25 anbragte børn og var klar til at give den gas på tennisbanerne tirsdag eftermiddag KB-hallen sammen med verdensstjernen, Caroline Wozniacki - Foto: Kim Agersten
25 anbragte børn og unge var klar til at give den gas på tennisbanerne tirsdag eftermiddag i KB-hallen sammen med verdensstjernen, Caroline Wozniacki. Til venstre ses Børnehjælpsdagens adm. direktør, Ina Thorndahl og til højre for Caroline, e-Boks’ kommunikationsdirektør, Susanne Søndahl Wolff – Foto: Kim Agersten
Tirsdag var i sandhed en vaskeægte solskinsdag. Ikke mindst fordi KB-hallen for andet år i træk blev lyst op af gensynet med Miss Sunshine, bedre kendt som Caroline Wozniacki, der igen i år deltog i en tennisevent for anbragte børn og udsatte unge, som Børnehjælpsdagen og e-Boks er gået sammen om at stable på benene. 

Sammen med 25 anbragte børn og udsatte unge indtog den danske verdensstjerne, Caroline Wozniacki KB-hallens tennisbaner tirsdag eftermiddag i stor stil, hvor de unge fik lov til at prøve kræfter med tennisketsjeren og få sig en snak med Wozniacki. Det er en dog begivenhed, der gerne skal give de unge mere end bare en oplevelse for livet, mener Børnehjælpsdagens administrerende direktør, Ina Thorndahl.

– Når vi er glade for at e-Boks og Caroline Wozniacki stiller op til denne event som handler om tennis, så handler det om noget helt andet. Vi styrker anbragte børn og udsatte unge, og det sker bedst ved at styrke de personlige, de sociale, de fysiske og de mentale robustheds-faktorer, så man får mere livsduelighed, siger Ina Thorndahl.

Direktøren forklarer endvidere, at al forskning understreger livsduelighedens vigtighed, når det kommer til graden af et menneskes glæde, lykke og succes, samt det faktum at fysisk aktivitet er med til at give børn og unge et langt bedre liv. Her er det at sporten bliver en vigtig medspiller, og Thorndahl ser blandt andet tennis som en rigtig god inspirationskilde for denne gruppe.

– Dette er bare én måde at inspirere de unge til noget, der er meget større end bare en rigtig god oplevelse – nemlig at de måske får en interesse for tennis og kunne få lyst til at lave det som en fast tilbagevendende del af deres fysiske aktivitet, siger Thorndahl.

Børnene svinger ketsjeren mens Caroline Wozniacki kigger på - Foto: Kim Agersten
Børnene svinger ketsjeren mens Caroline Wozniacki og Susanne Søndahl Wolff kigger på – Foto: Kim Agersten

Flere unge siger ja tak til at spille tennis
Børnehjælpsdagen er enormt begejstrede og taknemmelige for, at den danske tennisstjerne, på trods af sin nyligt pådraget skade, alligevel har valgt at tilbringe tid sammen med de udsatte unge og dele ud af sine talrige oplevelser på og uden for banen. Hendes personlige historie og enorme erfaring som professionel tennisspiller kan, ifølge Thorndahl, være den gnist, der sætter ild til de unges interesse for tennis og sport i det hele taget.

– Det er klart, at når der kommer en verdensstjerne som Caroline Wozniacki, så er det også med til at tiltrække dem, der måske ikke ville have kigget på tennis. Og når de er så heldige, at de tilmed får en gave fra e-Boks i form af tennisketsjer og sportstøj, kan det være med til at skubbe det sidste stykke, siger Thorndahl.

Sidste år havde 22 børn fornøjelsen af at spille tennis, ikke alene med Wozniacki, men også med hendes kongelige højhed, Kronprnisesse Mary. Børnehjælpsdagen har sidenhen fulgt op på begivenheden og kan i dag konstatere, at en del af de unge efterfølgende har valgt at sige ja til at spille tennis på fast basis eller på anden vis har fundet interesse i den populære sportsgren, og det glæder naturligvis hjælpeorganisationen.

– Denne effekt synes vi jo er det mest spændende, og hvad vi ikke troede, var, at nogen efterfølgende havde hørt om eventet og måske kunne tænke sig at være med i år og derfor begyndte at spille tennis. På den måde har Caroline Wozniacki jo faktisk gjort en kæmpe indsats og det er en gave i sig selv, siger Thorndahl.

