Efter flere dages forsinkelser spillede Clara Tauson sin første kamp indendørs i Dallas onsdag, og torsdag vandt hun kvalfinalen efterfult af sejr i opvisningsstil i 1. runde af hovedturneringen.

Da kvalifikationen til denne uges W80 turnering Bellatorum Resources i Tyler i Texas blev indledt i mandags var det umuligt at gennemføre alle de planlagte kampe på grund af regn, og derfor nåede 17-årige Clara Tauson ikke at påbegynde sin første kamp mod 21-årige Maria Mateas (USA), der er no. 426 på WTA-ranglisten.

Det lykkedes heller ikke at afvikle kampen i tirsdags, hvor det meste af programmet regnede væk.
Dog nåede Clara at spille et enkelt parti, som hun vandt fra 40-15, inden resten af programmet blev aflyst.

Om onsdagen var der fortsat store problemer med afviklingen på grund af vedvarende regn, og derfor blev det besluttet, at de manglende kvalkampe skulle afvikles indendørs i Dallas, som er godt 100 miles fra Tyler.

Selvom Clara ifølge stillingen i løbet af kampen havde kontrol over begivenhederne, viste Mateas dog tænder undervejs, hvilket dette “powerful point” illustrerer.

I løbet af knap halvanden time havde Clara vundet 6-2, 6-3, og hendes modstander i kvalfinalen blev fundet kort tid efter, da 25-årige no. 217 Gabriela Talaba (ROU) vandt 6-7(2), 6-0, [10-4].

Der blev desuden afviklet 3 af af de 8 kvalfinaler, hvorimod de 5 øvrige blev udsat til torsdag, selvom de oprindeligt var programsat til afvikling samme aften, og derved undgik Clara og de øvrige finalister at spille 2 kampe samme dag.

Torsdag blev regnen væk fra Tyler, hvor der til gengæld var hundekoldt, da alle 5 kvalfinaler blev indledt kl. 1000 lokal tid.
På ITFs oversigt over kampe, der kan følges på livestream, var anført kampene fra Center Court og Court 2, selvom arrangørerne på Tennisavisens forespørgsel havde oplyst, at der var livestream fra Court 7, hvor kampen mellem Clara og Talaba var placeret.

Da livestream blev påbegyndt viste scoreboardet på skærmen forkortelserne HIB og PER, som er forkortelser for Mayo Hibi (JPN) og Conny Perrin (SUI), der mødtes på Court 2, men da spillerne dukkede op på skærmen, var det alligevel kampen mellem Clara og Talaba, der blev vist, men det var stillingen i den anden kamp, der blev opdateret, og derfor var seerne henvist til at følge stillingen på livescore.

Clara havde tidligere mødt Talaba i 1. kvalrunde ved French Open, hvor vandt 7-6(4), 1-6, 6-2 over den rumænske venstrehånds spiller, hvis bedste våben er en giftig cross forhånd, som indimellem voldte problemer for Clara, som til gengæld var den mest konstante, og gennem det meste af kampen lå det i luften, at Clara ville køre sejren i hus.

I kampens første 4 partier formåede ingen af dem at holde serv, indtil Talaba holdt serv til 3-2, men efter at Clara også holdt serv til 3-3, brød hun igen rumænerens serv til 4-3 og igen til 6-3 på den 3. sætbold i sættet.

I 2. sæt brød Clara til 3-1, selvom hun misbrugte de første 3 muligheder ved 0-40, og de 4 break-muligheder var de eneste i hele 2. sæt, og derved bevarede Clara forspringet og sikrede sejren 6-3, 6-3.

Resultatet af de 8 kvalfinaler blev
[1] (150) Renata Zarazua (MEX) vs. [14] (238) Harmony Tan (FRA) 6-2, 6-4
[2] (155) Clara Tauson (DEN) vs. [10] (217) Gabriela Talaba (ROU) 6-4, 6-4
(287) Jamie Loeb (USA) vs. (Alt) (750) Paula Kania (POL) 7-6(5), 6-4
(495) Peyton Stearns (USA) vs. [4] (174) Veronica Cepede Royg (PAR) 6-4, 2-6, [10-4]
[5] (179) Ankita Raina (IND) vs. [15]  (253) Tessah Andrianjafitrimo (FRA) 6-0, 6-2
[6] (181) Mayo Hibi (JPN) vs. [16] (270) Conny Perrin (SUI) 5-7, 6-1, [10-8]
[7] (190) Maria Camila Osorio Serrano (COL) vs. [12] (235) Kyoka Okamura (JPN) 7-5, 6-3
[8] (192) Georgina Garcia Perez (ESP) vs. (368) Alycia Parks (USA) 6-4, 6-4

