Efter dansk nederlag til Novak Djokovic i kvartfinalen kunne Alex de Minaur med en titel fortsat spænde ben for Holger Rune eller Alexander Zverev, men Andrey Rublev sørgede for, at de begge er med i Torino

Forud for ATP 1000 Rolex Paris Masters skulle flere ting falde i hak, for at 20-årige Holger Vitus Nødskov Rune kunne forsvare 8. pladsen på racelisten og derved sikre sin deltagelse i ATP Finals, som indledes om en uge i Torino.

Største trussel mod Holger var Hubert Hurkacz og Taylor Fritz, der begge teoretisk kunne fravriste Holger 8. pladsen ved at nå semifinalen, hvorimod Casper Ruud mindst skulle nå finalen.
Desuden havde både Tommy Paul, Alex de Minaur og Karen Khachanov en spinkel mulighed for at passere Holger, hvis en af dem vandt titlen i Paris.

Turneringer uge 44: Holger Rune har de bedste kort, når kampen om ATP Finals spidser til

Holger havde dog de bedste kort på hånden, da han i princippet selv kunne afgøre tingene, men med udsigten til at møde turneringens storfavorit Novak Djokovic allerede i kvartfinalen, var det langt fra usandsynligt, at de sidste pladser i slutspillet først kunne blive afgjort i den kommende uge ved ATP 250 Mozelle Open i Metz i Frankrig eller Sofia Open i Bulgarien.

En opløftende indsats ugen forinden ved ATP 500 Swiss Indoors Basel tydede på, at Holger var godt på vej til at genopbygge både selvtillid og kampform, og Holger fortsatte i samme spor, da han efter at have siddet over i 1. runde (R64) mødte den 30. årige tidligere Grand Slam vinder Dominic Thiem, der efter en langvarig skade ikke har fundet sit tidligere niveau, som medførte en top 3 rangering for 3 år siden.

Det samme gælder 38-årige Stan Wawrinka, der ligesom Thiem vendte tilbage til touren ved en ATP Challenger turnering i Marbella i slutningen af marts 2022, hvor begge i øvrigt blev sendt ud i 1. runde.
Wawrinka var på sejrskurs, da han i 1. runde mødte Thiem, der dog i sidste ende trak det længste strå og vandt 3-6, 6-3, 7-5.

Thiem havde en enkelt break-mulighed i Holgers serveparti ved 1-2, men ved 3-3 udnyttede Holger sin første break-mulighed, og trods 0-40 i det næste serveparti bevarede Holger forspringet, og han servede sættet hjem til 6-4.

I 2. sæt havde Holger fuld kontrol over kampen, da han brød Thiem til både 2-1 og 4-1, hvorefter Holger afværgede østrigerens eneste break-mulighed i sættet og bragte sig på 5-1, inden han i sit næste serveparti sluttede med maner, da han med en longline vinder sikrede en komfortabel sejr 6-4, 6-2.

Det var ventet, at Holger i 1/8-finalen ville møde Taylor Fritz, der som nævnt kunne overhale Holger i kapløbet om at kvalificere sig til ATP Finals, og Fritz fik da også en perfekt start med en sikker sejr på 6-1, 6-4 over Sebastian Baez, som Holger besejrede i 1/8-finalen i Basel ugen før.
Et maveonde tvang imidlertid Fritz til at trække sig i 2. runde, hvor både Casper Ruud og Tommy Paul ligeledes måtte forlade turneringen, efter nederlag til henholdsvis Francisco Cerundolo (ARG) og Botic Van De Zandschulp (NED), og derved var kandidatfeltet til ATP Finals yderligere skrumpet ind.

Holgers modstander i 1/8-finalen blev i stedet no. 47 Daniel Altmaier (GER), der i 1. sæt havde break-muligheder til 4-2 i Holgers serveparti efter dobbeltfejl, men Holger afværgede begge muligheder, hvorefter Altmaier fik endnu en mulighed, da Holger var uskarp ved nettet.
Muligheden blev dog afværget, og Holger vandt alligevel sit servepart.

Desuden begyndte Holger af få bedre styr på sine servereturneringer samt større sikkerhed og tempo i spillet, og kombineret med en tæt hawkeye-kendelse udnyttede Holger sin første break-mulighed til 4-3, og med endnu et break ved 15-40 vandt Holger med hjælp af en tysk fejl sættet 6-3.

