En optimal lodtrækning samt uventet højt niveau af Caroline Wozniacki sikrede et optimalt comeback mod Kimberley Birrell

Da Caroline Wozniacki indstillede karrieren, efter at hun fik konstateret en gigtsygdom, var det en stor overraskelse, at hun 3½ år senere – efter at have født 2 børn – pludselig proklamerede sit comeback, ikke mindst fordi karriere-afslutningen både var markeret med en afskedskamp i Royal Arena og med optagelse i Hall of Fame ved en sportsgalla i starten af 2023, hvor Caroline var medvært.

I optakten til comeback kampen på TV 2 Sport X fortalte storebror Patrik Wozniacki, at Caroline allerede på det tidspunkt havde puslet med tanken om et comeback, og derfor havde det nok været værd at overveje at vente med optagelsen i Hall of Fame, som ellers er forbeholdt danske sportsstjerner, som har indstillet karrieren.

Patrik Wozniacki fortalte desuden, at Caroline under forberedelserne til sit comeback havde vist fremragende takter, idet hun i flere træningskampe havde vundet 6-2 over etablerede spillere på WTA-touren, og Holger Rune havde ligeledes været imponeret over hendes niveau, da han trænede med Caroline i Monaco.

Træning og kamp er dog aldrig helt det samme, og det er velkendt, at det efter en længere pause ofte kræver flere kampe, inden kampformen igen er på højde med et tidligere niveau – tværtimod kan nævnes adskillige eksempler på spillere, der efter en lang pause aldrig har genvundet sin tidligere rangering, hvilket både kan skyldes at det generelle niveau konstant forbedres, eller at alderen og andre forhold sætter begrænsninger.

Derfor var der hos de fleste næppe alt for store forventninger til, at Caroline allerede i 1. runde ved WTA 1000 Omnium Banque Nationale i Montreal som en selvfølge ville vinde over 25-årige no. 115 Kimberly Birrell (AUS), der inden kampen var meget beæret over at møde Caroline, som hun under sin opvækst havde fulgt med stor respekt og beundring.

På grund af den store fokus hos både medier og fans var kampen placeret på Court Central, hvilket tidligere var ren rutine for Caroline, men for Birrell var det en mere uvant situation, som uden tvivl har medført nogle ekstra sommerfugle i maven.

Nerverne spillede tilsyneladende også en rolle for Caroline i starten af kampen, hvor 2 dobbeltfejl medvirkede til et tidligt australsk break, men allerede i det næste parti blev Carolines velkendte sikkerhed belønnet, så hun straks brød tilbage, og i det næste danske serveparti blev signaturslaget – baghånd longline vinder – introduceret, da Caroline vandt partiet til 2-1.

I det næste parti var en dansk halvflugtning ikke den skarpeste af slagsen, men til gengæld var reaktionsevnen usvækket, som nedenstående duel viser, og Carolines større sikkerhed medvirkede ligeledes til, at hun kunne bryde serven til 3-1.

I det næste danske serveparti udnyttede Birrell dog, at flere bolde fra Caroline manglede længde, hvorved Birrell brød tilbage til 2-3, men hun “forærede” nærmest Caroline et nyt break til 4-2 efter flere graverende fejl, som formentlig kan tilskrives de førnævnte sommerfugle.

En kombination af Carolines større stabilitet og australsk usikkerhed afgjorde sættet, da Caroline brød rent til 6-2 efter 2 dobbeltfejl til 0-30 og en cross baghånd ud af banen samt endnu en dobbeltfejl.

I starten af 2. sæt fulgte en periode med flere fejl fra begge, dog uden at det medførte breaks, selvom Caroline havde muligheder ved 15-40, og hun afværgede selv en break-mulighed ved 1-1, og ved 2-2 fik Birrell igen break-mulighed, da hun ved 30-30 lobbede over Caroline, som sendte bolden tilbage, men på det næste slag ramte Birrell det yderste af baglinjen.
Igen blev Carolines større sikkerhed afgørende, da hun i den efterfølgende duel konstant pressede australieren, der til sidst sendte bolden i nettet.

