Efter ophørt samarbejde med både Severin Lühti og Boris Becker er Kenneth Carlsen alene om træner og coach rollen for Holger Rune. Aneke Rune overlader mediekontakt til IMG

For blot en uge siden blev udtrykt forventning om, at det kaotiske forløb med trænerudskiftninger i Team Rune vil blive afløst en mere stabil periode, hvor Kenneth Carlsen får en større rolle som fast træner i samarbejde med Boris Becker i rollen som “Super Coach”, og som en sidegevinst kunne tilknytningen af Lars Christensen til Team Tauson bidrage til, at Clara igen får sin karriere på skinner.

Trænerudskiftninger kan gavne både Clara Tauson og Holger Rune

Indtil videre tyder meget på, at det sidste er tilfældet, efter at Clara har fået spilleglæden og selvtilliden tilbage, og kun de helt små marginaler forhindrede, at Clara i sidste uge gik glip af muligheden for et karrierehøjdepunkt ved WTA 500 Linz, da Jelena Ostapenko nærmest mirakuløst sikrede sejren i 2. runde, hvorefter hun tromlede al modstand til side og løb med titlen.

Præstationerne hidtil i 2024 har bevirket, at Clara som useedet betragtes som favorit til at vinde titlen i denne uges WTA 250 Transylvania Open, Cluj-Napoca i Rumænien.

Uge 6: Useedede Clara Tauson betegnes som favorit til titlen ved WTA 250 i Rumænien

Til gengæld forekommer trænersituationen i Team Rune endnu mere kaotisk, efter at Boris Becker tirsdag meddelte, at han med øjeblikkelig virkning stopper som coach for Holger med den begrundelse, at han – på grund af professionelle og private forpligtelser – ikke har mulighed for at være tilstede i det omfang, som Holger har behov for.

Samarbejdet blev indledt med det mål at nå ATP Finals i slutningen af 2023, hvilket lykkedes, da Becker tiltrådte efter en periode med 10 nederlag i 11 kampe, og derfor har Becker tydeligvis haft en væsentlig indflydelse på, at Holger i slutningen af 2023 igen præsterede på højt niveau.

Derfor var den udbredte opfattelse blandt eksperter, der blev citeret i medierne, at Becker var et godt match for Holger, selvom – ikke blot Holger selv – men også de eksperter, som fandt løsningen med Becker ideel, formentlig kunne indse det uholdbare i, at Becker først var totalt fraværende i Australien på grund af andre aftaler, og det er velkendt, at han ikke kan være hos Holger i forbindelse med Wimbledon på grund af indrejseforbud.
Når dertil lægges, at Becker selv nævner, at både forretningsmæssige og private forpligtelser betyder, at Becker reelt i praksis kun kan være hos Holger i et begrænset omfang, behøver det ikke være den største sensation, at samarbejdet ikke kan fortsætte under disse vilkår

Inden nyheden om Beckers fratræden, havde Holgers mor og manager Aneke Rune i en mail til en række medier oplyst, at hun fremover vil overlade til Holgers nye agent IMG, der betegnes som det førende agentur som repræsentanter for atleter over hele Verden, at formidle informationer af interesse om Holger.

IMG har oprettet en WhattsApp chatgruppe, hvor flere danske medier har direkte kontakt til IMG, der netop har videresendt en orientering fra Holger vedrørende trænersituationen.

Her anfører Holger, at det efter mere end 15 år – nærmest hele hans liv – med den samme coach, er svært at finde det perfekte match i første forsøg.
Det har været en lærerig proces, hvor han har fundet frem til, hvad han mener er vigtigt for, at han kan føle sig tilpas og være i stand til udvikle sig på den måde, som han ønsker.
Han nævner sine ambitioner om at opnå store mål, og derfor har han – for at opnå sine mål – brug for at være omgivet af personer, som han kender og stoler på, og som har samme vision og kan være omkring ham hele tiden.
Det giver ham tryghed og glæde i en Verden med forskellige forhold for hver uge.
Samtidig takker Holger alle, der har være involveret i processen, og han nævner både Lars Christensen, Boris Becker og Severin Lühti, og han tilføjer “I love you”, inden han slutter med at fortælle, at der meget snart kommer nyt om det endelige setup.

