"NextGen" møder "LostGen" i en Masters-finale, som for en sjælden gangs skyld ikke har en Big-4 spiller med. Hvem trækker det længste strå? Tennisavisen ser nærmere på aftenens kamp.

I aften får vi en ny Masters-vinder. Hverken 22-årige Nick Kyrgios eller 26-årige Grigor Dimitrov har før stået i en Masters-finale. Det bliver samtidig 3. gang i træk, at en Masters-titel ikke bliver vundet af én af the Big 4. Det er ikke sket siden 2004.

Nye tider? Måske.

Og så måske ikke helt endnu. Hvor imponerende det end er, at Kyrgios og Dimitrov begge har spillet sig frem til finalen, hører baggrunden med:

Federer, som har vundet turneringen fem af de seneste syv år, stillede ikke op på grund af en rygskade. Djokovic, Wawrinka og Nishikori er alle ude for resten af året. Murray, Cilic og Raonic var også alle ude med skader.

Det gør alt andet lige vejen lettere for de øvrige. Men er samtidig også en indikation af, at hele den nuværende top-5 er over 30 og ikke holder de pladser for evigt.

Dertil var ATP-tourens hotteste spiller, 20-årige Alexander Zverev, i øvrigt ikke i stand til at holde niveuet for 3. uge i streg.

En servedomineret kamp?

Men man kan nu engang kun slå dem, der er med. Kyrgios har slået David Goffin, Alexander Dolgopolov, Ivo Karlovic, Rafael Nadal og David Ferrer på vejen – på ingen måde en let lodtrækning.

Dimitrov har omvendt været igennem Feliciano Lopéz, Juan Martin del Potro, Yoichi Sugita og John Isner – lidt lettere måske, men heller ikke just en walk in the park.

De har kun mødtes én gang tidligere, nemlig i Miami for 2,5 år siden, hvor Dimitrov vandt 7-4 i 3. sæts tiebreak. Tiebreaks kan vi formentlig vente flere af. Begge spillere er pænt stærke bag deres egen serv, mens returgamet driller lidt mere for dem begge (mest for Kyrgios, hvis serv til gengæld også er et niveau eller to over Dimitrovs).

Begge spillere spillede sig ligeledes videre fra semifinalerne via to tiebreaks i to kampe, der ikke så et væld af breakpoint.

Med andre ord ord kan vi formentlig vente en tæt finale, hvor det hele kan blive afgjort på et par bolde eller tre. Hvem tager så sine chancer, når de er der?

Kyrgios er svag favorit

Personligt har jeg en lille fidus til Kyrgios. Dels er hans serv bare i en anden liga, og hvis den kører, får Dimitrov meget svært ved at bryde ham.

Mod Nadal og Ferrer gav Kyrgios således blot tre breakchancer væk til hver og reddede fem ud af seks – og hvis ret skal være ret, var det vel først og fremmest Kyrgios, der brød sig selv, da han nervøst servede for kampen mod Nadal.

Dels er han bare en bedre big match player, som er uhyre svær for enhver, når han vælger at tage sin tennis seriøst. Han har således en vanvittig flot 5-3 rekord mod the Big 3, mens Dimitrovs tilsvarende er en noget mindre imponerende 2-20.

Og selvom det ikke er en af de tre store, der står på den anden side af nettet, skulle det være mærkeligt om Kyrgios – som åbenlyst indrømmer, han har problemer med motivationen i de mindre kampe – ikke skulle være 100 % motiveret i karrierens hidtil største finale.

Dimitrov har selvfølgelig også en god del at sige. Han har set meget solid ud hele ugen og spiller generelt godt i Cincinnati, hvor han sidste år kom i semifinalen. Kan han vinde første sæt og gøre Kyrgios frustreret, er der bestemt muligheder.

Det hører også bare med, at Dimitrov har haft flere år på touren uden at tage det næste skridt – deraf betegnelsen ‘LostGen’, som dækker over, at hverken ham, Raonic, Nishikori eller andre spillere født efter 1988 havde vundet en turnering større end en ATP-500 frem til 20-årige Alexander Zverev, NextGen, slog Djokovic brød i Rom-finalen og fulgte den første Masters-titel op med at slå Federer i Montreal-finalen i sidste uge.

På grund af alle ovenstående grunde vil jeg mene, at kampen først og fremmest er på Kyrgios’ ketcher.

Fun fact: Vinder Kyrgios, er det første gang siden Andy Roddick vandt Miami Masters 2010, at en ikke-europæer vinder en turnering på Masters-niveau eller derover.

Kampen kan ses på tennistv.com fra kl. 22, dansk tid (damefinalen mellem Simona Halep og Garbine Muguruza spilles fra kl. 20 og kan potentielt forsinke herrefinalen en god del).