Holger Rune har ofte vist, at han kan spille op med de allerbedste, men mentale udfordringer har bremset fremgangen, som Patrick Mouratoglou's evner som mental coach skal forsøge at genskabe

Da det onsdag i en pressemeddelelse blev oplyst, at Patrick Mouratoglou nu igen er tilbage i Team Rune, udløste det straks automatreaktioner, hvor kaos, cirkus og lignende udtryk gik igen, og flere var nærmest målløse over genansættelsen af en træner, som sidste år blandt andet blev fravalgt, fordi han havde for lidt fokus på Holger, hvilket til forveksling minder om begrundelsen for, at Boris Becker ikke fortsætter som coach for Holger.

Der blev desuden i sidste år givet det indtryk, at samarbejdet mellem Mouratoglou og Lars Christensen ikke fungerede optimalt, og derfor fungerede de på skift i trænerrollen, som Mouratoglou havde i grussæsonen, hvor Holger dog leverede fremragende resultater med bl.a. 2 Masters 1000 finaler og en kvartfinale ved French Open, men alligevel blev efterladt det indtryk, at Holger manglede stabilitet i sine præstationer.

Med Lars Christensen tilbage i trænerrollen i den efterfølgende græssæson var forventningerne ikke de største med præstationerne på græs året før i mente, men Holger viste dog store fremskridt på underlaget, da han nåede semifinalen ved ATP 500 Queens, og ved Wimbledon levede Holger op til sin seedning, hvorved han i kvartfinalen mødte den jævnaldrende verdens-etter Carlos Alcaraz, som fik kamp til stregen i de to første sæt.

I perioden fra august 2022 og indtil august 2023, hvor Lars Christensen og Mouratoglou sammen eller på skift var træner, avancerede Holger fra no. 31 til no. 4 på ranglisten, hvilket må betragtes som en enestående præstation, som ingen mandlig dansk tennisspiller nogensinde har været blot i nærheden af.
Hvis nogen forinden tvivlede på Holgers potentiale, overbeviste den præstation af en 19-20 årig dansk tennisspiller formentlig alle med indsigt i tennissporten om, at en gylden fremtid med store titler ventede lige om hjørnet.

Efter en turbulent periode med både skader og svigtende resultater blev Boris Becker tilknyttet som Super Coach mod slutningen af 2023, hvor Holger ved ATP Finals var i pulje med både Jannik Sinner og Novak Djokovic, der var de mest formstærke spillere, men alligevel fik de begge kamp til stregen af Holger, der reelt havde sine muligheder for sejr i begge kampe, og meget tydede på, at tilknytningen af Becker gav Holger det løft, som skabte håb om, at han var tilbage på rette spor.

Det var dog allerede klart på det tidspunkt, at Becker af forskellige årsager ikke kunne være med Holger i den ønskede udstrækning, og derfor blev Severin Lühti også tilknyttet, hvorved Holger havde 2 højtprofilerede coaches, som i en årrække havde oplevet succes med henholdsvis Novak Djokovic og Roger Federer, og derved havde Holger tilsyneladende et setup, som var gearet til for alvor at gå efter de store mål, som i 2024 er både Grand Slam titler og toppen af ranglisten.

Efter at først Severin Lühti og kort tid efter Boris Becker stoppede som “Super Coach” for Holger, var det nærliggende at betegne situationen som kaotisk, når man betragter det fra sidelinjen uden at have fuld indsigt i, hvad er er de reelle årsager til, at konstellationen med 2 højprofilerede navne ikke kunne fungere.

Fortsat træner-kaos hos Team Rune. IMG overtager mediehåndtering

I stedet for at hyle med i koret med de mange sarkastiske reaktioner om kaos forsøges i stedet at belyse de argumenter, der kan give genansættelsen af Patrick Mouratoglou god mening.
Et væsentligt argument for at afbryde samarbejdet sidste år var både, at samarbejdet mellem Lars Christensen og Mouratoglou ikke fungerede, samt at sidstnævnte ikke var tilstrækkelig til stede i selve trænerrollen.

Til gengæld blev hans evne som mental indpisker værdsat, og netop den egenskab betegnes som en væsentlig medvirkende årsag til, at Holger i slutningen af 2022 vandt Paris Masters med sejre over 5 top 10 spillere på stribe – inclusive over Djokovic i finalen.

Efter de meldinger, som Tennisavisen har modtaget, er det først og fremmest Mouratoglous’s evner som mental coach, der skal hjælpe Holger videre, da det netop er på det punkt, at Holger har allermest brug for at forbedre sig, så han derved får løftet sit alt for lave bundniveau og opnår større stabilitet.

På det tennismæssige har Holger allerede vist adskillige gange, at han både fysisk og teknisk er fuldt på højde med de allerbedste, når han selv spiller op til sit topniveau, og derfor betragtes ansvaret for den tennismæssige udvikling i gode hænder hos Kenneth Carlsen, som fortsat er fast tilknyttet team’et sammen med den fysiske træner Lapo Becherini og analytiker Mike James.

Carlsen vil fortsat være coach ved en række turneringer, men i de kommende 3 turneringer (Acapulco, Indian Wells og Miami) får Mouratoglou mulighed for uforstyrret at arbejde alene med Holger med hovedvægt på det mentale, så Holger er bedst muligt rustet til at “peake” i grussæsonen med French Open som det foreløbige ultimative mål.

Set i det perspektiv kan genansættelsen af Mouratoglou give god mening, med mindre man vælger den pessimistiske tilgang og forventer, at Holger er på deroute fra tennistoppen, fordi alt er kaos omkring team’et.

 

Forrige artikelIndkaldelse til DTF’s generalforsamling 2024
Næste artikelDH: Topopgør på KB
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.