Med Clara Tauson tilbage i truppen var det erklærede mål at spille med om oprykning, men da Clara kun spillede få kampe var holdet tæt på nedrykning

Inden Billie Jean King Cup Group I Europe/Africa blev afviklet i Antalya i Tyrkiet var der skabt forventninger om, at Danmark kunne spille med om de 3 oprykningspladser, da Clara Tauson var med på det danske hold.

Efter den første puljekamp i Group B var den målsætning fortsat intakt, da Danmark vandt over Kroatien, der ikke stillede op med deres to bedste spillere, no. 23 Donna Vekic og no. 34 Petra Martic, der oprindelig optrådte i den offentliggjorte trup.

Johanne Christine Svendsen havde 2 matchbolde i 2. singlen, hvor hun satte en føring på 6-2, 5-1 over styr, men efter at Clara Tauson havde vundet 1. singlen, vandt Johanne derefter sammen med Rebecca Munk Mortensen doublen.
Begrundelsen for ikke at bruge Clara i doublen ved stillingen 1-1 var, at der skulle spilles 6 kampe i løbet af ugen, og derfor handlede det om at fordele resurserne.

Der er dog ingen tvivl om, at en afgørende forudsætning for at blande sig i oprykningsstriden ville være, at Clara i de fleste kampe vandt 1. singlen, og at hun desuden også i nogle af kampene indgik i doublen, da hverken Johanne eller Rebecca kan forventes at vinde ret mange sejre i 2. singlen mod spillere, der i næsten alle opgør er væsentligt højere rangeret, og det samme gælder i doublen.

Alligevel sikrede Johanne og Rebecca som nævnt dansk sejr i doublen over Kroatien, men i de efterfølgende puljekampe blev det til nederlag i double i samtlige opgør, og Clara blev stadig ikke benyttet til at forstærke doublen.

I de daglige pressemeddelelser fra Dansk Tennis Forbund (DTF) blev der ikke givet nogen begrundelse for, at Clara ikke blev benyttet i double, selvom ambitionen efter kampen mod Kroatien som nævnt stadig var oprykning, som trods nederlag til Sverige i den 2. puljekamp fortsat var indenfor rækkevidde.

Holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen ville ikke bekræfte overfor Tennisavisen, om Clara blev fravalgt til doublen, fordi hun havde brug for at spille færrest mulige kampe, og i pressemeddelelsen efter 1-2 nederlaget mod Norge i den 3. puljekamp, blev der heller ikke givet nogen begrundelse for, hvorfor Clara slet ikke blev benyttet mod Norge, selvom Danmark med Clara på banen uden tvivl kunne have vundet kampen og derved stadig bevaret mulighed for at spille med om oprykningen.

I pressemeddelelsen efter den 4. puljekamp mod puljens tophold Serbien fremgik dog, at reserven Sara Olivia Hansen blev sat ind i 2. singlen og sammen med den anden reserve Natacha Schou i doublen for at spare nogle af spillerne med henblik på at undgå nedrykning, men det blev stadig ikke nævnt, hvorfor Clara slet ikke var på banen mod Norge, hvor en sejr som nævnt kunne have bevaret Danmarks chance for oprykning.

Hverken Clara eller Johanne var således på banen mod Serbien, hvor Rebecca spillede 1. singlen mod no. 269 Lola Radivojevid, der efter dansk føring 4-1 vandt de næste 13 partier i træk.
Sarafina og Natacha fik derved debut, men de kunne som forventet ikke stille meget op mod Serbiens favoritter.

BJKC: Danmark nedrykningstruet uden kampklar Clara Tauson

Selvom Johanne og Clara som nævnt blev sparet mod Serbien, blev Rebecca valgt til 2. singlen i den sidste puljekamp mod Bulgarien, hvor hun led et svidende nederlag 0-6, 0-6 mod Lia Karatancheva, og hun blev endvidere sammen med Johanne valgt til doublen, hvor Clara fortsat ikke blev benyttet, selvom Danmark havde brug for en sejr mere for at bevare chancen for at undgå at spille om nedrykning, efter at Clara havde vundet 6-3, 6-1 i 1. singlen mod Gergana Topalova og udlignet til 1-1.

Karatancheva og Toplova vandt doublen over Rebecca og Johanne 6-3, 3-6, 6-1, og derved sluttede Danmark på 5. pladsen, og holdet skulle derfor spille en afgørende nedrykningskamp mod Egypten om lørdagen, hvor Rebecca – trods 23 tabte partier i træk i de 2 seneste kampe – blev valgt til 2. singlen mod Egyptens Lamis Alhussein Abdel Aziz, der vandt 1-6, 7-5, 6-1.

Med kniven på struben deltog Clara omsider både i 1. singlen og i den altafgørende double, og effekten af Claras medvirken blev uden tvivl afgørende for, at Danmark undgik nedrykning, idet Clara vandt singlen 6-3, 6-3 over Sandra Samir, og sammen med Johanne blev doublen vundet 6-4, 6-7(0), 6-1.

