En god serv og evnen til at finde de rigtige taktiske løsninger banede vejen for, at Clara Tauson kunne løbe med titlen allerede i årets første $15.000 turnering

Som det er nævnt flere gange i både Tennisavisen og andre steder vil 16-årige Clara Tauson – efter en forrygende 2018 junior-sæson kulminerende med Grand Slam titlen ved Australian Open i januar 2019 og 1. pladsen på ITFs junior-rangliste – fremover primært have fokus på at få fodfæste på WTA-ranglisten.

Med så fornemme junior-resultater ville en oplagt vej hertil være at stille op i nogle af de højere kategorier under ITF, hvor der konkurreres om point til WTA-ranglisten, og de mest talentfulde juniorer fra de større tennis-nationer bliver som regel hjulpet i gang ved hjælp af wild cards til sådanne turneringer.

Danmark er imidlertid en tennis-mæssig “lilleput-nation”, som i flere år ikke selv har været arrangør af turneringer på hverken ATP, WTA eller ITF på seniorplan, og derfor er udsigten til, at en arrangør “forbarmer” sig og frivilligt tildeler wildcards til en dansk junior – hvor talentfuld hun end må være – yderst hypotetisk, og indtil videre er sådanne tilbud udeblevet, selvom der har været sonderinger, og Piotr Wozniacki tidligere har antydet, at han i kraft af Caroline Wozniackis position kunne være med til at åbne døre til wildcards.

Ganske vist er Clara på grund af hendes junior-rangering ved udgangen af 2018 berettiget til 3 såkaldte “Junior Exempts” (JE) til 2 turneringer i $60.0000 kategorien (W60) og en enkelt i $25.000 kategorien (W25), hvor der spilles om WTA-point, og hvis Clara derudover kunne få yderligere et par wildcards, ville det næppe komme på tale, at hun stillede op i $15.000 turneringen Magic Tours i Monastir i Tunesien.

Turneringen blev dog alligevel “magisk” for Clara, der levede fuldt op til succes-kriteriet, som var at vinde turneringen, hvilket kunne forekomme som en overkommelig opgave, da Clara på papiret ville gå ind til hver eneste kamp som favorit, men alle med blot den mindste indsigt i tennis er klar over betydningen af den mentale faktor, samt at det generelle niveau i alle turnerings-kategorier er så højt, at der ikke er plads til “dårlige kampe”, og derfor er der ekstra grund til at kippe med Dannebrog, når man studerer Claras resultater ved turneringen, hvor hun blot afgav et enkelt sæt, inden hun med en sikker finalesejr 6-2, 6-1 over Arianne Hartono (NED) sikrede titlen.

Ifølge meldingerne fra hendes far og coach, Søren Tauson til TV2 spillede hun ikke helt op til sit bedste tennis i ugens løb, men hendes gode serv og evnen til at justere sin taktik undervejs sikrede alligevel komfortable sejre i alle kampene, da hun i 1. runde (R32) vandt 6-2, 6-2 over 8. seedede Claudia Hoste Ferrer (ESP), der er no. 791 på WTA-ranglisten og no. 28 på den nye ITF-rangliste.

I 1/8-finalen tabte Clara 2. sæt 1-7 i tiebreak til Maria Ines Fonte (POR), der er no. 709 på ITF-raglisten, men da Clara blot afgav et enkelt parti i både første og tredje sæt, vandt hun kampen 6-1, 6-7(1), 6-1, og det blev også en sikker sejr i kvartfinalen, da hun vandt 6-3, 6-1 over 1. seedede Dalila Spiteri (ITA), der er no. 465 hos WTA og 207 hos ITF.

I semifinalen lød sejren på 6-3, 6-4 over 5. seedede Loudmilla Bencheikh (FRA), der er no. 554 hos WTA.
Den hollandske finalemodstander er ligesom Clara ikke på WTA-ranglisten, men hos ITF er hun no. 93.

Tennisavisen har – efter flere timers forsinkelse på grund af elendig wifi-forbindelse fra Tunesien – modtaget ovenstående billede med det synlige bevis på titlen, som er hendes 2. professionelle titel, efter at hun i 2017 vandt Stockholm Ladies.

ITF Stockholm 2: Clara Tauson vandt sin første ITF titel

Flere W15 titler eller WTA succes i “Junior Exempt”

Sejren betyder, at Clara optjener 100 point til ITF-ranglisten, hvor hun i forvejen har 12 point som no. 949, og når disse point medregnes om en uge, vil Clara avancere til omkring no. 260.
For at Clara i kraft af sin ITF-rangering kan være sikker på at få adgang til turneringer i $25.000 kategorien (W25), hvor der er reserveret 5 pladser til de højst rangerede på ITF-ranglisten, er kravet i de fleste W25-turneringer en rangering i top 50, hvilket ikke altid er nok, og derfor skal Clara formentlig vinde yderligere et par W15-titler, inden hun helt kan undgå at deltage i denne kategori.

Imidlertid får Clara chancen for at tage et stort skridt ind på WTA-ranglisten, når hun om en uge benytter sin første “Junior Exempt” ved $W60-turneringen 2019 Pingshan Open i Shenzhen i Kina, hvor der dog i hver eneste runde vil være høj risiko for at blive stoppet af modstandere, som i de fleste tilfælde befinder sig i top 200.
De 4 højst rangerede er no. 118 Ivana Jorovic (SRB), no. 134 Julia Glushko (ISR), no. 138 Sabina Sharipova (UZB) og no. 157 Kimberly Birrell (AUS).

For at få adgang til mindst kvalifikationen til W25-turneringer i kraft af sin placering på WTA-ranglisten, kræves i de fleste turneringer en rangering omkring top 400 – ofte højere – og ved at vinde titlen i Shenzhen, kan Clara optjene 80 point og derved nærme sig top 400, så hun fremover kan få adgang til flere W25-turneringer.

Realistisk set er det urimeligt at forvente, at Clara når så højt på WTA-ranglisten allerede efter en enkelt turnering, men det kan dog heller ikke helt udelukkes, hvis hun spiller op til sit allerbedste.