I denne periode af kampen spillede begge på højt niveau, og Birrell spillede sig frem til en stor chance for at få endnu en break-mulighed, da hun næsten havde udspillet danskeren med en skarp flugtning i forhåndssiden, hvor Caroline i fuldt løb nåede ud og satte en cross vinder til stor begejstring og jubel fra publikum over kampens detalje.
Herefter fulgte endnu en slagudveksling, hvor begge konstant pressede hinanden, indtil Caroline fik en smule hjælp af netkanten, som tog længden af bolden, så Caroline kunne afslutte duellen med en vinder fra baghånden, så hun vandt sit serveparti til 3-2.

Det næste parti blev næsten en gentagelse fra 1. sæt, idet Caroline fik god hjælp af sin modstander, da hun brød til 4-2, og efter en indædt fight vandt Caroline derefter sit serveparti til 5-2 efter at have afværget en break-mulighed.

Da Birrell servede for at blive i kampen, bevirkede en dobbeltfejl ved 30-15 og en efterfølgende fejl, at Caroline fik matchbold, hvor Birrell konstant lagde pres på Caroline, der dog i vanlig stil sendte alt tilbage med kvalitet, ikke mindst da hun i en presset situation tvang Birrelt til en defensiv flugtning, som Caroline straks fulgte op med den vinder, som sikrede sejren 6-2, 6-2.

Især i den sidste del af kampen imponerede Caroline, da hun i den periode ikke i samme grad som tidligere kunne lukrere på fejl fra Birrell, der tidligere i kampen virkede duperet af situationen, men Caroline havde fundet en rytme, hvor hun for det meste dirigerede spillet, og i betragtning af at det var den første reelle kamp efter 3½ år, kan præstationen kun udløse optimisme med henblik på muligheden for succes fremover.

Som tidligere nævnt blev kampen spillet i Day-session på Court Central, hvor hoved-begivenheden i primetime om aftenen var kampen med det lokale håb Bianca Andreescu, der får masser af medie bevågenhed, som både skyldes hendes udstråling samt hendes toppræstationer i 2019, hvor hun som 19-årig både vandt Rogers Cup i Toronto og efterfølgende US Open og opnåede en rangering som no. 4 på WTA-ranglisten.

Efterfølgende har hun ikke helt formået at indfri de tårnhøje forventninger, som blev skabt dengang, og det har uden tvivl været en skuffelse for både arrangører og publikum, at hun allerede måtte forlade turneringen efter nederlag 3-6, 2-6 i 1. runde til Camila Giorgi (ITA). der vandt turneringen, da den sidst blev afviklet i Montreal for 2 år siden.

Carolines modstander i 2. runde bliver Marketa Vondrousova, der trods sin titel ved Wimbledon ikke blev placeret på Court Central, da hun i 1. runde på Court Rogers vandt 6-4, 6-2 over no. 31 Mayar Sherif (EGY).

I betragtning af arrangørernes store fokus på Carolines comeback er det overraskende, at Vondrousova fortsat ikke skal spille på Court Central, når hun møder Caroline.
Ganske vist er det forståeligt, at 1. seedede Iga Swiatek møder Karolina Pliskova i den første kamp på Court Center, og at 3. seedede Elena Rybakina derefter spiller samme sted mod Jennifer Brady, samt at kampen i primetime er mellem Canadas egen Canadas Leylah Fernandez og Beatriz Haddad Maia.

I den sidste kamp på Court Center er imidlertid valgt opgøret mellem 7. seedede Petra Kvitova og Camila Giorgi, og derfor spiller Vondrousova igen på Court Rogers, hvor hun tidligst kl. 22:30 møder Caroline.

For de danske seere på TV 2 Sport X er det dog langt at foretrække fremfor den sidste kamp på Court Central midt om natten dansk tid, som i øvrigt er samtidig med, at Holger Rune spiller sin første kamp ved ATP 1000 i Toronto mod Marcos Giron (USA).
Holgers kamp er sidste kamp på Center Court, hvor arrangørerne ellers havde håbet på, at Felix Auger-Aliassime skulle spille, men han blev overraskende sendt ud i 1. runde af no. 78 Max Purcell (AUS), der var videre fra kvalifikationen i Toronto.
Holger havde fået at vide, at han skulle spille 4. kamp på Grandstand, hvis Auger-Aliassime havde vundet, og i så fald havde der været større chance for, at danske TV-seere efter Carolines kamp kunne have fortsat med at se Holger, inden det blev alt for langt ud på natten.

 

Forrige artikelTopopgør på Østerbro og Frederiksberg
Næste artikelKB kørte over B 93 i topopgør
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.