Inden der blev trukket lod om, hvem vinderne af kvalfinalerne kunne møde i hovedturneringen, var risikoen for at møde no. 55 Shelby Rogers (USA), der er den suverænt højst rangerede blandt deltagerne, tilsyneladende udelukket, idet Rogers i tilfælde af sejr i 1. runde mod sin 18-årige landsmand Whitney Osuigwe (USA) skulle møde vinderen af opgøret mellem de to amerikanere Varvara Lepchenko og Caty McNally.

Imidlertid var der efter lodtrækningen indløbet afbud fra Lepchenko, der i sidste uge trak sig i 2. sæt i semifinalen mod Catherine Bellis (USA), der efterfølgende vandt titlen med finalesejr over Marta Kostyuk (UKR), som Clara spiller sammen med i double-rækken i Tyler.

Lodtrækningen mellem kvalspillerne og de 3 Lucky Losers, Paula Kania-Chodun (POL), Conny Perin (SUI) og Veronica Cepede Royg resulterede i, at det blev Clara der overtog den ledige plads efter Lepchenko, hvilket betød at hun allerede samme aften skulle spille mod Caty McNally i 1. runde af hovedturneringen.

Kampen blev placeret som 4. kamp på Center Court, hvilket var umiddelbart efter, at Shelby Rogers vandt 6-3, 6-3 over Whitney Osuigwe, og derved kunne vinderen se frem til at møde den 1. seedede amerikaner i 1/8-finalen.

Kampen blev vist på livestream fra USTA, hvor kommentatoren på forhånd advarede de amerikanske seere, som han ikke forventede havde hørt om Clara Tauson, om at den 17-årige dansker kunne være en “dangerous floater”, idet han tidligere på året havde overværet, da Clara i februar havde fejet al modstand til side, da hun vandt W25 titlen i Glasgow, hvor hun i finalen vandt 6-4, 6-0 over 3. seedede no. 146 Viktoriya Tomova (BUL).

Clara levede fuldt og helt op til den begejstrede kommentators forventninger, idet hun fra starten af kampen tog dirigentstokken og kontrollerede kampen fra start til slut, selvom McNally forsøgte at forstyrre rytmen med variationer i spillet, og det lykkedes at fremprovokere nogle danske dobbeltfejl ved at træde langt frem på 2. serven, og hun forsøgte sig desuden med fremstød til nettet, hvor hendes kvaliteter i flugtspillet blev demonstreret flere gange, men det samme gjorde Claras evne til at finde åbningerne med flere flotte passerslag.

McNally bidrog til en seværdig kamp, hvor Clara ramte et tilsvarende niveau som i 1. runde kampen ved French Open, da hun sensationelt vandt 6-4, 3-6, 9-7 over no. 25 Jennifer Brady (USA), og McNally var for det meste under et massivt pres på grund af det tempo, som Clara ved at træde ind i banen og tage boldene tidligt lagde på sin modstander.

Efter at have vundet 1. sæt 6-3 blev der ikke slækket på hverken tempo eller koncentration, tværtimod løftede Clara spillet til nye højder, og efter spil af meget høj klasse sikrede Clara sejren 6-3, 6-1, og dermed er hun klar til at møde Shelby Rogers.
Førnævnte kommentator gav flere gang udtryk for, at Clara reelt har mulighed for at vinde turneringen, hvilket er svært at argumentere imod, hvis hun kan fortsætte de samme takter.

Clara skal ifølge programmet spille endnu en kamp torsdag, idet hun ifølge programmet sammen med Marta Kostyuk (UKR) møder Anna Danilina (KAZ) og Ankita Raina (IND), hvilket bliver midt om natten dansk tid.
18-årige Kostyuk, der ligesom Clara er årgang 2002, møder formentlig mere udhvilet op til doublen, idet hun i løbet af 45 minutter havde vundet sin 1. runde kamp i single 6-0, 6-0 over Fernanda Contreras Gomez (MEX), som havde wildcard til turneringen.

Forrige artikelRang- og Entrylister uge 44->: Umuligt at få adgang til ITF Futures uden rangering eller wildcard
Næste artikelW80 Tyler: Efter sejr over Shelby Rogers i marathon-dyst over 3 timer blev Clara Tauson stoppet af Ann Li
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.