Det amerikanske supertalent Cori Gauff, der som 13-årig var i finalen ved US Open, strøg helt til tops i Paris, hvor Clara Tauson var tæt på finale i double og fik inspiration til sin fortsatte udvikling

Selvom det amerikanske stortalent Cori Gauff først fyldte 14 år for få måneder siden, er det ikke den helt store sensation, at hun lørdag kunne løfte pokalen efter finalen ved juniorernes udgave af French Open, for allerede ved US Open sidste år imponerede hun ved som 13-årig at spille sig i finalen, hvor hun dog tabte 0-6, 2-6 til 16-årige Amanda Anisimova (USA), som for længst er ophørt med at spille junior tennis.

Som finalen forløb mod 16-årige Caty McNally (USA) var der efter 1-6 i 1. sæt og 2-0 til McNally i 2. sæt ikke meget, der tydede på at Gauff kunne vinde kampen, men den unge Gauff viste nogle af de kvaliteter, som ofte er kendetegnende for de største stjerner, nemlig at bevare koncentrationen og troen på sejr, og derved fik hun kæmpet sig tilbage i sættet, som hun vandt 6-3.

I starten af 3. sæt så det igen ud til, at McNally ville sætte sig på kampen, da hun bragte sig foran 3-0, men Gauff viste samme kvalifteter som bragte hende tilbage i 2. sæt, da hun både fik udlignet og desuden bragte sig på 4-3, og senere havde Gauff 2 matchbolde ved 6-5 40-15, men begge blev afværget – heraf den sidste med en modig stopbold efterfulgt af et perfekt lob – og finalen måtte afgøres i tiebreak, som Gauff totalt dominerede, da hun sikrede sig titlen med cifrene 1-6, 6-3, 7-6(1)

775147200AP00024_2018_Frenc
2018 Getty Images

Forinden blev finalen i Boys singles afviklet, og her vandt 16-årige Chun Hsin Tseng (TPE) 7-6(5), 6-2 over ranglistens no. 1 Sebastian Baez (ARG), som er årgang 2000.
Tseng var også i finalen ved Australian Open, hvor han tabte 6-7(6), 4-6 til Sebastian Korda (USA), der er no. 2 på ranglisten, men dette nederlag fik han revanche for i semifinalen i Paris, hvor han vandt 6-2, 7-5.
Sebastian Korda er søn af den tidligere tjekkiske tennisspiller Petr Korda, som vandt Australian Open 1998 og var finalist ved French Open 1992.

Tseng overtager med sejren 1. pladsen på ITFs rangliste

Grand Slam Junior: Clara Tauson besejret af japaner og frustrationer

Som tidligere omtalt i Tennisavisen blev 15-årige Clara Tauson i 1/8-finalen besejret af den 17-årige Yuki Naito (JPN), som også blev stopklods for danskeren i både single og double for få uger siden ved en Grade A turnering i Milan.

Naito og hendes landsmand Naho Sato vandt ved semifinalen i Milan 7-5, 6-2 over Clara og Eleonora Molinaro (LUX), og ved French Open mødtes de igen i semifinalen, og for 4. gang i træk kunne Yuki Naito forlade banen som vinder, da de 3. seedede japanere vandt 6-3, 1-6, [10-8], og som cifrene antyder var det de helt små marginaler, der blev gjorde udfaldet i den afgørende match-tiebreak.

I 1. sæt var spillet temmelig svingende og præget af en del enkle fejl, og den danske kommentator på Eurosport.dk påpegede flere gange, at japanerne både taktisk og mentalt havde overtaget i 1. sæt.

I 2. sæt fik både Clara og hendes makker langt bedre styr på spillet, og antallet af fejl blev begrænset væsentligt, og derved blev der mere kamp om partierne, og især på de afgørende bolde blev koncentrationen bevaret, hvilket resulterede i, at Clara og Molinaro vandt alle de tætte partier, som blev afgjort med “deciding point” ved 40-40, og derved vandt de sættet 6-1.