I lyset af udmeldingen om at spare resurser til de afgørende kampe forekom det ulogisk, at Johanne heller ikke blev valgt til at spille 2. singlen mod Egypten, da Rebecca som den eneste ikke var blevet sparet undervejs, og desuden havde hun i de 2 seneste singler tabt 23 partier i træk.

Der kan selvfølgelig være ganske gode grunde til, at den langt højere rangerede Johanne blev fravalgt i single i de sidste par kampe, selvom Rebecca ikke blev sparet undervejs, og det samme gælder de øvrige dispositioner, men i betragtning af, at der er tale om et dansk landshold, forekommer det rimeligt at forvente, at tennisinteresserede herhjemme får en smule indblik i årsagen til, at holdet var milevidt fra at indfri den fremsatte målsætning, fordi Danmarks stærkeste kort kun spillede 3 single kampe i de 5 puljekampe.

Årsagerne hertil bliver på ingen både belyst i den afsluttende pressemeddelelse, hvor holdkaptajnen konstaterer, at Danmark forbliver i rækken, og han tilføjer, at han “er sikker på at få nogle kampe mod gode nationer igen om et år med et ungt hold, der forhåbentligt glæder sig til at komme afsted og har et år til at have det i baghovedet og blive mere rutinerede og bedre. Forhåbentlig har Clara muligheden for at deltage igen næste år. Med Clara på holdet er alt muligt“.

Det vil være fuldt forståeligt, hvis årsagen til at Clara spillede relativt få kampe, er hensynet til Clara’s nuværende fysiske form og til hendes individueller karriere, men hvorfor årsagerne hemmeligholdes forbliver en lige så stor gåde, som årsagen til at Clara indtil få dage før stævnet i Tyrkiet stadig ved “Freeze deadline” fortsat var tilmeldt W80 i Zaragoza, selvom DTF for længst havde meldt ud, at Clara var med på BJK Cup holdet.

BJKC: Tilmelding til W80 Zaragoza skaber forvirring om Clara Tausons deltagelse i Billie Jean King Cup

Eksempelvis er det ikke nævnt med et ord i de udsendte pressemeddelelser, at Clara – ifølge Tennisavisens oplysninger – havde en Medical timeout ved 1-2 i 3. sæt i opgøret mod Sveriges Rebecca Peterson, hvilket ellers muligvis kunne “forklare”, at Clara sad over mod Norge, men det blev ligeledes holdt hemmeligt for danske tennisinteresserede.

Der er faktisk i tenniskredse herhjemme interesse for både Clara Tauson og BJK Cup holdet, og derfor er det kun rimeligt at forvente, at der også bringes relevant information – udover “Instagram fejringer” om hvor bravt holdet har kæmpet – i de pressemeddelelser, der dagligt blev udsendt.
Et landshold bør  ikke være en “lukket klub”, hvor relevante informationer skjules for omverdenen.

Clara vandt samtlige kampe, hvor hun var på banen, hvilket samtidig udstiller, at holdet på nuværende tidspunkt er aldeles afhængig af, at Clara kan bidrage med langt mere end en single i ny og næ.

Isoleret set var det for Clara personligt en god start på grussæsonen, men at holdet havnede i en afgørende 3-sætter for at undgå nedrykning, er ud fra en overordnet betragtning – med ambition om oprykning – ikke godkendt, og derfor er det helt rimeligt at forvente, at DTF i den afsluttende pressemeddelelse havde belyst årsagerne til de skuffende resultater nærmere.

For at indfri betingelserne for at deltage i OL 2024 mangler Clara fortsat spille for BJK Cup holdet igen til næste år, hvor Danmark stadig spiller i Group I Europe/Africa, og desuden er kravet, at hun er mindst no. 56 på WTA-ranglisten pr. 24. juni 2024.

Næste år bør målsætningen fortsat være oprykning, og hvis Clara til den tid er helt fit for fight, og de yngste på holdet har fået et års yderligere rutine, og sidste års matchvinder Sofia Nami Samavati igen er til disposition, vil holdet formentlig være langt bedre rustet.

I den kommende uge er Clara tilmeldt W100 Oeiras i Spanien, og Johanne er tilmeldt W25 i Nottingham i Storbrittanien, hvor August Holmgren og Johannes Ingildsen ligeledes er tilmeldt M25 udgaven.
Rebecca prioriterer fortsat juniorturneringer, idet hun i denne uge er tilmeldt J300 Beaulieu-sur-Mer i Frankrig.

Forrige artikelBella Sky: Tårnhøjt designhotel i København tæt på tennisbaner
Næste artikelTurneringer uge 16: Clara møder Svitolina i 1. runde. Holger forsvarer sin første ATP titel
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.