Danmark kan med 3 puljesejre kvalificere sig til Play-offs og potentiel hjemmekamp. En 2. plads giver ekstra chance mod no. 2 i øvrige puljer

Forud for Billie Jean King Cup (BJKC) Group I Europe/Africa i Antalya for et år siden blev der udtrykt berettigede forventninger om, at Danmark kunne spille med om oprykning, fordi Clara Tauson igen var til rådighed for holdet, der i 2022 samme sted overraskende havde undgået nedrykning fra Group I med et hold, hvor alle deltagerne var debutanter.

En væsentlig og altafgørende årsag til, at det trods de svære odds lykkedes at blive i Group I, var at Sofia Nami Samavati formåede at holde Danmark inde i opgørene med sejr i 1. singlerne mod højere rangerede modstandere fra både Estland og Georgien, hvilket var ekstra imponerende af en 22-årig debutant, der inden udtagelsen næppe havde regnet med at få så stor en hovedrolle.

BJKC Group I: Sejr i nedrykningskamp skaber håb om oprykning næste år

Sofia har efterfølgende været langtidsskadet, og derfor var hun ikke til rådighed i 2023, hvor holdet til gengæld blev forstærket med Clara Tauson, og desuden havde både Johanne Christine Svendsen og Rebecca Munk Mortensen gjort store fremskridt i deres fortsatte udvikling.

Imidlertid var Clara på det tidspunkt i en genopbygningsfase, hvor hun havde brug for at blive sparet i flere kampe, og hun spillede derfor kun 3 single kampe i de 5 puljekampe, og selvom Clara vandt alle sine kampe, endte Danmark alligevel med at spille en afgørende kamp mod Egypten om at undgå nedrykning.
Clara var stærkt medvirkende til, at nedrykningen blev afværget, idet hun både vandt sin single og doublen sammen med Johanne og sikrede forbliven i Group I med sejr 2-1 over Egypten.

BJKC: Danmark reddet på målstregen fra nedrykning trods ambition om oprykning

I 2024 afvikles Group I Europe/Africa i Oeiras i Portugal, hvor der er basis for endnu større forventninger til, at Danmark kan kvalificere sig til Play-offs til november, idet holdet både har Clara Tauson og Caroline Wozniacki til disposition.

Desuden er formatet ændret, så der spilles færre puljekampe, idet de 12 deltagende nationer fordeles i 3 puljer, hvorved der kun spilles 3 puljekampe, hvor der sidste år blev spillet 5 puljekampe.

BJKC Group I 2022
Foto: DTF – Rebecca Munk Mortensen – BJKC 2022

Clara og Caroline forventes ikke at spille både alle singler og doubler, og derfor bliver der uden tvivl også kampe til Johanne og/eller Rebecca, som begge deltager på holdet for 3. år i træk.

Desuden er Laura Brunkel, der fylder 18 år dagen efter de afsluttende kampe om lørdagen, for første gang udtaget til truppen, hvor hun først og fremmest er med for at opnå erfaring med henblik på fremtiden.
Laura har i den forløbne uge vist storform, idet hun ved J200 Cap d’Ail i Frankrig spillede sig helt frem til finalen efter lutter 2-sæts sejre undervejs over bl.a. 3. seedede no. 56 Joy De Zeeuw (NED) og 1. seedede no. 40 Julia Stusek (GER).
I finalen lørdag vandt no. 113 Daphnee Mpetshi Perricard (FRA) 6-3, 6-3.

Laura ses herunder sammen med Johanne efter DM-finalen indendørs, som Johanne vandt 6-3, 4-6, 6-3.

Johanne og Rebecca har begge på grund af skader ikke spillet turneringer på grus endnu i 2024, men begge meldes dog helt klar igen.

Clara efterlod et positivt indtryk, da hun ved WTA 1000 Miami efter 2 sejre i kvalifikationen og i 1. runde over no. 51 Caroline Dolehide (USA) gav 4. seedede Elena Rybakina kamp til stregen inden Rybakina vandt 3-6, 7-5, 6-4.
Da Clara er foran Caroline på ranglisten, bliver hun automatisk 1. single, og selvom hun ikke har spillet turneringer på grus endnu, forventes hun at vinde 1. singlen mod de fleste nationer, selvom hun dog ikke vil blive belastet med favoritværdigheden i eventuelle opgør mod no. 7 Maria Sakkari eller no. 10 Jelena Ostapenko, hvis Danmark møder Grækenland og/eller Letland.

Clara Tauson
© 2024 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable.- Clara Tauson

Caroline har til gengæld spillet 2 kampe på grus, da hun fik wildcard til WTA 500 Charleston, hvor hun fra starten fandt et højt niveau mod no. 122 Mccartney Kessler (USA), der i slutningen af året havde vundet over Clara ved WTA 125 Angers i Frankrig, hvor Clara kun i glimt vist de kvaliteter, som tidligere har resulteret i store sejre, og efter en misbrugt dansk sætbold i 1. sæt kunne Kessler dengang trække sig sejrrigt ud af opgøret med cifrene 7-6(2), 6-3.

Kessler fik dog aldrig mulighed for at sætte nogle effektive stød ind i kampen mod Caroline, der totalt dominerede fra start til slut, og hun vandt sikkert 6-0, 6-1.
Til gengæld var Caroline en skygge af sig selv i 2. runde, hvor hun mødte 15. seedede no. 33 Anhelina Kalinina (UKR), som Caroline havde helt nede i sækken i 2. runde ved WTA 1000 Miami frem til stillingen 5-2 i 2. sæt, men tilsyneladende slap energien op, og Kalinina overtog kontrollen og afværgede en matchbold, inden hun vandt 5-7, 7-5, 6-4.