I 2. sæt vandt begge deres servepartier komfortabelt, indtil Holger med et break efter et fokuseret parti afgjorde kampen, da han i en presset situation lagde en følt slice longline til 40-0, og på den første matchbold sikrede han sejren 6-3, 6-3 med et es.

Dermed var der lagt op til det forventede revanche-opgør fra sidste års finale mod Novak Djokovic, der efter 6-3, 6-2 over no. 32 Tomas Martin Etcheverry (ARG) havde uventet stort besvær i 1/8-finalen mod no. 25 Tallon Griekspoor (NED), der vandt 1. sæt 6-4, men Djokovic vandt dog kampen 4-6, 7-6(2), 6-4.

Inden kvartfinalen mod Djokovic var Holgers nærmeste konkurrent til ATP Finals sat ud af spillet, idet Hubert Hurkacz efter sejre over Sebastian Korda (USA) i 1. runde 6-3, 6-7(6), 6-3, og en sikker sejr på 6-3, 6-2 over Felix Auger-Aliassime, der netop havde forsvaret sin ATP 500 titel i Basel, samt 6-4, 6-3 over Casper Ruuds banemand, Francesco Cerundolo, blev stoppet af no. 17 Grigor Dimitrov (BUL), der i kvartfinalen vandt 6-1, 4-6, 6-4.

Desuden sørgede 7. seedede Stefanos Tsitsipas i sin kvartfinale for, at Karen Khachanov mistede sin teoretiske mulighed, som krævede at han både vandt titlen i Paris og endu en titel ugen efter ved ATP 250 i Metz.
Derfor var den eneste tilbageværende mulighed for at forhindre Holgers kvalifikation til ATP Finals, at Alex de Minaur vandt titlen i Paris, og i så fald kunne både Alexander Zverev og Holger samt de Minaur først i næste uge afgøre, hvem der bliver “sorteper” i kampen om placeringerne 7-9, idet Holger i tilfælde af nederlag til Djokovic ville være 100 point efter de Minaur og 125 efter Zverev, der ganske vist ikke var tilmeldt i hverken Metz eller Sofia, men han helgarderede sig dog med en “Emergency substitution” (ES) til Sofia, som Simon Tordrup fra TV 2 omtaler herunder.

Da situationen for flere af de øvrige spillere allerede var afklaret, frameldte både Casper Ruud, Hubert Hurkacz og Tommy Paul sig i Metz, hvor lodtrækningen blev foretaget inden den sidste kvartfinale mellem de Minaur og Andrey Rublev blev afviklet, og derfor optrådte Holger som seedet 1, da lodtrækningen blev offentliggjort.

I Sofia var Taylor Fritz frameldt, da hans mulighed for slutspillet var forpasset, men Zverev holdt stadig sin “ES” varm i tilfælde af, at de Minaur skulle snuppe titlen i Paris.

Der er næppe tvivl om, at Hurkacz’ exit tog toppen af det mentale pres af Holgers skuldre forud for kampen mod Djokovic, da kun et mirakel af de Minaur kunne spænde ben for slutspilspladsen, uanset resultatet af kampen mellem Holger og Djokovic, idet et dansk nederlag alt andet lige formentlig ville forringe de Minaurs muligheder i en eventuel semifinale, hvis det blev storfavoritten Djokovic, der stod på den anden side, og set i relation til slutspillet ville et nederlag på ingen måde være en “katastrofe” for Holger.

I 1. sæt var ingen af spillerne for alvor i nærheden af at bryde hinanden, hvilket bl.a. skyldes, at Holgers serv fungerede godt.
Til gengæld havde Djokovic i de fleste etablerede dueller et lille overtag, som ofte bevirkede at Holger blev presset i defensiven lidt for langt bag baglinjen.

Da Holger servede ved 5-6, havde han ved 40-30 muligheden for at fremtvinge en tiebreak, men selvom han satte førsteserven, gav en dyb returnering Djokovic et solidt overtag, hvor Holger konstant var presset i defensiven, indtil Djokovic afgjorde pointet med en vinder, der blev målt til 146 km/t.
Med endnu en velplaceret dansk 1. serv udad fik Holger en oplagt mulighed for at sende en vinder modsat efter en kort returnering, men bolden blev hængende i netkanten og gav serbisk sætbold på kampens hidtil eneste break-mulighed, og igen havde Djokovic overtaget i duellen, som Djokovic afgjorde med en flugtning, som sad på det yderste af linjen.

