Portugal og Moldavien vil være "ønske-modstandere" for Danmark i indledende puljer fremfor Tunesien med Ons Jabeur og Egypten med forstærkning

Inden Danmarks Fed Cup holdkaptajn, Jens Anker Buus Andersen havde udtaget holdet, forsøgte Tennisavisen at give et indblik i, hvilke spillere der kunne komme på tale til at repræsentere både Danmark og de øvrige nationer ved Group II Europe/Africa, der afvikles 4-7. februar 2020 i Tali Tennis Centre i Helsinki, hvor de deltagende nationer foruden Danmark bliver den anden nedrykker fra Group I Europe/Africa, Georgien samt Israel, Tunesien og Portugal, der alle 3 også spillede i Group II sidste år.
Desuden deltager oprykkerne fra Group III, Finland og Egypten samt Moldova, der i 2017 kvalificerede sig til Group II, men de har ikke deltaget i hverken 2018 eller 2019.

Fed Cup Group II: Billetsalget til Danmarks kampe i Helsinki 3-7. februar åbnet

Lillejuleaften 23. december offentliggjorde DTF navnene på de udtagne danske spillere, som var identiske med den trup, der var udtaget til det seneste opgør i Polen, hvor Emilie Francati dog måtte melde afbud.

Tennisavisen konstaterede i et opslag på facebook, at der således ikke blev plads til Olga Helmi, Sofia Nami Samavati, og at det formentlig skønnes “for tidligt” at indlemme Johanne Christine Svendsen.

Johanne var dog for et par uger siden inviteret med som træningsmakker ved en træningssamling, hvor både Clara Tauson og Karen Barritza var forhindret i at deltage.

Bortset fra Clara Tauson har ingen af de øvrige udtagne danskere i starten af sæsonen deltaget i internationale kampe på ITF niveau, selvom både Hannah og Karen har været tilmeldt et par $15.000 turneringer, hvor de begge efterfølgende har trukket sig.

Hannah har dog deltaget i Fair Play Cup Vintertour i Malmø, hvor hun endda løb med titlen, og både Karen og Emilie deltog forleden ved Sjællandsmesterskaberne, hvor de mødtes i finalen, som Emilie vandt knebent efter tiebreak i 3. sæt 6-1, 3-6, 7-6(7).

Det forventes dog, at Karen – på grund af sin internationale rutine – som udgangspunkt vælges til at spille 2. singlen, og at Emilie sammen med kusinen Maria Jespersen vælges til doublen, mens Clara betragtes som selvskreven som 1. single.

Tennisavisen vil være til stede og rapportere fra Helsinki, og som en appetikvækker har Georg Beyer Clausen lavet dette tilbageblik fra 2018, hvor Danmark sikrede oprykning til Group I, og fra 2019 hvor Danmark mødte så skrappe nationer som Rusland og Polen, inden Letland sendte Danmark tilbage til Group II.

Pigerne får assistance af holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen og assistent-træner Jonas Svendsen samt fysioterapeut Anne Dorthe Madsen.

Fed Cup
Kilde: privat

Som det var tilfældet i både Athen og Polen, vil både Inge Ejsing og John Sellerup Pedersen være blandt de danske supportere.

John Sellerup, Inge Ejsing
Foto: Tennisavisen

De 8 deltagende nationer fordeles efter lodtrækning i 2 puljer, og ifølge den gældende seedning bliver no. 52 Israel og no. 55 Danmark seedet 1 i hver sin pulje.
Mulige pulje-modstandere bliver no. 61 Tunesien eller no. 62 Portugal og no. 64 Georgien eller no. 65 Finland, samt no. 67 Egypten eller no. 88 Moldova.

DTF har i opslaget herover meldt store ambitioner ud om både oprykning til Group I og senere også oprykning videre til World Group II, så der om få år bliver mulighed for at spille Fed Cup på dansk grund.

Portugal foretrækkes frem for Tunesien og Ons Jabeur

Den første forudsætning for at få en kamp om oprykning er, at Danmark opnår en 1-2. plads i den indledende pulje.
Den største “risiko” for at den mulighed glipper er uden tvivl, hvis Danmark havner i en pulje med Tunesien, hvor Clara Tauson skal levere en vaskeægte sensation i 1. singlen for at vinde mod Ons Jabeur.

Dog vil Danmark på papiret have gode muligheder i 2. singlen, da Tunesiens øvrige spillere ikke har resultater, der bør afskrække danskerne, men måske tænker tuneserne det samme, når de forgæves leder efter andre end Clara på WTA-ranglisten.
I et eventuelt afgørende opgør mod Tunesien kan nøglekampen derfor blive doublen, hvor den ene deltager må forventes at være Jabeur, der på Fed Cup holdet har vundet 8 af 14 doubler, hvorimod hun i single har vundet 24 af 29 kampe.

Caroline Wozniacki
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Ons Jabeur efter sejren over Caroline Wozniacki i karrierens sidste kamp.

