Alexander Zverev havde ingen modtræk, da Holger Rune foldede sig ud og periodevis drev gæk med ranglistens no. 3

I de seneste uger har Holger Vitus Nødskov Rune, der fylder 19 år på fredag, vist stadig større stabilitet i præstationerne på tennisbanen, og derfor forekommer hans foreløbige mål for 2022-sæson – ATP titel og top 25 ved årets udgang – stadig mere realistiske.

Efter en besværlig start på sæsonen, var sejren i 2 sæt ved ATP 1000 Indian Wells over no. 44 Ugo Humbert (FRA) og et knebent nederlag mod no. 6 Matteo Berrettini (ITA), som blev den 2. top 10-spiller, som Holger – udover Novak Djokovic ved US Open – har vundet sæt over, et forvarsel om, at der kunne være større sejre på vej, men en rygskade ved indgangen til den europæiske grussæson forsinkede processen en smule.

En italiensk mirakelmand, der fik kureret ryggen, og en ATP Challenger titel i Sanremo blev dog startskuddet til en succesrig periode, hvor Holger ved ATP 1000 i Monte Carlo fik revanche mod no. 31 Aslan Karatsev, og derefter havde han ranglistens no. 7 Casper Ruud helt ude i tovene i en kamp, hvor Holger havde overtaget i det meste af kampen.

Ugen efter fortsatte Holger de gode takter, da han i Beograd vandt en overbevisende sejr 6-3, 6-1 i 1. runde over Christian Garin (CHI), der ligesom Karatsev indledte året i top 20, hvilket fik en lokal fan af Holger til at proklamere, at “nu sker det” – underforstået at kursen er sat mod opfyldelse af førnævnte sæsonmål.

ATP 250 Beograd: Идемо (nu sker det) er nøgleordet for Holger Rune i Serbien

Vejen mod toppen går dog aldrig i en lige linje, hvilke no. 106 Taro Daniel (JPN) sørgede for, da han i 2. runde vandt i 3 sæt over Holger, der måtte sande, at syretræning i dagene før en kamp har sine omkostninger, og derved gik Holger glip af endnu et møde mod en top 10-spiller i kvartfinalen, hvor no. 8 Andrey Rublev i stedet mødte Daniel, som blev sendt ud af turneringen, som Rublev vandt med finalesejr 6-2, 6-7(4), 6-0 over Novak Djokovic.

Holger kom dog tilbage på sejrssporet, da han i 1. runde ved ATP 250 BMP Open by American Express i München – efter en smule besvær i 1. sæt – vandt 7-6(4), 6-3 over 20-årige Jiri Lehecka (CZE), der som den eneste ugen forinden havde vundet et sæt mod Rublev inden finalen.

ATP 250 München: Efter bump undervejs i 1. sæt fik Holger Rune overtag og revanche mod Jiri Lehecka

Sejren betød, at Holger igen fik mulighed for at blive testet mod en top 10-spiller, som var turneringens absolutte topnavn no. 3 Alexander Zverev, der inden kampen var tårnhøj favorit på hjemmebanen.

Helt fra kampens start var Holger fuldt fokuseret på opgaven, og han spillede med både sikkerhed og tempo i sit første serveparti, hvor han hurtigt førte 40-0, men en oplagt mulighed for at lægge en kort bold til 1-0 og en efterfølgende stor mulighed for et passerslag endte begge i nettet, inden Holger dog vandt servepartiet til 1-0.

Zverev havde ikke helt fået indstillet kanonen i sit første serveparti, hvor Holger satte alle returneringerne i spil, og da alle dueller endte med tyske fejl, fik Holger derved en drømmestart med et rent break, hvorefter begge vandt deres servepartier frem til det “psykologiske” 7. parti, hvor Holger efter 40-15 i egen serv lukkede Zverev tilbage i sættet, da han først lagde en stopbold i nettet og derefter blev for passiv og overlod initiativet til Zverev i den næste duel, som Holger upresset afsluttede med en bold i nettet.

I stedet kom Holger selv under pres, da han igen forsøgte sig med en stopbold, som Zverev var forberedt på og straffede ved nettet, og han havde derved den første tyske break-mulighed i kampen.
Muligheden blev dog afværget med en sublim stopbold, og det samme blev endnu en tysk break-chance efter fejlopspring på baglinjen, hvorefter Holger havde en ny chance for at øge forspringet, men Zverev fik overtaget og fremtvang fejl fra Holger, som derefter tilsyneladende slækkede på koncentrationen og tålmodigheden ved at gå for tidligt efter at afgøre de næste point, som lukkede Zverev tilbage efter flere danske fejl.

Forspringet blev dog hurtigt genetableret, da Zverev – efter tjek af et boldmærke lige udenfor – kom bagud 0-30, og ved 15-30 gav en tysk dobbeltfejl 2 danske break-muligheder, og efter endnu en tysk fejl ved 30-40 var Holger igen foran med et break ved 5-3.

