Efter kaos på trænerfronten forventes en periode med stabilitet i både Tauson og Rune lejren

Trænersituationen for både Clara Tauson og Holger Rune har i perioder forekommet kaotisk, når man betragter tingene udefra uden at have reel indsigt i årsagerne bag udskiftninger det seneste års tid.

Indtil Clara for snart 2 år siden var godt på vej mod WTA top 30, havde hun Olivier Jeunhomme fra Justin Henin Academy som medrejsende coach, og en blændende karriere lå tilsyneladende for fødderne af den talentfulde dansker.

Samtidig buldrede Holger mod toppen med Lars Christensen, der har været træner for Holger siden 6-7 års alderen, ved roret, og efter tilknytningen af Patrick Mouratoglou i 2022 nåede Holger et foreløbigt højdepunkt, da han med både Patrick og Lars i boksen vandt karrierens største sejr i finalen ved Masters 1000 i Paris mod Novak Djokovic.

ATP 1000 Paris: Mission completet – Holger Rune i top 10 efter sejre over Verdens bedste

Selvom Holger efter den første turnering i 2023 stemplede permanent ind i top 10, hvor han endda midt på året var helt fremme som no. 4, fungerede konstellationen med både Patrick og Lars ikke optimalt.
Efter en periode, hvor de på skift var coach for Holger ophørte samarbejdet med Patrick efter French Open, hvor Holger efter en skuffende indsats – især i de 2 første sæt – blev besejret 4-1 i sæt mod Casper Ruud.

Med Lars tilbage i trænersædet nåede Holger også kvartfinalen ved Wimbledon efter en mirakuløs sejr 10-8 i 5. sæts tiebreak i 3. runde mod Alejandro Davidovich Fokina og sejr i 4 sæt over Grigor Dimitrov i 1/8-finalen efter storspil af Holger, der i kvartfinalen mod Carlos Alcaraz have sine muligheder i de 2 første sæt, men i 3. sæt havde den 6 dage yngre spanier fuld kontrol over kampen.

Herefter fulgte en periode med 10 nederlag i de næste 11 kampe, hvilket til dels skyldes rygproblemer, men det var samtidig tydeligt, at Holger havde brug for at finde den inspiration og spilleglæde, som kunne genopbygge selvtilliden og videreudvikle det åbenlyse potentiale.

I det lys forekom det naturligt at få tilknyttet Boris Becker som “Supercoach”, der sammen med en fast træner kunne bidrage med inspiration og den erfaring, som han har fra sin egen aktive karriere og som mangeårig coach for Novak Djokovic.

Det blev dog ikke Lars, der fik rollen som den daglige træner, idet samarbejdet sluttede af årsager, som udenforstående kun kan gisne om, da Lars ikke har ønsket at fortælle sin version.

Til gengæld har Lars i perioder hjulpet Clara, der på grund af en lang periode med både sygdom og mange skader ikke fortsat havde økonomiske muligheder for at fortsætte med sit tidligere setup.
Emnet blev tidligere belyst i artiklen herunder efter en samtale med Claras forældre.

Forældre ikke bekymrede for at rygproblemer bliver hindring for Clara Tausons karriere

Forinden havde KB-træner Jacob Holst i en periode ledsaget Clara som coach, og kortvarigt var den spanske træner Carlos Martinez tilknyttet, indtil det samarbejde pludselig ophørte.
I forbindelse med førnævnte samtale, gav Søren Tauson udtryk for, at det på længere sigt er håbet, at der igen kan blive basis for et setup med en professionel udenlandsk træner, når Clara forhåbentlig igen får karrieren på skinner.

Dog erkendte Søren ved samme lejlighed, at Lars er et eksempel på en dansk træner, som har et internationalt format, og da sidstnævnte efter ophør af samarbejdet med Holger var ledig på markedet, var det oplagt at indgå aftale om, at Lars bliver træner for Clara.

At dømme efter starten på 2024-sæsonen har samarbejdet indtil videre fungeret godt, idet Clara efter en semifinale ved WTA 125 Canberra i årets første uge, også viste glimrende takter ved Australian Open, da hun i 1. runde vandt 7-5, 7-5 over Greet Minnen, som hun kender godt fra sin tid på akademiet i Belgien.
I næste runde mod Victoria Azarenka viste Clara nærmest verdensklasse, da hun vandt 2. sæt 6-2, men den rutinerede tidligere verdens-etter og no. 1 vandt dog kampen 6-4, 3-6, 6-2.

