Efter en flyvende start og et vundet sæt overlod Clara Tauson for meget initiativ til Varvara Gracheva, der tilkæmpede sig overtaget i de to sidste sæt

En knæskade pådraget i kvartfinalen ved WTA 250 turneringen i Charleston forhindrede at 18-årige Clara Tauson kunne nå at blive klar til at være med, da kvalifikationen til WTA 1000 Mutua Madrid Open blev indledt for en uge siden.

Til gengæld havde Clara næsten en uge ekstra til at blive helt klar til denne uges WTA 125 turnering L’Open 35 de Saint-Malo i Frankrig, hvor Clara – lidt overraskende – kun var tilmeldt kvalifikationen, hvor tilmeldingsfristen var en uge senere end til hovedturneringen, hvilket forklarer at Clara ikke var direkte i hovedturneringen, selvom en række afbud betød, at Claras rangering ved tilmeldingsfristen havde været tilstrækkelig til direkte adgang til hovedturneringen.
I stedet blev Clara seedet 1 i kvalifikationen, hvor de 3 højst rangerede var oversiddere i 1. kvalrunde, og derfor var Clara direkte i kvalfinalen, hvor hun mødte WTA-ranglistens no. 265 Amandine Hesse (FRA), der i 1. kvalrunde vandt 6-4, 6-1 over Julia Wachaczyk (GER).

Clara fik kontrol over kampen fra start, da et break i første parti blev fulgt op med et rent serveparti, og efter endnu et break til 5-2 sikrede Clara 1. sæt 6-2.
Et rent break fra starten af 1. parti tydede på, at kampen kunne blive hurtigt afgjort, men Hesse fik udlignet til 1-1 efter at Clara havde afværget 3 break-muligheder.
Et nyt break til 3-2 efterfulgt af et rent serveparti til 4-2 bragte dog Clara tilbage på sejrskursen, som blev bevaret resten af kampen, som Clara derved vandt 6-2, 6-4.

På arrangørernes facebook-side findes nedenstående fremragende billeder, som fotografen Pierrick Contin tog mandag, da kvalfinalerne blev afviklet.

Efterfølgende blev vinderne og en enkelt Lucky Loser fra kvalifikationen indplaceret i lodtrækningen, hvor Clara tirsdag mødte 20-årige Varvara Gracheva (RUS), der er no. 96 på WTA-ranglisten, hvilket er 2 pladser efter Clara, og et studie af russerens tidligere resultater sammenholdt med det niveau, som Clara har præsteret i de fleste af sine kampe, skabte berettigede forventninger til, at Clara ikke behøvede at forlade turneringen allerede efter 1. runde.

Forudsigelsen så ud til at være fuldt berettiget, idet Clara fik en drømmestart med et rent break, og da hun derefter holdt serv trods 0-40 og fulgte op med endnu et break til 3-0, havde hun tilsyneladende fuld kontrol over kampen.
Efter at have afværget en enkelt break-mulighed holdt Clara serv til 4-0, inden Gracheva omsider holdt sin serv til 1-4, men gradvist kom russeren bedre med i kampen, og da Clara i sit næste serveparti satte en 40-0 føring overstyr og efterfølgende blev brudt i 3. forsøg, og russeren derefter holdt serv og reducerede til 3-4, blev der alligevel spænding om udfaldet af 1. sæt.
Clara genvandt dog kontrollen over sættet, da hun holdt serv til 5-3, hvorefter Gracheva kom bagud 0-40 i egen serv, inden Clara ved 15-40 sikrede sættet 6-3.

I 2. sæt kom Gracheva bedst fra start med et direkte break til 1-0 og hun fulgte det op ved at holde serv til både 2-0 og 3-1, i et parti hvor Clara havde break-muligheder ved 15-40, men et tjek af boldmærket ved 30-40 gik imod Clara, som desuden havde forøget fejlprocenten i sit spil, og Gracheva havde i det næste danske serveparti muligheder for yderligere et break ved 15-40, og efter at have afværget dem begge, fik russeren endnu en mulighed efter dansk dobbeltfejl, men Clara afværgede med en vinder, og hun sikrede sig alligevel partiet med en fremprovokeret russisk fejl.

I stedet for 1-4 brød Clara derefter russerens serv og udlignede til 3-3, men Gracheva fik genetableret forspringet, da hun brød serven i det psykologiske 7. parti, hvor Clara blev for henholdende med ballonbolde i den sidste duel, som Gracheva afsluttede med en vinder til 4-3.
Gracheva holdt desuden serv til 5-3, hvorefter Clara ved 30-15 hel-kiksede serven, der ramte omkring servelinjen på hendes egen side af nettet, og en dobbeltfejl efterfulgt af en baghånd i nettet betød derfor russisk sætbold, som dog blev afværget, men en russisk vinder efter henholdende dansk spil med flere ballon-bolde og en efterfølgende større dansk fejl afgjorde sættet, som russeren vandt 6-3.

Gracheva kom også bedst fra start i 3. sæt, hvor Clara blev brudt til 0-2, og da hun ikke udnyttede 3 efterfølgende muligheder for at bryde tilbage straks, bevarede russeren forspringet resten af sættet, hvor Clara ikke spillede sig frem til flere break-muligheder, og derved endte kampen med russisk sejr 3-6, 6-3, 6-3 efter en kamp, hvor Claras velkendte “easy power” ikke fungerede, og hun overlod med for henholdende og passivt spil for meget initiativ til russeren, der til gengæld ofte satte Clara under pres med skarpe velplacerede bolde i begge hjørner, hvorved hun fremprovokerede en række danske fejl.

Clara er dog ikke helt færdig i turneringen, idet hun deltager i double sammen med Aliaksandra Sasnovich (BLR).
Parret spiller deres første kamp onsdag kl. 1300 mod 4. seedede Andreea Mitu (ROU) og Lidziya Marozava (BLR).
Kampen kan følges på livestream på https://lopen-saintmalo.fr/ ved at vælge “Matchs en direct” Court 2.

Forrige artikelInternational topagent vil hjælpe Holger Rune til tops i tennis
Næste artikelSå starter DH udendørs
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.