Norge vandt for første gang en Billie Jean King Cup kamp over Danmark, som stillede op uden Clara Tauson

Danmark fik en drømmestart ved Billie Jean King Cup Group I Europe/Africa, da holdet vandt det første opgør mod Kroatien, der på forhånd var oplagte favoritter til at vinde Group B, men efter afbud fra deres største stjerner er Kroatien svækket i en grad, så de fortsat er uden sejre sejre efter de første 3 kampe, hvor scoren var 1-8 efter 1-2 mod Danmark og 0-3 mod både Serbien og Bulgarien.
Torsdag blev det desuden til endnu et 0-3 nederlag mod Sverige.

BJKC: Johanne Svendsen både “skurk” og “helt” da Danmark besejrede Kroatien

I Danmarks næste kamp mod Sverige tirsdag fik holdet igen en drømmestart i 2. singlen, hvor Rebecca Munk Mortensen – ligesom Johanne Christine Svendsen dagen før mod Kroatien – vandt 1. sæt 6-2 mod no. 333 Caijsa Wilda Hennemann, der dog vandt kampen 2-6, 6-1, 6-2.

Derfor afhang Danmarks chance for sejr igen af, at Clara kunne udligne til 1-1, da hun i 1. singlen mødte no. 74 Rebecca Peterson, der vandt 1. sæt 6-2.
Clara vandt derefter 2. sæt 6-2, hvorefter der på livescoren dukkede teksten “Medical timeout” op ved sidebyttet, da Clara førte 2-1, og ifølge Tennisavisens oplysninger var årsagen, at Clara havde kramper.

Alligevel formåede Clara at hive sejren hjem 2-6, 6-2, 6-4, men denne gang lykkedes det ikke for Johanne og Rebecca at vinde doublen, som Caijsa Wilda Hennemann og Kajsa Rinaldo Persson vandt 6-3, 6-2.

Som tidligere omtalt blev holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen efter kampen mod Kroatien spurgt, om Johanne blev valgt til doublen sammen med Rebecca, fordi Clara har brug for at spille færrest mulige kampe efter hendes seneste skade, og svaret lød, at “holdet skal spille 6 kampe på 6 dage, og derfor er der mange overvejelser om, hvordan holdet toppes i løbet af ugen. I dag blev det Rebecca og Johanne der spillede doublen. I morgen kan det være 2 andre“.

I betragtning af at Clara fik behandling i singlen mod Peterson, var det ikke den helt store overraskelse, at hun heller ikke spillede doublen mod Sverige, og derfor er det nærliggende at drage den konklusion, at Clara stadig ikke er i den kampform, som er nødvendig for, at Danmark har en chance for at blande sig i oprykningsstriden, som stadig var den erklærede målsætning efter opgøret mod Kroatien, men efter nederlaget mod Sverige er målsætningen uden tvivl ændret til at undgå nedrykning.

Da holdkaptajnen blev spurgt, om han kunne bekræfte førnævnte antagelse, som blev yderligere forstærket af, at Clara fik behandling under kampen mod Peterson, lød svaret: “Det kan jeg selvfølgelig ikke bekræfte“.

Da holdopstillingen til onsdagens kamp mod Norge blev offentliggjort, var Clara ikke med på holdkortet, idet Rebecca og Johanne både var udtaget til at spille singlerne og doublen, hvorved førnævnte antagelse indirekte blev bekræftet.

Rebecca sikrede Danmark en perfekt start, da hun vandt 2. singlen 6-3, 6-4 over no. 728 Ulrikke Eikeri, hvorefter no. 335 Malene Helgø vandt 1. singlen 6-4, 6-4 over Johanne, og dermed blev doublen for 3. kamp i træk afgørende.

Helgø og Eikeri vandt efter en nervepirrende tiebreak 1. sæt 10-8 i doublen, hvorefter de med cifrene 7-6(8), 6-3 vandt over Johanne og Rebecca og sikrede Norge den samlede sejr 2-1.

Nederlag til både Sverige og Norge punkterede Danmarks muligheder for at blande sig i oprykningsstriden, hvorimod risikoen for nedrykning pludselig er overhængende, hvis Clara heller ikke er fuldt ud til rådighed og kampklar i de resterende kampe.

Det er dog fuldt forståeligt, hvis Clara skånes mest muligt af hensyn til forebyggelse af skader og til hendes egen individuelle karriere, hvor hun efter planen deltager i næste uge ved W100 i Oeiras i Spanien og 2 uger senere ved WTA 125 Reus i Frankrig.

