Clara Tauson høstede værdifuld erfaring i sin første $60.000 turnering, hvor prikken over i'et blev karrierens hidtil største titel

16-årige Clara Tauson har – siden hun som 13-årig vandt sin første ITF-titel ved en Grade 4 turnering i Doha i november 2016 – vundet et hav af titler.

Som 14-årig blev det til yderligere 2 titler, da hun i februar 2017 vandt Grade 4 turneringen i KB, og i november samme år  $15.000 turneringen Stockholm Ladies.

Som 15-årig føjede hun yderligere 5 junior-titler til sit CV – Grade 1 Vrsar, Grade 2 Firenze, U18 EM Klosters, Grade 1 Repentigny og Grade A Osaka.

Allerede efter et par måneder som 16-årig har Clara vundet yderligere 3 titler, hvor den absolut største var junior Grand Slam turnering Australian Open, efter at hun ugen forinden havde vundet Grade 1 optakts-turneringen i Traralgon.
Den foreløbig sidste titel blev vundet i starten af marts ved $15.000 turneringen i Monastir i Tyrkiet, hvilket var titel no. 11 inden Clara i den forløbne uge fik mulighed for at dyste i en endnu højere kategori ved $60.000 (W60) turneringen 2019 Pingshan Open i Shenzhen i Kina.

ITF Monastir: Clara Tauson vandt “pligt-titel” efter solid taktisk indsats

Årets 3 første titler betyder desuden, at Clara fortsat er ubesejret i individuelle turneringer i 2019, og sejrsrækken fortsatte i Shenzhen, hvor hun efter sejre over En Shuo Liang (TPE), Jana Cepelova (SVK), Magdalena Frech (POL) og Jia-Jing Lu (CHN) har vundet 21 sejre i træk.

Kl. 03 dansk tid natten til søndag vandt Clara sejr no. 22 på stribe og titel no. 12, da hun i finalen vandt 6-4, 6-3 over 6. seedede 23-årige Fangzhou Liu (CHN), der er no. 172 på WTA-ranglisten, og dermed den tredje top 200 spiller, som Clara har besejret i turneringen.

Clara fik ikke den bedste start på kampen, da hun trods 4 fordele i egen serv blev brudt til 0-2, og selvom hun straks brød tilbage med en rent break, bevarede kineseren forspringet med endnu et break til 3-1.

Clara brød tilbage til 2-3, og hun afværgede derefter en kinesisk break-mulighed og fik udlignet til 3-3.
1. sæt blev afgjort, da Clara brød serven til 5-4 og servede sættet hjem til 6-4.

Efter et break til hver tidligt i 2. sæt fulgtes spillerne ad til 3-3, hvor Clara brød kineserens serv rent til 4-3, og efter at have holdt serv til 5-3 afgjorde Clara finalen med endnu et rent break til samlet sejr 6-4, 6-3.

Tilføjelse: Kampen kan genses på youtube herunder.

Tennisavisen har efterfølgende modtaget ovenstående præmie-billede samt denne kommentar fra en tilfreds coach og far, Søren Tauson:

Vi har haft en rigtig god uge, hvor der blev høstet en mængde erfaring, samt vi har gjort os værdifulde notater til brug ved den fremtidige træning. 
At Clara så oveni fik 5 kampe er godt og ovenikøbet vinder den sidste kamp, er bare “icing on the cake“.

I finalen i dag fornemmede jeg, at jeg Clara var tydeligt mærket i starten. Claras vej mod finalen som ganske useedet var væsentligt hårdere end modstanderens. Serverne manglende lidt det sædvanlige bid og ketcheren var lidt tung. Vi vidste, at det nok ville være tilfældet og havde derfor talt om, at det skulle løbes væk. 

Det var også oplagt, at Claras varierede tennis kunne volde modstanderen problemer. Clara bevarede roen trods breaks i starten og arbejdede sig ind i kampen på en intelligent måde. 
I de sidste 3 games kapitulerede modstanderen fuldstændigt, især på det fysiske. En virkelig stor bedrift af Clara.

Clara havde disse kommentar til sin præstation:

Det har været en spændende uge, hvor jeg har spillet mod dygtige modstandere, der for de flestes vedkommende har været en etableret del af professionel tennis i rigtig mange år. 

I dag var jeg lidt mærket af de mange hårde kampe, som jeg har spillet de seneste 4-5 dage, så jeg var klar over, at jeg nok udover tunge grundslag og varieret spil også skulle forsøge at arbejde stenhårdt fysisk for at give hende kamp til stregen. 

Jeg er meget glad for, at vores taktiske oplæg lykkedes fuldt ud.
At nå finalen og vinde den havde jeg ikke helt turde håbe på inden turneringen gik i gang. Men det er naturligvis en vild følelse.

Perspektiver for den videre planlægning

Titlen betyder, at Clara optjener 80 point til WTA-ranglisten, hvilket ifølge live-rankingen betyder en placering omkring no. 408 på den nye rangliste, hvilket åbner anderledes muligheder for at få adgang til turneringer, hvor der spilles om WTA-point.

Derfor behøver Clara formentlig ikke fremover at deltage i W15-kategorien, hvor der ikke er WTA-point på spil, idet det vil være hendes WTA-rangering, der afgør om hun kan komme ind i de turneringer, hvor der er entry-deadline  fra i næste uge, hvilket gælder turneringer, som afvikles fra uge 15 (8. april).

Det er dog kun i ganske få W25-turneringer, at denne rangering giver direkte adgang til hovedturneringen, men i langt de fleste tilfælde rækker det til kvalifikationen.
Clara er dog fortsat berettiget til en “Junior Exempt” (JE) til endnu en W60 samt en W25, fordi hun ved udgangen af 2018 var no. 4 på ITFs juniorrangliste, hvor de højst rangerede juniorer kan tildeles en JE således:
no. 1: 1 x W100, 2 x W80 (Clara Burel)
no. 2: 2 x W80, 1 x W60 (Cori Gauff)
no. 3-5: 2 x W60, 1 x W25 (Xiyu Wang, Clara Tauson, Maria Camila Osorio Serrano)
no. 6-10: 3 x W25 (En Shuo Lang, Xinyu Wang, Caty McNally, Qienwen Zheng)
Desuden er no. 11-20 berettiget til 3 x W15

Udover de 80 point til ranglisten optjener Clara $9.119, hvilket svarer til ca. 60.000 Dkr.
Tennisavisen har ikke kendskab til, hvor stor en andel heraf det kinesiske skattevæsen forlanger.

Clara optræder fortsat på Acceptance-listen til næste uges W15-turnering 2019 ITF WTT W15 i Xiamen i Kina, men Tennisavisen har ikke modtaget oplysninger om, hvorvidt turneringen alligevel fravælges, hvilket umiddelbart kan forekomme logisk efter en anstrengende uge, især da behovet for ITF-point som adgang-billet til W25 er væsentligt reduceret efter triumfen i Shenzhen.

Tennisavisen ønsker Clara og hendes team stort tillykke med dette fornemme resultat, som er et mentalt mesterstykke, især når man tager i betragtning, hvor stor betydning optjeningen af WTA-point har haft for de fremtidige muligheder, hvilket uden tvivl har været med til at lægge et ekstra mentalt pres på de unge skuldre.