Den franske superstjerne Caroline Garcia og den mangeårige danske landsholdsspiller Karen Barritza er to af de kvindelige tennisspillere, der i deres tid som eliteatleter har oplevet at have et usundt forhold til deres krop og kost. Et fænomen der ifølge danske undersøgelser er udbredt i eliteidræt.

Tennis er en egocentreret sport.
På godt og ondt.

I en lang periode oplevede franske Caroline Garcia den ultimative rejse. En rejse fyldt med sejre, prestige og masser af præmiepenge. En kulmination på mange års hårdt arbejde gav gevinst i form af den ønskede sportslige succes. Al tvivlen om talentet og arbejdsindsatsen var tilstrækkeligt til at slå til i en global sport blev fejet til side. Den franske tennisspiller svævede på en lyserød sky.

Højt at flyve – dybt at falde

Træerne vokser ikke ind i himmelen.
Ej heller for Caroline Garcia. For præcis som sejr efter sejr satte spot på alle de kvaliteter Caroline Garcia besad som tennisspiller, så går det lynhurtigt modsat. For rammer du en dårlig kurve i din karriere, så er der ingen modvægt eller skuldre at finde trøst ved på banen. På banen vinder du og taber du helt på egen hånd. For Caroline Garcia var mødet med modgang efter at have etableret sig i top-10 svært. Det har hun fortalt i et stort interview med franske L´Equipe.
– Det har været en svær tid. En tid præget af tårer, søvnløse nætter. Alle er forskellige. Nogen stopper med at spise, men jeg havde det omvendt. Jeg søgte tilflugt i mad, siger Caroline Garcia.
For Caroline Garcia førte den svære tid til, at hun udviklede spiseforstyrrelsen Bulimi.
– Jeg følte mig tom, ked af det og blev nødt til at fylde mig selv på en måde. Følelsen kom fra ubehaget ved ikke at klare mig som håbet, og så led jeg psykisk.
Tilfredsstillelsen ved at spise for at få tankerne på ret kurs varede dog kun ganske kort tid.
– I tennis bruger du meget tid for dig selv på dit værelse. Det var sådan, det begyndte, forklarer Caroline Garcia.

Dansk pendant
Karen Barritza er tidligere Danmarksmester og har i en lang årrække kæmpet for det store gennembrud i international tennis. Et gennembrud der, til trods for fine resultater som helt ung i Grand Slam-sammenhæng, aldrig for alvor kom. Det enormt store arbejde og de mange ofre betød, at hun ofte kunne agere uhensigtsmæssigt, hvis ikke resultaterne flaskede sig som ønsket.
– Tabte jeg en kamp, føltes det rart at spise noget usundt for at dulme mine følelser, fortæller Karen Barritza til DR Sporten.
– Jeg har rejst i ti år på WTA- og ITF-touren, og du er din egen hele tiden på godt og ondt. Du er i et med din sportslige identitet, alt står og falder med den, fortæller Karen Barritza.

Danmarksmester i tennis 2020 udendørs, Karen Barritza
Foto: Sportsfotograf.com

Den tidligere danske topspiller kan på alle leder og kanter genkende den fortælling som Caroline Garcia har åbnet op for. Skræmmende godt, desværre.

Usund tendens i dansk idræt

Hvis Karen Barritza kan finde nogen trøst i det, så er hun på ingen måde alene med sit problem i dansk idræt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Danmark Idrætsforbund og en anden undersøgelse foretaget af Team Danmark. De to undersøgelser viser, at 17 procent af de adspurgte danske eliteatleter samt 31 procent af subeliteatleter udviser symptomer på spiseforstyrrelser.

Ifølge Kristoffer Henriksen, der er forsker og sportspsykolog hos Team Danmark, er det langt flere, end hvad godt er. Tennisspillere er ekstra udsatte, fordi flere mangler et fællesskab.
– Det er sjældent, at to fra samme klub får en billet til den samme turnering i udlandet, så du rejser på egen hånd. Nogle hyrer måske sin egen træner, på den måde får man reelt set isoleret sig. Det kan blive meget ensomt, fortæller Kristoffer Henriksen til DR.

Selvom han forstår udfordringen hos den enkelte atlet, så ser han med stor alvor på problemet.
– Der sker noget fysiologisk med kroppen omkring spisning, der mindsker bekymringer, og dårlige tanker. Især sukkerholdig mad. For nogle kan maden blive et sted, de giver slip på kontrol og udvikler en type af forstyrret spisning, hvor man spiser for meget i perioder og siden kaster op eller holder igen, fortæller Kristoffer Henriksen.

Undersøgelserne fra DIF og Team Danmark har fået organisationerne til at iværksætte en række initiativer for bedre at kunne understøtte talent- og elitemiljøer til at sikre at også mental sundhed er i højsædet.

– De sidste fem-seks år har vi haft meget fokus på at skabe gode talent- og elitemiljøer, hvor atleterne oplever meningsfuldhed, så de ikke kun føler sig mast i jagten på resultater, afrunder Kristoffer Henriksen.
Den slags hjælp har Karen Barritza aldrig fået tilbudt. Hun har fået styr på sit usunde forhold til mad efter ketsjeren blev lagt på hylden.

Caroline Garcia har via professionel hjælp lært sig selv, at livet er andet end sejre og nederlag på tennisbanen.

Forrige artikelTurneringer uge 23: Efter 2 pligtsejre starter French Open for Holger Rune i 1/8-finalen
Næste artikelLeschly Tennis Center indviet
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.