Børnehjælpsdagen ser det desuden som et afgørende element, at de udvalgte frontfigurer, som også tæller skuespillere og fodboldspillere, er med til at skabe rollemodeller og sætte fokus for de enkelte børn. Derudover er den kendsgerning, at disse mennesker deler ud af egen erfaring, på mange måder givende. Ofte er det nemlig ikke de lange seje træk, der medfører en gevinst, men snarere at én person er til stede på det helt rigtige tidspunkt med den inspirerende og motiverende historie på samme måde som Caroline Wozniacki var til stede i tirsdags.

– For nogen betyder det noget, at det er Caroline som er en verdensstjerne. For nogen er det inspirerende, at det er én som arbejder med noget intenst, og for andre igen bliver det her simpelthen starten på, at de måske får en passion eller en hobby, som kan give dem glæde hele livet. Der skal nogle gange ikke mere til og det, synes jeg, er smukt, siger Thorndahl.

15-årige Julie og 12-årige Andreas bor begge i familiepleje. Det er første gang, at Julie er med. Andreas var til gengæld med sidste år og er en af de børn, der har valgt at melde sig ind i en tennisklub efterfølgende, i dette tilfælde Hundested Tennisklub - Foto: Kim Agersten
15-årige Julie og 12-årige Andreas bor begge i familiepleje. Det er første gang at Julie er med. Andreas var til gengæld med sidste år og er en af de børn, der har valgt at spille tennis efterfølgende, og spiller nu for Hundested Tennisklub – Foto: Kim Agersten

Udsatte børn og unge fortjener et godt voksenliv
Udover at inspirere og motivere de anbragte børn og unge til at være mere fysisk aktive i dagligdagen, er Børnehjælpsdagens sigte også at styrke dem strategisk på andre felter, således at de senere hen i livet kan begå sig selvstændigt i samfundet på bedste vis.

– Hvis man styrker på én faktor såsom det fysiske, sociale eller personlige, vil det oftest være tilstrækkeligt til at få motiveret de unge til at gennemføre en uddannelse og senere få et vedvarende job, så det er simpelthen mere langsigtede projekter. Vi tænker egentlig på, at det gerne skal blive voksne mennesker som kan begå sig i samfundet uden at skulle have støtte hele livet, siger Thorndahl.

Fremtidige projekter og arrangementer
Børnehjælpsfondens aktivitetsniveau står aldrig stille og det betyder, at der er flere begivenheder under opsejling i den nærmeste fremtid. Dog ønsker hjælpeorganisationen, stadigvæk i tæt samarbejde med e-Boks, at give de udsatte unge muligheden for også at prøve sig selv af igennem andre sportsaktiviteter udover tennis.

– e-Boks kom jo til os, og vi kunne rigtig godt tænke os at arrangere lignende events, men med andre sportsgrene såsom fodbold eller håndbold, simpelthen fordi vi mener, at vi ad den vej muligvis kan inspirere endnu flere børn til at have et aktivt fritidsliv, siger Ina Thorsdahl.

Stemningen var rigtig god i KB-hallen tirsdag, hvor 25 anbragte børn og unge mødte op for at prøve kræfter af med tennis - Foto: Kim Agersten
Stemningen var rigtig god i KB-hallen tirsdag, hvor 25 anbragte børn og unge mødte op for at prøve kræfter af med tennis – Foto: Kim Agersten

Hvem er Børnehjælpsdagen?
Børnehjælpsdagen er en fond på linje med Børns Vilkår. Fondens primære formål er, gennem udvikling og arrangering af en lang række aktiviteter, projekter og events på årlig basis, at styrke anbragte børn og unges ressourcer og gøre dem klar til voksenlivet. Det ultimative mål er at tidligere anbragte unge skal kunne gennemføre en uddannelse, komme i arbejde og i sidste ende blive selvforsørgende. Hjælpeorganisationens fokusområde er blandt andet at introducere forskellige fysiske aktiviteter, der videre skal inspirere de udsatte unge til et aktivt fritidsliv.

På landsplan er der i Danmark registreret 11.000 anbragte børn og unge i alderen 0-17 år. Derudover er der cirka 3000 unge i efterværn, som indbefatter unge over 18, der altså også i større eller mindre grad får støtte til voksenlivet.

Tipskonkurrence
Derudover skal det i denne forbindelse nævnes at Tennisavisen under eventet kom i besiddelse af en bold signeret af Caroline Wozniacki, som altså udgør præmien til en tips-konkurrence på Facebook-siden “Verdens Bedste Wozniacki”. Vinderen af den signerede bold annonceres snart.

Caroline Wozniacki
En signeret bold af Caroline Wozniacki blev tirsdag eftermiddag hovedpræmien i en tipskonkurrence i Facebook-gruppen “Verdens Bedste Wozniacki” – Foto: Tennisavisen