Navnet er Borna Coric. Den unge kroat har taget tennisverdenen med storm og er på vej frem ad verdensranglisten med raketfart.

De fleste drenge og piger tager til Spanien eller USA for at forfølge drømmen om at blive en stor tennisspiller. Men ikke Borna Coric. Kroaten, der for et år siden gjorde opmærksom på sig selv da han vandt junior US Open, har sin base i Middlesex i England.

Her træner han ofte på en bane ved siden af glade motionister hvor boldene flyver rundt omkring. Der er ingen tegn på succes og ingen bannere der fortæller folk, at her træner en af verdens bedste juniorspillere og et ungt talent, der banker på til top 100 i verden.

En sjælden ydmyghed

Heller ikke klubben reklamerer med, at de har en kommende stjerne rendende – og det passer den unge Coric godt.

[quote_box_center]”Det er det bedste for mig at være der. Der kan jeg fokusere på min tennis”, fortæller Coric. ”De er heller ikke så vilde med at man render og blærer sig i Northwood”, tilføjer han smilende.[/quote_box_center]

I april fik Coric så debut på det kroatiske Davis Cup-hold, og selvom han spillede mod Storbritannien, så er han samtidig en del af et meget britisk projekt. Han er nemlig en del af et projekt kaldet Junior Tennis Coaching Foundation, der har samlet de bedste trænere til at arbejde med de største talenter.

De i alt 17 drenge og piger tilbydes de bedste omgivelser for at kunne udvikle sig så meget som muligt – herunder trænere, fysiske trænere og bolig i løbet af ugen når de er i centret. Det er alle briter, på nær Borna Coric og landsmanden Donna Vekic, der foruden at udvikle sig, også er der som et eksempel for de øvrige spillere.

En stor omvæltning

Men at komme fra hjembyen Zagreb til Northwood, en lille forstad nord for London var en større omvæltning.

[quote_box_center]”Jeg brød mig ikke om det de første par måneder jeg var der – det var enormt hårdt”, fortæller Coric, der blev født i Zagreb i 1996.[/quote_box_center]

Hans forældre blev overtalt til at lade sønnen rykke til London af manden bag projektet, Clive Sherling.
[quote_box_center]”Jeg var væk fra min familie, mine venner og mine vante omgivelser. Det var ikke sjovt. Men jeg indså at jeg kunne gøre alt med min tennis her, og det er jeg helt sikkert allerede blevet en meget bedre spiller af”, understreger han.[/quote_box_center]

Trænerne der er tilknyttet centret inkluderer blandt andet David Felgate, der hjalp Tim Henman til stor succes, og Alan Jones, der har hjulpet over 30 spillere til Wimbledon.

Coric arbejder med Alan Jones´ søn, Ryan Jones, der har været med til at forbedre Coric´s spil væsentligt. Det skyldes til dels Jones´ disciplinære tilgang til træningen, der har skabt stor gevinst for Coric, der ikke har været vant til arbejde så hårdt tidligere.

[quote_box_center]”Kroater er generelt noget mere afslappede, og de er ikke vant til at arbejde specielt hårdt. Så det er helt sikkert noget Ryan har været med til at forbedre hos mig, og det har betalt sig. Generelt er mentaliteten markant anderledes her i England, og det er selvfølgelig noget vi specielt mærker som udlændinge”, forklarer han.[/quote_box_center]

Et godt eksempel

Coric´s indsats mod Murray i Davis Cup ikke længe efter junior-titlen i US Open i 2013, fik det en af de britiske kommentatorer til at udbryde, at de ville elske at have ham. Og det har de også på en måde, hvis man spørger Clive Sherling.

[quote_box_center]”Der er ingen andre steder hvor britiske juniorer kan leve og træne op ad nogle af de aller største talenter, og se hvordan de griber det an. Det håber vi selvfølgelig smitter af på dem”, forklarer Sherling.[/quote_box_center]

Og er der noget Coric gør, så er det at arbejde målrettet. Da han var 14 år havde han store problemer med at finde en træner, og det var gennem venner at Sherling blev introduceret til ham. Han tog ham ind, og Ryan Jones kunne med det samme se, at der var et rent talent, men rigtig meget at arbejde med.

[quote_box_center]”Specielt det at lære ham selv at kontrollere sine følelser, det har været en af de største udfordringer”, forklarer Jones.[/quote_box_center]

Han underkender dog ikke, at det måske er en meget naturlig ting at skulle arbejde med i så ung en alder, når man bliver hevet ud af sine vante omgivelser.

[quote_box_center]”Jeg kunne ikke selv have gjort det, da jeg var 16 år, men forskellen er, at Borna ved hvad det kræver hvis man vil til tops, og det vil han mere end noget andet”.[/quote_box_center]

Coric er i øjeblikket rangeret som nummer 124 i verden, og er stormet frem ad ranglisten. Han har allerede hentet sejre mod flere prominente spillere i år, herunder Eduard Roger-Vasselin, Lukas Rosol og Ernests Gulbis. Succesen skal til dels tilskrives det store arbejde på centret, og indtil videre er det planen at Coric skal have base i Northwood, når han ikke rejser rundt.

Faktaboks

Navn: Borna Coric
Land: Kroatien
Født: 14. november 1996 (18 år) i Zagreb, Kroatien
Bopæl: Zagreb, Kroatien
Pro start: 2014
Præmiepenge: $ 147.327
ATP titler: 0
Højeste rangering: 92 (november 2014)

Forrige artikelITF Junior Mexico: Francati videre, Holmgren og Ingildsen ude
Næste artikelITF Junior Stavanger: Hillingsø længst i single. Danskere i double semifinaler
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.