Selvom mange point blev afgjort efter fejl fra Holger Runes ketsjer tidligt i duellerne formåede han alligevel at løfte spillet i de afgørende situationer og sikre sejren mod 3. seedede Julian Lenz

Da 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune i mandags i 1. runde ved ATP Challenger turneringen Oeiras Open i Portugal mødte ATP-ranglistens no. 303 Tim Van Rijthoven (NED), var starten af kampen præget af usædvanligt mange fejl fra Holgers ketsjer, men han fik med både tålmodigt og tempofyldt spil kontrol over kampen, som han derved vandt komfortabelt 6-3, 6-4.

Challenger Oeiras: Tempo og tålmodighed sikrede Holger Rune god start i Portugal

Efter en dags pause tog Holger onsdag imod 28-årige Julian Lenz (GER), der er no. 269 på ATP-ranglisten og derfor seedet 3 i turneringen, hvilket på papiret kunne ligne en større udfordring for Holger, der pt. er no. 313 på ranglisten.

Det skulle dog vise sig, at den største udfordring i kampen blev Holger selv, idet han fra starten af kampen gjorde opgaven ekstra besværlig for sig selv, idet spillet var endnu mere usikkert og fejlbehæftet end i starten af det første opgør, og efter stribevis af fejl  fra Holgers ketsjer tidligt i duellerne førte tyskeren lynhurtigt 4-0, inden Holger omsider fik bedre styr på tingene og holdt serv til 1-4.

Lenz holdt dog fast i forspringet, da han vandt sit serveparti til 5-1, og selvom Holger derefter førte 30-0 i egen serv, sørgede han med flere fejl allerede på 2. boldene for den første tyske sætbold, som Lenz dog misbrugte, da han oversatsede på en kort bold, men en ny fejl på 2. bolden efter en kort servereturnering gav endnu en tysk sætbold, som Holger dog afværgede, da han pressede tyskeren til en fejl, hvorefter en dansk vinder via netkanten gav Holger en fordel, som han udnyttede med en vellykket stopbold, som han dybt presset i baghåndssiden var tvunget til at forsøge.

Da Lenz derefter servede for sættet med nye bolde ved 5-2, tog Holger initiativ og udnyttede overtaget i duellen med vinder til 0-15, og han bevarede både tempoet og initiativet i næste duel og fremkaldte derved tysk fejl til 0-30, hvorefter en tysk fejl allerede på 2. bolden efterfulgt af en dobbeltfejl betød rent break til 3-5, og Holger var godt på vej tilbage i sættet.

Holger fik desuden reduceret til 4-5 i egen serv, og han lagde for alvor pres på tyskeren, da en heldig netruller til 15-40 betød 2 break-muligheder.
Den første blev dog afværget med et es, men en efterfølgende fejl på 2. bolden bragte balance i regnskabet, da Holger udlignede til 5-5, men da Holger i egen serv først sendte 2. bolden i nettet, og et forsøg på at passere Lenz havnede samme sted, var Holger igen under pres, som blev endnu større, da Lenz ved 15-30 skaffede 2 break-muligheder med en direkte vinder på servereturneringen, og med en mislykket stopbold sørgede Holger selv for, at tyskeren igen fik mulighed for at serve for sættet, hvilket Lenz udnyttede og sikrede sættet 7-5.

Efter at begge havde holdt serv i starten af 2. sæt, kom Holger igen i problemer i egen serv, da tyskeren lidt heldigt ramte linjen i forhåndshjørnet, og en efterfølgende dansk fejl på 2. bolden betød 0-30. Efter et servees fulgte igen fejl på 2. bolden, og efter endnu en dansk fejl havde Lenz brudt til 2-1, og han udbyggede føringen i egen serv til 3-1.
Selvom Holger derefter bragte sig på 40-0 i egen serv, var han alligevel tæt på at blive brudt igen, da Lenz blev lukket ind i partiet efter dobbeltfejl og en baghånd i nettet efterfulgt af en stopbold samme sted, hvorefter en fejl på 2. bolden gav tysk break-mulighed, som blev afværget ved at følge en stopbold op med en vinder, hvorefter Holger alligevel holdt serven til 2-3.

I stedet fik Holger derefter udlignet efter en tysk fejl til 30-40 og en fremprovokeret fejl til 3-3, og Holger kom foran 30-0 i sit eget serveparti, selvom han ved 15-0 opgav at følge op på en stopbold, der blev et oplagt vinderoplæg til tyskeren, som dog sendte bolden ud og banede vejen for, at Holger kunne bringe sig foran 4-3.

I tyskerens næste serveparti løftede Holger sit spil til nye højder, da han først fangede Lenz med en returnering i fødderne, hvorefter en skarp tysk serv dybt i baghånden blev besvaret med en vinder helt nede i hjørnet til 0-30, hvorefter en tysk fejl på 2. bolden betød 0-40 og dermed 3 break-muligheder, og i 3. forsøg lykkedes det med en dyb retur på 2. serven at fremprovokere en tysk fejl og break til 5-3.

