Tidligere coach for Federer supplerer Becker i 2024, hvor målet for Holger Rune er Grand Slam titler

Da Holger Vitus Nødskov Rune som 6-årig begyndte at spille tennis, spottede Lars Christensen et helt unikt talent, som han besluttede at hjælpe med at indfri de tårnhøje ambitioner og mål, som blev beskrevet i denne artikel fra 2015 i Tennisavisen, hvor Lars detaljeret beretter om sit målrettede samarbejde med Holger, som drømte – og stadig drømmer – om at blive Verdens bedste tennisspiller.

Danmarks næste store tennisstjerne: Holger og drømmen om Roger Federer

Gennem hele juniortiden blev udstukket en række delmål, som Holger hidtil har formået at indfri, og i 2019 kunne Holger allerede som 16-årig afslutte junior karrieren – 2 år inden dåbsattesten tilsagde det – som Junior Grand Slam vinder ved French Open og vinder af Junior Finals samt som no. 1 på ITFs juniorrangliste.

Lars har desuden sammen med Patrick Mouratoglou ført Holger til tops ved ATP 1000 Masters i Paris og ind i top 10 i slutningen af 2022.
I løbet af 2023 har konstellationen Christensen-Mouratoglou dog ikke fungeret optimalt, og de har en periode lidt på skift stået med ansvaret, men selvom Holger i samme periode i flere kampe manglede stabilitet i sine præstationer, forsvarede han sin første ATP 250 titel i München, og han var desuden finalist ved både Masters 1000 i Monte Carlo og Rom, og han nåede for 2. år i træk kvartfinalen ved French Open.

Med Lars Christensen tilbage ved roret nåede Holger endvidere kvartfinalen ved Wimbledon, hvilket banede vejen for, at Holger 21. august opnåede et nyt karriere-højdepunkt som no. 4 på ATP-ranglisten.

Holger Vitus Nødskov Rune og Lars Christensen
Foto: Sportsfotograf.com

Efter Wimbledon fulgte dog en periode med blot en enkelt sejr i 11 kampe, hvilket delvis kan tilskrives problemer med ryggen, men usikkerhed omkring trænersituationen har uden tvivl også medvirket til, at Holger var ramt på selvtilliden og kæmpede med at finde den inspiration, som kunne bringe ham tilbage på sporet.

Efter tilknytningen af Boris Becker er der tydeligvis genskabt større harmoni og optimisme, som har medvirket til mærkbar fremgang i Holgers præstationer, og selvom 2 knebne nederlag til Novak Djokovic og Jannik Sinner ved Nitto ATP Finals forhindrede, at Holger nåede semifinalen, var spillet tilbage på et niveau, som giver begrundet håb om, at Holger bliver en seriøs kandidat til nogle af de store titler i 2024.

Derfor er Boris Becker indstillet på at fortsætte samarbejdet og være med til at opbygge et team, som kan frembringe den bedste udgave af Holger.

Team’et har endvidere indgået en aftale med den 47-årige schweizer Severin Lüthi, der i en lang årrække var coach for Roger Federer og desuden har været holdkaptajn for det schweiziske Davis Cup hold.

Derved er Holger i den privilegerede situation, at han har tilknyttet 2 profiler, som har været coach for 2 af sportens største navne – Roger Federer og Novak Djokovic.

Lüthi har sammen med Becker deltaget i Holgers forberedelser til den kommende sæson, og der meldes om en vanvittig god energi mellem Holger og begge trænere og mellem Becker og Lüthi indbyrdes, da de supplerer hinanden godt med Beckers erfaring som tidligere topspiller og Lüthi med en tilgang, der handler meget om læring og udvikling både teknisk og spillemæssigt.
Det fremhæves, at begge har en kæmpe gensidig respekt og er kompetente coaches, der både kan arbejde sammen og selvstændigt.

Samarbejdet med 2 trænere sikrer desuden, at Holger gennem hele sæsonen kan få maksimal støtte fra sit team til at indfri de høje forventninger for 2024.
Det er tanken, at Becker og Lüthi så vidt muligt begge er med Holger ved de større turneringer, som primært er Grand Slams og ATP Masters over 2 uger, mens der ved nogle af de øvrige turneringer aftales en schedule for, hvem der er med.

Mor og manager Aneke Rune påpeger, at der med begge trænere sikres høj kvalitet i alle turneringsuger, og at trænerne derved holder sig friske og er inspirerede til at hjælpe Holger bedst muligt.
Endvidere fremhæves den gode energi, som har medført masser af smil, og derfor glæder de sig til, at Lüthi starter i Melbourne sammen med Becker.

Udover trænerne Boris Becker og Severin Lüthi samt manager Aneke rune har Holgers team fortsat tilknyttet både den fysiske træner fra Mouratoglou Tennis Academy Lapo Becherini og analytiker Mike James, og det forventes desuden at der tilknyttes en behandler fra akademiet.

