Caroline Wozniackis karriere har undervejs forekommet så eventyrlig, at man af og til måtte knibe sig i armen.

Det er helt unikt at en dansk tennisspiller samler en sådan buket af topresultater, som Caroline har præsteret. Ingen dansk tennisspiller har nogensinde været i nærheden af at opnå så meget. 

Nummer 1 i verden i 71 uger, på verdensranglistens top 10 ved 8 sæsonslutninger, 32 WTA titler inkl. 2 double trofæer, vinder af en sæsonfinale, Grand Slam vinder. 

Det er næsten som et eventyr om pigen fra Odense, H.C. Andersens hjemby.

Caroline er da også unik. Hun besidder “det hele”: Talentet, potentialet, mentaliteten/de personlige egenskaber, de fysiske egenskaber, holdbarheden, bevægeligheden, troen på det, og så har der hele vejen været 100% support fra familien, ikke mindst fader Piotr. Til det helstøbte billede hører også en sund, naturlig charme og ligefremhed, som har medvirket til at skabe populariteten overalt i verden.

At nogle grundlæggende forudsætninger for en storstilet, professionel tenniskarriere var til stede, viste sig tidligt. Udfordringen var – som altid – at få det til at komme til udtryk i konkrete resultater på såvel kort som langt sigt.

Det er som bekendt lykkedes ovenud godt.

Målene

Udgangspunktet var klare mål: At blive verdens bedste, at vinde Grand Slam. Meget enkelt udtrykt, knap så enkelt at indfri.

Spilkoncept 

“Vinderen er den spiller, der får den sidste bold over nettet og ind på banen.”

“80% af point i en tenniskamp afgøres af fejl”

Spilkonceptet har tydeligvis hentet inspiration i disse basale forhold i tennis, og kan udtrykkes enkelt:

> At få den sidste bold over nettet og ind på banen

> At begrænse antallet af fejl.

Knap så enkelt er det at udføre det. Men det må altid være en fordel at have enkle retningslinjer.

Carolines spillestil blev grundlagt og cementeret til at opbygge spillet i de enkelte dueller, at spille sig frem til den rette mulighed. En spillestil der baseres på en stærk defensiv. Det har vist sig at netop den spillestil passede perfekt til Caroline.

Nogle har opfattet det som om, at Caroline bare løb rundt og sendte bolde tilbage, håbede på modstanderens fejl. Nogle har syntes, at Caroline ikke kunne slå hårdt nok til bolden og ikke var aggressiv nok, slog for få vindere. Andre har fanget spilkonceptet og værdsat underholdningsværdien i samt seværdigheden af de mange udfordrende dueller, denne spilletype byder på, og er gennem tiderne blevet fascineret af netop Carolines måde at vinde sine kampe på ved klogt, næsten fejlfrit spil, gennemført på et højt niveau.

Carolines spilkoncept var såvel i teori som praksis klogt tilrettelagt og vel udført. Hun har hen ad vejen udviklet dette spil til perfektion, til verdensklasseniveau og resultaterne taler da også et klart sprog.

Strategien 

Strategien har gennem karrieren oset af stabilitet og kontinuitet: At holde fast i mål og midler, fortsat at tilrettelægge karrieren efter størst sandsynlighed for at nå målene, fortsat at fastholde spilkonceptet og udvikle spillet indenfor dette.

Caroline og Piotr har udefra set kørt trænings- og turneringspropgram over nogenlunde samme læst i hele karrieren indtil for et par år siden, hvor de annoncerede, at der skulle skæres ned på antal turneringer. Indtil da var Caroline en af de topspillere, der deltog i flest turneringer og spillede flest kampe i en given sæson.

Taktikken 

Caroline har således fastholdt sin spillestil men udviklet sig løbende med såvel små som større forbedringer over hele spektret. Det er blevet kritiseret i omgivelserne, især i svingende perioder, at hun ikke ændrede sin spillestil og blev mere aggressiv. Men Caroline og Piotr havde tidligt bestemt spilkonceptet, og Caroline blev i det koncept bedre og bedre over en bred bank, fik has på nogle svagheder. Hun har derved stille og roligt udviklet sig til en stadigt bedre all round tennisspiller, der som sidegevinst er blevet mere offensiv i sin tilgang og har fået mere fart i bolden. Ekspertisen hævder, at hun aldrig har spillet bedre tennis end nu; det siger ikke så helt lidt.

Det er nok ikke alle forbedringer, omgivelserne umiddelbart har bemærket. Dels er det sket glidende gennem perioden, der er fortsat udviklet og strammet op indenfor de fleste af spillets facetter, dels kan det kræve en del tenniskundskab at se det. Blandt de tydelige ændringer er bedre netspil, bedre flugtninger, at Caroline kommer mere frem i banen, bedre serv, skarpere forhånd.

