Anden del af mit interview med Frederik Løchte Nielsen bygger på en tidligere samtale i en bil på vej til træning. Frederik fortæller hvorfor at handling er det eneste, der betyder noget.

Forud for træningen, havde jeg holdt et par dages pause og begrundede dette med at ”nogle gange har man jo brug for en pause.” Løchte Nielsen udfordrede straks sætningen: ”Taler du for hele menneskeheden her? Alle har vel ikke brug for en pause? Du havde brug for en pause…” ”Ja, jeg havde brug for en pause,” svarede jeg. ”Okay, så tag ansvar for din sætning.

At tage ansvar er det vigtigste for Frederik Løchte Nielsen. Og det starter nogle gange med små ting.

[quote_box_center]”Jeg har en tendens til ikke at være specielt effektiv med min tennis, at få ting gjort. Jeg har meget at forbedre på det område og har besluttet at det starter småt: i køkkenet. Når jeg har brugt noget, skal jeg gøre det rent med det samme og lade være med at udsætte. Der er en klar sammenhæng mellem at få ting gjort udenfor banen og på banen.”[/quote_box_center]

Danskere snakker for meget

Denne sammenhæng bunder i handling. Ifølge Løchte Nielsen er danske tennisspillere gode til at snakke, men ikke så gode til at tage affære. Vi laver strategier og planer og har gode intentioner, men det betyder ingenting, hvis der ikke er handling bag ordene.

[quote_box_center]”Hvis du siger, at du i næste uge skal træne hårdt og virkelig give den en skalle, og du så ikke gør det, så er det jo fuldstændigt ligegyldigt. Det eneste, der betyder noget, er handling. Du burde slet ikke skulle sige noget, for du viser det igennem handling. Hvis du bliver spurgt om din træning, så tal i fakta.”[/quote_box_center]

At tale i fakta betyder at holde sig til, hvad der er sket; ”i sidste uge trænede jeg på forhånd. Jeg stod tre og en halv time på banen og min fysiske træning inkluderede hop og løb,” er et eksempel. Hvis vi ikke taler i fakta, skaber vi fortællinger om os selv, som ikke stemmer overens med virkeligheden, påstår Løchte Nielsen. Og det kan blive et problem.

Tal for dig selv

[quote_box_center]”Mange folk skaber en fortælling, som de gerne vil tro på, men som ikke hænger sammen med det, som rent faktisk sker. Så tag ansvar ved handling. Jeg hader når atleter bliver stillet et spørgsmål og svarer med “man”.”[/quote_box_center]

Her tænker Løchte Nielsen på et interview efter en fodboldkamp, hvor en spiller har haft debut og bliver spurgt, hvordan det gik. ”Jamen, man er jo lidt nervøs,” svarer spilleren.

[quote_box_center]”Det er en måde at distancere sig fra det, der bliver snakket om. Tal for dig selv, for så bliver du også tvunget til at tænke over, hvad du siger. Folk griner af mig, når jeg siger det, men du vil kunne mærke en forskel på en sætning, der starter med ”man” og en, som starter med ”jeg”. Prøv det.”[/quote_box_center]

Effektiv træning

For Løchte Nielsen er træningseffektivitet vigtigt, for alt for ofte har han sat ting i bås:

[quote_box_center]”Er det hårdt, er det ikke hårdt. At sidde i en pause og tænke at jeg lige skal bruge lidt ekstra tid. Nej, gu skal jeg ej. Jeg skal bare gøre det. Hvis vi har aftalt, at der er to minutters pause, så er der to minutters pause. Jeg skal ikke tænke over, om jeg er træt eller ej. Jeg skal bare videre i programmet.”[/quote_box_center]

Frederik Løchte Nielsen og Andreas Bang
Foto: Sportsfotograf.com.

Det handler om at træne modstandsdygtighed under det tidsmæssige pres, man er under i tennis. Man har tyve sekunder mellem hvert point (25 på ATP niveau), 90 sekunder ved sideskifte og 120 sekunder ved sættets afslutning.

[quote_box_center]”Jeg arbejder på at vænne mig til, at det er sådan. Jeg skal ikke debattere, om det er rigtigt eller forkert. Ligeledes skal jeg heller ikke debattere om jeg er tryg eller utryg ved visse slag. Jeg skal bare gøre det. Det gælder om at få skabt handling, at tage affære. For i kamp handler det om at være mentalt klar og på. Jeg vil ikke tillade mig at forsvinde hen i mine tanker, jeg vil vænne mig til at være på.”[/quote_box_center]

Hvor meget vil jeg det her?

I sidste ende handler ansvar om, hvor meget du vil din tennis, hvor langt du vil gå. Det er nemt at finde undskyldninger for, hvorfor du ikke præsterer; træningen, der tilbydes er for dårlig, træneren er for slap, træningsmakkerne er ikke gode nok, transporttiden er for lang til og fra klubben, jeg har ikke penge til at rejse til turneringer. Til det, siger Løchte Nielsen:

[quote_box_center]”Så flyt til udlandet. Opsøg det. Hvis du er i en situation, som ikke er optimal for dig, så flyt væk eller gør noget ved det. Der er altid noget, du kan gøre. I Danmark ser vi alt for ofte udad; hvor meget træning, støtte og opmærksomhed vi får kontra hvad de andre får.”[/quote_box_center]

I stedet for at se på hvad alle andre får, så se indad:

[quote_box_center]”Hvad får jeg, hvad jeg skal bruge og hvordan kan jeg gøre det bedre? Har du ikke hvad du skal bruge, så opsøg det. Har du ikke nok penge, så tag et lån, få et arbejde, gør et eller andet. Gør op med dig selv, hvor langt du vil gå og hvor meget du vil ofre for det. Operer indenfor det, så kan du ikke tillade dig at brokke dig over alt det, du ikke har eller får.”[/quote_box_center]