Holger finalist med Carlsen som coach ved UTS London

I juleperioden og frem mod afrejsen til Australien træner Holger med 50-årige Kenneth Carlsen, der i den forløbne weekend desuden var coach for Holger ved showturneringen UTS London Grand Final, hvor Holger var i finalen.

UTS London: Holger Rune og Casper Ruud m.fl. kan følges på Discovery+ fra UTS London

I Holgers første puljekamp i Group A mod no. 61 Jack Draper var Holger formentlig kun på 60-70 procent af niveauet fra slutspillet, hvilket kan skyldes manglende restitution ovenpå 3 ugers tung fysisk træning.
Den 21-årige hjemmefavorit levede til gengæld helt op til sit kælenavn “The Power”, da han fra start til slut gennem hele turneringen spillede fremragende, og han vandt en suveræn sejr 16-8, 16-7, 17-11 over Holger, der med stribevis af fejl blev et let bytte for briten.

Forinden havde no. 74 Gael Monfils i den første kamp i puljen vundet 14-12, 10-16, 17-7, 20-13 over no. 32 Alexander Bublik, som Holger mødte i den første puljekamp næste dag.
Holger vandt 1. quarter 15-11, men meget tydede på endnu et nederlag, da Bublik vandt de næste 2 quarters 18-12 og 19-12, men bagud 13-14 i 4. quarter satte Holger en longline forhånd på linjen, og på det efterfølgende “deciding point” sad servereturneringen på det absolut yderste af baglinjen til 15-14 og dermed 2 quarters til hver.

Derfor blev kampen afgjort i “sudden death” – indtil en spiller vinder 2 point i træk.
Bublik missede den første matchbold med en longline forhånd, der blev en anelse bred, hvorved Holger havde matchbold, som Bublik afgjorde med et mislykket forsøg på en stopbold, som han fulgte op med at smadre ketsjeren 4 gange i underlaget.

Med sejren 15-11, 12-18, 12-19, 15-14 2-1 bevarede Holger muligheden for at gå videre til semifinalen sammen med Jack Draper, der blev noteret for en walkover sejr på 10-0, 10-0, 10-0 over Gael Monfils, der dog senere lørdag stillede op mod Holger i en afgørende kamp om en plads i semifinalen.

Efter 17-9 i 1. quarter var Holger halvvejs inde i 2. quarter bagud 1-10, og med halvandet minut tilbage førte Monfils 13-6, men ved anvendelse af sit bonus-kort til 3 point reducerede Holger til 9-13.
Da tiden var gået, førte Monfils 14-11, inden der blev spillet “quarter point”, hvorved Holger bevarede en teoretisk mulighed for at vinde sættet.
3 fejl i træk fra Monfils gav udligning til 14-14, og på “deciding point” fortsatte Holger med at spille med margin og sikkerhed, indtil en ny fejl fra Monfils afgjorde sættet og bragte Holger foran 2-0.

Monfils vandt 3. quarter 19-9, men i 4. quarter brillerede Holger bl.a. med denne skarpe flugtning på tværs, inden han afgjorde kampen, som Holger vandt 17-9, 15-14, 9-19, 16-13.

 

Jacck Draper havde inden den sidste puljekamp mod Alexander Bublik sikret 1. pladsen i Group B, hvor Bublik med nederlag til både Holger og Monfils var ude af betragtning til en semifinale, som Holger havde sikret med sejren over Monfils, inden Draper cementerede 1. pladsen med endnu en sejr 2-11, 13-15, 13-12, 13-10.

I Group A blev Andrey Rublev suveræn vinder, idet han blot afgav et enkelt quarter, da han i den første puljekamp vandt 12-14, 19-8, 18-12, 18-9 over Casper Ruud, der sikrede 2. pladsen i puljen med sejre over både Benoit Paire og Diego Schwartzman, der indledte turneringen med en drabelig dyst, hvor Schwartzman efter “sudden death” vandt 11-17, 14-13, 21-10, 16-17, 5-4.

I kampene mod Bublik og Monfils var der fortsat svingende kvalitet i Holgers spil, men til gengæld fungerede hans velkendte evne til at løfte sit spil, når der er mest brug for det.

Både Rublev og Draper havde i deres puljekampe til gengæld fundet storspillet frem, og det lå derfor i luften, at de begge havde kurs mod et indbyrdes møde i søndagens finale.

Imidlertid løftede Holger i den første semifinale mod Rublev sit spil yderligere et par niveau’er sammenlignet med fredag og lørdag, og han vandt derved 1. quarter komfortabelt 20-10.
2. quarter blev mere jævnbyrdig og fik en dramatisk afslutning, da Holger med 40 sekunder tilbage og foran 11-9 benyttede sit bonus-kort, som kunne have bragt ham afgørende foran 14-9, men Rublev vandt point’et or reducerede til 10-11.
Til manges overraskelse undlod Rublev derefter at benytte sit bonus-kort, som kunne have bragt ham foran 13-11 og givet ham 2 sætbolde, da de 8 minutter udløb.
I stedet blev stillingen 11-11, og da Holger vandt “deciding point”, vandt han 2. quarter 12-11 og førte derved 2-0.

