I forlængelse af artiklen "Klubber vil have forandring i Dansk Tennis" har Give Tennisklub i et indlæg på Facebook annonceret deres støtte til det de kalder en "Ny retning i dansk tennis". Nedenstående indlæg er uredigeret, og står således udelukkende på underskrivernes vegne.

Ny retning i dansk tennis

Give Tennisklub har sportsligt set været én af de mest succesrige danske tennisklubber over de seneste fem år med DM-guld i 2019 og 2021 samt DM-bronze i 2023.

Rejsen dertil startede mange år inden, og vi har nydt hver en sæson i processen og været stolte over at kunne bide skeer med landets bedste hold, som desværre stort set alle har været fra hovedstadsområdet i den tid, vi har været med i det sjove selskab.

Vi er i Give Tennisklub ekstremt begrænsede af rammerne. Vi har ingen indendørsfaciliteter, og vi har kun tre udendørsbaner, hvor den tredje bane ikke engang opfylder kravene om de rigtige mål. Herudover er Give en lille by, hvor der traditionelt spilles håndbold, fodbold og badminton.

Derfor har vi heller aldrig følt, at vi skulle tage mere på os, end hvad der var rimeligt. Vi har gjort, hvad vi kunne for juniorerne, hvor vi altid har haft tilbudt kvalificeret træning og toppede for nogle sæsoner siden med ca. 40 juniorspillere i klubben, hvoraf mange af dem hjalp til ved holdkampe som boldbørn.

Motionisterne har også fået tilbudt ugentlig træning af dygtige trænere, og både kontingentsatserne og træningspriserne har været ekstremt lave sammenlignet med den gennemsnitlige danske tennisklub, fordi det for os har været vigtigt, at det ikke er økonomi, der bremser mulighederne for at spille tennis.

Dette har kun kunnet lade sig gøre takket være et benhårdt sponsorarbejde, og fordi vi har prioriteret klubbens førstehold i elitedivisionen som et flagskib med den vision, at de gode historier skulle kunne smitte af til den resterende del af klubben. Det skulle smitte af til lokalområdet, erhvervslivet, men vigtigst af alt; det skulle smitte af på dansk tennis og sætte nye standarder i den danske holdturnering, som vi opfatter, som samlingspunktet i dansk tennis. Det er klubbernes hold, der kan skabe de gode fortællinger, sammenhold i klubberne, store oplevelser, rollemodeller… Med andre ord; kunne vi være med til at skabe en bedre holdturnering, så kunne det dryppe på mange af vores ”konkurrerende” klubbers øvrige områder via øgede sponsorindtægter, øget medieeksponering, bedre juniorspillere m.m. Hermed ville vi med vores lille klub kunne være medvirkende til at løfte dansk tennis i sin helhed.

Vi har altid været klar over, at vi ikke har haft mulighederne for at skabe verdens bedste juniorspiller eller en medlemsbase på 600 motionister, men vi har troet på, at vi kunne skabe så god en ramme i et hårdt ramt jysk marked, at nogle af de bedste spillere ville kigge i vores retning, når det kom til holdturneringen. Da der herudover er fri mulighed for at stille med et ubegrænset antal udlændinge i DTF’s holdturnering, har vi ikke haft nogle kvaler med at sætte dygtige danske spillere sammen med nordtyske spillere, som niveaumæssigt har ligget nogenlunde side om side med vores konkurrenters bedste spillere. Det har aldrig været vores primære ambition at vinde guldmedaljer. Vi tager dem gerne, når de ligger foran næsen af os, men målet har været større og mere langsigtet end at fylde vores eget pokalskab op. Vi har ønsket at skabe tennisoplevelser og ønsket at vise vejen, så DTF’s holdturnering kunne blive til noget andet og noget mere – også så vi selv en dag kunne læne os tilbage og tage til Aarhus eller Odense i weekenderne og se toptennis med 200-500 forventningsfulde tilskuere.

Vi har ikke en finger at sætte på den hjælp, vi har fået af de ansatte i Dansk Tennis Forbund, når det kommer til konkrete opgaver i forbindelse med tvivlsspørgsmål vedr. holdturneringen, men når vi kigger i et større billede, så er vi slet slet ikke nået dertil med dansk tennis og holdturneringen, som vi havde forestillet os.

