Hun regnes for at være én af Danmarks største talenter inde for den prestigefyldte og glamourøse tennisverden. Selvtilliden, vinderinstinktet, fightergenet og viljestyrken til at ville nå helt til tops og være helt sin egen, fejler absolut intet for tennistalentet, Frederikke Svarre.

Solen er knapt stået op, og har vist sine morgenstråler, før Frederikke Svarre en tidlig, helt almindelig tirsdag morgen entrerer KBs tennisanlæg – klar til at jagte succes, prestige og ikke mindst forbedringer i sit spil frem mod tennistoppens absolutte elite.

Med et stort smil på læben nærmer hun sig sin absolutte hjemmebane. Og det er da også en start på dagen med masser af sol der ledsager et af Danmarks store tennistalenter.
Vindersmilet bliver for en stund lagt på hylden, og bliver i stedet erstattet af et koncentreret og fast blik rettet på den gule tennisbold.

– Jeg spiller bare tennis, er mig selv og går efter mine mål hele tiden. Jeg tænker ikke rigtigt over, at folk ser mig som god. Jeg er jo bare nede på jorden, og er Frederikke, siger hun i et længere interview med Tennisavisen.

Tilbage i marts fyldte Frederikke Svarre 18 år – overgangen til voksenlivet og med hele livet foran sig. Men i en relativ ung tennisalder bugner den ambitiøse tennisspillers pokalskab allerede af diverse titler, pokaler og medaljer af fineste karat.

Frederikke Svarre
Foto: Sportsfotograf.com.

Mange års stenhårdt arbejde – typisk med mere end 10 timers intens tennistræning om ugen – belønnede sig en magisk weekend i foråret sidste år, hvor hun kunne kalde sig Danmarks bedste i sin årgang ved U18 UM-indendørs.

– Jeg er rigtig glad for mine resultater, og det er ligesom små pæle, man kommer videre fra. Første gang jeg vandt UM-guld, var jeg virkelig glad, og meget stolt af mig selv. Der indså jeg, at meget af den tid, jeg bruger på træningsbanen, afspejler sig på mine resultater. – De sidste fem år har jeg klaret mig rigtig godt i junior-sammenhæng, og så har jeg også forbedret mig en del i seniorrækkerne. Det har drevet mig til, hvor jeg står i dag, og er kommet videre, fortæller Frederikke Svarre med det sædvanlige, afslappede smil på læben.Druk og fester er ikke et tema

Størstedelen af Frederikkes jævnaldrende lever et ungdomsliv, hvor fester og alkohol spiller en stor rolle. Men det har tennistalentet slet ikke tid til, og faktisk finder Frederikke druk- og alkoholmiljøet ganske uinteressant.

– Jeg er ikke party-typen, der drikker alkohol, og fester hver weekend. Det siger mig ikke noget. Jeg er mere hygge-typen, og skulle jeg gå glip af en fest, er det fint nok, fastslår Frederikke.

Selvom tennislivet uomtvisteligt fylder en ualmindelig stor del af Frederikke Svarres liv, så ser hun indimellem også bare frem til at flade ud på sofaen til en god film og bare være sig selv uden at skulle tænke på det næste point, og hvordan hun skal angribe anden-serven.

– Selvfølgelig fylder tennis rigtig meget i mit liv. Men når jeg så endelig kommer hjem, så falder jeg bare sammen på sofaen, og slapper helt af. – Jeg har det altid sjovt, når jeg er sammen med mine venner, og jeg nyder det sociale samvær. Jeg ved ikke om jeg er den ’sjove’ i venne-gruppen, men jeg er som sagt bare nede på jorden.

Caroline Wozniacki har ned mere end 67 uger som WTA-verdensranglistens nummer ét, og mere end 25 WTA titler på CV’et markeret sig historisk i tennissammenhæng, og herhjemme spejder alle efter den nye Caroline.

Tennisspilleren Frederikke Svarre
Foto: Sportsfotograf.com.

Men den titel vil 18-årige Frederikke ikke høre tale om, og det er ej heller det mål hun har sat sig.

– Jeg siger altid til mig selv og alle andre, at jeg ikke skal være den nye Wozniacki. Jeg skal være den nye Svarre. Jeg kan godt blive lidt irritereret og synes det er helt tosset, når man sammenligner mig med Caroline, siger Frederikke Svarre, og understreger: – Min spillestil er markant anderledes end hendes – jeg vil gerne spille mere aggressivt. Og hun er jo en af verdens bedste, så er det jo hende, alle ser op til. Jeg synes personligt, hun er meget cool, og har gjort det rigtig godt, men jeg skal være mig selv, pointerer hun.

Ambitionsniveauet er og skal være tårnhøjt

Medaljer ved OL, en top to-placering i Danmark, kæmpe sig ind på WTA-ranglisten, vinde en Grand Slam-titel er blot ét par af højdepunkterne og ambitionerne, som Frederikke Svarre sigter højt efter at nå i sin karriere.

Ambitionsniveauet har Frederikke Svarre så at sige fået ind med modermælken i en meget ung alder, og hun ved om nogen, hvad det kræver, at komme helt til tops på den store internationale tennisscene.

Frederikke og Pernille Svarre
Frederikke og Pernille Svarre. Foto: Sportsfotograf.com.

Frederikke er datter af Pernille Svarre, der blev verdensmester i moderne femkamp tilbage i 2000. Desuden kan Frederikkes mor bryste sig af at have hjemtaget et utal af danske og nordiske mesterskaber.

– Det er den måde, jeg er vokset op på. Jeg er vokset op i en rigtig sportsfamilie, så ambitionerne kommer helt naturligt. Jeg føler, det hele kommer til at lykkes, og jeg tror helt sikkert på mig selv.

Uden støtten fra såvel hjemmefronten som sponsoren TeleBilling, som støtter Frederikke økonomisk i tennisprojektet, ville Frederikke ikke stå på det solide fundament, som hun står på i dag, afslører hun.

Frederikke Svarre
Frederikke Svarre indgår sponsoraftale med TeleBilling
– Det min mor har lavet, har også givet mig lyst til, at jeg gerne vil mere, og jeg ser op til hende. Hun ved, hvad hun snakker om, og hendes opbakning er altafgørende for, at jeg kan være den, jeg er. At TeleBilling giver mig den store støtte, gør, at jeg også får mere selvtillid inde på banen, hvilket er helt fantastisk. – Blot fordi jeg er talentfuld, og har vundet mange titler, føler jeg mig ikke højt hævet over andre. Jeg kan simpelthen ikke lide følelsen. Når jeg står inde på banen, vil jeg gerne vise, jeg er den bedste, men uden for banen er jeg jo bare lige som alle de andre.

I hverdagen jonglerer Frederikke Svarre med mange bolden i luften. Det kan være svært at tilpasse ugens syv dage med skolens udfordrende hverdag, de hyggelige familierelationer og de vigtige tennistimer i såvel ind- som udland.

Berømmelsen rundt omkring i det danske tennisnetværk, har ikke gjort Danmarks største tennistalent til en primadonna. Næ, Frederikke Svarre går til opgaven med en vis portion ydmyghed, et smil på læben, og så har hun plantet begge ben solidt i den nordsjællandske tennismuld.

Emma Rønholt, Frederikke Svarre, Mia Schmidt Jørgensen, Sidsel Dahl Pehrseon
UM Inde 2015 U18, Emma Rønholt, Frederikke Svarre, Mia Schmidt Jørgensen, Sidsel Dahl Pehrseon. Foto: STEEN BJERREGAARD