I Charleston fortsatte Kalinina, hvor hun slap i Miami, idet Caroline ikke formåede at presse hende, som det var tilfældet i de første halvandet sæt i Miami, og efter en skuffende dansk indsats med usædvanligt mange fejl vandt Kalinina 6-2, 6-3 efter en overbevisende indsats, som i høj grad også skyldes, at Caroline aldrig fandt sit eget spil.

I den næste runde fik Kalinina ikke samme mulighed for at dominere mod 4. seedede Daria Kasatkina, der vandt sikkert 6-1, 6-4, og hun er dermed videre til lørdagens semifinale mod 1. seedede Jessica Pegula.
I den anden semifinale møder sidste uges vinder i Miami, useedede Danielle Collins, der har vundet 12 sejre i træk, 3. seedede Maria Sakkari, der får meget kort tid til omstilling, hvis hun skal være klar til BJKC for Grækenland allerede mandag.

En enkelt dårlig kamp på en regntung grusbane i Charleston bør dog ikke dæmpe forventningerne til Caroline, der efter sit comeback har vist adskillige gange, at hun kan spille jævnbyrdige kampe mod de bedste, og da hun formentlig primært kommer til at møde modstandere udenfor top 100, vil Caroline være oplagt favorit i alle de kampe, hvor hun spiller 2. single.
Desuden kan holdkaptajnen altid stille en klasse-double, hvis stillingen efter singlerne er 1-1, og derfor vil det være fuldt berettiget at forvente, at Danmark bliver blandt de 4 nationer, der spiller Play-offs til november.
Med lidt lodtræknings held vil der i så fald være en fifty-fifty chance for, at Danmark omsider kan spille Billie Jean King Cup på hjemmebane.

Caroline Wozniacki
© 2024 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Caroline Wozniacki

Herunder en oversigt over de 4 seedningslag, hvor de fleste hold formentlig helst vil undgå at havne i en pulje med Letland, Grækenland og/eller Danmark.

Group A: 22 Østrig (123 Grabher, 201 Kraus, 335 Paszek, 671 Kostic, 1298 Klaffner)
Group B: 24 Letland (10 Ostapenko, 106 Ssemenistala, 349 Vismane, 1501(i) Zeltina, Lachinova)
Group C: 25 Serbien (334 Ristic, 369 Radivojevic, 499 Milovanovic, 530 Krunic, Stojanovic)

2. seedningslag
22 Holland (54 Rus, 153 Koevermans, 424 Vedder, 847 Schuurs)
27 Ungarn (160 Babos, 282 Stollar, 581 Szabanin, 717 Nagy)
28 Sverige (451 Cabaj Awad, 459 Hennemann, 466 Persson, 996 Wallberg, 1383(i) Nilsson)

3. seedningslag
33 Tyrkiet (167 Sonmez, 223 Oz, 326 Cengiz, 345 Aksu, 440 Buvukakcav)
34 Bulgarien (74 Tomova, 253 Topalova, 263 Shinikova, 505 Karatancheva, Maleeva)
44 Grækenland (7 Sakkari, 210 Grammatikopoulou, 245 Papamichail, 322 Matoula)

4. seedningslag
48 Norge (388 Helgø, 563 Eikeri, 273(i) Ssyrtveit, 587(i) Burvio, Sartz-Lunde)
50 Portugal (190 F. Jorge, 550 M. Jorge, 759 Voloshchuk, 1155 Ssantos, 1342 Garcia)
51 Danmark (87 Tauson, 126 Wozniacki, 514 Svendsen, 607 Munk Mortensen, Brunkel)

Puljefordelingen afgøres ved lodtrækning efter captains meeting søndag kl. 16.
Hverken Dansk Tennis Forbund eller Tennisavisen har modtaget oplysninger om eventuel TV/streaming muligheder for at følge kampene, der indledes mandag formiddag.

BJK Cup 2024
Georg Beyer Clausen

Tennisavisens udsendte vil rapportere og bringe billeder fra turneringen, hvor bl.a. TV 2 også vil være tilstede og lave indslag til de danske seere.

Desuden vil Inge Ejsing og John Sellerup, der har fulgt det danske kvinde-landshold i tykt og tyndt siden 2018, bringe billeder og rapporter i Inges nye Facebook-gruppe DANSK TENNIS International.

DANSK TENNIS Internationale
DANSK TENNIS Internationale

DTF’s sportschef Jens Anker Buus Andersen, der i en lang årrække har været holdkaptajn for landsholdet, får assistance fra KB-træner Jacob Holst.
Desuden assisterer fysioterapeut Sebastian Åxman, og DTF’s pressechef Thomas  Hansen sørger for nyheder på DTF’s hjemmeside og Facebook.

Desuden kan interesserede holde sig opdateret med livescore og stillinger på https://www.billiejeankingcup.com/en/draws–results?stage=FC-G1&year=2024&region=W-FC-2024-G1-EPAEuropeAfricaI

Forrige artikelPrøv Tennisshoppens nye og populære B2B-Portal
Næste artikelUge 15: Holger Rune udfordres maksimalt allerede efter første kamp i Monte Carlo
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.