I 2. sæt indledte Djokovic med et rent serveparti, og presset på Holger steg yderligere, da han kom bagud 0-15, hvorefter han pludselig vandt 8 point i træk og både udlignede og brød rent til 2-1 efter 4 serbiske fejl i træk i egen serv.
Et dansk fremstød til nettet bag serven ved 30-30 blev besvaret med et præcis servereturnering i fødderne på Holger, der blev presset til fejl og mulighed for, at Djokovic straks kunne bryde tilbage, og selvom Holger bevarede en god baneposition i den næste duel, blev Holger presset til en fejl fra baghånden til udligning 2-2.

I fortsættelsen blev Djokovic dog udfordret mere end i 1. sæt på grund af et højere dansk tempo i spillet, men alligevel var den eneste break-mulighed i resten af sættet serbisk, da Djokovic havde matchbold i Holgers serveparti ved 4-5 30-40.
Forinden troede Djokovic, at han havde sikret sig 2 matchbolde, da han ved 15-30 satte en cross forhånd tæt på linjen, hvor Holger tog en challenge efter at han slog til bolden, der havnede uden for banen.

Djokovic protesterede til dommeren, idet han mente, at Holger tog sin challenge for sent, men dommeren fastholdt, at Holger havde ret til at udfordre kendelsen, og hawkeye bekræftede, at bolden fra Djokovic var ude.
Efter en længere diskussion med dommeren blev spillet genoptaget, og efter en længere slagudveksling mistede Holger som den første tålmodigheden, da en forhånd blev for lang og gav serbisk matchbold, som Holger afværgede med en servevinder, og kort tid efter blev det igen en servevinder, der sikrede Holger udligning til 5-5.

Inden Holger ved 5-6 servede for at blive i kampen opfordrede Becker til at spille “quick points”, hvilket Holger fulgte op med et rent serveparti, og i den afsluttende tiebreak bevarede han sit momentum med 2 danske minibreaks til 5-1, og selvom Djokovic tog det ene minibreak tilbage til 2-5, kunne han ikke forhindre, at Holger efter 6-2 udnyttede sin 2. sætbold med en longline vinder fra baghånden til 7-3.

I 3. sæt bragte Holger sig selv i problemer efter et par elementære fejl, som betød 0-30 i egen serv, og efter en dansk servevinder til 15-30, blev Holger sat under yderligere pres ved 15-40 efter et perfekt lob fra Djokovic.
Derefter havde Holger en oplagt mulighed for at reducere til 30-40 efter en kort servereturnering, men i stedet for at afgøre bolden spillede han den direkte hen til Djokovic, der med endnu et perfekt lob pressede Holger til en fejl, som skulle vise sig at få afgørende betydning for udfaldet, idet Holger i resten af sættet aldrig var i nærheden af at bryde tilbage, og derfor hjalp det ikke noget, at Holger heller ikke var i problemer i sine servepartier.

Derved vandt Djokovic efter knap 3 timer kampen 7-5, 6-7(3), 6-4, men da Andrey Rublev derefter vandt den sidste kvartfinale mod Alex de Minaur 4-6, 6-3, 6-1, kunne både Holger og Zverev ånde lettet op, da de derved var sikre på, at deltagelsen i ATP Finals i Torino var sikret.

Inden der blev trukket lod til ATP 250 Sofia Open, var Zverev’s “Emergency substitution” igen blevet fjernet, og næste dag havde Holger ligeledes trukket sig fra turneringen i Metz, hvorved de begge ligesom de øvrige kvalificerede kunne koncentrere sig om at lade op til ATP Finals.

I lørdagens semifinale vandt Djokovic efter endnu en 3-timers forestilling 5-7, 7-6(3), 7-5 over Rublev, og i den anden semifinale vandt Grigor Dimitrov 6-3, 6-7(2), 7-6(3) over Stefanos Tsitsipas.

I søndagens finale kunne Dimitrov ikke forhindre, at Djokovic vandt 6-4, 6-3 i løbet af 1 tim 38 min, hvorved han vandt Rolex Paris Masters for 7. gang i karrieren.

 

Forrige artikelLyngby kom fra Århus med storsejr
Næste artikelTurneringer uge 45: August Holmgren klar til japansk ATP Challenger
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.