Piotr Wozniacki
© 2019 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Coachen

Caroline har som en af de få topspillere holdt fast i samme coach og træner gennem hele karrieren. Det er periodisk – især i svingende tider blevet kritiseret i omgivelserne, at hun ikke udskiftede Piotr. Men det er altid blevet afvist af Wozniacki teamet, omend Piotr på et tidspunkt blev citeret for, at han nok gerne snart ville noget andet end tennis. 

Der har lejlighedsvis været assisterende trænere, hjælpetrænere, deltidstræner, en langdistancetræner samt konsulenter tilknyttet teamet, hvilke iøvrigt i omgivelserne er blevet opfattet og udlagt som om Caroline ville skifte Piotr ud. Om det nogensinde har været intentionen kan man jo vælge at tro eller ej. Faktuelt har Piotr har været der hele vejen, og det er næppe meget ansvar, han har givet los på undervejs. Men det kan jo være meget belejligt at trække på eksterne ressoucer efter behov.

Resultaterne

Allerede fra tidligt i Carolines karriere, har nogle nok haft brug for at knibe sig i armen ind imellem: Er det her virkeligheden? Men efterhånden blev det jo mere “business as usual”, at Caroline præsterede på drømme niveau.

Resultaterne ligger som perler som en snor, her nogle hegnspæle.

> Spillede første WTA turnering 2005 i Cincinnati, tabte til Patty Schnyder 3/6, 0/6.

> Vandt første WTA turnering 2008, i Stockholm. Slog Vera Dushevina 60,6/2.

> Spillede US Open finale 2009, tabte til Kim Clijsters 7/5-6/3

> Vandt første Premier 5 Mandatory sejr og blev samtidigt verdensetter ved China Open 2010, slog Vera Zvonarena 6/3, 3/6, 6/3. 

> Spillede US Open finale 2014, tabte til Serena 6/3, 6/3.

> Vandt Sæsonfinalen 2017, slog Venus i finalen (for første gang nogensinde) 6/4, 6/4

> Vandt Australian Open 2018, slog Simona Halep i en drømmefinale 7/6, 3/6, 6/4, et brag af en kamp.

Caroline Wozniacki
© 2017 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Karriestoppet

Der udtrykkes af og til undren over, at senior tennisspillere som Venus, Serena, Sharapova, Kerber og Caroline med flere fortsætter karrieren så længe, hvorfor Zvonareva, Azarenka og nu måske også Kim Clijsters starter op igen. De behøver det jo ikke. 

Svaret er formentlig meget enkelt: De elsker tennis, de elsker udfordringen, de elsker suset på de store arenaer, de elsker at være de bedste i verden til det her.

Der har i omgivelserne af og til været spekuleret i karrierestop, ja faktisk siden Caroline blev fortrængt fra første pladsen på verdensranglisten i 2012. Siden da har spekulationerne fået næring, hver gang hun tabte en kamp og ikke minst i svingende perioder, som jo ellers er helt normalt forekommende for alle topspillerne.

Carolines  svar har været, at hun fortsætter med at spille tennis, sålænge hun synes det er sjovt, og hun skal nok melde ud, når der er noget andet, hun hellere vil. Typisk Caroline, lige ud ad landevejen, ingen primadonnanykker

Og det er så nu, omverdenen har modtaget meldingen om, at Caroline vil noget andet med sit liv. Umiddelbart en trist melding, ved nærmere eftertanke en glædelig melding.

Det er næppe tilfældigt ejheller uforståeligt, at hendes prioriteter skifter netop nu, hvor hun er på toppen af verden karrieremæssigt og i baglandet med David Lee. Det forlyder da også at være en velovervejet timing, at det er nu, hun vil noget andet med sit liv, og Australian Open, hvor hun har hentet en af sine allerstørste successer virker meget velvalgt som Grand Finale.

“Der var engang en pige, der ville være verdens bedste…” kunne eventyret om Caroline Wozniacki starte. Til januar slutter Carolines eventyrlige tenniskarriere i Australien. Som verdensstjerne, som internationalt anerkendt, respekteret og meget afholdt. Wozniacki teamet vil måske nok lade “det eventyrlige” erstatte af noget mere jordnært såsom: Afsavn, hårdt arbejde, aldrig give op, være 100% på konstant Og de ved jo, hvad der kræves.

Caroline har præsteret en tenniskarriere og skabt en stribe resultater, som næppe nogen dansker havde forestillet sig, at en dansk tennisspiller nogensinde skulle opnå. Det er helt unikt

Men det er ikke helt slut endnu. Caroline indtager en af de helt store arenaer endnu engang. I Australian Open i januar. Der venter os endnu en stor oplevelse. Denne her bliver nok en af de meget specielle for de fleste tenniselskere, som udover de tennismæssige kundskaber nok også vil få følelsesregistret aktiveret.

Caroline Wozniacki
© 2018 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una