Det danske Davis Cup hold skal spille en ekstra Knock-out kamp mod Marokko på udebane i slutningen af november for at sikre adgang til World Group I Play offs 2022

Oprindelig var det forventet, at Danmark kunne “nøjes med” at vinde på hjemmebane over Thailand i World Group II for at kvalificere sig til at deltage i World Group I Play offs i 2022, men en regelændring – efter afviklingen af de første kampe i marts måned – betyder, at de 4 lavest rangerede af de 12 vindende nationer – heriblandt Danmark – skal spille en ekstra Knock-out kamp i den sidste weekend i november 2021.

Efter Danmarks sejr over Thailand stillede Christian Sigsgaard, August Holmgren, Benjamin Hannestad og holdkaptajn Frederik Løchte Nielsen op til en snak om kampen og om deres planer for deres fortsatte tenniskarrierer.

Davis Cup: Løchte og Hannestad sikrede Danmark ny kamp om World Group I Play-offs

 

Christian Sigsgaard (Sigs) var meget bevidst om, at han kunne give holdet en god start i fredagens første kamp, hvor han med en sejr desuden kunne tage en smule af presset væk fra August Holmgren inden næste kamp.
Selvom Sigs følte en smule pres i starten af opgøret, hvor spillerne lige skulle føle hinanden an, fik han tidligt fornemmelsen af, at han havde god kontrol, da han vandt sine servepartier relativt enkelt, mens modstanderen efter at have reddet 4 breakbolde blev brudt på den femte.
Da Wishaya Trongcharoenchaikul ikke fik udnyttet sine muligheder i det efterfølgende danske serveparti ved 3-3, fornemmede Sigs at thailænderen mistede troen, hvilket blev nøglen til fortsættelsen, hvor Sigs havde fuld kontrol over kampen.

v
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – Christian Sigsgaard

Efter at Sigs tidligere i år blev færdig på college, har han spillet nogle M15 Futures, hvor han ugen før Davis Cup opgøret optjente 4 point, så han på ranglisten ugen efter var avanceret 112 pladser til no. 971.
Derved øges mulighederne for at gå direkte i hovedturneringen i M15 kategorien, men Sigs håbede på at få muligheder for også at deltage i M25 kategorien, hvor der er dobbelt så mange point at spille om, og det er som regel også bedre kampe i mere interessante omgivelser.

Det sidste ønske fik Sigs opfyldt en uge senere, idet han kvalificerede sig til hovedturneringen i en M25 turnering i Falun i Sverige, hvor han i 1. runde netop har vundet 6-3, 6-4 over 18-årige Leo Borg.

August Holmgren erkendte, at det tog noget af presset af ham, at Sigs havde bragt Danmark foran 1-0.
Han påpegede betydningen af, at bruge energien fra publikum, men i den første svære del af kampen, hvor Kasidit Samrej spillede ekstremt godt og pressede August med højt tempo og velplacerede returneringer på 1. serverne, fik August ikke i tilstrækkelig grad udnyttet samspillet med publikum.

August fik dog justeret spillet undervejs, og selvom han blev brudt i starten af 2. sæt, følte han at han var meget bedre med i modstanderens servepartier, da han fandt ud af, hvordan han kunne få fat i 2. serverne, som nærmest var en ekstra 1. serv.
Et godt råd fra holdkaptajnen om at få mere luft under bolden efter returneringen – fordi han ikke kunne nå at komme i optimal position – fungerede super godt og medvirkede til, at August fik vendt kampen, hvor han i 3. sæt vandt de sidste 13 bolde i træk og sikrede dansk 2-0 føring.

Efter at den danske sejr var sikret i doublen om lørdagen, var Augusts næste kamp nærmest en bonus-kamp, som ikke havde afgørende betydning, og derfor blev August spurgt, om han havde mere fokus på at eksperimentere og afprøve nogle ting fremfor at have størst fokus på at vinde kampen.
Hvis der er for meget fokus på selve resultatet, fjerner det samtidig fokus på taktikken, og derfor koncentrerede August sig først og fremmest om processen, og hvordan han bedst kunne vinde sine point.

Han havde i lørdagens kamp md Wishaya Trongcharoenchaikul en bedre fornemmelse for, hvordan han kunne bruge energien fra publikum.
Wishaya er en anden spillertype, som ligger bedre til August, fordi han ofte slicede med baghånden, hvorved August fik mere tid til at komme rundt og dirigere med forhånden, hvorimod Samrej dagen før spillede hurtigt og holdt baglinjen, hvilket pressede August, som derfor ikke i samme grad kunne dirigere med forhånden.