Udover 25-årige Ons Jabeur, der efter en kvartfinale ved Australian Open avancerer 32 pladser til no. 46 på WTA-ranglisten, består Tunesiens trup af 21-årige no. 1035 Chiraz Bechri, der siden sin Fed Cup debut i 2016 har vundet 13 singler i 16 opgør samt 3 af 7 doubler.

19-årige Ferdaous Bahri har udelukkende spillet double, og hun er noteret for 4 sejre i Group III i 2018, samt nederlag i Playoff mod Lithauen samme år og mod Bosnien/Herzegovina i Group II 2019.

30-årige Mouna Bouzgarrou har ligesom Bahri en ITF-rangering omkring no. 1400, og hun er noteret for 1 sejr og 1 nederlag i single samt 6 sejre og 3 nederlag i double.

Danmark har vundet alle 3 indbyrdes opgør mod Tunesien i 1998, 2000 og 2002.


Hvis Danmark undgår Tunesien i den indledende pulje, møder holdet i stedet Portugal.

Portugals højst rangerede, 19-årige no. 567 Francisca Jorge vandt 3 af sine 1. singler, da Portugal i 2019 vandt over Bosnien/Herzegovina og Sydafrika samt tabte til Israel, hvorimod hun tabte 3-6, 0-6 til Mandy Minella mod Luxembourg, der sammen med Østrig er rykket op i Group I.

https://www.instagram.com/p/B5OFCxJAnHa/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Næsthøjest rangerede er 22-årige no. 636 Ines Murta, der har været en del af holdet fra 2014-2018, hvor hun har vundet en enkelt kamp i single og derudover tabt 4 singler og 4 doubler.

18-årige no. 894 Maria Ines Fonte havde debut på holdet i 2019, hvor hun vandt 1 double og tabte 1 single og 2 doubler.

Derudover har Portugal udtaget turneringens yngste spiller, 15-årige Matilde Jorge, der er no. 1048 på ITF-ranglisten og no. 228 på ITF’s juniorrangliste.
Herunder ses Francisca og Matilde Jorge sammen i en double finale mod Maria Ines Fonte og Ana Filipa Santos. Sidstnævnte er ikke er blandt de udtagne.

Danmark har ikke tidligere mødt Portugal, som umiddelbart må foretrækkes som pulje-modstander frem for Tunesien, så Ons Jabeur undgås.

Georgien eller Finland måske “hip som hap”

5-6. seedede er Georgien og Finland, der er henholdsvis no. 64 og 65 på Nations Ranking, og vurderet på baggrund af de udtagne spilleres rangering ser Georgien ud til at blive den sværeste modstander, men til gengæld har Finland fordel af hjemmebane, og umiddelbart kan Danmark mod begge nationer både vinde og tabe begge singler.

Clara Tauson har netop i kvalfinalen i W60 i Frankrig vundet 7-6(2), 6-3 over 28-årige Ekaterine Gorgodze, der er no. 195 på ranglisten, men der er dog størst sandsynlighed for, at Clara i en eventuel kamp mod Georgien møder no. 165 Mariam Bolkvadze, der er anført som født 1. januar 1998.
Bolkvadze har spillet 2 kampe i 2020, hvor hun ved W25 i Bendigo i Østrig mødte no. 208 Conny Perrin (SUI), der vandt 6-4, 6-3, og i 1. kvalrunde til Australian Open vandt no. 141 Caroline Dolehide (USA) 6-3, 6-2.

Baseret på Bolkvadzes seneste resultater forekommer et opgør mod Clara fifty-fifty, hvorimod Gorgodze må betegnes som favorit i en 2. single.

Mariam Bolkvadze
© 2019 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Mariam Bolkvadze

I en eventuel afgørende double vil Danmark formentlig have en rimelig chance, selvom den ene double-spiller uden tvivl vil være 29-årige Oksana Kalashnikova, der med 11 sejre i 14 kampe udgør Georgiens bedste double sammen med Sofia Shapatava, der dog ikke har været med i truppen siden 2018.
Kalashnikova spillede sidste år double sammen med Gorgodze mod Serbien, hvor Georgien vandt doublen 6-3, 7-5 mod Olga Danilovic og Ivana Jorovic, hvorimod de blev besejret 7-5, 6-1 af Darija Jurak og Ana Konjuh mod Kroatien.

Georgiens trup består desuden af to 18-årige debutanter, no. 793 Mariam Dalakishvili og no. 1064 Zoziya Kardava.

Danmark har ikke mødt Georgien i Fed Cup tidligere.

Hvis Danmark i stedet møder Finland i den indledende pulje, vil chancerne for sejr formentlig være nogenlunde de samme som mod Georgien.
Finlands 1. single, 19-årige no. 481 Oona Orpana var som junior blandt de bedste i Norden, men selvom hun har rimelige resultater i W15 kategorien, hvor hun oftest deltager, er det rimeligt at forvente, at Clara kan vinde 1. singlen.

