Holger Rune er i finale, selvom han konstant var på hælene i 2. sæt, hvor han blot vandt 2 point i spansk modstanders servepartier og overlevede 4 sætbolde i afgørende tiebreak

I alle kampene frem mod semifinalen ved ATP 500 Swiss Indoor Basel havde 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune fortsat de ekstremt gode takter, som sikrede karrierens 2. ATP 250 titel i Stockholm, og derfor var en finale i den højere ATP 500 kategori en realistisk mulighed, inden semifinalen mod 34-årige Roberto Bautista Agut.

ATP 500 Basel: Holger Rune i storform tæt på finale mod supertalent

Derfor lagde ovenstående overskrift op til, at Holger i storform var tæt på en finale mod supertalent.
Billedet antyder dog, at der alene var tale om en forventning om, at finalemodstanderen ville være den 6 dage yngre Carlos Alcaraz, der er no. 1 på ATP-ranglisten, men der var dog også lagt op til, at finalemodstanderen lige så godt kunne blive det 3 år ældre canadiske stortalent Felix Auger-Aliassime, som før har besejret den spanske opkomling.

Canadieren har – ligesom Holger – vist storform de seneste uger, hvor han har vundet 2 ATP 250 titler i træk, og han fortsatte i samme spor mod Alcaraz, der i perioder af kampen blev udspillet, og han kunne ikke hindre en overbevisende canadisk sejr 6-3, 6-2.

Fra starten af den næste semifinale fortsatte Holger storspillet, som havde resulteret i 12 sejre og blot et enkelt finale-nederlag i de seneste 13 kampe, og han havde break-mulighed i spanierens første 2 servepartier, hvorimod han vandt sine egne servepartier uden at være i alvorlige problemer.

Bautista Agut fik dog stadig bedre styr på sine servepartier, hvor Holger flere gange blev lidt for ivrig efter at afgøre boldene fremfor at anvende “FBI-taktikken” (First Ball In) og få flest mulige bolde i spil og tålmodigt bygge pointet op.
Derfor opstod der ikke flere muligheder, inden sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Holger ikke satte en fod forkert, og bortset fra en dobbeltfejl vandt Holger ligesom dagen før samtlige point og vandt 7-1.

Den rutinerede spanier løftede sit niveau i 2. sæt, hvor Holger i de første 4 spanske servepartier ikke vandt et eneste point, hvilket skyldtes en blanding af eminent spil og manglende skarphed i Holgers returneringer.
Til gengæld satte Bautista Agut stort set alle Holgers server i spil, og han havde ofte initiativet i  duellerne, hvorved Holger konstant var under pres, men når det virkelig brændte på, viste Holger stor mental styrke og løftede sit niveau på “Big points”, når der var allermest brug for det.

Derved afværgede Holger ved 1-1 de 2 første spanske break-muligheder, og ved 2-2 fik Holger vendt 0-40 til vundet parti, og han gentog kunststykke i sit næste serveparti, hvor han var bagud 15-40, hvorefter han dog fik bedre styr på de 2 næste servepartier, som begge blev vundet efter 40-15.

Udover både spænding og god tennis blev der også leveret showtennis i nedenstående point, hvor begge leverer en “tweener” undervejs i duellen, som spanieren vandt.

Det var dog stadig Bautista-Agut, der både havde heldet momentum fra starten af den afsluttende tiebreak, hvor et oplagt smash havnede i nettet, hvorefter frustrationerne hobede sig op, da Holger derefter sendte en longline baghånd forbi sidelinjen.
Desuden var spanieren “svineheldig” med en netruller, som betød spansk 3-0 i stedet for mindst 2-1 til Holger.
Frustrationerne blev dog brugt konstruktivt, da Holger med en af kampens utallige danske vindere reducerede til 1-3, og han reducerede til 2-3 efter endnu en vinder, som de fleste havde set på vej ud, inden bolden dykkede ned foran linjen på grund af et ekstremt topspin.

Det så dog ud til, at Bautista Agut var godt på vej mod en afgørelse i 3 sæt, da Holger først returnerede serven i nettet til 2-4 og derefter sendte servereturneringen på en 2. serv for langt til 2-5, hvorefter Bautista Agut med en følt bold på tværs tog endnu et minibreak, der samtidig betød 6-2 og dermed 4 sætbolde.

Tidligere i kampen – og igennem hele turneringen – var det netop på “Big points”, at Holger formåede at skærpe koncentrationen, og de næste 6 point var ingen undtagelse, idet Holger tog det første skridt til et comeback, de han fulgte en skarp 1. serv op med en direkte vinder, men spanieren havde fortsat 2 sætbolde i egen serv.
I det første forsøg på at afgøre sættet tog Holger initiativet efter returneringen og pressede spanieren til en fejl, og på den næste spanske serv bevarede Holger den tålmodighed, som havde manglet tidligere i kampen, da han efter den lange slagudveksling herunder sendte en long line vinder afsted med baghånden og tog det næste minibreak tilbage ved 5-6.

På den sidste sætbold pressede Holger spanieren dybt i baghånden og fulgte hans forsøg på at sende bolden retur op med en vinder på tværs ved nettet, mens Bautista Agut mistede fodfæstet og faldt omkuld – dog uden at komme til skade.
Efter sidebyttet ved 6-6 fulgte Holger igen serven op ved at presse spanieren i baghånden og afgøre pointet med en vinder på tværs, og på den første matchbold efter 2 timers spil udviste Holger igen stor tålmodighed i duellen, hvor Bautista til sidst sendte bolden forbi linjen til dansk sejr 7-6(1), 7-6(6) efter en semifinale, hvor det mest imponerende var den mentale kraftpræstation, som Holger udviste på de allervigtigste point.

Bookmakerne forventer dog ikke, at Holger i længden kan modstå det pres, som han kan se frem til i finalen mod Auger-Aliassime, men i sidste uges finale i Stockholm mod Tsitsipas fremhævede Holger dog inden kampen, at trætheden efter en mental hård kamp må vente til efter finalen, og derfor er der ingen grund til at afskrive Holgers chancer på forhånd, hvis han ligesom i Stockholm spiller op til sit absolut bedste.

Sejren betyder, at Holger er no. 18 på liverankingen, og hvis han vinder finalen vil han på mandag være enten no. 16 eller 17 afhængig af, om Denis Shapovalov vinder finalen mod mod Daniil Medvedev ved ATP 500 Erste Bank i Wien.

Finalen i Basel kan følges på TV 2 Sport X søndag kl. 1500, hvor begge deltagere må være sprængfyldte med selvtillid, da ingen af dem har oplevet at blive brudt i løbet af turneringen, men i sejrsinterviewet forventer Holger dog, at det sker for en af dem, men han håber ikke, at det bliver ham selv.

Forrige artikelATP 500 Basel: Holger Rune i storform tæt på finale mod supertalent
Næste artikelDH: Flot start af oprykkerne
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.