Davis Cup 2021
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – August Holmgren

August vendte efter Davis Cup opgøret tilbage til San Diego i Californien, hvor han stadig har et år tilbage, men derefter er det planen at spille Futures, hvor niveauet i selv den laveste M15 kategori er så højt, at det nogenlunde svarer til de bedste turneringer ved college.
Han påpegede desuden, at niveauet i Futures er blevet væsentligt bedre efter corona-pausen, da der er færre turneringer, og derfor er deltagerne generelt højere rangeret end tidligere.

August fik dog kort tid efter tilbagekomsten til San Diego en uventet mulighed for at deltage i kvalifikationen til den ATP 250 turnering, som i denne uge afvikles i netop San Diego, og selvom August i 1. kvalrunde mødte en top 100-spiller, kunne han være med i tempoet mod ATP-ranglistens no. 76 Jordan Thompson (AUS), som han efter 2 yderst jævnbyrdige sæt besejrede 6-4, 7-6(6).

ATP 250 San Diego
Foto: Privat – August Holmgren efter sejren i 1. kvalrunde ved ATP 250 i San Diego

I kvalfinalen var August blot et mulehår fra at kvalificere sig til selve hovedturneringen, da han mod no. 124 Salvatore Caruso (ITA) havde en enkelt matchbold, inden italieneren fik tvunget kampen ud i en tiebreak-afgørelse, hvor August efter at have afværget flere matchbolde selv havde endnu en matchbold, som han dog ikke fik udnyttet, da han lidt for tidligt gik efter en vinder i stedet for at give Caruso mulighed for en fejl, og efter en italiensk longline vinder afsluttede August kampen med en fejl på 2. bolden efter egen serv.
Med større tålmodighed og erfaring på dette niveau kunne August formentlig have udnyttet, at Caruso var ekstra usikker i de pressede situationer, men fremadrettet kan de 2 kvalkampe under alle omstændigheder give den ekstra selvtillid og tro, som kan sikre sejren i lignende situationer fremover.

Benjamin Hannestad (Benji) var som følge af den danske 2-0 føring inden doublen under et mindre pres end det ville være tilfældet i den omvendte situation, og det gav desuden tryghed, at han havde en af de bedste og mest erfarne double-spillere at støtte sig til.

Davis Cup 2021
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – Frederik Løchte Nielsen og Benjamin Hannestad bakkes op af holdet

Kampen blev en god oplevelse, hvor de havde det sjovt sammen på banen, og spillet fungerede godt efter planen.
Paradoksalt var thailænderens serveparti ved 3-3 det modtager-parti, hvor Benji fik færrest bolde i spil i starten af partiet, men til gengæld satte Løchte nogle kvalificerede returneringer, som sørgede for at kontakten blev bevaret, indtil Benji efter 40-40 fik sat nogle gode returneringer, og et par vindere fra Benji medvirkede til, at Danmark fik det afgørende break, og 4 efterfølgende førsteserver fra Benji skaffede det forspring, der gav ekstra ro og mod til at gå lidt mere efter returneringerne.

Benji erkendte, at der var lidt ekstra nerver på i starten, da det var hans første double kamp for Danmark i Davis Cup, men han følte ikke, at det gik ud over spillet, som fungerede fornuftigt med gode server, og efter det første serveparti følte han, at han faldt mere til ro.

Davis Cup 2021
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – Benjamin Hannestad

Ligesom det er tilfældet for August, er det også planen for Benji at spille Futures, når han næste år er færdig på college, men han forventer allerede om kort tid at deltage i et par turneringer i Naples i Florida, hvor han ifølge Acceptancelisten er inde i hovedturneringen ved en M15 turnering, som afvikles 4-10. oktober, og han har formentlig gode chancer for også at komme med i en M15 turnering ugen efter samme sted.
En god hjælp til at kunne være med har været de 4 point, som Benji optjente til ATP-ranglisten, da han ved M15 i KB nåede semifinalen, hvorved han på den seneste rangliste er no. 1312.

Johannes Ingildsen (Joe), der blev udtaget til truppen mod Thailand efter afbud fra 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune, spillede den sidste kamp mod Thailand, som fik reduceret til 1-4, da Kasidit Samrej vandt 7-5, 6-3.