Derimod kan Danmarks 2. single få problemer med Finlands hårdslående 19-årige no. 558 Anastasia Kulikova, der tidligere spillede under russisk flag, hvilket var tilfældet, da hun i både 2015 og 2016 vandt titlen ved den Grade 4 turnering, der hvert år afvikles i KB i februar måned.
Kulikova vandt sidst på sæsonen i 2019 W15 Stockholm Ladies, hvor Tennisavisen lokale fotograf mødte hende på en dag, hvor hun ikke spillede men alligevel mødte op.

Anastasia Kulikova
Foto: Georg Beyer Clausen – Anastasia Kulikova

Kulikova har uden tvivl været en stor forstærkning, som var medvirkende til, at Finland sidste år på hjemmebanen sikrede oprykning til Group II

Udover de to førnævnte er der genvalg til 15-årige Laura Hietaranta, der også var udtaget sidste år, uden at hun dog kom i kamp.
Endvidere er 17-årige Ella Haavisto, der i 2018 var med til at cementere 3-0 sejren over Kenya sammen med Mia Nicole Eklund i en double, som ikke havde afgørende betydning for udfaldet.

33-årige Emma Laine, der har spillet på holdet siden 2001 og er indehaver af samtlige rekorder i Finlands Fed Cup historie, spiller ikke mere på holdet, hvor hun dog stadig er holdkaptajn.

Egypten forstærket – Moldavien deltager igen

Selvom Danmark i 2018 indledte med en 3-0 sejr over Egypten, vil Moldavien formentlig være at foretrække som modstander, idet Egypten tilsyneladende stiller med et stærkere hold end for 2 år siden, hvor Karen i 1. singlen vandt over Sandra Samir 7-5, 4-6, 6-2.

Hvis Egypten havner i Danmarks pulje, kan det blive til et nyt møde mellem Karen og 22-årige Samir, som er no. 379 på WTA-ranglisten.
Clara vandt dengang i 2. singlen 6-4, 6-2 over Lamis Alhussein Abdel Aziz, som også er med i Egyptens trup i Helsinki, men det er dog mere sandsynligt, at Clara som 1. single møder 23-årige no. 193 Maiar Sherif Ahmed Abdelaziz, der deltog første gang i 2011 som 15-årig.

Efterfølgende har Ahmed Abdelaziz været med på holdet i 2014 og 2019, hvor hun vandt suveræne sejre i single mod både Kenya, Marokko og i oprykningskampen mod Norge, hvor hun vandt 6-1, 6-1 over Malene Helgø, efter at have afgivet blot et enkelt parti i de øvrige kampe.
I ITF sammenhæng vandt egypteren i alt 6 titler i W15 og W25 turneringer.

Begge singler kan derfor blive jævnbyrdige opgør, hvis de mødes, og i så fald bliver doublen ikke – ligesom i 2018 – en bonus-kamp men afgørende for den samlede sejr.

Udover førnævnte spillere er udtaget de to 25-årige Rana Sherif Ahmed og Mai El Kamash, som ikke har nogen rangering.
Førstnævnte var debutant i 2010 og hun har derefter været med siden 2017, mens Kamash har været med i 2011, 2012 og 2017.

Danmark har vundet alle 3 indbyrdes opgør mod Egypten – første gang 3-0 i Tyrkiet 1997 og senest 2-1 i Litauen 2017 og 3-0 i Athen 2018.


Danmark foretrækker uden tvivl at undgå Egypten og i stedet møde Modavien, som ikke har deltaget i Fed Cup siden 2017, og de er nu tilbage med en smal trup på 3 spillere, hvor den højst rangerede er 25-årige no. 912 Anastasia Vdovenco.

Desuden er udtaget 24-årige Daniela Clobanu, der ikke findes på WTA-ranglisten, men er no. 1120 på ITF-ranglisten., samt 23-årige Iana Tsshchenko, der er no. 1534 hos ITF.

En “ønske-pulje” for Danmark i henhold til ovenstående være sammen med Portugal, Finland og Moldavien, hvorimod “skræk-puljen” kan blive med Tunesien, Georgien og Egypten.

I en eventuel oprykningskamp, som er målet, møder Danmark næppe – ligesom for 2 år siden – Israel, som hverken har Deniz Khazaniuk eller Julia Glushko, der vandt over Karen i 2018, på holdet, hvis eneste spillere på WTA-ranglisten er 30-årige no. 633 Vlada Katic, og 19-årige no. 653 Lina Glushko.
Desuden er udtaget 3 debutanter, Shelly Bereznyak, Shavit Kimchi og Nicole Khirin.

Fed Cup 2020
Fed Cup 2020

 

Forrige artikelRang- og Entrylister uge 5>: Rangliste dyk for Torpegaard. Holger avancerer uden sejre
Næste artikelDH kvinder: HIK svækket af amerikanske collegeregler
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.