Resten af 2020 tester WTA, om det er en god ting at lade trænere rådgive under hele kampen. Et element der længe har fundet sted, det har bare været ulovligt.

Du skal selv finde løsninger. Du er alene. Ingen kan få dig op af det sorte hul. Et hul, du udelukkende selv har gravet.
En beskrivelse der passer godt på både det forbandede og fantastiske ved tennissporten. En af årsagerne til de fleste af os, der læser denne avis, elsker spillet. Der er kun sjældent andre at hægte op på nederlag og fiaskoer. På samme måde, som man selv kan sole sig i sejre.
Det har derfor også, med få undtagelser, altid være en traditionel ting, at rådgivning i individuelle turneringer har været forbudt. Udover WTA´s regler fra 2009, hvor trænerne med en mikrofon på jakken, må løbe på banen og rådgive en gang i hvert sæt, har tennis være en ensom og individuel sportsgren.

Lige indtil nu.
Med virkning fra februar og resten af 2020 er det tilladt for alle trænere at rådgive og kommunikere med deres spiller under hele kampen. Ikke kun på banen, men fra boxen. Det er der ifølge WTA en god grund til.
”De nuværende regler er svære at håndhæve. I praksis bliver der rådgivet under kampe overalt i vores sport. Derfor vil den nye regel efter vores bedste overbevisning ikke betyde mere coaching, end det der allerede finder sted,” fortæller WTA til ESPN.com
Reglerne gælder alle former for coaching. Håndtegn, tilråb og andre påfund.

Straf er hverdag
Selvom reglerne om coaching ikke nødvendigvis trækker de store overskrifter, så har det grundet de mange brud, fyldt meget i hverdagen på WTA-touren.
I oktober 2018 kom der dog pludseligt enormt fokus på emnet, da Patrick Mouratoglou sendte ulovlige håndsignaler til Serena Williams under finalen i US Open. Franskmanden indrømmede blankt, men Serena Williams nægtede at hun nogensinde havde modtaget rådgivning. Det var dog hende, der blev straffet i opgøret af kampens dommer. En kamp der udviklede sig dramatisk grundet heftig debat mellem Serena Williams og kampens portugisiske dommer, Carlos Ramos.
Naomi Osaka vandt kampen, der dog mest af alt vil blive husket for reglerne om coaching. Regler der altså nu bliver lavet om, så Patrick Mouratoglou og alle de andre, kan rådgive alt det de vil.

Traditionalist er tilhænger
Efter US Open finalen udfoldede den franske træner sin holdning om, at det efter hans mening burde være tilladt at coache via håndsignaler.
Den tilgang, plus meget mere, er Darren Cahill enig i. Han er tidligere topspiller og nuværende træner for rumænske Simona Halep. Han mener tiltaget fra WTA har været for længe undervejs. Det til trods for, at han grundlæggende er modstander af for store forandringer i sporten.
”Jeg er kæmpe fan af traditioner. Jeg er gammel, så jeg elsker den gamle tradition, hvor tennis er en mod en i en problem-løsende sport, hvor du skal finde løsninger på egen hånd. Men jeg tænker, at vi udvikler os som sport,” lyder det fra Daren Cahill.
”Lad os glemme Grand Slams, de står for sig selv. Men ATP og WTA, de har brug for at udvikle sig. Jeg tænker at bringe coaching ind, det er meget vigtigt. Jeg tror det her er første skridt, vi vil se meget mere i de kommende år. Tennis er en del af en industri, hvor udvikling er nødvendig. Derfor er det rigtigt gjort af WTA,” lyder det fra Daren Cahill.
Helt så åbenlys fan er hans elev, Simona Halep, dog ikke.
”Jeg havde svært ved at finde ud af, hvad jeg skulle mene, da jeg hørte det. Jeg går ind til det med åbent sind, det bliver interessant, hvordan det udvikler sig,” forklarede rumæneren.

Vil medføre mindre rådgivning
Selvom der i den resterende del af denne sæson ikke vil være begrænsning på, hvor meget coaching der må yde, så tror Daren Cahill, der vil være samme mængde af coaching som tidligere, måske endda mindre.
”I dag skal du skjule dig, sende budskaber uden nogen opdager det. Det fylder langt mere, end det budskab der skal frem. Et budskab der, hvis du coacher godt, er kort og simpelt. Derfor vil det fremover være ”Hey, Simona, husk longline”. Det er coaching, ja, men det fylder jo ikke ret meget. Vi er hurtigt videre derfra,” forklarer Daren Cahill.
WTA er ikke øverste regelmyndighed for de fire Grand Slamturneringer. Derfor vil de nye regler ikke gælde under Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open.
Den regel WTA indførte tilbage i 2009, hvor træneren til en spiller har ret til at komme på banen og rådgive en gang per sæt, fortsætter. Det har WTA bekræftet. Således bliver der både mulighed for at coache på- og udenfor banen.
WTA vil efter denne sæson evaluere forsøget men henblik på, om det i fremtiden skal være et integreret element i regelsættet på kvindernes tennistour.

Forrige artikelKenins vej til Grand Slamsejren har flere genkendelige smutveje
Næste artikelUdvikling af et tennistalent
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.