Davis Cup 2021
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – Johannes Ingildsen

Joe afsluttede ligesom Sigs college opholdet i 2021, og han optjente 2 point til ATP-ranglisten, da han nåede kvartfinalen ved M15 i KB, hvilket har muliggjort, at han han har fået adgang til at spille kvalifikation til en række Futures.

Det er dog ikke endnu ikke blevet til flere point, selvom han for en måned siden kvalificerede sig til hovedturneringen ved M15 i Monastir efter sejr over August Holmgren i kvalfinalen, men i 1. runde af hovedturneringen måtte Joe trække sig i starten af 2. sæt mod Yuki Mochizuki (JPN), der førte 6-3, 2-0.
Joe spillede i samme turnering sammen med Sigs i double, hvor de nåede finalen, som det australske par Li Tu og Jeremy Beale vandt 6-4, 6-2.

Frederik Løchte Nielsen var yderst tilfreds med de unge spilleres indsats, som han betegnede som storartet, idet de bidrog til en overbevisende sejr allerede efter 3 kampe.
Han var imponeret over, at August fandt løsningerne i en kamp, hvor han var stærkt udfordret fra start.
Det var på alle måder en suveræn weekend, hvor det havde været sjovt at have en god oplevelse sammen med drengene.

Løchte forsøgte med sin coaching at foretage nogle småjusteringer, men fundamentalt er der ikke så meget, der kan gøres udefra udover at forsøge at tage lidt af presset fra spillerne ved at hjælpe med at tage nogle beslutninger.
Det var der dog ikke det store behov for i den første kamp, hvor Sigs havde god kontrol med kampen, og August eksekverede ændringerne godt i sin kamp, hvor hans positive attitude og approach var årsagen til, at det lykkedes at vende kampen mod Samrej på førstedagen.

Davis Cup 2021
Foto: Morten Olsen/Dansk Tennis Forbund – Frederik Løchte Nielsen

Løchte selv spillede nærmest en fejlfri double, hvor han videreførte det høje niveau, som han også viste ved US Open forleden, og derfor blev han spurgt, hvordan hans selvtillid er efter en periode med udeblevne resultater.

På trods af resultaterne var Løchte egentlig ganske tilfreds med sit spil, men han påpegede, at de fleste modstandere på ATP niveau rykker meget på banen og derved giver mindre plads at returnere på sammenlignet med den thailandske double, som efterlod bedre mulighed for at få nogle gode returneringer i spil, og danskerne var selv gode til at eksekvere serverne og lukke banen af, og derfor følte Løchte sig godt tilpas under kampen.
Han har dog hele tiden i den resultat-fattige periode følt sig godt spillende, og han er både tilfreds og afklaret med situationen.

I den kommende periode er det planen at spille sammen med 35-årige Treat Huey (PHI), som Løchte tidligere har vundet et par titler sammen med, og han glædede sig meget til at samarbejde med Huey, som han er meget tryg ved og fungerer godt sammen med.

Løchte og Huey spillede ugen efter Davis Cup sammen ved en ATP Challenger i Biel i Schweiz, hvor de vandt 2 kampe, inden de i semifinalen mødte Ruben Bemelmans (BEL) og Daniel Masur (GER), der vandt 6-4, 7-5 i den “moralske finale”, idet vinderne efterfølgende vandt titlen på walkover.
I denne uge deltager Løchte og Huey ved ATP Challenger 125 i Orleans, hvor 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune er med i single.
Parret har netop vundet 4-6, 6-3, [10-8] over David Vega Hernandez (ESP) og Hunter Reese (USA) i 1/8-finalen.

Gode danske muligheder mod Marokko

Da både Holger og – formentlig også – 26-årige Mikael Torpegaard vil være til rådighed, når Danmark skal spille endnu en kamp for at sikre sig deltagelse i World Group I Play offs den sidste weekend i november, har Løchte det “luksus-problem” at skulle fravælge en eller to af spillerne fra opgøret mod Thailand.

Da der i onsdags blev trukket lod om, hvem der mødes i de 2 Knock-out runder, var Danmark og Tunesien seedede, og derfor blev der trukket lod om, hvem der skulle møde enten Marokko eller Zimbabwe.

Lodtrækningen resulterede i, at Tunesien fik hjemmebane mod Zimbabwe, og Danmark møder Marokko, der får hjemmebane, fordi det seneste opgør mellem de to nationer 3-5. februar 2017 foregik i Danmark, som dengang vandt 4-1 i Vejlby-Risskov Hallen.

