Da der blev muligheden for at spille kvalifikation til ATP 250 i Kitzbühl, blev planerne for Holger Rune ændret med kort varsel, og det foreløbige udbytte er avancement til top 190

Efter sidste uges tidlige exit ved ATP 250 i Umag i Kroatien var det oprindeligt planden, at 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune skulle tilbringe den næste uge hjemme på træningsbanen, men da det viste sig, at Holger for første gang nogensinde havde mulighed for i kraft af sin ATP-rangering at deltage i kvalifikationen til ATP 250 Generali Open, blev planerne ændret med kort varsel.

Mens træner Lars Christensen holder en velfortjent ferie, rejste Holger sammen med sin mor til Kitzbühl, hvor Holger i weekenden kvalificerede sig til hovedturneringen, efter sejre i 1. kvalrunde 7-6(6), 6-3 over no. 147 Marc Polmans (AUS) og derefter over no. 117 Andrej Martin (SVK) i kvalfinalen, hvor Holger afværgede 2 sætbolde i 2. sæt, inden han efter 4 matchbolde sikrede sig sejren 7-5, 7-5.

I 1. runde af hovedturneringen mødte Holger ATP-ranglistens no. 91, Stefano Travaglia (ITA), og selvom Holger ofte ifølge odds-sætterne hos betting-selskaberne får favoritværdigheden mod spillere lige under top 100, var det dog ikke tilfældet i denne kamp, hvor italieneren var svag favorit, men der blev der dog ændret markant på live-odds i løbet af kampen.

I sit første serveparti ramte Holger et “sky-højt” niveau med 2 serve-esser i træk, og han vandt i overbevisende stil begge sine 2 første servepartier.

Generali Open 2021
Alexander Scheuber

Travaglia blev heller ikke for alvor presset i sine to første servepartier, hvorimod Holger i sit serveparti ved 2-2 for eneste gang i sættet kom i problemer, som startede med en heldig italiensk bold, som hoppede 2 gange på netkanten og dumpede net på Holgers banehalvdel, hvorefter en dyb servereturnering fremtvang fejl til 15-30, og efter en dansk servevinder til 30-30 lagde Travaglia en stopbold, som han fulgte op ved nettet og skaffede derved kampens første break-mulighed, som Holger dog afværgede med en perfekt 2. serv, som fremtvang fejl på returneringen.
I stedet havde Holger derefter selv mulighed for at holde sin serv, men chancen blev forpasset med en dobbeltfejl, men efter en længere slagudveksling, hvor Holger bevarede tålmodighed og kontrol, indtil Travaglia sendte bolden i nettet, fik han endnu en chance for at lukke partiet.
Et forsøg på at afslutte partiet med en stopbold blev forpurret, da Travaglia nåede frem og afgjorde pointet ved nettet.
I stedet medførte en fejl fra Holgers forhånd ny italiensk break-mulighed, som Holger selv afgjorde med sin 2. dobbeltfejl i partiet.

Generali Open 2021
Alexander Scheuber

Det italienske break blev dog startskuddet til, at Holger skærpede koncentrationen og løftede sit spil til nye højder, og han havde fuld kontrol over resten af sættet, idet han straks brød tilbage til 3-3, og efter et sikkert parti fra 40-15 brød han serven igen, hvorefter han sikrede sættet med et rent parti, hvor en vinder fra forhånden i fuldt løb blev fulgt op af 2 esser til 6-3.

Generali Open 2021
Alexander Scheuber

Selvom det tidligere ofte er sket, at der efter et vundet sæt slækkes en anelse på koncentrationen, blev det ikke tilfældet denne gang, idet Holger fortsatte med at spille på et stabilt højt niveau, hvorved han fortsat havde fuld kontrol over kampen med både tempo og større sikkerhed end modstanderen, og efter break til 2-1 vandt Holger sine servepartier rent til både 3-1 og 4-2, og han var på sikker sejrskurs, da han derefter brød serven til 5-2 på den 2. mulighed efter 0-40.

Da Holger derefter servede for kampen, havde han ved 30-30 presset Travaglia helt ud i baghåndshjørnet, hvorefter “legebarnet” kom op i Holger, der i stedet for at afgøre duellen lagde en stopbold, som italieneren straks udnyttede til at skaffe en break-mulighed, som han udnyttede med en vinder, der kortvarigt lukkede ham tilbage i kampen, da han derefter holdt serven rent til 4-5.