Vi havde håbet, at vores måde at gøre tingene på med mange sponsorer, god eksponering, masser af tilskuere, boldbørn, scoreboards, kampplakater, stoledommere, egne live streams, gratis forplejning til tilskuere, opgraderet forplejning til spillerne, spillerpræsentation, mediedækning m.v., ville smitte af på holdturneringen generelt. At det kunne inspirere Dansk Tennis Forbund til at gribe bolden og implementere nye krav eller forslag til klubberne, holde oplæg eller kurser med ideer til, hvordan vi kan få masser af liv, stemning og tilskuere ud til kampene. Hvordan vi kan få eliteholdenes aktiviteter til at smitte af ned i rækkerne internt i klubberne.

Intet er sket. Ingen inspirationsmøder, ingen dialog, ingen udstrakte hænder og ingen nysgerrige henvendelser. Intet. Vi tager stadig til København og spiller elitedivisionskampe for 5-10 tilskuere. Der er færre og færre dygtige unge danske spillere på modstandernes holdkort. Der er meget få klubber, der virker til at orke at skabe en kulisse, som er de dygtige spilleres tid værd. Niveauet i Vestdanmark har vel aldrig været dårligere i de bedste rækker, og det er heller ikke ligefrem fordi vi bliver voldsomt inspirerede af vores mange ture øst for Storebælt – hverken på eller udenfor banen. For hvorfor sætte en masse i værk, når det er lettere at lade være…

Vi mener, at dansk tennis har været med meget tydelig pil ned i de år, hvor vi har været involveret i divisionstennis. Udover en ny og desværre forfejlet ligastruktur for reserveholdene (som tog al motivation fra vores eget andethold, der hurtigt trak stikket), så har holdturneringen i vores øjne ikke gennemgået nogen form for udvikling. Vi synes, vi har bevist, at produktet kan blive langt bedre, hvis man gør noget andet, end det der er blevet gjort hidtil, og det der bliver gjort nu. Vi, og alle andre klubber i holdturneringen, betaler dyre gebyrer for at kunne være en del af festen, vi har masser af omkostninger til transport og afvikling af hjemmekampe, og selv hvis vi vinder guldmedaljen, så er der ikke så meget som en krone at hente i præmiepenge. Så hvad får vi egentlig for de penge, vi bruger, udover vedligeholdelse af en turneringsstruktur, og en referee til kampene? Hvorfor bliver midlerne ikke brugt til at nytænke holdturneringen, til uddannelse af fagpersoner omkring kampene eller til at styrke rammerne omkring holdturneringen og de enkelte kampe.

Tennis er verdens fedeste sport, men dansk tennis er en sovende kæmpe, der ikke ønsker at lade sig vække, før døren bliver sparket godt og eftertrykkeligt ind. Vi tror ikke på, at Dansk Tennis Forbunds nuværende ledelse med de mange år på bagen og stribevis af åbninger for at ændre tingenes tilstand, formår eller ønsker at gøre dette. Vi tror, at det kræver helt andre kræfter at vække dansk tennis til live igen. Kræfter, som brænder for dansk tennis, og heldigvis ser det ud til, at disse kræfter har fundet sammen og besluttet sig for at sparke døren til sovekammeret ind.

Den 16. marts holder Dansk Tennis Forbund generalforsamling i Idrættens Hus i Brøndby, og vi opfordrer alle til at lægge deres stemmer på de tre kandidater nævnt i det vedhæftede materiale fra Tennisavisen. Vi tror på, at vi står ved en skillevej i dansk tennis, og at de nævnte personer er de rigtige til at tegne ikke bare holdturneringen, men også dansk tennis i sin helhed.

Alle medlemsklubber har stemmeret.

På bestyrelsens vegne
Jan Ek, formand
Give Tennisklub

Forrige artikelDH: Topopgør på KB
Næste artikelSkæbnekamp i Odense
Gæsteskribent
Tennisavisen.dk anvender forskellige gæsteskribenter, der bidrager med nyheder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen. Denne artikel er skrevet af en gæsteskribent.