I den afgørende match-tiebreak kom japanerne foran 2-0, men Clara fik reduceret med passer slag i grøften, hvorefter en dobbeltfejl og endnu en fejl fra Molinaro gav yderligere japansk føring 4-1.
Med minibreak på begge japanske server blev kontakten bevaret, men både et forsøg langs linjen og senere en forhånd fra Clara endte i nettet til japansk føring 6-3.

Et indgreb ved nettet fra Clara, som i næste duel satte en genial halvflugtning i grøften, skabte fornyet kontakt til 5-6, og med en feberredning af Clara ved nettet var sejren pludselig tæt på med dansk-luxembourgsk føring på 7-6.

Under en længere slagudveksling, hvor den japanske spiller ved nettet flere gange forgæves forsøgte at bryde ind, da Molinari’s cross baghånd hele tiden sad præcist, blev japaneren pludselig stående i modsatte side og fuldkommen åbnede for baghånden longline, hvilket Molinari ikke observerede, da hun igen sendte bolden cross og direkte i japanerens ketsjer til 7-7 i stedet for 8-6.

I den efterfølgende forhånd cross slagudveksling forsøgte Clara at gå longline, men bolden havnede i nettet, og en efterfølgende dansk dobbeltfejl betød 2 japanske matchbolde ved 9-7.

Den første blev afværget af en for lang japansk returnering på Claras 2. serv, og den næste matchbold blev i første omgang afværget af en ny feberredning, da Clara mirakuløst fik returneret et japansk indgreb ved nettet, men efter yderligere et antal baghånd cross bolde blev kampen afgjort med endnu et japansk indgreb på tværs ved nettet.

Selvom Clara og hendes makker for alvor kom med i kampen i 2. sæt, lød der ikke mange anerkendende kommentarer fra Eurosports kommentator, som fortsat havde tendens til at fremhæve japanernes kvaliteter og de dansk-luxembourgske mangler, hvilket muligvis kan opfattes som udtryk for de tårnhøje forventninger til Clara Tauson.

Periodevis klassetennis og inspiration til videre udvikling

Både Tennisavisen og andre medier havde som optakt til French Open givet udtryk for, at Clara Tauson reelt har kvaliteterne til, at hun kunne have spillet med om titlen i single, hvor hun som følge af sin rangering var seedet til en kvartfinale.

Det giver dog meget lidt mening at spekulere over, hvorvidt hun har leveret de forventede resultater, da det vigtigste må være, hvad hun i et mere langsigtet perspektiv kan tage med fra turneringen.

Clara Tauson
Foto: Privat

Tennisavisen har efter Clara’s hjemkomst fra Paris modtaget den kommentar, at det har været en super oplevelse og erfaring at være med til French Open, hvor Clara periodevis spillede rigtig god tennis, og der blev indhentet en masse inspiration til, hvilke udviklingspunkter der skal arbejdes med i den daglige træning.

Selvom disse udviklingspunkter ikke blev præciseret nærmere, er der næppe tvivl om, at et væsentligt fokusområde vil være på det mentale plan, idet Clara i perioder af kampene lod sig påvirke negativt af frustrationer, når tingene ikke lykkedes.

Der er dog ingen grund til at “fortvivle” af den årsag, da det er velkendt, at nogle af de største stjerner i tennissporten i juniortiden havde svært ved at tøjle temperamentet, og det sker da også, at topspillere lader sig påvirke af modgang, så de enten brokker sig over kendelser eller – i ekstreme situationer – smadrer en dommerstol o. lign.

Clara bevarer formentlig 8. pladsen på ranglisten, og hun kan formentlig forvente også at blive seedet 5-8 ved Wimbledon, som for juniorerne afvikles 1-6. juli.
Ugen forinden er Clara tilmeldt Grade 1 turneringen i Roehampton, hvor der ligesom ved Wimbledon også spilles på græs.

 

Forrige artikelSøndag 10. juni: Nadal møder Thiem i herre i finalen – Halep fik sin Grand Slam
Næste artikelMandag 11. juni: Græssæsonen starter i Nottingham, s-Hertogenbosch og Stuttgart
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.