Den nuværende næstformand i Dansk Tennis Forbund, Thomas Kønigsfeldt, blev i efteråret valgt ind i ITF´s bestyrelse ved generalforsamlingen i Chile. Et valg han ønsker at udnytte til at skabe bedre vilkår for udvikling af tennistalenter i Danmark og andre små tennisnationer.

Til foråret træder Thomas Kønigsfeldt ud af arbejdet i Dansk Tennis Forbund. Egentlig var planen han skulle afløse den afgående formand Henrik Klitvad, men den plan gik i vasken, da Kønigsfeldt, der har rødder i Vedbæk Tennisklub, i Chiles hovedstad Santiago opnåede valg til ITF´s øverste organ, bestyrelsen.

Det skete ved en skelsættende afstemning, hvor ITF også fik ny formand og yderligere to medlemmer fra, i tennismæssig forstand, U-lande, nemlig Bulgarien og Egypten. Netop de to medlemmer forudser Thomas Kønigsfeldt kan blive gode allierede i at opnå de mål det nyvalgte danske medlem gik til valg på.

”I den bestyrelse der netop er afgået var der ingen valgte medlemmer fra mindre nationer, derfor var udfordringen med at få alle medlemslande med i udviklingen ikke et naturligt fokuspunkt, det bliver det nu. Fordelingen af de enorme summer, der i dag er i tennissporten er ekstrem skæv, hvilket på sigt risikerer at koste diversitet i sporten. Den diversitet, der gør det interessant at følge,” forklarer Thomas Kønigsfeldt.

En af de helt store udfordringer for det internationale tennisforbund, ITF, er at man til trods for sportens globale karakter ikke har en synderlig stor andel i de enorme summer, der tilfalder sporten i form af især sponsorater. Grand Slamturneringerne betaler en brøkdel tilbage, mens de to spillerledede organisationer, ATP og WTA, slet ikke bidrager.

Det selvom både WTA og ATP er helt og aldeles afhængig af den fødekæde, der kan spores tilbage til de ITF drevne futures- og juniorturneringer og endnu længere tilbage af de nationale forbund, der prioriterer ressourcer til talentarbejdet.

”Både ITF, ATP og WTA har indenfor det seneste år fået ny ledelse, hvilket er en god start. I modsætning til tidligere, så er der gode relationer de tre ledere imellem, hvilket er en god start for et bedre samarbejde i fremtiden. Det er min klare fornemmelse, at både ATP og WTA kan se, at der skal ændres på fordelingsnøglen. De er dog også interesserede i at skabe størst muligt afkast til deres medlemmer, spillerne. Min forventning er dog, at vi rammer et niveau, hvor hele tennissporten kan profitere af det,” forklarer Thomas Kønigsfeldt.

Han forestiller sig, at en fordelingsnøgle kunne udvikles via en lille procentdel fra alle ATP- og WTA-turneringers præmiepenge ville blive tilbageført til en ITF-pulje, der skulle gå til at hjælpe nationale forbund og andre interessenter med talentudvikling. På den måde vil man bedre kunne sikre, at også mindre tennisnationer som Danmark kunne have et juniorelitearbejde, der ikke i sig selv giver overskud.

Mere frihed til de nationale forbund

Fordi ITF ikke i sig selv har en decideret indtægtskilde har man set sig nødsaget til at skrue på alle knapper for at skabe økonomi til at hjælpe udviklingsprojekter. Et af disse er salget af sponsorater til Davis Cup og Fed Cup, der er to af de eneste turneringer, hvor salg af sponsorater etc. tilfalder ITF selv. Problemet er blot, at ITF´s fokus på at maksimere indtægter i netop disse turneringer koster de nationale forbund.

En lang række sponsorater er indgået med eksklusiv status. Det vil sige, at ITF´s aftale med en stor internationale hotelkæde, der dog ikke har afdelinger i Danmark, spænder ben for at eksempelvis Dansk Tennis Forbunds hotelsponsor Scandic tegner et bandesponsorat.

”Det betyder, at det at have en hjemmekamp i Davis Cup i mange lande bliver en underskudsforretning. Det er helt galt, når der ikke er større fokus på mange kampe, at de enkelte lande så ikke har frie hænder til at sælge sponsorater. Det hænger igen sammen med konflikten mellem ATP og WTA, da ITF er ekstremt pressede på indtægtssiden,” forklarer Thomas Kønigsfeldt.

I november mødes den nyvalgte bestyrelse i forbindelse med Fed Cupfinalen. Her er der en lang dagsorden, men blandt andet skal det besluttes, hvilke udvalg de enkelte medlemmer skal være en del af. Her håber Thomas Kønigsfeldt at blive en del af de udvalg, der skal fremme samarbejdet med ATP og WTA, et arbejde der ultimativt skal skabe bedre vilkår for talentarbejdet i Danmark.

VM i Tennis

ITF har dog en ganske unik mulighed for at få en stor indtægtskilde. Tilbage i 1990´erne blev Grand Slam-cup introduceret. Her deltog en gruppe spillere, der havde gjort det særligt godt i de fire Grand Slams. Et lignende produkt håber Thomas Kønigsfeldt, at ITF igen skal stable på benene.

”Det vil gøre os mere uafhængige, da vi selv kan skabe vores indtægter. På den måde vil vi også bedre kunne præge den udvikling vi ønsker af tennissporten. For det er klart, hvis ATP og WTA skal gå med til at afgive store summer, så vil der også følge krav med om, hvordan midlerne forvaltes,” forklarer Thomas Kønigsfeldt.

ITF administrerer udover Fed Cup og Davis Cup også det nederste niveau af internationale turneringer, futures samt de fleste internationale junior- og veteranturneringer.

Forrige artikelChallenger Champaign: Dobbeltfejl og “direktør” kostede finaleplads for Brunstrom/Løchte
Næste artikelStem på Karina: Hjælp hende med at vinde Gør det muligt-prisen 2015
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.