Rublev hævdede, at han havde signaleret, at han ville bruge sit bonus-kort, men han fik ikke medhold af dommeren, og efter langvarige diskussioner kunne kampen omsider genoptages med det resultat, at Holger vandt 20-10, 12-11, 16-11 og sikrede en finaleplads.

I den anden semifinale havde Jack Draper de små marginaler på sin side mod Casper Ruud i alle 3 quarters, og med cifrene 14-13, 12-11, 14-13 spillede han sig videre til finalen mod Holger.

Holger fik en perfekt start, da han vandt 1. quarter 14-12, hvorefter Draper vandt et jævnbyrdigt 2. quarter 15-12, da Holger misbrugte en stor mulighed for at reducere til 13-14.
I resten af kampen var Holgers energi tilsyneladende ved at slippe op, hvorimod Draper ligesom i deres første opgør dominerede med både tempo og præcision. mens Holger med en opgivende attitude tilsyneladende resignerede og stemplede ud af opgøret, som Draper vandt 12-14, 15-12, 13-7, 19-7.

Derved kunne Draper indkassere ca. 3,7 millioner Dkr., mens Holger fik ca. 2 millioner Dkr. for finalepladsen.

Konceptet lægger op til sjov og ballade med muntre indslag undervejs og interviews med spillerne mellem hver quarter, men spillernes reaktioner under kampene – bl.a. i form af smadrede ketsjere af både Bublik, Rublev og Holger – tyder dog på, at der sportsligt var meget på spil.
Spillernes udskejelser var dog uden konsekvens, og derfor blev flere episoder uden tvivl overspillet en anelse og kan derfor opfattes som bidrag til underholdningen.

Næste turnering på UTS Tour bliver 9-11. februar i Oslo, hvor både Holger, Rublev og Ruud er på plakaten.

Ugen forinden forventes Holger at spille Davis Cup i Mexico 2-3. februar, hvilket er ugen efter afslutningen af årets første Grand Slam turnering Australian Open, som er sæsonens første helt store mål for Holger.

Sæsonen indledes med 3 turneringer i Australien

Ofte er spillere en smule “rustne” efter en længere turneringspause og en sæsonoptakt med hård fysisk træning, og derfor er det en stor fordel at få nogle kampe inden Australian Open, som er det første store mål i den nye sæson, og i den forbindelse kan kampene ved UTS London vise sig at være nyttige, men Holger får dog desuden muligheder for at pudse kampformen af i årets 2 første uger.

I den første uge er Holger topseedet ved ATP 250 Brisbane, hvor han desuden stiller op i double sammen med Andy Murray, og ugen efter deltager Holger 10-12. januar ved 2024 Care Wellnes Kooyong Classic i Melbourne, hvor endvidere no. 4 Jannik Sinner, no. 11 Casper Ruud, no. 14 Karen Khachanov, no. 16 Frances Tiafoe og no. 42 Sir Andy Murray er blandt deltagerne.

Seedning til Australian Open baseres på ATP-ranglisten 8. januar, hvor Holger er sikker på at bevare 8. pladsen, hvorved han er sikret en 5-8. seedning.

Herunder Holgers forventede sæsonplan indtil Wimbledon 2024

Hardcourt:
Uge 1: ATP 250 Brisbane (AUS) – +double m. Andy Murray
Uge 2: Opvisning, Kooyong (AUS) – 10-12. jan (Sport Live)
Uge 3-4: Grand Slam Australian Open, Melbourne
Uge 5: Davis Cup (MEX) 2-3. feb (grus?)
Uge 6: UTS Oslo 9-11. feb
Uge 7: ATP 500 Rotterdam (NED)
Uge 8: ATP 250 Los Cabos (MEX)
Uge 9 ATP 500 Acapulco (MEX)
Uge 10-11: ATP 1000 Indian Wells (CA, USA)
Uge 12-13: ATP 1000 Miami (FL, USA)
Grus:
Uge 15: ATP 1000 Monte Carlo
Uge 16: ATP 250 München (GER) – titelforsvar
Uge 17-18: ATP 1000 Madrid (ESP)
Uge 19-20: ATP 1000 Rom (ITA)
Uge 22-23: Grand Slam French Open, Paris
Græs:
Uge 25: ATP 500 Queens, London (GBR)
Uge 27: Grand Slam Wimbledon, London

Forrige artikelASICS: Årets tennissko 2023
Næste artikelMultitalentet Jannik Sinner er slet ikke færdig med at sejre
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.