I mellemtiden fortsætter Kenneth Carlsen på trænerposten, og han har hidtil både fungeret som coach i slutningen af 2023 ved UTS showturnering i London, og det samme var tilfældet i årets første uge i Brisbane, inden Lühti tog over ved Australian Open.
Efterfølgende ophørte samarbejdet med Lühti med den begrundelse, at han ikke i tilstrækkeligt omfang kunne være med ved turneringerne.
Holger lagde dog ikke skjul på, at han fandt det uhensigtsmæssigt at forsøge at implementere ændringer i spillet under en Grand Slam turnering.

I sidste uge var Kenneth igen coach ved ATP 250 i Montpellier, hvor Holger i semifinalen mod Borna Coric kom flyvende fra start og brød sin kroatiske modstander til til 2-1, men Coric spillede efterfølgende et parti, hvor alt gik hans vej, og i det videre forløb af kampen, overtog kroaten initiativet, hvorimod der sneg sig stadig flere fejl ind hos Holger, der desuden tydeligvis var hæmmet af ømhed i den ene arm, og han havde ikke samme tryk i spillet som normalt.
Derved kunne Coric fuldkommen dominere i resten af kampen, og efter en medical timeout i 2. sæt, opgav Holger at fortsætte kamp ved stillingen 3-6, 1-4.

Efterfølgende er Holger dog efter en lille uges pause erklæret “Good to go”, og derfor deltager han som planlagt i showturneringen UTS Oslo, hvor han fredag møder Dominic Thiem kl. 17:30, og kl. 21:00 mødes Holger og Casper Ruud.
I Holgers sidste puljekamp i Group A møder han lørdag kl. 18:30 Alexander Bublik, der i søndags vandt finalen i Montpelier over Borna Coric, der ikke ramte samme niveau som mod Holger.

I begge de første kampe i Montpelier var Holgers bundniveau i 1. sæt på et plan, hvor hans modstandere reelt havde chancer for at vinde sættet, men da han først fik sættet i hus og fik mere ro over spillet, blev klasseforskellen tydelig.
Der er dog ikke råd til for store udfald mod de mange spillere, som ofte er ekstra motiveret mod top 10, som kampen mod Coric i Montpellier og mod Arthur Cazaux ved Australian Open begge var eksempler på – også selvom der ses bort fra Holgers skade mod Coric.
Derfor er en af Holgers største udfordringer at få hævet sit bundniveau og derved undgå for mange nederlag mod spillere, der langt fra kan matche Holgers topniveau.

Indtil der meldes yderligere ud om det fremtidige setup fortsætter Kenneth Carlsen som træner og coach, og han er som oprindeligt planlagt coach for Holger i Oslo og i næste uge ved ATP 500 Rotterdam, hvor de topseedede er no. 4 Jannik Sinner og no. 5 Andrey Rublev.
Holger bliver seedet 3 foran no. 8 Hubert Hurkacz, der ånder Holger i nakken på ATP-ranglisten, hvor polakken med en titel i denne uges ATP 250 Open 13 Provence i Marseille akkurat kan overtage 7. pladsen fra Holger.

Som følge af den kaotiske trænersituation kan bekymringen være, at det får negativ indflydelse på Holgers præstationer, som det tidligere var tilfældet i perioden efter Wimbledon, indtil han fandt tilbage på sporet med Becker som coach.
Den gode kemi mellem Holger og Kenneth kan dog gøre disse bekymringer til skamme.

Ofte gives i kommentarer på sociale medier udtryk for, at kaos’et skyldes, at “moar bestemmer” for meget, men ifølge Aneke Rune er valg af træner suverænt Holgers afgørelse, og turneringsplanlægning afgøres i samarbejde mellem træner og spiller.

Forrige artikelSkab et tennis-inspireret hjem: Indretning for den ægte entusiast
Næste artikelDavis Cup: Dansk sejr i Mexico sikrer kamp i Kazakhstan om oprykning til Qualifiers
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.