I denne uge var Clara suveræn i begge sine kampe i kvalifikationen til WTA 500 Upper Austria Ladies Linz, og i 1. runde af hovedturneringen vandt Clara for 3. gang over 32-årige Camila Giorgi, der med sit tempofyldte spil satte Clara under stort pres, men med både glimrende spil og en stærk defensiv og – ikke mindst – en imponerende mental præstation vandt Clara 3-6, 6-3, 6-3.

Torsdag aften møder Clara i 2. runde 1. seedede Jelena Ostapenko, og hun udtrykte i sejrs-interviewet efter kampen mod Giorgi ikke de store forventninger til sejr over ranglistens no. 10, men Clara vandt dog deres hidtil eneste indbyrdes opgør, da hun i 2021 vandt 6-3, 4-6, 6-4 i finalen ved WTA 250 i Luxembourg et halvt år efter sin første WTA 250 titel i Lyon, hvor hun i kvartfinalen vant 6-3, 6-1 over Giorgi.

Kampen mod Ostapenko spilles efter opgøret mellem 5. seedede Anastasia Potapova og Elisabetta Cocciaretto, der spilles tidligst 18:30.
Der bliver formentlig sammenfald med Holgers første kamp ved ATP 250 Open Sud de France i Montpellier, hvor han spiller 2. kamp efter kl. 19:00.

TV 2 viser den af kampene, der starter først, direkte på TV 2 Sport, hvorefter den anden kamp vises direkte på TV 2 Play og genudsendes efterfølgende på TV 2 Sport efter afslutningen af den første kamp.

Holger er seedet 1 og oversidder i 1. runde, og arrangørerne havde uden tvivl forventet, at Holger i 1/8-finale skulle møde den 37-årige populære franskmand Richard Gasquet, og derfor havde de på forhånd orienteret Rune-lejren om, at kampen ville blive “hovedkampen” på Court Patrice Dominguez kl. 19:00.

Det blev dog ændret, idet Holger møder den 21-årige spanier Pablo Llamas Ruiz, der vandt 7-6(6), 7-5 over Gasquet.
I stedet bliver “hovedkampen” opgøret mellem 3. seedede Felix Auger-Aliassime og den 21-årige franskmand Arthur Cazaux, der sensationelt vandt over Holger i 2. runde ved Australian Open.

Ved den lejlighed var den nyansatte træner Severin Lüthi coach for Holger, men efterfølgende er samarbejdet ophørt efter blot et par måneder, hvilket har skabt en del undren i medierne.
Begrundelsen er blandt andet, at Holger har brug for en træner, der kan være hos ham permanent sammen Holger som supplement til “Supercoach” Boris Becker, og derfor var vurderingen, at Lüthi kunne varetage rollen i for få uger til at give den kontinuitet, som Holger har brug for.

I forvejen havde team’et benyttet Kenneth Carlsen, som gennem mange år ofte har trænet med Holger, til at “udfylde” hullerne, og det var oprindelig tanken, at han primært skulle være coach for Holger ved de få planlagte ATP 250 turneringer, men Kenneth får nu en større og permanent rolle som den “faste træner” i samarbejde med Boris Becker.

Selvom forløbet med diverse udskiftninger hos både Clara og Holger kan forekomme både rodet og kaotisk, kan det dog vise sig at blive til gavn for alle parter, hvis Lars kan bidrage til at bringe Clara frem mod toppen, og Holger i sit samarbejde med Becker og Kenneth kan nå sine høje ambitiøse mål.

Under alle omstændigheder gælder det dog for dem begge, at de selv er ansvarlige for at levere toppræstationer på banen, og derfor nytter det ikke, hvis trænerstaben bebrejdes nederlag, hvor de ikke selv har haft det rette fokus på opgaven.

Forrige artikelVeteranmesterskaber indendørs 2024
Næste artikelDavis Cup: Elmer Møller og August Holmgren som ventet udtaget til singler
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.