Efter næsten ni timer på tennisbanen de seneste to dage manglede det sidste overskud, da Clara Tauson efter en opslidende kamp mod 1. seedede Shelby Rogers mødte 7. seedede Ann Li i kvartfinalen

Torsdag brugte 17-årige Clara Tauson først 1 time 29 minutter på Court 7 mod Gabriela Tabala i kvalfinalen til W80 turneringen Bellatorum Resources i Tyler i Texas, inden hun efter yderligere 1 time 19 minutters tennis-opvisning vandt 6-3, 6-1 over Caty McNally.

W80 Tyler: Clara Tauson følger sejr i kvalfinale op med opvisning mod Caty McNally

Senere samme dag – hvilket var natten til fredag i Danmark – tilbragte Clara yderligere en lille time på tennisbanen, da hun på Court 2 sammen med Marta Kostyuk (UKR) vandt 1/8-finalen i double over det 3. seedede par Anna Danilina (KAZ) og Ankita Raina (IND) 6-2, 6-2.
Der er ikke livestream fra Court 2, men singlen mod McNally kan genses i sin helhed herunder.

Clara havde således i løbet af torsdagen tilbragt næsten 4 timer på tennisbanen, og hvis det skulle lykkes for Clara at vinde en sensationel sejr over 1. seedede Shelby Rogers (USA), måtte Clara være indstillet på at tilbringe endnu længere tid på tennisanlægget, idet både 1/8-finaler og kvartfinaler på – grund af massive regnvejrsforsinkelser – skulle afvikles om fredagen.

Desuden var kvartfinalen i double planlagt til afvikling efter singlerne, men Clara og Marta Kostyuk slap dog for at spille doublen, idet modstanderne Lara Arruabarrena (ESP) og Sara Errani (ITA) havde trukket sig inden kampen, som Clara og Kostyuk derved vandt på walkover.

Alligevel kom Clara til at tilbringe endnu længere tid end dagen før på tennisbanen, idet 1/8-finalen mod 28-årige Shelby Rogers, der er no. 58 på den seneste rangliste, blev en lang udmarvende kamp (grinder), som varede 3 timer 7 minutter, inden Clara sensationelt vandt 5-7, 7-5, 6-3.

Rogers tog det første break i kampen, da Clara ved 1-1 kom bagud 0-40, og selvom Clara afværgede de 3 første break-muligheder, vandt Rogers alligevel partiet i 4. forsøg.
Clara havde i Rogers’ efterfølgende serveparti 5 muligheder for at bryde tilbage i et marathon-parti, som Rogers vandt i den sidste ende til 3-1.

Herefter holdt Clara serv til 2-3 i endnu et tæt parti, og hun havde efterfølgende 2 break-muligheder til 3-3, men Rogers formåede ofte i de mest pressede situationer at diske op med gode 1. server, som oftest blev fulgt op med et solidt overtage på 2. boldene, og endnu et marathon-parti resulterede i, at Rogers holdt serv og bevarede forspringet ved 4-2.

Clara havde samme periode færre problemer med selv at holde serv, mens stillingen var mere tæt i amerikanerens servepartier.
Rogers holdt dog serv til 5-3 i endnu et tæt parti, men da hun ved 5-4 servede for sættet, lykkedes det omsider for Clara på den 8. break-mulighed i sættet at udligne til 5-5, og Clara bragte sig desuden foran 40-0 i egen serv efter 2 serve-esser og en fejl fra Rogers’ baghånd.
Efter en upresset dansk fejl i nettet og en vinder inside-out fra Rogers til 40-30, blev en forsigtig dansk 1. serv prompte straffet med en vinder på returneringen, hvorved Rogers var tilbage i partiet.
En velplaceret dyb bold i baghåndshjørnet fra Clara betød endnu en fordel, som blev forpurret af endnu en vinder fra Rogers, som derefter fik en break-chance efter dansk dobbeltfejl, hvorefter 2. bolden efter serven blev sendt forbi linjen til amerikansk break, hvorefter Rogers holdt serv til 7-5 efter et sæt, hvor Rogers var mest effektiv på de afgørende bolde, idet hun afværgede 7 af 8 breakmuligheder og selv udnyttede 2 af sin 5 muligheder.

I løbet af 1. sæt havde Clara flere gange været frustreret over, at flere tvivlsomme domme altid faldt ud til Rogers’ fordel, og hun var tydeligvis fortsat påvirket heraf, da 2. sæt blev indledt med en forceret fejl på 2. bolden, og hun blev brudt rent, da hun afsluttede servepartiet med en dobbeltfejl.

Clara er dog blevet væsentlig bedre end tidligere til at bruge frustrationerne positivt, og hun udlignede straks til 1-1 med et rent break, og hun havde i Rogers’ næste serveparti 2 muligheder for endnu et break ved 15-40, men en vinder fra Rogers og en lidt satset retur på 2. serven ved 30-40 bragte balance i partiet, som Rogers afsluttede med et es til 2-2.

I de efterfølgende partier holdt begge serv efter flere tætte partier, hvor ingen dog behøvede at afværge break-bolde, indtil Rogers ved 4-5 30-40 i egen serv afværgede dansk sætbold med en modig vinder langs linjen fra forhånden.
En ligeså modig 2. serv havnede lige udenfor servefeltet til endnu en dansk sætbold, som Rogers afværgede med en kanon-serv, som Clara ikke kunne returnere.
Senere havde Clara efter et passerslag på tværs endnu en sætbold, men igen banede 1. serven vejen til en vinder på 2. bolden, og med yderligere 2 velplacerede 1. server kunne Rogers alligevel udligne til 5-5.