Resultaterne fra det første møde mod Marokko 3-5. februar 2017

R1: Frederik Løchte Nielsen vs. Amine Ahouda 6-1, 6-3, 6-3
R2: Søren Hess-Olesen vs. Reda El Amrani 2-6, 6-3, 2-6, 6-7(5)
R3: Thomas Kromann/Frederik Løchte vs. El Amrani/Yassine Idmbarek 6-2, 6-4, 6-2
R4: Frederik Løchte Nielsen vs. (1754) Reda El Amrani 6-2, 3-6, 6-3, 6-4
R5: Søren Hess-Olesen vs. Mehdi Jdi 3-6, 6-0, 6-0

Davis Cup: Løchte sikrer den endelige sejr over Marokko

Siden dette møde bliver Marokko formentlig væsentligt forstærket, idet ranglistens no. 347 Elliot Benchetritt, der tidligere spillede under fransk flag, nu repræsenterer Marokko, hvor han dog endnu ikke har spillet Davis Cup.
Marokko er nemlig gået videre til Knock-out runden, fordi de vandt på walkover over Teipei, og deres seneste opgør var i marts 2020, hvor de i World Group II Play-offs, 1. runde vandt 4-0 over Vietnam.
Truppen bestod dengang af følgende spillere (nuværende rangering anført):
(559) Adam Moundir – 26 år
(818) Lamine Ouahab – 22 år
(1030) Anas Fattar – 34 år
(1829) Aissa Benchakroun – 19 år

På papiret må Danmark dog være tårnhøj favorit, da holdet kan disponere over Holger Rune og formentlig også  Mikael Torpegaard (Torpe), som begge er væsentligt højere rangeret end de marokkanske spillere, og med Frederik Løchte i doublen, er der stor sandsynlighed for, at Danmark vil være foran 3-0 efter de første 3 kampe – selvom spillerne fra Marokko kan forventes at at have stor opbakning fra publikum på hjemmebanen, og mange spiller traditionelt langt bedre end deres rangering, når det handler om Davis Cup.

Pressemøde
Foto: Georg Beyer Clausen – Mikael Torpegaard, Holger Vitus Nødskov Rune, Frederik Løchte Nielsen

Løchte er altid indstillet på at stille med det stærkest mulige hold blandt de spillere, der er til rådighed uanset modstandernes formodede niveau, og derfor betragtes både Holger og Løchte selv som selvskrevne på holdkortet i henholdsvis single og double.

Torpe har efter en periode med mange nederlag allerede i 1. runde igen vundet et par kampe, selvom han på hjemmebanen ved ATP Challenger i Columbus i Ohio var på hælene mod no. 402 Shintaro Mochizuki (JPN), der var videre fra kvalifikationen som Lucky Loser, men Torpe reddede skærene og vandt 6-3, 6-7(3), 7-6(5), hvorefter han i 1/8-finalen vandt mere overbevisende 6-1, 6-4 over 4. seedede Prajnesh Gunneswaran (IND), der er no. 165 på ATP-ranglisten.
I kvartfinalen var Torpe tæt på endnu en sejr mod no. 301 Stefan Kozlov (USA), der dog havde de berømte marginaler på sin side, da han vandt 2-6, 7-6(4), 6-4.

Løchte blev ikke spurgt, hvem han forventes at udtage, da han 100 procent sikkert alligevel ikke ønsker at røbe det på nuværende tidspunkt, men både Torpe, August og Sigs er alle kvalificerede emner til 2. singlen, og uanset om Løchte til double-makker vælger Benji eller Joe – som begge har suppleret Løchte på fremragende vis i doublen – forventes de største muligheder for at sikre de nødvendige 3 sejre at være i doublen og i single til Holger mod begge de marokkanske singler.
Marokkos største chance for sejr er således formentlig, når deres 1. single på førstedagen møder Danmarks 2. single, men i så fald vil det alligevel være en større sensation, hvis kampen mellem de to nationers 2. singler på 2. dagen bliver afgørende for kampens udfald.

Det er i skrivende stund endnu ikke oplyst, hvor der spilles i Marokko eller hvorvidt kampene afvikles fredag-lørdag eller lørdag søndag.
Discovery har svaret, at de er interesseret i at vise kampene på Eurosport og/eller Discovery+, hvis der bliver mulighed for det.

Forrige artikelKlubskifter pr. 1. oktober
Næste artikelHenrik Klitvad ny formand for Tennis Øst
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.