Fremover må hovedparten af verdens tennisfans skyde en hvid pil efter at se deres nationale helte på hjemmebane. Det blev endegyldigt, da et nyt format af turneringens øverste række blev vedtaget af et flertal af ITF´s medlemslande.

I et hjørne af Brøndby Hallen stod det legendariske og enorme trofæ placeret. Gæsterne fra Sverige havde som en gestus taget det synlige bevis på, at de var forsvarende mestre i Davis Cup med over Øresund. Dysten mellem Danmark og Sverige skulle udvikle sig til at blive en af de mest legendariske Davis Cup-kampe i dansk tennishistorie. Frederik Fetterleins sensationelle sejr mod superstjernen Stefan Edberg en sen fredag aften i 1990´erne står den dag i dag som et af mine største tennisminder. Ikke nødvendigvis kampen, men i højere grad kulissen, atmosfæren og landskampsstemningen. Har man som jeres skribent har haft fornøjelsen af, oplevet international tennis på en lang række anlæg rundt om i verden, så har man bemærket en ofte mat stemning. For det er kun en yderst begrænset antal gange, at en spiller er på hjemmebane foran et stort publikum. Det er tennissportens individuelle DNA ikke at have hjemmebane på samme måde som vi kender det i fodbold og håndbold.

Davis Cup og kvindernes pendant, FED-Cup, er dog en undtagelse. En undtagelse der i mange år har givet liv og glade tennisdage rundt om i verden, også i de lande der måske ikke lige har en årlig tilbagevendende ATP- eller WTA-turnering. I Danmark har det danske Davis Cup-landshold i de senere år haft en stribe hjemmebanekampe. Kampe der er blevet spredt udover landet, hvilket har givet mulighed for at opleve international tennis og mødes på tværs af klubgrænser. Mest iøjnefaldende under hjemmekampen mod Spanien i 2015, hvor flere tusinde tennisfans fyldte Odense Idrætshal det meste af en weekend.
Danmarks placering i den tredjebedste række gør, at holdet ikke bliver påvirket at de nye regelændringer. Dog er der allerede blevet lavet ændringer i systemerne i Danmarks Euro/Afrikanske Zone 2. Eksempelvis spilles der nu bedst af tre sæt i stedet for fem. Tre spilledage er blevet reduceret til to. Ærgerligt for sammenholdet, historien og ikke mindst formatet forklarede et samlet dansk landshold efter hjemmebanenederlaget i april måned i Gentofte mod Egypten. Her ytrede i særdeleshed Frederik Løchte Nielsen også kritik af den forventede ændring i struktur af tennissportens kongeklasse, World Group. En ændring der et par måneder senere blev vedtaget efter en lang debat i tennisverdenen.

I stedet for en klassisk turnering med 16 hold i lodtrækningen, hvor der i alle runder er ude eller hjemmebane for den enkelte nation skal der fremover afvikles et finalestævne. Den indledende runde spilles som tidligere rundt om i verden, men derefter spilles et format med et finalestævne i Asien afviklet henover en uge. Måden er som vi kender det fra den individuelle sæsonfinale i London. Dog er der udover de kvalificerede hold også Wild Cards samt deltagende nationer, der har kvalificeret sig via deres præstation i sidste års udgave af Davis Cup.

Federer advarer
Det var et flertal på 2/3 af medlemslandene i ITF, der ved en afstemning i august afgjorde, at formatet fremover skal ændres drastisk. Op til afstemningen har flere markante profiler i tennissportens verden, eksempelvis australieren Lleyton Hewitt offentligt kritiseret forslaget. Ofte er det af sportens aktive blevet kaldt et projekt født på kontorer af folk uden forstand og kærlighed for tennissportens historie. En af kritikerne er schweizeren Roger Federer, der selv har vundet turneringen ved en tidligere lejlighed. Han undrer sig især over baggrunden for det nye format. En stor investerings gruppe, Kosmos, har lagt en milliardinvestering i det nye Davis Cup-projekt. Gruppens frontmand på projektet er den velkendte fodboldspiller Gerrard Pique.
”Jeg må ærligt indrømme, at det er en smule mærkeligt at opleve en fodboldspiller uden erfaring fra tennisverdenen pludselig skal forsøge at ændre så radikalt på vores sport. Davis Cup skulle meget nødigt blive til Pique Cup. Jeg er på alle måder for nye tiltag, blandt andet Laver Cup, som jeg er en del af. Vores sport har brug for at tænke ud af boksen. Men det er lidt som at være med i Jenga, du skal passe på ikke at fjerne det rum, der vil få hele bygningen til at styrte sammen,” lyder det fra Roger Federer.
Pique er naturligvis valgt som frontmand fra Kosmos for at kunne åbne døre og indsamle de nødvendige stemmer rundt om i de nationale tennisforbund, hvilket til sidst lykkedes. Blandt andet fortælles det, at Pique har sendt sit privatfly afsted for at hente den spanske delegerede til afstemningen, der endte med at stemme for ændringerne i Davis Cup-formatet.

Indtil videre er det ikke fastlagt, hvornår det nye format af finalerne i en af de mest traditionsrige sportsturneringer i verden skal afholdes i debutudgaven næste år. Ifølge Gerrard Pique er ønsket at rykke turneringen frem, så den afholdes i september i stedet for som nu den sidste turnering på hele kalenderåret i december. Det vil gøre det til en bedre chance for spillerne at præstere på topniveau. Udfordringen er, at Laver Cup, en dyst mellem Europa og resten af verden inspireret af Golfsportens Ryder Cup, afvikles i denne måned i Schweiz.
Selvom mange spørgsmål blev afklaret med afstemningen, der gjorde det endegyldigt at vi fremover skal se en ny struktur på Davis Cup, så er der som beskrevet stadig mange spørgsmål om fremtiden for Davis Cup vi endnu mangler at få besvaret. De kommende år vil give os en indikation på, hvordan en af historiens ældste sportskonkurrencer mellem nationer vil se ud i fremtiden.

Forrige artikelSøndag 23. september: WTA/ATP finaler samt 1. runde i WTA Wuhan
Næste artikelKampe uge 39: Hovedbegivenheden WTA i Wuhan udskiftes med (næsten) hele Verdenstoppen
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.