Clara lod sig dog ikke ryste af, at hun ikke fik udnyttet de 3 sætbolde, idet hun sikkert holdt serv til 6-5, hvorefter Rogers ved 15-30 i sit næste serveparti sendte en kort dansk cross returnering i nettet, hvorved Clara havde 2 sætbolde.
På den første sætbold var både Clara og formentlig alle danskere, der fulgte kampen på livestream, samt kampens kommentator overbevist om, at en bold fra Rogers ramte bag baglinjen, men dommeren forblev tavs, hvilket fremkaldt nye frustrationer fra Clara, som længe diskuterede kendelsen med dommeren.
Situationen påvirkede muligvis også Rogers, der efterfølgende sikrede sættet til Clara 7-5 med en dobbeltfejl og et efterfølgende frustreret ketsjerkast.

I pausen inden 3. sæt fik Rogers behandling ved en medical timeout, hvorefter begge relativt komfortabelt holdt serv, indtil Clara i Rogers egen serv havde 2 break-muligheder ved 15-40.
Den første mulighed blev misbrugt efter en upresset fejl fra baghånden, og endnu en dansk fejl afværgede den næste mulighed, hvorefter en baghånd i nettet fra Rogers gav Clara endnu en break-mulighed, som blev udnyttet efter en amerikansk forhånd i nettet.

Da Clara efterfølgende servede for kampen, indledte hun med en servevinder til 15-0 og endnu en vinder til 30-0 efterfulgt af endnu en servevinder til 40-0, og kampen sluttede med endnu en servevinder til en overraskende sejr 5-7, 7-5, 6-3 efter 3 timer 9 minutter.

Hele kampen kan genses herunder.

Efter denne opslidende præstation – både fysisk og mentalt – kunne en god nats søvn og restitution være tiltrængt, men da programmet i forvejen var forsinket et par dage, måtte Clara på banen igen samme dag, da hun i kvartfinalen mødte 20-årige Ann Li (USA), der er no. 112 på WTA-ranglisten.

De mest ihærdige danske natteravne blev formentlig oppe og fulgte kampen på livestream natten til lørdag, men herunder kan man gense 1. sæt og det første parti i 2. sæt, hvorimod resten af kampen tilsyneladende forsvandt i cyberspace.

Optagelserne fra 1. sæt tyder dog på, at de mange timer på banen de seneste par dage havde sat sig sine spor, og derved blev kampens kvalitet svingende helt fra starten, hvor Clara dog indledte med at bryde serven, men hun blev straks selv brudt i et parti, som af kommentatoren blev betegnet som et “sluppy, sluppy game”.

Clara brød dog til 2-1 i et tæt parti, hvorefter hun selv brudt rent,  og hun blev også brudt i sit næste serveparti, hvor hun havde ført 40-15, inden hun afsluttede partiet med en dobbeltfejl til 2-4, men Clara brød derefter tilbage til 3-4, men Li brød igen Claras serv til 5-3, hvorefter hun efter 3 sætbolde i egen serv sikrede 1. sæt 6-3.

2. sæt blev igen indledt med break til begge, hvorefter Clara som den første holdt serv, og hun bragte sig foran efter endnu et break, som blev fulgt op med 4-1 i egen serv.
Li holdt derefter serv, og hun brød tilbage til 3-4, og begge holdt serv indtil 5-5, hvor Clara kom bagud 0-40, og Li brød serven i 3. forsøg, inden hun sikrede sejren 6-3, 7-5 på den første matchbold.

Resultatet betyder at Clara optjener 5 point fra kvalifikationen samt 21 point for at nå kvartfinalen, hvorved hun avancerer til en placering som no. 151, når WTA-ranglisten opdateres på mandag.

Desuden kan Clara sætte point ind på ranglisten i double, hvor hun i lørdagens sidste kamp spiller semifinale sammen med Marta Kostyuk mod de amerikanske 18-årige tvillingesøstre Allura og Maribella Zamarripa, der som følge af afbud er med i turneringen, hvor de vandt 6-2, 6-2 i 1/8-finalen over Fernanda Contreras Gomez (MEX) og Felicity Maltby (USA), der har wildcard, samt sensationelt 6-4, 4-6, [10-4] over 1. seedede Caroline Dolehide og Caty McNally.

Kampen afvikles som sidste kamp på Center Court, hvor den kan følges på livestream efter semifinalerne i single og den anden semifinale i double, hvor de 4. seedede polakker Paula Kania-Chodun og Katarzyna Piter møder Katryna Bondarenko (UKR) og Olga Govortsova (BLR).

Den første semifinale i single indledes kl. 1800 dansk tid, hvor 8. seedede Marta Kostyuk møder Catherine Bellis (USA), hvilket er en gentagelse af finalen fra W80 i Macon i sidste uge, hvor Kostyuk måtte trække sig, efter at de havde vundet et sæt hver.

I den anden semifinale spiller An Li mod no. 115 Greet Minnen (BEL).

Forrige artikelW80 Tyler: Clara Tauson følger sejr i kvalfinale op med opvisning mod Caty McNally
Næste artikelTurneringer uge 45: Holger Rune “dobbelt-heldig” og får stor chance i Parma Challenger
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.