Vejen mod den forventede oprykning bliver med store forhindringer, efter at Caroline Wozniacki blev ramt af sygdom mod Østrigs Sinja Kraus

Siden det blev klart, at både Caroline Wozniacki og Clara Tauson ville være til rådighed for Danmark ved Billie Jean King Cup Group I Europe/Africa blev helt automatisk skabt fuldt berettigede forventninger om, at Danmark kvalificerer sig til Play-offs i november 2024.

BJK Cup 2024: Med både Clara og Caroline på holdet er Danmark storfavorit til oprykning

Forventningerne blev ikke mindre, da lodtrækningen bevirkede, at Danmark i de indledende puljekampe undgår at møde de 2 eneste top 10 spillere, no. 7 Maria Sakkari fra Grækenland og no. 10 Jelena Ostapenko fra Letland.

Imidlertid fik Danmark en katastrofal start i den første kamp mod Østrig i Group A, hvor Caroline Wozniacki var kæmpe stor favorit i 2. singlen mod no. 222 Sinja Kraus, der dog gik uimponeret til opgaven og satte Caroline under et overraskende stort pres, da hun indledte med at bryde danskerens serv, og hun havde et massivt overtag i fortsættelsen, hvor Caroline flere gange blev udspillet af østrigeren, der vandt sættet 6-0.

Efter et endnu et østrigsk break i starten af 2. sæt blev en læge tilkaldt, hvorefter Carline trak sig fra kampen, og hun er efterfølgende i TV 2 citeret således:
Jeg havde det rigtig dårligt ind på banen, hvor jeg var svimmel og ikke kunne se boldene ordentligt. Allerede fra starten af kampen havde jeg en opkastsfornemmelse, og jeg frygtede at kaste op på banen.

I det næste opgør mellem de 2 nationers 1. singler mødte Clara Tauson 27-årige no. 123 Julia Grapher, og i 1. sæt havde danskeren fuld kontrol over begivenhederne, da hun vandt komfortabelt 6-2.

I  2. sæt havde Clara stadig et solidt greb om kampen, men midtvejs i sættet blev der en alligevel en smule spænding, da Grapher var tæt på at indhente et stort dansk forspring, og i denne periode af kampen fik hun desuden en ekstra chance, da hun tabte sin solskærm efter serven, som Clara returnerede med en ren vinder.
Dommeren dømte dog “let”, så pointet – til Claras store utilfredshed – skulle spilles om, men Clara vandt alligevel pointet og desuden partiet, og hun fik igen greb om kampen, som Clara vandt 6-2, 6-3 og udlignede til 1-1.

I den oprindeligt meddelte holdopstilling var Caroline og Clara anført som den danske double-konstellation, men ingen af dem kom dog på banen igen, idet det blev besluttet, at Johanne Christine Svendsen og Rebecca Munk Mortensen fik opgaven mod det østrigske par Melanie Klaffner og Sinja Kraus.

Østrig fik den bedst tænkelige start, da de kom foran 4-0 efter lidt for mange fejl fra danskerne, der dog var på vej til at få momentum, da de reducerede til 3-4, men et par danske dobbeltfejl medvirkede til, at Østrig vandt sættet 6-3.

I 2. sæt brød danskerne modstandernes serv tidligt i sættet, og i flere partier havde de desuden chancer for at øge forspringet, men selvom de i store dele af sættet havde overtaget, lykkedes det ikke at vinde de afgørende point ved 30-40 og “deciding point”, som i disse situationer hver gang blev vundet af Østrig.

Danskerne vandt dog deres egne servepartier, og ved 5-4 kunne de i egen serv fremtvinge et 3. sæt, men østrigerne var mest effektive i den afgørende fase, og de brød tilbage og udlignede, og ved 6-5 brød de igen dansernes serv og vandt derved 6-3, 7-5 og sikrede Østrig den samlede sejr 2-1.

Efter kampen stillede Rebecca og Johanne op til et interview med Tennisavisen, og selvom de naturligvis ærgrede sig over, at de ikke fik lukket 2. sæt ved at udnytte de muligheder, som de havde spillet sig til undervejs, var de overordnet godt tilfredse med indsatsen.

Efterfølgende stillede holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen også op til interview, hvor han indledningsvis svarede, at der inden kampen ikke var tegn på, at Caroline havde haft det dårligt, men allerede tidligt i kampen opstod problemer.

Anker var selvsagt godt tilfreds med Claras indsats, som sikrede udligning til 1-1.
Det var inde i overvejelserne, om Clara også skulle spille double, men det blev fravalgt med den begrundelse, at der er mange kampe i løbet af ugen, og derfor bliver der brug for at fordele resurserne.