Da Holger derefter igen servede for kampen, havde Travaglia overtaget i det første point, men Holger sendte det hele retur, indtil italieneren mistede tålmodigheden og sendte en stopbold i nettet.
Det samme gjorde Holger derefter direkte efter 2. bolden til 15-15, hvorefter Travaglia i den næste længere slagudveksling, hvor Holgers solide defensiv holdt ham inde i duellen, først mistede tålmodigheden og sendte en baghånd i nettet, og det samme gentog sig i næste duel, hvor det var en italiensk forhånd, der havnede i nettet og sikrede Holger 2 matchbolde.
På den første matchbold blev en forhånd fra Holger for lang, men på den næste matchbold fulgte Holger en udadskruet 1. serv op med en dyb bold i italienerens forhånd og fremprovokerede den afgørende fejl, som sikrede Holger sejren 6-3, 6-4, hvilket på Tennistv fremkaldte kommentaren: “That’s a performance of real maturity” som anerkendelse af den modenhed, som Holgers præstation er udtryk for.

Generali Open 2021
Alexander Scheuber

Kampen var endnu et eksempel på, at Holger har niveauet til at deltage på ATP-touren, og de seneste kampe tyder desuden på, at Holger er godt på vej mod et stadig mere stabilt niveau, som er en forudsætning for at nå flere runder på ATP-niveau.

De 2 kvalkampe og sejren over Travaglia betyder, at Holger på live-rankingen er no. 188, hvorved han nærmer sig en rangering, som fremover rækker til flere ATP-turneringer uden at være afhængig af wildcards.

I interviewet efter kampen var Holger godt tilfreds med at have leveret en solid indsats i både kvalifikationen og 1. runde, og hans oprindelige mål om at klare sig igennem kvalifikationen er nu ændret til at nå længere end den kvartfinale, som hidtil har været hans bedste resultat i Santiago.
Det kræver dog i første omgang sejr i 1/8-finalen, hvor han onsdag kl. 1100 møder no. 91 Arthur Rinderknech (FRA), der kom med i turneringen som “Alternate”.

Franskmanden vandt 6-2, 6-4 over 5. seedede no. 46 Federico Delbonis (ARG), hvilket af kommentatoren på TV 2 Sport X blev betegnet som en “overraskelse”, men sejrene over no. 43 John Millman (AUS) forleden i Båstad og i sidste uge over no 14 Roberto Bautista Agut (ESP) tyder dog på, at Rinderknech kan blive en endnu hårdere nød at knække end Delbonis, som blev stopklods for Holger i kvartfinalen i Santiago i marts måned.

Både i kvalifikationen og 1. runde blev Holgers kampe placeret på Center Court, hvilket i høj grad skyldes, at Holger har opnået stor popularitet og er attraktiv for mange turneringsarrangører, men i 1/8-finalen må Holger for en gangs skyld affinde sig med at spille på Court Kuechenmeister, idet kampene med de 3 topseedede deltagere samt en lokal østriger placeres på Center Court.

Sidstnævnte østriger er 23-årige no. 337 Alexander Erler, der i tirsdagens sidste kamp på Center Court sensationelt vandt 7-5, 1-6, 6-2 over 18-årige Carlos Alcaraz Garfia (ESP), der i weekenden som den yngste siden 2008 vandt en ATP titel, da han i finalen i Umag vandt 6-2, 6-2 over Richard Gasquet (FRA).

Erler møder i onsdagens 3. kamp Mikael Ymer (SWE), og i den sidste kamp møder 1. seedede Casper Ruud (NOR) no. 158 Mario Vilella Martinez (ESP), der var “dobbelt-heldig” ved som Lucky Loser at møde den uerfarne 18-årige østrigske kvalspiller Lukas Neumayer, der er no. 1171 på ranglisten. Martinez vandt 6-7(4), 7-5, 6-4.

Da TV 2 Sport X ikke modtager signal fra Court Kuechenmeister, henvises til livestream fra Bet365, Unibet eller Oddset for at følger Holgers kamp, og i stedet indleder TV 2 Sport X kl. 11 kampen mellem 3. seedede no. 34 Filip Krajinovic (SRB) og Luckly Loser no. 108 Carlos Taberner (ESP), efterfulgt af det indbyrdes spanske opgør mellem 2. seedede Roberto Bautista Agut og no. 97 Pedro Martinez Portero.