Det er til gengæld svært at forstå logikken i, at det skulle holdes “hemmeligt” for omverdenen, hvorfor Clara kun spillede en enkelt kamp mod både Kroatien og Sverige, og at hun desuden derefter sad helt over i onsdagens kamp mod Norge, hvor Danmark ellers havde en oplagt mulighed for at eliminere risikoen for nedrykning, hvis Clara var i stand til at spille.

DTF meldte dog intet ud om herom, og det blev heller ikke nævnt, at hun havde medical timeout i 3. sæt mod Sverige, hvilket ellers kunne give en logisk forklaring på, at Clara også sad over mod Norge, hvor en sejr derfor alene afhang at, at Johanne og Rebecca enten vandt begge singler eller den ene single og doublen, hvilket som nævnt ikke lykkedes.

Inden torsdagens 4. puljekamp mod det suveræne tophold Serbien, der havde vundet de 3 første kampe, tydede den danske holdopstilling på, at kampen mere eller mindre blev solgt på forhånd, hvorved nogle af spillerne kunne spares med henblik på at undgå nedrykning.

Således fik både Sarafina Olivia Hansen og Natacha Schou debut, idet Sarafina spillede 2. singlen, hvor hun mødte no. 412 Mia Ristic, der som ventet vandt opgøret, men Sarafina blev dog ikke fejet ud af banen, da hun begrænsede nederlaget til 2-6, 3-6.

I 1. singlen kom Rebecca bedst fra start og førte 4-1 i 1. sæt mod no. 269 Lola Radivojevic, men alle forhåbninger om en dansk sensation udeblev, da serberen derefter vandt 11 partier på stribe og vandt 6-4, 6-0.

Dermed havde Serbien sikret den samlede sejr, som blev udbygget til 3-0, da Olga Danilovic og Katarina Kozarov vandt 6-0, 6-3 over Sarafina og Natacha i doublen.

I pressemeddelelsen efter opgøret mod Serbien bekræftede holdkaptajnen førnævnte disposition med dette citat:
Det er en lang uge, og vi vil gerne have spillere, der er så friske som muligt til fredagen og lørdagens afgørende kampe.

Chancen for at undgå nedrykning er selvsagt størst, hvis Clara er til rådighed i både single og double, og i så fald er der en god chance for, at Danmark med sejr over Bulgarien kan undgå 5. pladsen i Group B, hvor Kroatien er isoleret i bunden og rykker direkte ud ifølge de regler, som DTF har refereret – “Sidstepladsen i puljen med seks hold rykker direkte ned.“, hvilket er en ændring fra sidste år, hvor no. 4 i Group A mødte no. 6 i Group B, og no. 5 i begge grupper mødte – ligesom i år – hinanden i en direkte duel om at undgå de 2 nedrykningspladser.

Hvis Danmark vinder over Bulgarien, og Kroatien samtidig vinder over Norge, har både Danmark, Bulgarien og Norge 2 sejre og 3 nederlag, og derfor skal der formentlig tælles vundne kampe, så i princippet kan Danmark alligevel – trods sejr – risikere at havne på 5. pladsen, hvorved holdet spiller endnu en skæbnekamp lørdag mod Egypten, der er det absolutte bundhold i Group A med 4 nederlag og en score på 1-11.
Måske er det derfor en overvejelse værd at spare krudtet til et eventuelt opgør mod Egypten, hvor chancen for dansk sejr uden tvivl er større end mod Bulgarien.

Vinder Danmark eksempelvis 2-1 over Bulgarien og Kroatien 2-1 over Norge, er både Danmarks og Norges score 6 vundne og 9 tabte kampe, mens Bulgariens vil være 8-7, men vinder både Norge og Danmark, bliver Bulgarien no. 5, hvis indbyrdes opgør bliver afgørende.

Group A
Holland 3-0 (8-1)
Ungarn 2-1 (6-3)
Tyrkiet 2-1 (5-4)
Letland 1-2 (4-5)
Egypten 0-4 (1-11)
Group B
Serbien 4-0 (10-2)
Sverige 3-1 (9-3)
Bulgarien 2-2 (7-5)
Norge 2-2 (5-7)
Danmark 1-3 (4-8)
Kroatien 0-4 (1-11)
Forrige artikelGalleri: 77 billeder fra senior DM Inde 2023
Næste artikelATP 1000 Monte Carlo: Storspillende Holger Rune varsler tronskifte som Skandinaviens Gruskonge
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.