Han fremhævede, at Johanne og Rebeca spillede en super double og spillede bedst, men østrigerne var mest effektive og rutinerede på de afgørende point.

Mens interviewet blev gennemført, var kampen mellem Ungarn og Bulgarien i samme pulje fortsat ikke færdigspillet, og derfor var rækkefølgen for kampene de næste 2 dage fortsat uvist, idet vinderne af mandagens puljekampe møder hinanden onsdag, og derfor møder Danmark onsdag Bulgarien, der blev besejret 2-1 af Ungarn, som Danmark derfor møder torsdag.

Resultater og spilleprogrammet, som indledes kl. 12:00 dansk tid:

Group A
Østrig vs. Danmark 2-1
R1: Sinja Kraus vs. Caroline Wozniacki 6-0, 1-0 Ret’d
R2: Julia Grabher vs. Clara Tauson 2-6, 3-6
R3: Melanie Klaffner/Kraus vs. Rebecca Munk Mortensen/Johanne Christine Svendsen 6-3, 7-5

Ungarn vs. Bulgarien 2-1
R1: Adrienn Nagy vs. Gergana Topalova 7-5, 7-6(4)
R2: Natalia Szabanin vs. Viktoriya Tomova 3-6, 3-6
R3: Nagy/Szabanin vs. Lia Karatancheva/Isabella Shinikova 6-4, 6-3

tirsdag
Østrig vs. Ungarn – Court 1
R1: Sinja Kraus vs. Adrienn Naghh
R2: Julia Grabher vs. Natalia Szabanin
R3:

Bulgarien  vs. Danmark – Court 4
R1: Lia Karatancheva vs. Johanne Christine Svendsen
R2: Viktoryiya Tomova vs. Clara Tauson
R3:

torsdag
Østrig vs. Bulgarien
Ungarn vs. Danmark

Group B
Letland vs. Portugal 3-0
R1: Darja Semenistaja vs. Angelina Voloshchuk 4-6, 6-1, 6-1
R2: Jelena Ostapenko vs. Francisca Jorge 6-4, 4-6, 7-6(4)
R3: Semenistaja/Daniela Vismane vs. Maria Garcia/Matilde Jorge 7-5, 3-6, [10-6]

Holland vs. Tyrkiet 2-1
R1: Anouk Koevermans vs. Ipek Oz 4-6, 6-4, 4-6
R2: Suzan Lamens vs. Zeynep Sonmez 6-0, 6-3
R3: Lamens/Demi Schuurs vs. Berfu Cengiz/Oz 7-6(5), 6-1

tirsdag
Letland vs. Holland – Court 3
R1: Darja Semenistaja vs. Eva Vedder
R2: Jelena Ostapenko vs. Suzan Lamens
R3:

Tyrkiet vs. Portugal – Center Court
R1: Berfu Cengiz vs. Angelina Voloshchuk
R2: Zeynep Sonmez vss. Francisca Jorge
R3:

onsdag
Letland vs. Tyrkiet – Court 3

Holland vs. Portugal  – Court 3

Group C
Serbien vs. Norge 3-0
R1: Aleksandra Krunic vs. Ulrikke Eikeri 6-4, 6-4
R2: Mia Ristic vs. Malene Helgø 6-4, 6-4
R3: Elena Milovanovic/Lola Radivojevic vs. Emily Sartz-Lunde/Carina Syrtveit 6-1, 6-3

Sverige vs. Grækenland 1-2
R1: Kajsa Rinaldo Persson vs. Despina Papamichail 4-6, 4-6
R2: Caijsa Wilda Hennemann vs. Valentini Grammatikopoulou 6-4, 3-6, 6-4
R3: Hennemann/Persson vs. Grammatikopoulou/Papamichail 4-6, 5-7

tirsdag
Serbien vs. Grækenland – Court 2
R1: Aleksandra Krunic vs. Despina Papamichail
R2: Mia Ristic vs. Valentini Grammatikopoulou
R3:

Sverige vs. Norge – Court 8
R1: Kajsa Rinaldo Persson vs. Ulrikke Eikeri
R2: Caijsa Wilda Hennemann vs. Malene Helgø
R3:

onsdag
Serbien vs. Sverige
Grækenland vs. Norge

Forrige artikelUge 15: Holger Rune udfordres maksimalt allerede efter første kamp i Monte Carlo
Næste artikelBJK Cup 2024: Brandkampe af Johanne og Clara sikrer dansk sejr mod Bulgarien
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.