endnu en tyrkisk break-mulighed, der ligeledes blev afværget, hvorefter Sigs med 2 gode 1. server sikrede det første danske point til 1-4.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Striben af danske fejl fortsatte, og Celikbilek bragte sig derved foran 5-1 i sit næste serveparti.
Problemerne fortsatte, da Sigs med endnu en fejl kom bagud 0-15, og det blev 0-30 efter en fremprovokeret fejl.
Efter en dansk servevinder til 15-30 sikrede et tyrkisk lob og en efterfølgende vinder, at Celikbilek vandt sættet 6-1.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

2. sæt blev indledt med en blanding af danske fejl og gode tyrkiske server, som sikrede tyrkisk 1-0 føring, hvorefter Sigs omsider fik spillet til at fungere med et rent serveparti til 1-1, men Celikbilek bevarede niveauet i sit næste serveparti, som blev vundet komfortabelt til 2-1.

Sigs holdt derefter atter serv til 2-2, og i Celikbileks næste serveparti missede han en stor mulighed til 0-30, men alligevel blev der dansk break-mulighed efter en netruller til 30-40.
Muligheden blev dog afværget trods en oplagt mulighed for et passerslag eller lob, men en tyrkisk feberredning ved nettet afværgede muligheden.
Sigs fik dog endnu en chance for et break, men et fremstød mod nettet endte med, at bolden havnede i nettet.
Efter en længere slagudveksling sendte Celikbilek bolden for langt til endnu en dansk break-mulighed, som blev misbrugt, da Sigs nåede frem til en stopbold, som han dog sendte i nettet.
I stedet endte det med tyrkisk parti til 3-2, selvom Sigs havde haft flere oplagte muligheder for at sikre partiet.

Sigs fortsatte dog med serve stabilt, og han udlignede derved til 3-3, men Celikbilek fik ikke problemer i det næste serveparti til tyrkisk føring 4-3, hvorefter Sigs udlignede til 4-4 efter endnu et rent serveparti.

Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund

Celikbilek kom derefter foran 5-4 efter et overbevisende serveparti, men Sigs udlignede til 5-5 efter sit 3. rene parti i sættet.
Det blev derefter 6-5 til Tyrkiet, hvorefter Sigs forsatte takterne i egen serv, og han udlignede til 6-6, så sættet skulle afgøres i tiebreak.

En netruller fulgt op ved nettet af Celikbilek gav tyrkisk mini-break til 2-0, men en tyrkisk baghånd i nettet gav Sigs break’et tilbage, men en dansk dobbeltfejl betød et nyt mini-break til 4-2 ved sidebyttet, hvorefter Sigs reducerede til 3-4 med en forhåndsvinder efter en længere slagudveksling, og han tog mini-breaket tilbage med en skarp retur, som betød udligning til 5-5.
I stedet for dansk sætbold, blev det tyrkisk matchbold, da Sigs efter et fremstød sendte bolden i nettet, og kampen blev derefter afsluttet, da endnu en dansk bold havnede i nettet.

Herunder Sigs’ kommentarer til kampen (1:52 min)

 

Kenneth Carlsen havde disse supplerende bemærkninger (1:46 min)

 

Udover kommentarerne til de enkelte kampe blev desuden fremsat disse kommentarer om holdets fremtidige muligheder (1:57 min)

 

Endvidere nogle kommentarer til Elmer Møllers udtagelse til truppen (2:08 min)

 

Anerkendende kommentarer til Tyrkiets præstation samt afsluttende bemærkninger (2:07 min)

 

Øvrige resultater i Danmarks Group II Europe/Africa
(1) Rumænien vs. Zimbabwe 4-1
(2) Sydafrika vs. Bulgarien 4-1
Marokko vs. (4) Lithauen 2-3
(5) Egypten vs. Slovenien 1-3
(6) Norge vs. Georgien 3-1

Resultater i Group I Europe/Africa
Bosnien/Herzegovina vs. (1) Tjekkiet
(2) Sverige vs. Israel 3-1
Finland vs. (3) Østrig 2-3
(4) Ungarn vs. Ukraine 2-1
Slovakiet vs. (5) Schweiz 3-1
Hviderusland vs. (6) Portugal 3-2