Det tyske medie ZDF afslørede i starten af juni en stor historie med omfattende matchfixing i international tennis. Russeren Aslan Karatsev og Nikoloz Basilashvili fra Georgien skulle sammen med en profileret træner være en del af matchfixing i en række turneringer over hele verden.

Historien er på ingen måde ny. Problemet er det samme. Alligevel gentager det sig.

Matchfixing er og bliver et problem i international tennis. Hvis man troede det kun foregik på den yderste bane i de mindste internationale turneringer. Derude hvor nogen tror der lettere kan ”fifles”, så kan man godt tro om igen.

For som en stor dokumentar den anerkendte tyske TV-station ZDF står bag afslører, så trækker matchfixing tråde helt op til ATP niveau, hvor to navngivne spillere angiveligt skulle være dybt involveret i matchfixing.

Spørgsmålet er naturligvis, hvordan kan dette problem blive ved med at dukke op. Der er indsat særlige efterforskningsheder under ledelse af Tennis Integrity Unit, der udelukkende har til formål at efterforske og slå hårdt ned matchfixing. Firmaet Sportradar leverer information til tennisorganisationerne, samtidig med de overvåger spillemarkeder for mistænkelig adfærd blandt de millioner af gamblere, der hver dag sætter store summer på spil på alt fra Wimbledon-finaler til små ITF-turneringer.

Der er indskrænket, hvordan man kan spille på kampene. Eksempelvis kan man ikke længere spille på hver enkelt bold, da dette var helt og aldeles umuligt at kontrollere. Tilgængeligheden af millioner af daglige livespil på tenniskampe gjorde spillet for matchfixerne enkelt. Spil på hver enkelt bold er, uanset hvor avanceret et overvågningssystem du har, umuligt at kontrollere.

Træner tilbyd penge

Ifølge ZDF´s kilder har den hviderussiske træner Yahor Yatsik en hovedrolle i sagen om matchfixing. Kilderne fortæller, hvordan hviderusseren har stærke forbindelse til russiske og østeuropæiske matchfixere.

Yahor Yatsik har i en periode tilbage i 2013 og 2014 været træner for Nikoloz Basilashvili, præcis som han i perioden fra 2018-2021 rejste sammen med russeren Aslan Karatsev. Det var i disse perioder, at den hviderussiske træner skulle have betalt de to spillere penge for at sikre, at udfaldet af kampe var kendt på forhånd.
Day One: The Championships - Wimbledon 2022 Nikoloz Basilashvili

En aktiv østeuropæisk træner, der ønsker at være anonym, udtaler til ZDF.

– Han havde altid store kontantbeløb på sig, når han var ved turneringer. Han var tydeligvis interesseret i unge spillere, uanset niveau, der havde problemer. Økonomiske eller mentale. Spillere han let kunne overbevise med penge, fortæller den anonyme kilde.

Træneren taler anonymt, da han frygter for konsekvenserne af hans udtalelser. ZDF understreger, at de kender til mandens identitet. Kilden fortæller, hvordan Yatsik arbejdede med at få indfanget både Aslan Karatsev og Nikoloz Basilashvili i sit net, hvor eneste formål var at kapitalisere på den svaghed, de i en periode af deres karriere udviste.

– De to spillere er begge store talenter, store profiler. Det har de understreget senere i deres karriere. Men de havde tidligere økonomiske problemer, de har haft svært ved at stabilisere sig i toppen. I et sådant kritisk øjeblik i karrieren slår Yatsik til, fordi han kan påvirke mest muligt for mindst mulig betaling, fortæller kilden.

Fem tilfælde af aftalt spil

Ifølge ZDF er der tale om mindst fem tilfælde, hvor de to spillere har været en del af aftalt spil.

SportRadar bekræfter, at man har overvåget spillemønstre på de to nævnte spilleres kampe, men vil ikke udtale sig i detaljer. Således bliver det de anonymes kilders påstand, der er det stærkeste bevis i sagen.

Et eksempel er den førsterundekamp i Wimbledon 2021, som Nikoloz Basilashvili spiller sammen med Radu Albot fra Moldova. Her skulle der være spillet for over en halv million dollars på nederlag til de to spillere fra Georgien og Moldova. Det bekræfter en række ansatte i flere spilleselskaber uafhængigt af hinanden.

Uoverskuelige konsekvenser

Begge spillere har overfor en række medier efterfølgende blankt afvist, at de på nogen måde har været en del af matchfixing. Begge er aktive på tennistouren, og en indrømmelse ville derfor få alvorlige konsekvenser for deres aktuelle karriere.

Om der sker mere i sagen kan kun tiden vise. De internationale tennismyndigheder udtaler sig af princip aldrig om verserende sager. Sager er der nok af. Flere gange hver måned sender Tennis Integrity Unit notifikationer ud til en presseliste, når der er nye spillere, der er blevet fanget i sager omhandlende matchfixing.

Sager der oftest tager deres udgangspunkt i gambling på næste parti, næste sæt eller andre væddemål, der kan kontrolleres og ikke altid opfanget af de store overvågningssystemer. Kan der gøres mere for at undgå disse mange tilfælde? Ja, det kan der. Hvis alt betting blev forbudt, ville en stor del af de bettingmønstre vi i dag ser forsvinde. Argumentet mod dette vil være, at man flyttede betting ud i et kriminelt miljø uden mulighed for at overvåge og regulere. Samtidig er bettingselskaber en stor og væsentlig indtægtskilde for mange turneringer i form af sponsorater.

Så længe penge har mere magt end noget andet, så vil vi også i fremtiden opleve matchfixing i tennis.

Forrige artikelJohanne skal sigte højt – hun er ikke som de andre
Næste artikelDavis Cup: Løchte og Ingildsen vandt nøgleopgøret i double. Næste opgave Play-offs mod Indien
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.