Den spanske superstjerne vil give unge talenter muligheden for at skabe sig en karriere i tennissporten med social sikkerhed. På det splinternye akademi vil talenterne have mulighed for at kombinere sport med uddannelse.

De havde sjældent samme setup til to træninger. For selvom Rafael Nadal og onklen Toni har arbejdet sammen siden den spanske superstjerne var helt lille, så har vilkårene langtfra altid været optimale. I barndommen på den spanske ferieø Mallorca var den senere så succesfulde duo nødt til at anvende flere forskellige tennisklubber for at få træningsmængde nok. Tyske turister der lejede baner og andre udfordringer gjorde, at lavpraktik havde det med at tage fokus for de to arbejdsomme mænd.

Deres determination og efterfølgende succes behøver næppe nogen nærmere beskrivelse. Rafael Nadal var, og er stadig, en del af den absolutte verdenstop. Ikke via det unikke talent og en sølvske med hjemmefra. Men via slid og slæb på træningsbanen og en stædighed kun sjældent set i sportens verden. Den ånd, den indstilling ønsker Rafael Nadal at give videre til næste generation af tennistalenter. Det var hele tanken bag det storstilede akademi, der denne sommer åbnede lige der hvor Rafael Nadal selv slog sine første tennisbolde.

Med besøg af den mangeårige rival og kollega Roger Federer og den nye præsident for det Internationale Tennis Forbund, David Haggerty, fik det nye akademi stor opmærksomhed fra starten. At ITF på den måde er med til at fokusere på et kommercielt akademi er ikke et normalt billede, men netop tankerne og visionen bag gjorde dette projekt anderledes. Akademier i tennissporten i al almindelighed og i Spanien i særdeleshed er intet nyt. Faktisk vrimler det med dem. Juan Carlos Ferrero og Familien Sanchez-Vicario er blot to af de tidligere store tennisfamilier, der nu er gået ind på vejen med at skabe nye store tennisspillere. Det er dog ej heller nogen hemmelighed, at selvom de mange akademier bringer nye spillere frem til internationalt topniveau, så kommer hovedparten af de unge talenter der tager på akademi aldrig videre.

Om Rafael Nadals akademi på den måde bliver anderledes end de allerede eksisterende kan kun tiden give et svar på. Helt sikkert er det dog, at kan Rafael Nadal og alle de ansatte på akademiet formå at implementere den ånd, der har bragt spanieren til tops i international tennis, så er man et godt stykke af vejen. Når hundredevis af unge håbefulde tennistalenter inden længe rejser mod den spanske ferieø for at forfølge drømmen om tennis på professionelt niveau, så vil en lang række af de udfordringer der mødte Rafael Nadal ikke være tilstede. På det nye akademi er der masser af nyanlagte tennisbaner, skemalagte forløb og trænere på absolut topniveau. Med andre ord ingen undskyldninger for ikke at opnå succes, men netop det kan måske blive udfordringen for akademispillerne.

Mange veje til samme mål

For en ting er at betale et stort beløb for at få de optimale betingelser for at opnå succes. Noget helt andet er at være en af de få, der rent faktisk opnår den. Præcis som med de mange danske spillere, der i disse år valfarter til Collegetennis i USA. Ingen tvivl er der om, at forholdene her er langt bedre end hvad nogen dansk tennisklub kan tilbyde. Men det kræver stadig et ekstraordinært drive fra talentet selv at opnå succes. Antallet af unge mennesker, der bliver magelige, når de gode vilkår de arbejder under går op for dem er mange. Den lektie bør Rafael Nadal, der selv ikke var fra en tennisfamilie, af alle have lært. Netop derfor bliver det interessant, om den mentale træning, der er en implementeret del af et ophold på det nystartede akademi, bliver så stærk at spillerne lærer ikke at tage ting for givet.

Tennis er uden debat en af de mest konkurrenceprægede sportsgrene på globalt plan. De store penge og den lange tradition gør at så godt som alle lande i verden forsøger sig med en tennissatsning. Derfor er bare top-100 i verden for mænd og kvinder et nåleøje. I Danmark, hvor traditionen for tennis ikke er stor, taler man ofte med folk, der spørger, top-100, er det særligt ambitiøst? Det er det pres, den manglende forståelse for, hvor meget tennis på internationalt plan kræver, danske talenter også må arbejde med i deres dagligdag.

Et akademi som Rafael Nadals, et Collegeophold i USA eller et helt tredje sted i verden. At rejse ud virker i disse år, hvor tennis er totalt opgivet som satsningsområde af Team Danmark, som det rette at gøre. Inden valget falder på et specifikt sted er der dog meget forberedelse man med fordel kan gøre hjemmefra. For at tro, at et system, uanset hvilket man vælger, kan bære en til international succes, er utopi. Det er ene og alene det arbejde den unge selv evner at ofre, der til syvende og sidst bestemmer spillerens skæbne. Rafael Nadals nye akademi kan uden tvivl bane vejen, men ingen, ej heller det bedste setup i verden, kan bære et ungt talent til toppen af international tennis. Et faktum Rafael Nadal også understregede på åbningsdagen af det akademi der allerede har fået flere hundrede henvendelser fra talenter verden over.

Forrige artikelITF Heraklion: Philip Ørnø tæt på comeback i 3. sæt
Næste artikelTennisviden: Hvorfor du IKKE skal gå efter en sjov tennis-rejse
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.