Da Holger servede for 1. sæt, blev han presset til en fejl til 0-15, men efter et suverænt point afsluttet ved nettet og tålmodighed i næste point, hvor Zverev sendte bolden for langt, tilspillede Holger sig 2 sætbolde med en longline vinder fra baghånden.
På den første sætbold satte Zverev returneringen af 1. serven direkte på baglinjen og fremtvang fejl.
På den næste sætbold havde Holger initiativet i starten af duellen, men da han ikke holdt trykket og længden, overtog Zverev dirigentstokken og pressede Holger flere gange i baghånden, indtil Holger forsøgte at slippe ud af kniben med en stopbold, der havnede i nettet, og det så ud til, at duellen havde tæret så meget på fysikken, at Holger måtte indkassere en advarsel for at trække tiden for at komme til hægterne.

Der blev dog sparet på kræfterne, da Holger spillede sig til sin 3. sæt bold med et es, men et satset forsøg på at afgøre sættet på 2. bolden endte langt udenfor.

Til gengæld blev der igen brug for tålmodighed i den næste duel, hvor Holger efter en længere slagudveksling spillede sig til sin 4. sætbold, hvilket af ATP herunder blev betegnet som kattens leg med musen, da Holger efter et lob mod tyskerens baghånd nåede frem og udspillede Zverev i den efterfølgende netduel.

Zverev overlevede også den 4. sætbold, idet Holger igen forivrede sig, da han for tidligt satsede på en vinder med forhånden, og hans mentale styrke for alvor testet, da han sendte endnu en satset forhånd for langt og gav Zverev chancen for at bryde tilbage.
Muligheden blev afværget, da Holger efter en kort returnering på en velplaceret 1. serv fulgte med frem til nettet, hvor Zverev ramte netkanten og gav Holger ekstra tid til at afgøre bolden.

Ved det næste point blev Holger lidt for passiv og overlod initiativet til Zverev, der bearbejdede Holger i baghånden, men Holgers defensiv fungerede fint, indtil han blev utålmodig og gik efter en longline vinder fra baghånden, men bolden havnede udenfor og gav ny tysk break-mulighed, som dog blev forpurret med en tysk forhånd i nettet.

I den næste duel brugte Holger det hyppigt med succes anvendte våben i form af en stopbold, som Zverev ganske vist nåede, men i 2 forsøg blev han derefter udspillet i en netduel, som gav Holger sin 5. sætbold, som Zverev afværgede ved nettet.
Holger fik dog med insisterende offensivt spil presset Zverev til at sende bolden i nettet, hvor Holger stod klar, og før den 6. sætbold tog Holger sig god tid, inden han sendte en præcis 1. serv tæt på linjen, og han fulgte op ved nettet med en vinder, som sikrede sættet 6-3.

Der blev ikke slækket på koncentrationen fra Holgers side i starten af 2. sæt, hvor Holger fra starten fik overtaget i tyskerens serveparti, og efter en de mange vellykkede stopbolde, som blev fulgt op og afgjort ved nettet, var Zverev nede 0-40, men Zverev fik et solidt overtag på de næste point, hvor Holger 2 gange blev presset til en fejl fra baghånden, og da en longline forhånd blev en anelse bred, havde Zverev udlignet til 40-40.
Holger fik dog endnu en break-mulighed efter en tysk fejl, hvorefter Holgers stærke defensiv holdt ham inde i næste duel, hvor Zverev til sidst blev passeret ved nettet med en sublim cross vinder fra baghånden.

Efter et rent dansk serveparti til 2-0 havde Holger muligheder for endnu et break, da Zverev efter en dansk vinder til 15-30 kom bagud 15-40 efter dobbeltfejl, men et par forhastede danske beslutninger gav udligning til 40-40.
En perfekt stopbold banede dog vej for endnu en dansk break-mulighed, men 3 velplacerede 1. server i træk sikrede dog, at Zverev bevarede kontakten ved 1-2.

Holger bevarede forspringet, da han vandt sit serveparti til 3-1 efter 40-30, og derefter kom Zverev igen i problemer, da han trods tungt pres ikke kunne bryde Holgers solide defensiv, og i stedet satsede han lidt for meget og sendte bolden i nettet til 0-15, og på den næste dybe returnering på 1. serven, blev der satset på 2. bolden, som blev sendt for langt til 0-30.
Ved 15-30 ramte tyskerens 2. serv langt uden for selv banen, hvorefter Holger blev presset tilbage på banen af et tysk bombardement, men da Zverev fulgte en dyb bold i Holgers forhånd op ved at gå til nettet, kunne han sammen med tilskuerne blot se til, da et elegant lob landede perfekt udenfor rækkevidde foran baglinjen, og et dobbelt break til 4-1 var en realitet.

I Holgers næste serveparti fik Zverev for første og eneste gang i sættet en mulighed for at tage det ene break tilbage, da en slice fra Holgers baghånd endte i nettet til 30-40, men med endnu en af de utallige velplacerede stopbolde blev Zverev udspillet, da Holger stod klar og udspillede tyskeren ved nettet.
Partiet blev afgjort, da Holgers defensiv igen modstod trykket Zverev, der ved et netfremstød blev presset til en flugtning, som ramte udenfor banen til dansk føring 5-1.