Da Holger servede for 2. sæt blev Lenz dog lukket ind igen, da Holger ved 15-30 sendte 2. bolden for langt efter en dyb returnering, og Lenz nåede derefter frem til en efterfølgende dansk stopbold og vandt den efterfølgende netduel, som betød reducering til 4-5, men i det  efterfølgende serveparti nåede Holger frem til en stopbold, som blev fulgt op med en vinder til 15-40, og en tysk dobbeltfejl på den første sætbold sikrede Holger sættet 6-4.

Også i 3. sæt var det Lenz, der kom bedst fra start – godt hjulpet af Holger, der efter 30-0 føring først sendte en løs forhånd i nettet, hvorefter han brændte en oplagt smash mulighed, og i stedet for 40-15 blev det derefter tysk break-mulighed efter en direkte vinder på servereturneringen, og det tyske break blev en realitet, da Holger forsøgte sig med en stopbold, som ikke var i nærheden af at komme over nettet.

Lenz ville dog ikke stå tilbage hvad angår stopbolde, men Holger var forberedt på det og lagde selv en kontra stopbold til 15-40, og han fik derved 2 muligheder for straks at bryde tilbage, og på den 2. mulighed holdt Holger trykket efter en dyb servereturnering, og han fremprovokerede en fejl og udlignede til 1-1, hvorefter Holger holdt serven rent til 2-1.
Momentum blev bevaret i tyskerens efterfølgende serveparti, som Holger indledte med endnu en kontra stopbold, og efter en tysk dobbeltfejl til 15-30 og en 2. bold, der blev for lang, havde Holger 2 muligheder for et afgørende break.
På den 2. mulighed sikrede Holger sig et afgørende break med en befriende cross vinder fra baghånden til 3-1.

Efter 2 servevindere til 30-0 blev Lenz inviteret tilbage efter en mislykket stopbold og endnu en fejl, og partiet sluttede med 2 dobbeltfejl til 2-3, hvorefter Lenz holdt serven rent til 3-3, og der blev derved skabt unødvendig spænding om udfaldet.
Holger kom dog igen foran, da han holdt serv til 4-3, hvorefter Lenz kom bagud 0-30 efter en dansk stopbold, der lykkedes til 0-30, men han fik dog udlignet til 30-30, inden en tysk bold i nettet gav Holger break-mulighed, og i den næste duel stoppede Holger op efter en tysk longline baghånd, som efter tjek af mærket blev dømt ude af dommeren.
Dermed kunne Holger serve for kampen ved 5-3, og efter et overbevisende serveparti sikrede Holger sejren 5-7, 6-4, 6-3.

Hovedindtrykket under kampen var, at Holger med større tålmodighed og disciplin kunne have vundet mere komfortabelt, men ofte forsøgte han for tidligt at afgøre duellerne med stopbolde eller forcerede slag, hvor han ved at holde sin baneposition og trykket i boldene i de fleste tilfælde kunne trække sig sejrrigt ud af duellerne med vindere eller fremtvungne fejl fra modstanderen.

Til gengæld var kampen – som kan genses herunder – et nyt eksempel på, at Holger er i stand til at løfte sit spil, så muligheden for at vende et truende nederlag altid vil være til stede.

I kvartfinalen møder Holger 6. seedede 19-årige Carlos Gimeno Valero (ESP), der er videre efter sikre sejre 6-2, 6-1 over no. 320 Vitaliy Sachko (UKR) og 6-4, 6-2 over no. 329 Viktor Galovic (CRO).

Den portugisiske tennisskribent Gaspar Ribeiro Lanca, som ofte har leveret både billeder og info til Tennisavisen, betegner kvartfinalen som #NextGen duel mellem 2 af den kommende generations største talenter, hvilket er blot få måneder efter, at de seneste mødte hinanden ved en M25 turnering i starten af februar i Villena, hvor Holger i 1. runde vandt 3-6, 6-2, 6-1 og efterfølgende nåede finalen, hvor Lanca’s landsmand Gastao Elias vandt 3-6, 6-2, 6-1.

I artiklen – som Google Translate kan oversætte nødtørftigt – henvises til interviewet med Holger efter den første kamp, og det fremgår desuden, at Carlos Gimeno Valero træner på Juan Carlos Ferrero akademiet sammen med bl.a. Carlos Alcaraz Garfia og Pablo Careno.
Der findes desuden et interview med Valero, hvilket dog kun spansk-kyndige formentlig kan forstå.

Oeiras 4 2021
ALL RIGHTS RESERVED 2021@SARAHAWKKK – FPTénis – Carlos Gimeno Valero

Kvartfinalen spilles fredag, og med en sejr vil Holger på liverankingen være meget tæt på top 300, som dog først vil være sikret, hvis Holger når finalen eller vinder turneringen.

Modregnes Kvart Semi Finale Vinder
1 7 15 30 50
Ny Point 174 182 197 217
Mulig rangering 31-maj 304 302 290 273
Forrige artikelUTR Tennis Pro Series: Fire kampe blev færdigspillet
Næste artikelUTR Pro Series: Gruppespillet afsluttes
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.