Zverev fik pyntet en smule på resultatet, da han vandt sit serveparti til 2-5, inden Holger efter en servevinder til 30-15 igen opførte kattens leg med musen, da han efter en lang slagudveksling igen lagde en stopbold, som Zverev ganske vist nåede frem til og lagde ned i Holgers baghånd, og han afværgede desuden Holgers forsøg på at et passerslag longline, men Holger nåede frem og lagde bolden forbi tyskeren.
Den første matchbold endte med en dansk fejl, men på den næste pressede Holger tyskeren til et smash-oplæg, som blev hamret ned i banen til karrierens hidtil største sejr 6-3, 6-2.

Sejren er 100 procent Holgers fortjeneste, og den kan på ingen måde bortforklares med, at Zverev ikke spillede sit bedste – det fik han simpelt hen ikke lov til, da Holger især i 2. sæt havde svar på alt, hvad Zverev kunne byde på.
Holger satte langt de fleste servereturneringer i spil, og selvom Zverev havde overtaget i mange dueller, var han ude af stand til at udmanøvrere Holger, der til gengæld gang på gang udspillede tyskeren efter velplacerede stopbolde.
Desuden spillede Holger med stor sikkerhed og variation uden at have problemer med at følge med i det tempo, som er en forudsætning for at gøre sig gældende blandt de bedste.

I en besked fra til Tennisavisen umiddelbart efter kampen lød det sådan:
Taktisk genialt spillet . Havde luret Stefanos kamp af med bolde ned i midten” med henvisning til semifinalen i Monte Carlo, hvor Stefanos Tsitsipas vandt 6-4, 6-2.

Da Holger dermed til de fleste overraskelse er videre til kvartfinalen, som spilles på Holgers 19-års fødselsdag fredag, har han på Twitter herover meddelt, at han ikke deltager i kvalifikationen til næste uges ATP 1000 Mutua Madrid Open i Spanien.

Det ubesvarede spørgsmål er fortsat, om Holger både mentalt og fysisk kan stå distancen helt til målstregen, men kan han finde lignende takter i de næste kampe, er der gode argumenter for at tro på mindst en finaleplads.

Ifølge bookmakernes står Holger med de bedste kort til en finaleplads fra øverste halvdel af lodtrækningen, men forinden venter et nordisk opgør i kvartfinalen fredag mod 23-årige Emil Ruusuvuorki (FIN), der viste gode takter, da han i 1/8-finalen vandt 6-3, 6-3 over no. 69 Maxime Cressy (USA).
I den anden kvartfinale i øverste halvdel møder no. 70 Oscar Otte (GER) vinderen af torsdagens sidste 1/8-finale mellem no. 64 Hugo Gason (FRA) og no. 91 Alejandro Tabilo (CIB), der er videre som Lucky Loser.

I nederste halvdel møder 2. seedede Casper Ruud (NOR) 8. seedede Botic Van De Zandschulp (NED), der sidste år slog normanden i 4 sæt ved US Open, men på grus bliver det formentlig sværere for hollænderen, hvis han ikke er flyvende på dagen.

Ruud måtte dog i 1/8-finalen bruge 3 sæt, inden han havde sikret sejren 3-6, 6-4, 6-4 over 24-årige no. 47 Alex Molcan (SVK), der var udenfor top 100, indtil han i november 2021 vandt en ATP Challenger titel i Helsinki.

I den sidste kvartfinale peger bookmakerne på 7. seedede no. 38 Miomir Kecmanovic (SRB), selvom han møder den højere rangerede 4. seedede no. 20 Nikoloz Basilashvili (GEO)

Vinderen af det nordiske opgør vil automatisk blive den højst rangerede i Norden efter Casper Ruud, der er seedet 2 i turneringen, hvor han er favorit til at vinde titlen.

Herunder spilleprogrammet for fredagens kvartfinaler fra kl. 1100 på Center Court
(4) Nikoloz Basilashvili (GEO) vs. (7) Miomir Kecmanovic (SRB)
NB 1330: (2) Casper Ruud (NOR) vs. (8) Botic Van De Zandschulp (NED)
Oscar Otte (GER) vs. Hugo Gaston (FRA) OR (LL) Alejandro Tabilo (CHI)
Holger Vitus Nødskov Rune (DEN) vs. Emil Ruusuvuori (FIN)

Kampene kan ses på Tennistv.com og TV 2 Play . Det er i skrivende stund ikke oplyst, om Holgers kamp vises på TV 2 Sport eller Sport X.

Top 50 indenfor rækkevidde

Holger er lige nu no. 64 på live-rankingen, hvor han kan nå top 50, hvis han lever op til bookmakernes forventninger om en finaleplads.
Herunder vises mulig rangering for Holger på mandag, afhængig af hvor langt Holger når i turneringen.

Modregn Kvart Semi Finale Winner
20 45 90 150 250
Ny Point 884 929 989 1089
02-maj 64 57 49 43